szybkość przegrywania zdjęć z aparatu na komputer

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Tomson420
    Coś już napisał
    • 2006
    • 88

szybkość przegrywania zdjęć z aparatu na komputer

witam
    Mam canona 10D
    W trakcie robienia zdjęć mam podłączony aparat do komputera kablem USB.
    Używam programu RemoteCapture by po zrobionym zdjęciu od razu widzieć je na dużym monitorze.
    Jak robię zdjęcia w jpg to w miarę szybko się przegrywają na dysk w komputerze
    Jak robię w RAW trochę za długo...

I moje pytanie:
    Czy da się jakoś przyspieszyć to przegrywanie zdjęć? (np. przez zmianę kabla, karty, czy może całego aparatu na lepszy model... )

za wskazówki dzięki
    canon 5D, 1DsIII, 5DIII, obiektywy: 24-105 1:4 L / 50 f1.2L / 24mm f1.4L II / 100 f2.8L Macro / MP-E 65mm / TS-E 45mm f2.8 / TS-E 24mm L II / lampy: Fomei Digital 500 PRO/ Fomei 1200 PRO / BOWENS ESPRIT GEMINI 500PRO / Canon 580EXII /
  • Wats0n
    Uzależniony
    • 2006
    • 996

Kabel bywa b. istotny. Odradzam stosowanie wszelkiej maści przedłużaczy USB - transfer za ich sprawą zwykle koszmarnie leci na ryj.
    Druga sprawa - czy kabel podpięty jest do właściwego gniazda?
    Nie wiem jak jest teraz, ale mój cud techniki (high-class 4,5 roku temu) ma tylko 2 porty (i to te z tyłu) działające z USB 2.0 - reszta jest wolniejsza.
    Trzecia sprawa - może jakiś posiadacz 10D się wypowie - Po przesiadce z 300D na 350D transfer po kablu wzrósł niesłychanie. Może 10D nie daje rady?
    Tako rzecze Watson.

/// //Galeria przejściowa

Komentarz

• Tomson420
      Coś już napisał
      • 2006
      • 88

jeden plik RAW mi przegrywa 45s, to strasznie długo...

kable zmieniałem i to na takie porządne, wszystkie porty USB wypróbowałem, robiłem też zdjęcia bez karty pamięci, i zawsze ta sama prędkość przesyłu...

W instrukcji canona 10D pisze że złącze w aparacie to USB 1.1, w komputerze też mam tylko USB 1.1
      Gdzieś przeczytałem że maksymalny transfer przez USB 1.1 to 1,5MB/s i to by w zupełności wystarczało ale do tej prędkości jeszcze daleko...

chyba po prostu 10D nie daje rady...:/
      canon 5D, 1DsIII, 5DIII, obiektywy: 24-105 1:4 L / 50 f1.2L / 24mm f1.4L II / 100 f2.8L Macro / MP-E 65mm / TS-E 45mm f2.8 / TS-E 24mm L II / lampy: Fomei Digital 500 PRO/ Fomei 1200 PRO / BOWENS ESPRIT GEMINI 500PRO / Canon 580EXII /

Komentarz

• nagor
        Uzależniony
        • 2007
        • 522

mysle ze tu tez gra rolę wewnętrzny bufor pamięci - jaki on szybki jest - jeśłi szybki seria zdjęc jest dłuzsza i szybsza wolniejszy to odwrotnie czyli robiąc jedno zdjęcie na wolniejszym buforze on sobie je w tym buforze zapisuje i potem przesyła na komputer ew. karte i zależnie od niego (kabla i portu też) jest prędkość przesyłu danych...
        pogadaj z kimś z twojej okolicy aby podłaczyć inne body (szybsze) i zobaczysz czy są różńice
        Canon 1D MK III, 300D x2| BG-E1 | Tokina 12-24 | Canon: 24-70 | 28 | 50 | 85 | 75-300 | 420EX |
        zamiennik RS-60E3 | EOS -> m42 | Revuenon 50 | MC 3M-5CA 8/500 | pierścionki | First Opticam PRO-6604G + inny badziewny trójnóg

www.nagor.prv.pl - FOTOblog.

Komentarz

• AndrzejD
          • 2007
          • 8

Proponuję zakup czytnika USB dla kart CF. Najprostszy kosztuje ok 27zł i zdecydowanie przyśpieszy transfer.
          R5mk2 | RF 24-70 f/2.8L | RF 70-200 f/2.8L | RF 100-500 f/4.5-7.1L | RF 1.4x | 580EX-II
          www.epwa.pl IG IG

Komentarz

• Tomasz Golinski
            Pełne uzależnienie
            • 2004
            • 8623

Również polecam czytnik CF, nawet na USB1.1 będzie widać różnicę. Ewentualnie możesz dorzucić parę groszy i dokupić kontroler USB2.0 do kompa.

Jeśli pytasz o zmianę aparatu na lepszy model, to niewątpliwie warto
            30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
            Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

Komentarz

• Tomson420
              Coś już napisał
              • 2006
              • 88

ale żeby skorzystać z czytnika karty CF trzeba tą kartę najpierw wyjąć z aparatu... ;]

Komentarz

• tom170
                Początki nałogu
                • 2007
                • 252

Witam probowalem to na moim 400D i zdjecia JPG przesyłają sie ok 1-2sek a nawet szybciej... średnia waga takiego zdjęcia to (3-5mb) RAW zajmuje ok 10MB więc bedzie sie przesyłał ok 4-5sek maksymalnie... chociaz tego nie testowalem... z tego co wiem to 400d uzywa usb w wersji 1.1 dlatego transfery sa tak niskie. Zmień body a napewno bedzie szybciej tylko pytanie czy warto
                EOS 400D + KIT + 50mm f1.8 + 70-300mm F4-5.6 SIGMA APO DG MACRO + MiniTrekkerAW + Sherpa 600R no i 4GB karta

Komentarz

• papierzyna
                  Bywalec
                  • 2006
                  • 122

Mam 10D i używam tylko i wyłącznie czytnika CF. Zdecydowanie poprawia komfort pracy i można ściągnąć zdjęcia prawie na każdym komputerze. Używając body musisz mieć zainstalowany VIA lub Twain driver...

Komentarz

• Olszewski
                    Uzależniony
                    • 2006
                    • 782

A ja się podepne pod pytanie

Używam programu RemoteCapture by po zrobionym zdjęciu od razu widzieć je na dużym monitorze.
                    Skąd można ten program pobrać, gdyż nie otrzymałem w pudełko z aparatem żadnej płyty. Ściągnąłem DSLR RemotePro ale jak podłączam pod USB aparat do komputera to na LCD się pojawi "busy" i nie mogę zrobić zdjęcia. A taka możliwość, że robie zdjęcie i widzę je na monitorze bardzo by mi się przydała.
                    40D/BG-E2N | 17-40/4.0 L | 85/1.8 USM | 430 EX |
                    Ktoś naruszył Twoje prawa?

Komentarz

• Vitez
                      zło konieczne
                      • 2004
                      • 19804

Zamieszczone przez AndrzejD
                      Proponuję zakup czytnika USB dla kart CF. Najprostszy kosztuje ok 27zł i zdecydowanie przyśpieszy transfer.
                      Zamieszczone przez Tomasz Golinski
                      Również polecam czytnik CF, nawet na USB1.1 będzie widać różnicę. Ewentualnie możesz dorzucić parę groszy i dokupić kontroler USB2.0 do kompa.

Jeśli pytasz o zmianę aparatu na lepszy model, to niewątpliwie warto
                      Tak to jest jak się odpowiada "z defaultu" a nie przeczyta wymagań.
                      Dostosujcie swoją radę do potrzeb autora wątku:

Zamieszczone przez Tomson420
                      W trakcie robienia zdjęć mam podłączony aparat do komputera kablem USB.

Od siebie - wydaje mi się że niewiele możesz zrobić poza zmianą modelu aparatu.

Zamieszczone przez Olszewski
                      Skąd można ten program pobrać, gdyż nie otrzymałem w pudełko z aparatem żadnej płyty. Ściągnąłem DSLR RemotePro ale jak podłączam pod USB aparat do komputera to na LCD się pojawi "busy" i nie mogę zrobić zdjęcia. A taka możliwość, że robie zdjęcie i widzę je na monitorze bardzo by mi się przydała.
                      Skontaktuj się ze sprzedającym by dostarczył ci EOS Solution Disk - to jego odpowiedzialność byś miał wszystko w komplecie co fabryka dała .

Komentarz

• Olszewski
                        Uzależniony
                        • 2006
                        • 782

Vitez - może i mi dał, tylko w euforii i z biegiem czasu zapodziałem płytkę, nie da się tego pobrać jakoś z netu?
                        40D/BG-E2N | 17-40/4.0 L | 85/1.8 USM | 430 EX |
                        Ktoś naruszył Twoje prawa?

Komentarz

• Vitez
                          zło konieczne
                          • 2004
                          • 19804

Zamieszczone przez Olszewski
                          Vitez - może i mi dał, tylko w euforii i z biegiem czasu zapodziałem płytkę, nie da się tego pobrać jakoś z netu?
                          http://canon-board.info/showpost.php...66&postcount=9

Komentarz

• Gringo997
                            Uzależniony
                            • 2007
                            • 516

ja też mam problem z kopiowaniem zdjęć z tym że kopiuje je przez czytnik i zajmuje to 45-60 min z jednej karty 2GB i mnie k... strzela. czy to wina plyty glownej?? mam 400D a karta to sandisk II 2GB
                            Fotografia to pasja, moj Blog o fotografi, fotograficznie o wszystkim.

Komentarz

• photographus
                              Początki nałogu
                              • 2007
                              • 434

Mam to samo kolego. Mało tego - to samo na laptopie przez czytnik USB i to samo przez wbudowany w PC-ta czytnik kart. A jeszcze żeby nie było za lekko kopiowanie np. 8Gb RAW-ów z dysku zewnętrznego na kompa trwa tyle, że spokojnie można się zdrzemnąć
                              Zagadka szybkości zgrywania RAW-ów dowolnie wymyśloną metodą w dowolnej konfiguracji sprzętowej jest dla mnie jak na razie nieodgadniona.
                              pozdrawiam
                              regulamin pkt 8

Komentarz

Pracuję...