Najlepsze stalki Canona

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • wojkij
    Pełne uzależnienie
    • 2007
    • 1915

Najlepsze stalki Canona

Ehh, zycie czlowieka ograniczonego do sklepow w Polsce jest ciezkie. Jestem na etapie kupna nowego szkla na lata, koncentruje sie glownie na nim z racji planowanych studiow(podczas ktorych na zakupy pewnie mnie stac nie bedzie na ktorych wymaga sie odemnie analogowego podejscia i czytajac wszystko co mozliwe mam spore dylematy.

Pierwszy pewniak na ta chwile to 35 1.4, szklo bezdyskusyjnie chwalone i mocno zostawiajace w tyle swoja slabsza wersje, na nie sie juz zdecydowalem.

Drugi pewniak to 135 2.0, powody jak wyzej tyle ze wacham sie, mam 70-200 2.8 i nie wiem czy jest sens takiej zamiany, na to juz sobie bede musial sam odpowiedziec.

Teraz dylematy.
    50 1.2 i 50 1.4

50 1.2 - podobno ostra od pelnej dziury, ogromna CA(ale to chyba latwe do poprawienia?) i bardzo szybki af. Tak przynajmniej wynika z testow a wyszukiwarka powiedziala mi ze w praktyce juz niekoniecznie:/

50 1.4 - Podobno(testy) sredni af, ostrosc od 1.8~2.2. W praktyce gdzies tutaj wyczytalem ze dwie osoby byly bardziej zadowolone z 50 1.4 niz 50 1.2.

Identyczna sytuacja z 85 1.8 i 1.2... I badz tu madry...

Jesli ktos uzywa stalek z serii L to prosze o opinie na ich temat, jestescie zadowoleni z dolozonych pieniedzy czy jednak roznica byla minimalna i nie warta doplaty? Jak wrazenia z uzywania, itd.

Dzieki.
    Ostatnio edytowany przez wojkij; 11622.
    www.kwapisz.org
  • ArturBonoVox
    Uzależniony
    • 2007
    • 684

"Najlepsze 3 stalki klasy L od Canona" to :
    35/1.4
    85/1.2
    135/2.0.
    Nie przypuszczalem, ze obiektywy moga dawac na zdjeciu efekt 3D.

Komentarz

• Arche121
      Początki nałogu
      • 2006
      • 288

Zamieszczone przez ArturBonoVox
      "Najlepsze 3 stalki klasy L od Canona" to :
      35/1.4
      85/1.2
      135/2.0.
      Nie przypuszczalem, ze obiektywy moga dawac na zdjeciu efekt 3D.
      I nic wiecej do sczęścia nie potrzeba...

Komentarz

• adam_k
        Bywalec
        • 2006
        • 235

a 600/4 nie należy do najlepszych optycznie?

Komentarz

• Niedzwiedz
          Uzależniony
          • 2004
          • 578

nie eLki najlpesze

85 1,8 zyleta na 1,8 bardzo szybki AF
          35 f2 ostry na f2 niesamowicie dobry kontrast (mam 35 1,4 i oba ostroscia sa identyczna na f2 i 1,4 tyle ze 1,4 to inna plastyka )
          50 1,4 od 1,8 w pelni uzywalne szklo
          www.mariuszspruch.pl - fotografie ślubne
          www.mariuszspruch.blogspot.com - fotoblog

Komentarz

• tomek1906
            Bywalec
            • 2007
            • 217

50 1,4 pełna od pełnej dziury? błagam... naczytałem się sporo dobrego o tym szkle zanim je kupiłem, mogę o nim wiele dobrego napisać ale na 1,4 jest dla mnie nieakceptowalne (choć może to być podobno efekt braku krzyżowych punktów AF w mojej 350d)

Komentarz

• Niedzwiedz
              Uzależniony
              • 2004
              • 578

od 1,8 50 1,4 jest bdb na 5d 1,4 tez uzywam

Komentarz

• merciful
                Coś już napisał
                • 2005
                • 91

dla mnie i tak zdecydowanie 135/2. To szkło ma tak niesamowitą plastykę, że nieraz ze zwykłego kadru robi świetne zdjęcie.
                www.michalwieczorkiewicz.pl

Komentarz

• gzak
                  Bywalec
                  • 2005
                  • 239

Zamieszczone przez tomek1906
                  50 1,4 pełna od pełnej dziury? błagam... naczytałem się sporo dobrego o tym szkle zanim je kupiłem, mogę o nim wiele dobrego napisać ale na 1,4 jest dla mnie nieakceptowalne (choć może to być podobno efekt braku krzyżowych punktów AF w mojej 350d)
                  "Używalne" czy "akceptowalne" to rzecz względna... Jak dla mnie ta 50tka @ f/1.4 może i nie jest jak brzytwa, ale dla mnie całkiem "używalna" na 5D:

(crop 100%, zero wyostrzania)
                  P.S. Taką ostrość moje byłe 28-135IS na 350d uzyskiwało w okolicach f/5.6...
                  Ostatnio edytowany przez gzak; 2492.
                  Grzechu
                  http://www.gzak.net - Ostatnie galerie: Warszawa 2007 , USA 2007 cz. 3 , Toskania 2011
                  Żelastwo: 5d, 24 2.8, 85 1.8, 70-200 F4, 28-75 2.8, 21M, 190CLB, 420EX, 580EX, E-PL3

Komentarz

• mjastrzebski
                    Początki nałogu
                    • 2005
                    • 450

Zamieszczone przez tomek1906
                    W kwestii formalnej. Twoja 350D ma jeden (centralny) punkt krzyzowy. Tylko o normalnej dokladnosci, a nie podwyzszonej jak centralny krzyzowy w 400D, czy 40D.

Marcin
                    Chciałbym mieć więcej czasu na fotografowanie.

Komentarz

• Robert_Ploch
                      Dopiero zaczyna
                      • 2007
                      • 40

moze trafilem dobry egzemplarz, ale mialem 50/1.4 ostra od pelnej dziury... niestety sprzedalem, czego strasznie zaluje
                      | 5D | 50/1.4 | 24-70 | 70-200/4 IS + TC 1.4x | 430EX II | MacBook + Cinema Display 20" |
                      http://robertploch.com
                      http://robgoesaroundtheglobe.blogspot.com/

Komentarz

• Niedzwiedz
                        Uzależniony
                        • 2004
                        • 578

ostre to one sa ale maja halo na 1.4 przerobilem kilka sztuk dla siebie szperalem dla kumpli

Komentarz

• mjastrzebski
                          Początki nałogu
                          • 2005
                          • 450

Zamieszczone przez Niedzwiedz
                          ostre to one sa ale maja halo na 1.4 przerobilem kilka sztuk dla siebie szperalem dla kumpli
                          Ale halo zanika b.szybko z przymykaniem. Ostrosc rowna na celej klatce robi sie znacznie pozniej, u mnie gdzies w pomiedzy 2.8-4. Ale to dotyczy tylko samiutkich rogow.

Zanabylem ostatnio i bardzo polubilem taka mala fikusna stalke :-) Ostatnio z premedytacja na wizyte u znajomych co to maja male dzieci (a nie maja apratu), wzialem tylko 50-tke. Duzego i ciezkiego zooma zostawiwszy w domu.
                          Dzieci sie mnie nie baly ;-), po krotkim zainteresowaniu przestaly zwracac uwage, troche musialem sie poruszac, ale od tego sie nie umiera ;-)
                          Bardzo fajne fotografowanie, a efekty po przymknieciu do f2, wysmienite.
                          Wiecej w tym bylo fotografii, myslenia nad kadrami, niz z zoomem.

Drecze sie jeszcze nad czyms szerszym (28mm??, 35mm??), zeby zooma z czystym sercem oddac w czyjes dobre rece.

Marcin
                          Chciałbym mieć więcej czasu na fotografowanie.

Komentarz

• ewg
                            Pełne uzależnienie
                            • 2006
                            • 1079

Demokratyczna odpowiedź na temat:
                            The best Canon EOS lenses as selected by actual users. The listing here were compiled from over 10,000 user reports and I also provide recommendations based on my own testing and experience.

Komentarz

• janmar
                              Pełne uzależnienie
                              • 2006
                              • 3468

Drecze sie jeszcze nad czyms szerszym (28mm??, 35mm??), zeby zooma z czystym sercem oddac w czyjes dobre rece.

Marcin
                              35 1,4 L

Komentarz

Pracuję...