Przesiadka z analoga na cyfrę - początki

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • wolfikx
    • 2026

Przesiadka z analoga na cyfrę - początki

Witam

Niedawno zmieniłem swoją leciwą już lustrzankę analogową (nie śmiać się:-P ) ZENITA TTL + HELIOS 58/f2 na 350D z kitem. Analog nie poszedł jeszcze w kąt

Na początku dokupiłem filtr UV(0) HOYA HMC SUPER aby chronić obiektyw.

Nie jestem może fotografem z dużą wiedzą teoretyczną lecz raczej takim który zafascynowany starym aparatem zaczął pstrykać jakieś 15 lat temu i tak mu zostało.

Nie będę się spierał, że cyfrówka jest raczej budżetowa (choć w głowie krąży mi wymiana obiektywu) jednak chciałbym wycisnąć z niego soki

Niestety na początku zaskoczyła mnie pewna sprawa. Brak soczystości kolorów. Prawdopodobnie może być to wina fotografującego (czyli mnie) jednak chciałem się upewnić.

Bardzo trudno uzyskać ładne soczyste kolorowe zdjęcia, nawet po południu (na ZENIT-cie nie było problemu). Co mogę robić nie tak.Może jakieś ustawienia, balans bieli lub coś innego.

Pytanie banalne jednak spędza mi sen z powiek.

Za każdą konstruktywną krytykę będę wdzięczny.

PS: Czy jest nowszy Firmware niż ten który mam wgrany czyli 1.0.3??
    Ostatnio edytowany przez Gość; 13663.
  • Yoshitaka
    Uzależniony
    • 2006
    • 585

Zamieszczone przez wolfikx
    PS: Czy jest nowszy Firmware niż ten który mam wgrany czyli 1.0.3??
    Nie ma
    Canon 50D + dodatki

Komentarz

• mattnick
      Pełne uzależnienie
      • 2006
      • 1735

Rób w rawach...
      30D, C 17-40 f4 , 50 f1.8, 70-200 f4 , 430 ex, oraz -=iii=<)
      CZYTAĆ I PAMIĘTAĆ !!!!

Komentarz

• fotna
        Początki nałogu
        • 2004
        • 454

Po pierwsze zdejmij filtr polaryzacyjny a załóż UV - będziesz miał więcej światła a to kit lubi.
        Jeśli lubisz soczyste kolory ustaw większe nasycenie.
        Jak będziesz robił w raw to sobie to możesz zrobić w komputerze.
        Kit najlepiej się sprawuje przymknięty 8-10.

Jeśli jest za ciemno użyj większej czułości.
        Na 350 możesz śmiało robić na 800 i nie będzie ziarna jeśli dobrze naświetlisz.
        Ja swojej 350 uczyłem sie pół roku zanim opanowałem jak ustawiać ją i wywoływać rawy by wychodziły mi tak zdjęcia jak chciałem.
        fotna.dlm.pl

Komentarz

• wolfikx

Sorki za pomyłkę ale faktycznie mam filtr UV(0).

Tak się składa, że soczystość kolorów zmieniłem w opcjach, niestety bez znacznej poprawy. Co do przysłony to zobaczę jaki będzie efekt.
          Czy ogniskowa będzie miała wpływ??

Co do ISO to zauważyłem, że faktycznie szumy są do zaakceptowania przy wyższych ustawieniach.

I jeszcze jedno, przy ustawieniach automatycznych balansu bieli strasznie przelicza i oczywiście źle ustawia WB.
          Jakaś wskazówka (oprócz szarego kartony 18% )

Komentarz

• mattnick
            Pełne uzależnienie
            • 2006
            • 1735

I jeszcze jedno, przy ustawieniach automatycznych balansu bieli strasznie przelicza i oczywiście źle ustawia WB.
            Jakaś wskazówka (oprócz szarego kartony 18% )
            Robić w rawach
            30D, C 17-40 f4 , 50 f1.8, 70-200 f4 , 430 ex, oraz -=iii=<)
            CZYTAĆ I PAMIĘTAĆ !!!!

Komentarz

• wolfikx

Zamieszczone przez mattnick
              Robić w rawach
              Czy receptą na wszystko według ciebie jest RAW ??

Komentarz

• Pirx
                Początki nałogu
                • 2006
                • 485

I nie ma co z tym dyskutować
                Pozdrawiam,
                Pirx

Komentarz

• radmro
                  Bywalec
                  • 2007
                  • 196

RAW pozwala na dokonania wielu zmian w tym zmiany ustawienia balansu bieli, nasycenia kolorów, ostrości itd... warto się z tym formatem zaprzyjaźnić (w pakiecie z aparatem powinien być program Digital Photo Professional służący do zabawy z RAW-ami). Od strony sprzętowej powodem kiepskiego nasycenia kolorów może być obiektyw. Warto też sprawdzić jak te same zdjęcia wyglądają na innym monitorze. Ja przeżyłem chwile grozy jak po raz pierwszy wrzuciłem moje zdjęcia na notebooka Lenovo - masakra. Na HP było już dużo lepiej.
                  5d2 + 6D + 24-70 2.8 + 70-200 2.8 IS II + 24 1.4 + 50 1.4
                  flickr

Komentarz

• wolfikx

Zamieszczone przez Pirx
                    I nie ma co z tym dyskutować
                    Jak już tak to gdzie najlepiej przeprowadzać edycję końcową.
                    Przyglądałem się programowi który dołączony jest przez CANONa jednak korzystam z tandemu Lightroom + Photoshop.

Komentarz

• radmro
                      Bywalec
                      • 2007
                      • 196

No to DPP możesz spokojnie zapomnieć. LR+PS to zdecydowanie lepszy zestaw. Sam LR do podstawowej edycji (podstawowej czyli bez stosowania żadnych efektów specjalnych) w zupełności wystarcza.
                      5d2 + 6D + 24-70 2.8 + 70-200 2.8 IS II + 24 1.4 + 50 1.4
                      flickr

Komentarz

• Pirx
                        Początki nałogu
                        • 2006
                        • 485

Na początek, do zapoznania się z tematem canonowski DPP jest całkiem dobry, prosty i szybki w obsłudze. Pozwala ustawiać wszystko to, co można ustawić w parametrach aparatu. Tyle, że pozwala zrobić to PO zrobieniu zdjęcia.
                        Programów różnych jest sporo - ja bardzo zaprzyjaźniłem się z Capture One.
                        Szczególnie wersja 4 beta z suwaczkami "cieni" i "świateł" jest bardzo użyteczna.
                        Pozdrawiam,
                        Pirx

Komentarz

• wolfikx

Zamieszczone przez Pirx
                          Na początek, do zapoznania się z tematem canonowski DPP jest całkiem dobry, prosty i szybki w obsłudze. Pozwala ustawiać wszystko to, co można ustawić w parametrach aparatu. Tyle, że pozwala zrobić to PO zrobieniu zdjęcia.
                          Programów różnych jest sporo - ja bardzo zaprzyjaźniłem się z Capture One.
                          Szczególnie wersja 4 beta z suwaczkami "cieni" i "świateł" jest bardzo użyteczna.
                          Faktycznie RAW Image Task od Canona jest OK jednak trochę zbyt prosty. Lightroom albo Photoshop pozwala zrobić o wiele więcej np.: na dzień dobry krzywe.

Chociaż do szybkiej obróbki DPP na pewno wystarczy.

Komentarz

• janmar
                            Pełne uzależnienie
                            • 2006
                            • 3468

Faktycznie RAW Image Task od Canona jest OK jednak trochę zbyt prosty. Lightroom albo Photoshop pozwala zrobić o wiele więcej np.: na dzień dobry krzywe.

Chociaż do szybkiej obróbki DPP na pewno wystarczy.
                            Najlepiej wrzuc pare zdjęć z tymi złymi kolorami na forum,lub podaj linki do strony z nimi.Zdjecia z exifami.Bo ty je widzisz a my o nich czytamy.Jezeli nie wiesz jak to pytaj.Przy pomocy opcji "szukaj" powinienes znależć jak zaladowac zdjecie. Bo bez tego to mozna długo gdybać.Pozdrawiam

Komentarz

• wolfikx

Zamieszczone przez janmar
                              Najlepiej wrzuc pare zdjęć z tymi złymi kolorami na forum,lub podaj linki do strony z nimi.Zdjecia z exifami.Bo ty je widzisz a my o nich czytamy.Jezeli nie wiesz jak to pytaj.Przy pomocy opcji "szukaj" powinienes znależć jak zaladowac zdjecie. Bo bez tego to mozna długo gdybać.Pozdrawiam
                              W sumie to nie znalazłem jak wrzucać fotki ale umieściłem je na stronie.
                              Jeśli zrobiłem źle to z góry sorki.

A tak przy okazji to się zapytam jak wrzucić fotki na forum.
                              Ostatnio edytowany przez Gość; 13663.

Komentarz

Pracuję...