Canon EF-S 17-85

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • ksytek
    Dopiero zaczyna
    • 2007
    • 37

Canon EF-S 17-85

czy używa może ktoś tego obiektywu Canon EF-S 17-85 f/4.0-5.6 IS USM lub może coś na jego temat powiedzieć ponieważ nie mogę zdecydować się jaki obiektyw kupić do mojej niedawno zadobytej 350D
  • tombas
    Pełne uzależnienie
    • 2006
    • 2194

przeglądnij forum (opcja szukaj ), był ten temat wałkowany wiele razy,
    miałem to szkło własnie z 350-tka, trochę ciemnawe, trochę aberacji, ale za to fajny zakres, wmiarę szybki i pewny no i ta stabilizacja.
    Po przejściu z kita byłem wniebowzięty czego i Tobie życzę
    Do zdjęć mam wszystko, prócz talentu...
    (R6, RP, RF 15-35 f/2.8L, RF 28-70 f/2L, RF 100 f/2.8L, RF 70-200 f/2.8L, EL-1, 470EX-AI)

Komentarz

• emisiaczek
      Uzależniony
      • 2005
      • 548

http://www.photozone.de/8Reviews/len...56is/index.htm
      tanio i jak widac obiecujaco

Komentarz

• ksytek
        Dopiero zaczyna
        • 2007
        • 37

może ktoś z was ma zdjęcia z takiego obiektywu bez żadnej korekty bardzo bym chciał zobaczyć jeśli jest to możliwe [email protected]
        albo poradźcie jakiego zakupu dokonać

Komentarz

• tombas
          Pełne uzależnienie
          • 2006
          • 2194

Zamieszczone przez emisiaczek
          zgadzam się, ale wydaje mi się, że pytanie było inne
          Do zdjęć mam wszystko, prócz talentu...
          (R6, RP, RF 15-35 f/2.8L, RF 28-70 f/2L, RF 100 f/2.8L, RF 70-200 f/2.8L, EL-1, 470EX-AI)

Komentarz

• JurekGR
            Bywalec
            • 2005
            • 245

Najlepsze testy obiektywów, testy aparatów cyfrowych i testy lornetek w sieci! Jeśli szukasz kompetentnych informacji z tematyki foto-optycznej to trafiłeś we właściwe miejsce. Czeka tu na Ciebie ogromna ilość profesjonalnych i obiektywnych testów sprzętu optycznego, obszerne i ciekawe artykuły, nowości z branży, bogaty w zawartość merytoryczną i ilustrowany słowniczek oraz bazy danych zawierające setki lornetek, aparatów i obiektywów.
            Nex :cool:

Pozdrawiam,
            Jurek.

Komentarz

• emisiaczek
              Uzależniony
              • 2005
              • 548

nie mogę zdecydować się jaki obiektyw kupić
              poradźcie jakiego zakupu dokonać
              chlopak dopiero co pare postow wrzucil, zakupil 350d, tu ma szklo za 50% 17-85 na ktorego pol swiata wiesza psy do tego jest to EF-S

wyrazilem opinie ze lepiej zaryzykowac nowego kit-a a za reszte rozebrac jakas modelke

Komentarz

• Hellfire
                Początki nałogu
                • 2006
                • 414

Ja tam sobie to szkło chwale. Ludzie strasznie na niego narzekają, a ja kompletnie nie mam pojęcia dlaczego?! Zakres świetny, autofocus trafia idealnie, stabilizacja pozwala robić zdjęcia z bardzo długimi czasami, a optycznie też jest bardzo dobry. Owszem jest dość ciemny, na szerokim końcu dystorsje są dość znaczne (choć 16-35 też je ma i to niezłe, a jakoś w tym szkle nikomu to nie przeszkadza), ale poza tym zero wad jak dla mnie. A, że EF-S? I co z tego? Do FF są elki moim zdaniem.

Komentarz

• szuler
                  Uzależniony
                  • 2007
                  • 829

Ja też używam tego szkła i jestem bardzo zadowolony. Pisanie o wyższości światła nad stabilizacją jest jak pisanie o wyższości skrzyni manualnej na automatem (szczególnie przez osoby które nigdy automatem nie jeździli).
                  Po co jasny obiektyw jak przy długim (1/15) czasie z ręki cały obraz jest rozmazany.
                  A może masz tam jeszcze telefon bez drutu...? - Podróż za jeden uśmiech - 1971

Komentarz

• 2marekm
                    Początki nałogu
                    • 2007
                    • 419

Dzisiaj, tak się składa oglądałem powiększenie 60x40 z 2/3 EF-S. Zdjęcie było robione obiektywem 28-136 IS, który moim zdaniem jest gorszy na dłuższym końcu od 17-85 IS. I co ? I bardzo dobrze.
                    Uważam, że na potrzeby "amatorskie" szkło superowe.
                    Dystorsje, aberacje... są programy do ich eliminacji.
                    Jeszcze raz powtórzę...dla amatorów bardzo dobre.

Komentarz

• Hellfire
                      Początki nałogu
                      • 2006
                      • 414

Najlepiej jasny obiektyw ze stabilizacją, ale to dużo kosztuje. Stabilizacja fajna sprawa, ale dużej dziury nigdy nie zastąpi

Komentarz

• jarekA
                        Początki nałogu
                        • 2005
                        • 326

Zamieszczone przez tombas
                        przeglądnij forum (opcja szukaj ), był ten temat wałkowany wiele razy,
                        miałem to szkło własnie z 350-tka, trochę ciemnawe, trochę aberacji, ale za to fajny zakres, wmiarę szybki i pewny no i ta stabilizacja.
                        Po przejściu z kita byłem wniebowzięty czego i Tobie życzę
                        Nie mam już tego szkiełka, ale ogólnie wspomiainam je dosyć pozytywnie. Jest porządnie wykonane, AF trafia bez problemów, świetny zakres i czasem przydatne IS. To co mnie zniechęcało to beczka i abberacje na szerokim końcu (naprawde widać, ale da się z tym zyć), miałem też zastrzeżenia do kolorów (Tamron 28-75 był o niebo lepszy pod tym wzgledem) i rozdzielczości na brzegach. Jako zamiennik kita byłby doskonały mając swiatło jak w starych szkłach Canona dla amatorów (3,5-4,5) i odrobine nizszą cenę - dla mnie jego realna wartość to około 800zł (+200zł jak ktoś doceni IS na tym zakresie).
                        chroniczny brak czasu i zdolności, ale za to mam eLki i FF :rolleyes:

Komentarz

• Matsil
                          Pełne uzależnienie
                          • 2006
                          • 2022

Zamieszczone przez szuler
                          Po co jasny obiektyw jak przy długim (1/15) czasie z ręki cały obraz jest rozmazany.
                          Czy ty rozumiesz wogóle co piszesz, obawiam się, że nie bardzo?
                          Może wytłumaczę łopatologicznie:
                          obiektyw ze 3 stopniowym IS można teoretycznie porównać do szkła jaśniejszego o 3 działki np:
                          24-105/4 IS i 24-70 2.8
                          Więc efekt przy użyciu tego pierwszego na 1/15s i F4 jest taki sam jak tego drugiego z 1/40s i F2.8.
                          Osobiście wolałbym szkło jaśniejsze, albo najlepiej i jasne i z IS :-) jak np. 17-55/2.8 IS.

A na temat: miałem 17-85 i cieszę się że go już nie mam, choć na początku bardzo mi odpowiadało. Niestety apetyt rośnie w miarę jedzenia i powoli wyrasta się z takich szkieł.
                          Ostatnio edytowany przez Matsil; 5517.
                          R6, 5DIII, 24L, 35L, 50L, 85L, 135L, 16-35L, 24-70L, 70-200L, 100-400L, 580x2, 430 i inne graty

Komentarz

• przemekthor
                            Coś już napisał
                            • 2006
                            • 50

Tez sie zastanawialem nad 17-85; naczytalem sie testow i opinii, i - jako ze jestem 100% amatorem - nie przerazila mnie ani ta beczka, ani korekcja abb. chrom., ani winietowanie, a IS jest na pewno super dodatkiem. Kupilem jednak 17-40/4 - ciut drozszy, ale ma bez porownania lepsza, szczelna obudowe. A ja lubie focic w deszczu

Komentarz

• fliegermaus
                              Coś już napisał
                              • 2007
                              • 58

Zamieszczone przez ksytek
                              czy używa może ktoś tego obiektywu Canon EF-S 17-85 f/4.0-5.6 IS USM lub może coś na jego temat powiedzieć ponieważ nie mogę zdecydować się jaki obiektyw kupić do mojej niedawno zadobytej 350D
                              Ja kupiłem ten obiektyw do 400D jako zamiennik kita i bardzo go sobie chwalę. To prawda, że jest dystorsja, to prawda, że jest aberracja, ale... to wszystko widać przede wszystkim na zdjęciach tablic testowych :-) W normalnych zdjęciach naprawdę te efekty są zaniedbywalne.

Na ostrość zdjęć nie narzekam, aberrację ostatni raz widziałem robiąc zwyczajowe podczas poszukiwania aberracji zdjęcia drzew na tle nieba... Mam kilka obiektywów, ale ten spędza na moim aparacie najwięcej czasu, jest po prostu najwygodniejszy. Mogę go jedynie polecić.

Nie przejmuj się też tym, że to EF-S, aparaty z matrycą APS-C mają się dobrze i będzie tak jeszcze długi czas. Moim zdaniem aparaty z matrycą pełnoklatkową są produkowane głównie dla fetyszystów pikseli i umrą naturalną śmiercią, bo są po prostu mało wygodne, a technologia pozwoli na osiągnięcie dobrej jakości obrazu z mniejszej matrycy.

Komentarz

Pracuję...