Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
Powershot S5 IS + telekonwertery Canon i Sony lub inne
Powershot S5 IS + telekonwertery Canon i Sony lub inne
Zamierzałem kupić TC-DC58B (1,5x) do mojego Powershota S5 IS. Jednak jeden z moich znajomych polecił mi abym kupił sobie jedynie mocowanie LA-HDC20 pod gwint 58mm oraz konwerter Sony 1,7x. Stąd moje pytania.
1. Czy ktoś próbował takiego lub podobnego rozwiązania?
2. Co się zmienia w działaniu aparatu po wybraniu w menu opcji konwerter TC-DC58B, a co po wybraniu WC-DC58A? Ma to jakiś wpływ na pomiar czegoś???
3. Czy zastosowanie konwertera 1,7x lub 0,6x zamiast standardowych konwerterów Canona (1,5x i 0,7x), spowoduje, że S5 będzie działał błędnie?
4. Czy do konwertery Canona TC-DC58B oraz WC-DC58A są przystosowane fabrycznie do mocowania osłony przeciwsłonecznej?
5. Czy na konwerterach jest gwint do mocowania filtrów?
1. Zasadniczo marka konwertera nie ma znaczenia, ważne żeby pasował na tulejkę i żeby obiektyw nie miał z nim bezpośredniego kontaktu i nie uszkodził się. Canon oczywiście poleca firmowany przez siebie sprzęt bo chce więcej zarobić .
2. Te opcje odpowiadają za stabilizację - przy wybraniu TC będzie ona działać bardziej "agresywnie" (co jest wymuszone dłuższą ogniskową), w WC działa trochę słabiej. Zdjęcia da się też robić bez włączania tych opcji (często zdarza mi się o tym zapomnieć).
3. Nie będzie, ja używam (z S3) konwerterów Raynoxa tele DCR-1540Pro 52 mm 1.54x oraz wide DCR6600PRO 0.66x 58 mm plus tulejka Lensmate 58 mm i bardzo je sobie chwalę. W ofercie Raynoxa jest nawet model 2.2x (w S3: 950mm!), zdjęcia z S2 z różnych konwerterów możesz sobie porównać tutaj: http://www.lensmateonline.com/newsite/S2tele.html i tutaj: http://www.lensmateonline.com/newsite/S2wide.html. Właśnie ta stronka spowodowała iż wybrałem Raynoxa, wcześniej byłem prawie zdecydowany na Canona (też myślałem że oryginalne akcesoria będą "bardziej kompatybilne" ). Z konwerterem Sony nie miałem styczności, więc sie o nim nie wypowiem.
4. Na konwerterach Canona nie ma gwintu w związku z tym niczego na nich nie zamocujesz (filtrów też nie), zresztą jak założysz osłonę na szerokokątnym to najpewniej będziesz miał winietowanie. Moim zdaniem dobrą opcją są osłony gumowe, (szczególnie jeśli mają z przodu gwint pozwalający na nakręcenie filtrów) jako że po złożeniu zajmują niewiele miejsca.
5. J.w., ale możesz spróbować najpierw nakręcić filtr a dopiero potem konwerter (ja tak robię z polaryzacyjnym, bo mam już jeden na 58 mm i nie chcę kupować drugiego na 67 mm który wychodzi raczej drogo). Mówię tu o tele, bo znów jak nakręcisz na szerokokątny to może Ci winietować.
Poza tym nie polecam akcesoriów Canona, są drogie i moim zdaniem dużo lepszą opcją jest Raynox (za prawie taką samą cenę). To samo tyczy się również tulejek - Canon robi swoją z plastiku, a osłona nie ma z przodu gwintu na który można by nakręcić filtr. Przy wyborze tulejki trzeba jednak uważać na średnicę - moje doświadczenia na ten temat są opisane tu: http://canon-board.info/showthread.php?t=24764
Tulejka jest plastikowa i trochę się ugina pod palcami. Jest to wada, ale i zaleta jednocześnie, gdyż dzięki takiej konstrukcji, tulejka jest bardzo lekka.
Jakość konwetera jest bardzo dobra w zakresie całego zoom 12x, a nie tylko 6x jak to się ma w przypadku innych modeli. Dla przykładu pokazuję sampla ze złą jakością Raynox6600 przy pełnym zbliżeniu http://www.raynox.co.jp/actualimage/...xtele-park.jpg Tego efektu nie posiada model 7000Pro, który jest reklamowany przez Raynox jako „Full Zoom Compatibility”.
Tulejka mocująca + konweter 7000 + filtr ważą 375g, a cały zestaw razem z aparatem Powershot S5 IS oraz akumulatorkami i pamięcią waży aż 980g. Tak też robi się nam kawałek solidnego, masywnego sprzętu.
Niestety, ale duże rozmiary konwertera (fi=86mm) nie pozwalają na korzystanie z szerokiego kąta na Canon S5 IS z wykorzystaniem wbudowanej lampy błyskowej. Od dołu każdej fotografii widoczny jest cień obiektywu!!! Efekt jest na tyle widoczny, że całkowicie dyskwalifikuje wykonywane zdjęcia. Ja sobie kupiłem lampę 430EX i problemu nie mam. Tak też aby móc w pełni korzystać z szerokiego konwertera konieczne jest kupienie lampy błyskowej, a to bardzo podnosi całkowite koszty zakupu.
Podejrzewam, że na Powershot S2 i S3, w których lampa jest niepodnoszona i znajduje się bliżej obiektywu sytuacja będzie jeszcze gorsza. Ponadto w S2 i w S3 nie można wykorzystywać zewnętrznej lampy, gdyż aparat nie jest wyposażony w stopkę. Tak też być może najlepszym rozwiązaniem będzie korzystanie ze standardowego konwertera Canona WC-DC58A. Myślę, że przed zakupem konwertera należałoby sprawdzić, czy na zdjęcia nie jest widoczny cień obiektywu.
Do robienia zakupów polecam amerykański sklep Adorama http://www.adorama.com/
Niestety, ale wysokie ceny transportu powodują, że najlepiej kupować większą ilość towaru (aparat + tulejka + lampa + 2 konwetery +….). Ponadto należy pamiętać o konieczności zapłacenia podatku 22% i cła wg aktualnej taryfy celnej.
Kiedy kupowałem konwerter nie brałem tego modelu pod uwagę, ale z tego co widzę to ma dość dużą rozdzielczość. Jakbyś mógł to wrzuć może jakieś fotki (z założonym konwerterem i bez niego), bo ciekawi mnie porównanie z DCR6600 (ma on szerszy kąt, ale mniejszą rozdzielczość i nieco "zamazane" rogi zdjęcia). Czy po założeniu filtra nie masz winietowania na zdjęciach? Na DCR6600 nie da się nakręcić żadnego filtra, nawet super cienkiego (piszą o tym na stronie Lensmate), więc ja niestety nie mogę używać filtra z tym konwerterem.
Co do słabej jakości zdjęć przy najwyższym zoomie - konwerter szerokokątny służy raczej do fotografowania przy jak najkrótszych ogniskowych, ja nigdy nie robiłem zdjęć z dużym zoomem (najwyżej 2x - tylko tak aby wykadrować zdjęcie kiedy nie dało się np. podejść bliżej do czegoś), więc akurat dla mnie to nie ma znaczenia.
Jeżeli chodzi o lampę błyskową to faktycznie jest to wada która dotyczy chyba jednak wszystkich konwerterów szerokokątnych (oryginalny konwerter Canona też tak ma: http://www.amazon.com/gp/product/cus...ndex=1#gallery)
S3 niestety nie ma gorącej stopki więc trzeba sobie radzić poprzez używanie statywu, ew. podniesienie iso (w ostateczności). Zwiększonej wagi nie postrzegam jako wadę, wręcz przeciwnie - dzięki temu mam lepsze "wyczucie" aparatu, a dzięki tulejce mogę go wygodnie uchwycić za obiektyw (jak ja robiłem zdjęcia jak nie miałem jeszcze tulejki :wink: ?). A tulejki Canona nie kupiłem właśnie dlatego że się tak uginała i przez to wydała mi się nieco za delikatna.
dla zainteresowanych zakupem różnego rodzaju akcesorium do Canonów ( i nie tylko ) - godny polecenia sklep w Krakowie -http://www.foto-tip.pl/sklep/index.php - BARDZO przyzwoite ceny i miła,fachowa obsługa - POLECAM !!
Test: Canon S5 IS + Raynox HD7000Pro (załączone sample) !!!
Witam wszystkich, którzy chcą zobaczyć fotografie wykonane z wykorzystaniem szerokokątnego konwertera Raynox HD7000Pro oraz aparatu Canon Pawershot S5 IS i filtru Tiffen.
Ufff... Trochę czasu to trwało zanim zdecydowałem się opublikować zdjęcia wykonane moim zestawem S5 + 7000Pro.
Niestety, ale po zrobieniu pierwszych fotografii byłem nimi na tyle zdegustowany, że nie ośmieliłem się tutaj ich zamieścić. Byłem przekonany, że popełniam jakieś błędy, więc robiłem dalsze testy. Niestety, ale efekty były delikatnie mówiąc bardzo mało poprawne. Zaczekałem więc na pierwszy dzień ładnej pogody, wyszedłem ze statywem na ulicę i we wczesno-popołudniowym grudniowym słońcu wykonałem to, co możecie obejrzeć w załączniku. Tragedia!!! Nie jestem przekonany, czy załączone zdjęcia można nazwać fotografiami, gdyż to, co załączam przypomina mi zdjęcia wykonywane w połowie zeszłego wieku zepsutym aparatem Druh na przeterminowanym filmie produkcji radzieckiej.
Tak też w moim poprzednim poście pospieszyłem się nieco i werdykt w zakresie funkcjonalności HD7000Pro oparłem na informacjach marketingowych producenta. W najbliższym czasie przejdę się na giełdę fotograficzną do Stodoły w Warszawie i być może znajdę kogoś, kto ma taki konwerter i uda mi się sprawdzić, czy aby przypadkiem mój egzemplarz nie jest uszkodzony. Nie zmienia to faktu, że jak to można zobaczyć na załączonych fotografiach konwerter Raynox HD7000Pro zarówno z filtrem jak i bez filtra nie wykazuje dyskwalifikującego go winietowania. Jeżeli chodzi o światło, to po założeniu konwertera automat Canona wydłużał czas migawki z 1/400 na 1/320 sekundy. Myślę, że nie można tego uznać za zły wynik.
Tak też do czasu stwierdzenia, czy mój konwerter nie jest uszkodzony, odwołuję moją wcześniejszą pozytywną opinię na temat produktu Raynox’a.
Oto informacje dotyczące wykonanych fotografii (ISO 100, tryb P)
1. Canon max wide, założony konwerter oraz filtr UV
2. Canon max tele, założony konwerter oraz filtr UV
3. Canon max wide bez konwertera
4. Canon max tele bez konwertera
5. Canon max wide, założony konwerter oraz brak filtru UV
Trochę małe te zdjęcia żeby można było ocenić jakość konwertera.
Ale chyba nie wymagasz,żeby układ był skorygowany dla innych ogniskowych niż minimalna. Konwerter nie służy przecież do takich celów.
A przy szerokim końcu na załączonych zdjęciach nie widać istotnej różnicy w jakości między zdjęciem bez konwertera i z konwerterem.
Trochę małe te zdjęcia żeby można było ocenić jakość konwertera.(...)
A przy szerokim końcu na załączonych zdjęciach nie widać istotnej różnicy w jakości między zdjęciem bez konwertera i z konwerterem.
Widać - wyraźny blur (nieostrość) i dystorsje po rogach, nawet na takich miniaturkach. Mowa o zdjęciach pierwszym i ostatnim. Rzeczywiście tragedia.
Masz Vitez oko, że widzisz na takich miniaturkach, ja dopiero w 100% powiększeniu. Ale nawet nie widząc, wiem, że każdy konwerter popsuje układ optyczny składający się z obiektywu i konwertera, dlatego konwertery mogą być lepsze i gorsze ( i takie są ) ale to i tak zło konieczne.
Sample Raynox HD7000Pro w pełnej rozdzielczości!!!
Niestety, ale ograniczenia techniczne forum zmusiły mnie do zamieszczenia plików nie większych niż 97kB.
Ja też miałem wątpliwości, co do tego, czy jakość zamieszczonych fotografii pozwoli komukolwiek obiektywnie ocenić konwerter Raynox. Z tego powodu. czyli żeby nie musieć się męczyć i więcej nie oglądać miniaturek proponuję wszystkim zainteresowanym obejrzenie fotografii w pełnej rozdzielczości. Fotografie zamieściłem na webie na dzierżawionym serwerze. Strona waży 25MB i znajduje się na niej sześć fotografii. Tak też otwieranie potrwa chwilę.
Teraz to i ja widzę, nie tylko Vitez. Rozmycie i aberracje chromatyczne.
Kiedyś korzytałem z konwertera tele do lustrzanki, ostry obraz dawał tylko na środku, ale do portretu to nawet pasowało.
Ale ja widzę jeszcze coś. Zwróćcie uwagę na samochód stojący po prawej stronie. Na zdjęciu "wide" zrobionym Raynox'em nie można odczytać numeru rejestracyjnego, a na zdjęciu bez konwertera numer jest bardzo dobrze widoczny. Potwierdza to, to co zauważyłeś Juriko, że każdy konwerter popsuje układ optyczny składający się z konwertera i obiektywu. I to niezależnie od tego, czy stosujemy wąski, czy szeroki kąt.
Niestety, ale wczoraj giełda fotograficzna w Stodole była zamknięta i nie miałem szans znalezienia kogoś z podobnym szkłem. Tak też na razie nie mam żadnych nowych fotek do porównania. Jak tylko coś będę miał, to wrzucę na serwer.
A tak swoją drogą, to chętnie bym usłyszał, co Zuro ma do powiedzenia na temat swojego DCR6600. Też jest tak słaby, jak 7000Pro?
Rzeczywiście te zdjęcia które dałeś nie powalają na kolana... Tak jak napisał Juriko każdy konwerter powoduje spadek jakości zdjęcia (mówię tu o szerokokątnych, bo mój tele robi całkiem przyzwoite fotki bez zniekształceń). DCR6600 też zniekształca rogi zdjęcia, choć chyba nie w takim stopniu jak 7000. Wybrałem, go bo powoduje minimalną dystorsję (1,3% - dane producenta).
Dla porównania załączam fotki:
Jak widać nie ma spadku jasności zdjęcia, widać zniekształcenia w rogach, jednak moim zdaniem do zaakceptowania (szczególnie jeśli nie oglądamy w 100% powiększeniu).
Również widać zniekształcenia i aberracje chromatyczne. Niestety kupując kompakt trzeba się pogodzić z tym, że nigdy nie otrzymamy zdjęć o jakości porównywalnej z lustrzankami, szczególnie kiedy korzystamy z różnego rodzaju konwerterów. Raynox akurat jest firmą z czołówki i oferuje naprawdę dobrej jakości sprzęt (miałem możliwość robić zdjęcia z jakimś konwerterem "no name", w porównaniu z moim sprzętem tragedia...). A co do tego Full Zoom Compatibility to chwyt reklamowy, bo nie robi się zdjęć z konwerterem wide na maksymalnych ogniskowych (u mnie takie zdjęcia wyglądają podobnie jak te które pokazał ondyne). Mam nadzieję że te fotki pokazują choć trochę możliwości DCR6600. Moim zdaniem nie jest on idealny, ale zdjęcia które robi są dla mnie do zaakceptowania.
Twoje fotografie wyglądają całkiem nieźle nawet w dużym powiększeniu. Fakt, że nie mogę ich obejrzeć w pełnej rozdzielczości oraz to, że nie zamieszczasz zdjęć zrobionych na max telephoto nie pozwala mi dokonać pełnego porównania. W każdym bądź razie zdjęcie zrobione na Times Square wykazuje znaczącą beczkowatość, a nie utratę ostrości.
Ja tymczasem nadal porównuję moje zdjęcia ze zdjęciami zamieszczonymi tutaj http://www.raynox.co.jp/comparison/v..._hd7000pro.htm
Zdjęcia zamieszczone przez producenta mają udowodnić, że konwerter jest "Compatible with fool zoom area" i nie jest to tylko chwyt reklamowy, a rzeczywista prawda. A jak możesz zauważyć fotografie zrobione przez producenta prezentują się bardzo atrakcyjnie.
Mały błąd mi się wkradł. Słowo "fool" powstało wskutek zmieszania "full" i "whole" . Oczywiście miało być, tak jak na stronie Raynoxa "Compatible with whole zoom area".
Komentarz