Dziwny problem z fotocelą w studio

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • wiwo
    Coś już napisał
    • 2007
    • 97

Dziwny problem z fotocelą w studio

Witam

byłem dzisiaj chwilę w poznaniu w starym browarze i ku mojemu zdziwieniu odbywały się tam warsztaty fotograficzne,
    polegało to na tym że dwóch ludzi ustawiało studio, modelki pozowały a ludzie mogli sobie porobić zdjęcia

Ci którzy mieli kabelek do synchronizacji albo co lepsza radiowe połaczenie mieli super komforcik robienia zdjęć

ja niestety mogłem tylko męczyć fotocelę za pomocą wbudowanej lampy do 350D, to był mój pierwszy kontakt ze studiem

mój problem polegał na tym że za cholere nie mogłem się z tą fotocelą zsynchronizować, albo w ogóle nie błyskała, albo błyskała przed wyzwoleniem migawki albo po, tak że ja robiłem zdjęcie, moja lampa błyskała, lampy w studio też ale za wcześnie lub za późno i nie było ich widać na zdjęciach

wymęczyłem chyba wszystkie ustawienia aparatu, i nawet przez chwilę niby działało, ale zaczęło działać 30s przed tym jak panowie z obsługi przestawiali studio i później już niedziałało

tymczasem inny gość z nikonem d70 bodajże też z lampą wewnętrzną pstrykał jak szalony i wszystko mu działało, inny gość z canonem i lampą na podczerwień do wyzwalania to samo, tylko ja chciałem pogryźć aparat bo nie chciało działać... :/

co mogło być nie tak?
    jak ustawić aparat aby działał z fotocelą?

pozdrawiam
    Wojtek Więcławski
    wiwo
    40D | 50e | T10-17/3,5-4,5 fish | T17-50/2,8 | C50/1,8 | C70-200/4 | Jupiter 135/3,5 | C580EXII | Vivitar 285hv | chińskie wyzwalacze
  • raster
    Coś już napisał
    • 2005
    • 97

lampe wbudowana trzeba ustawic w tryb manualny. Wtedy nie ma przedblysku pomiarowego, ktory wyzwala zbyt wczesnie lampy studyjne.
    Puszki i słoiki

Komentarz

• wiwo
      Coś już napisał
      • 2007
      • 97

czyli fotocele w studio są wyzwalane z pierwszego błysku?
      to już coś wiem

z tym że grzebiąc w ustawieniach 350D mogę włączyć albo wyłączyć przedbłysk w ustawianiach osobistych - custom functions (C.Fn) no i ustawiłem sobie funkcję nr 05 AF-assist beam na 1oes not emit, czyli teoretycznie nie powinno błyskać, mam tam jeszcze funkcję E-TTL II i mam do wyboru Average i Evalutive i nie wiem co to znaczy, może w tym rzeczy?

Ale i tak ustawiałem wszystkie kombinacjie tych funkcji i zawsze fotocela błyskała ale błysku lampy nie miałem na zdjęciu :/

może w złym miejscu w aparacie grzebałem? dopiero w poniedziałek będę w domu i przewertuje instrukcję ale nie wiem czy znajdę coś czego jeszcze nie ustawiałem?

na prawdę bardzo proszę o pomoc

proszę o pomoc!
      40D | 50e | T10-17/3,5-4,5 fish | T17-50/2,8 | C50/1,8 | C70-200/4 | Jupiter 135/3,5 | C580EXII | Vivitar 285hv | chińskie wyzwalacze

Komentarz

• piast9
        Pełne uzależnienie
        • 2005
        • 3267

Zamieszczone przez raster
        lampe wbudowana trzeba ustawic w tryb manualny. Wtedy nie ma przedblysku pomiarowego, ktory wyzwala zbyt wczesnie lampy studyjne.
        Lampa wbudowana nie ma trybu manualnego.

Trzeba oszukiwać fotocelę najpierw robiąc FEL, lampy błysną, naładują się, a dopiero potem właściwe zdjęcie.
        650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0

Komentarz

• wiwo
          Coś już napisał
          • 2007
          • 97

Trzeba oszukiwać fotocelę najpierw robiąc FEL, lampy błysną, naładują się, a dopiero potem właściwe zdjęcie.[/QUOTE]

mogę prosić o bardziej łapotologiczne wytłumaczenie?
          co to jest FEL?

czyli do pracy z fotocelą wypadało by mieć jakąś inną lampę albo lampę na podczerwień?

Komentarz

• raster
            Coś już napisał
            • 2005
            • 97

jeżeli rzeczywiście lampa nie ma trybu M to faktycznie pozostaje FEL

Flash exposure lock (FEL)- czyli blokada ekspozycji flasha - wtedy lampa już nie wysyła swojego przedbłysku bo przedbłysk wyzwalasz sam. Czyli tak, jak napisał kolega - najpierw robisz FEL (w 40d wystarczy nacisnąć *), a w chwilę później, jak już lampy studyjne się naładują (muszą bo błysną po tym jak naciśniesz FEL) robisz zdjęcie.

Pamiętaj, żeby sobie przesłonić czymś lampę aparatu bo weźmie udział w expozycji i może "zniszczyć" efekt lamp studyjnych. Ja swego czasu przesłaniałem kartonikiem i błysk szedł do tyłu (ale fotocele i tak go widziały). mozna też rozciąć opakowanie od kliszy fotograficznej (jest zrobione z mlecznego plastiku) i wcisnąć je jakoś na flash aparatu.

A co do AF assist beam - to nie ma nic wspólnego z przedbłyskiem pomiarowym. Przedbłysk pomiarowy lampa wysyła aby zmierzyć światełko przed błyskiem właściwym (są to ułamki sekundy przed błyskiem właściwym).

A co do ostatniego zdania twojego postu: tak, najlepiej mieć taki dynks na podczerwień, lub wyzwalacz radiowy. Ewentualnie kostkę zakładaną na sanki i kabel synchro. Radio jest najdroższe, IR nieco tańsze, a opcja z kablem najtańsza.
            Puszki i słoiki

Komentarz

• wiwo
              Coś już napisał
              • 2007
              • 97

gdzie ustawić w 350D FLE? nie mogę znaleźć tej opcji

Komentarz

• MorF
                Dopiero zaczyna
                • 2007
                • 31

FEL
                w 400d to ten sam guzik co blokada ekspozycji w 350 pewnie jest podobnie
                podpowiedz: szukaj " * "
                oczywiscie zadziala Ci tylko jak masz wyciagnieta lampe.
                Sprzedam gripy,
                http://canon-board.info/showthread.php?t=33988

Komentarz

• piast9
                  Pełne uzależnienie
                  • 2005
                  • 3267

Zamieszczone przez wiwo
                  Masz opisane w instrukcji przy fotografowaniu z błyskiem.
                  650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0

Komentarz

• robgr85
                    Pełne uzależnienie
                    • 2007
                    • 1719

Zamieszczone przez wiwo
                    mogę prosić o bardziej łapotologiczne wytłumaczenie?
                    co to jest FEL?

nie wiem jak to wygląda w 350D, ale w swoim 400d mam taki przycisk do blokady ekspozycji (chyba tak to sie fachowo nazywało -F*** Exposure Lock) oznaczony jest gwiazdką "*", jak z tego kożystać? przyciskasz do połowy spust, łapie ostrość, wciskasz "*" - lampa daje próbny błysk - czekasz 2-3s (zależnie od czasu ładowania lamp z fotocelami) - i potem walisz finalną fotkę.

Mam nadzieję że jasno wytłumaczyłem.

Pozdr,
                    Robert
                    Loty widokowe nad morzem - teraz mnie pochłaniają, 1Ds kurzy się na półce...

Komentarz

• raster
                      Coś już napisał
                      • 2005
                      • 97

Zamieszczone przez wiwo

no przecież napisałem...

nie czytałes mojego posta?
                      Puszki i słoiki

Komentarz

• wiwo
                        Coś już napisał
                        • 2007
                        • 97

nie zrozumiałem do końca, i teraz dopiero stwierdziłem że jednak wiem o co chodzi
                        wielkie dzięki za pomoc

jeszcze jedno pytanie, czy przed każdym zdjęciem muszę robić blokadę ekspozycji? czy wystarczy jak sobie ustawie raz ekspozycje na trybie manualnym, podniosę lampę, kliknę na * i już później będę mógł robić zdjęcia czy przed każdym zdjęciem muszę to robić?

Komentarz

• chyrek
                          Bywalec
                          • 2005
                          • 209

po wcisnieciu * aparat nie bedzie wiecej robil przedblysku dopoki nie zmienisz zadnych ustawien w aparacie, czyli nie przekrecisz kolkiem nastawczym, nie zmienisz recznie przeslony lub czasu otwarcia migawki... zakladam ze robisz albo bedziesz ponawial proby na manualu... tak gwoli informacji polecam f/11 lub f/13 i 1/45 lub 1/60... to moje ulubione nastawy przy portretach w studio.
                          Łukasz Chyrek
                          canonowe puszki cyfrowe, szkła normalne, L'ki , stałki, filtry... i statyw też, wielka torba, plecak, speedlite'y, jakies zmiękczacze światła... no i jeszcze ściereczkę, pędzelek i wielką gruchę z apteki mam...

Mój fotoblog www.chyrek.com.pl

Komentarz

• raster
                            Coś już napisał
                            • 2005
                            • 97

jeśli chodzi o czas otwarcia migawki to ja proponuję jednak 1/200 (lub inny najkrótszy czas synchro) ze względu na absolutne wyeliminowanie ewentualnego poruszenia (choć przy błysku trudno o poruszenie ) no i ze względu na to, że w studio czasem naświetlania oprócz wpuszczenia ewentualnego światła zastanego nic nie wywalczysz.

EDIT: to, co napisałem powyżej nie wyklucza, rzecz jasna, zrobienia poprawnego zdjęcia w studio z czasem 1/60
                            Ostatnio edytowany przez raster; 3392.
                            Puszki i słoiki

Komentarz

• robgr85
                              Pełne uzależnienie
                              • 2007
                              • 1719

Zamieszczone przez raster
                              jeśli chodzi o czas otwarcia migawki to ja proponuję jednak 1/200 (lub inny najkrótszy czas synchro) ze względu na absolutnie wyeliminowanie ewentualnego poruszenia (choć przy błysku trudno o poruszenie ) no i ze względu na to, że w studio czasem naświetlania oprócz wpuszczenia ewentualnego światła zastanego nic nie wywalczysz.
                              kolega dobrze prawi. Nalać mu piwa!
                              Loty widokowe nad morzem - teraz mnie pochłaniają, 1Ds kurzy się na półce...

Komentarz

Pracuję...