Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
Postawiłem sobie na Linuxie kompa, który służy mi tylko i wyłącznie jako bank zdjęć.
Na nim trzymam wszystkie moje ważne zdjęcia i chcąc go dodatkowo zabezpieczyć, doszedłem do wniosku, żeby podpiąć go pod UPS-a.
Jakiej firmy powinien to być UPS i jakie powinien mieć parametry ?
Postawiłem sobie na Linuxie kompa, który służy mi tylko i wyłącznie jako bank zdjęć.
Na nim trzymam wszystkie moje ważne zdjęcia i chcąc go dodatkowo zabezpieczyć, doszedłem do wniosku, żeby podpiąć go pod UPS-a.
Jakiej firmy powinien to być UPS i jakie powinien mieć parametry ?
Używamy - od kilkuset VA do kilkuset KVA.
Ile masz kasy na zakup i jaka moc Cię interesuje?
Jakie typowe braki energetycznie występują tam gdzie ma działać ten komputer?
Przed czym chcesz ten komputer zabezpieczyć poprzez UPS?
Moim zdaniem APC i koniec. Choćby stary, używany z nowym aku z allegro.
A parametry takie jakie potrzebne do Twojego komputera. Moim zdaniem trochę szkoda byłoby nie skorzystać z UPS do podtrzymywania zasilania w stacji roboczej, monitorze i czym tam jeszcze.
650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0
no......... Ja mam doswiadczenia tylko z APC (z jakims BELKIN'em tez przez jakis czas mialem doczynienia). W nowszych (drozszych) mozesz podlaczyc do sieci i zarzadzac przez www (ale to raczej "enterprise" rozwiazanie). Mam (moze troche przesadnie) 650 APC i z 17CRT oraz desktopem (XP, 2 napedy optyczne) 5 HDD (kontroler w srodku - system w mirroringu - dane raid 5) dalej podlaczona drukarka i zestaw 5.1 Creative wytrzymywal mi ok 50 min (kiedys esty robilem) no i Streamer (DLT). Dolaczony oczywiscie byl soft (troche prymitywny) PowerShute (stara wersja) i jak cos sie dzialo to wylaczal.
Potem przeszedlem na laptopy i dyski zew - juz nie potrzebuje.
W kazdej firmie, ktorej pracowalem tylko i wylacznie APC - moge polecic jak najbardziej (teraz moj UPS u tesciow).
Mialem kiedys kilka ale jak sie wyprowadzalem do UK ot porozdawalem znajomym.
Kumpel na 280 (APC) mial router - proxy (fakt - linux i stary komp i 2 hdd - 1 na system i 1 na "cachowanie") i mu ponad godzine trzymal.
Moim zdaniem nie ma co oszczedzac na UPSie - APC maja naprawde dobre baterie - i trzymaja dlugo. Dodatkowo zycie baterii tez jest OK. przez 3 lata wymienilem w swojej 650 baterie tylko raz (poniewaz jak zaczalem uzywac to juz byla "wysluzona")
Kurcze bede w styczniu w PL i mam jescze 1 650 (czy tam 680 - nie pamietam numeru) ale bez baterii - jak chcesz to Ci moge wyslac - lezy w piwnicy (sucha - kuperzeczy tam jeszcze mam). Trocje to wazy (o ile chcesz czekac 2 miesiace)
Moge Ci powiedziec dokladnie jaki to model (o ile jeszcze tesciowie nie wyrzucili) izapytaj sie o baterie - jak Ci podpasi - UPS jest Twoj (oczywiscie koszty przesylki pokrywasz i to koniec - zadnego haczyka - nie potrzebny mi - a lezy i "sie marnuje")
Zależy przed czym chcesz zabezpieczyć. Jeżeli przed wyłączeniem się, to rzeczywiście UPS. Jeżeli przed utratą zdjęć to polecam RAID 5 - trochę kosztowne, ale warto. Jeżeli przed kradzieżą zdjęć, to może device mapper i target dm-crypt cię zadowoli?
Kompa chcę zabezpieczyć przed różnymi rodzajami spięć, zwarć, i mylnego podania 380 V przez zakłady energetyczne / koledze na skutek takiej pomyłki poszły wszystkie urządzenia właśnie podpięte do gniazdka, a elektrownia po dwóch latach sądzenia się w sądach wypłaciła każdemu po 10 000 PLN /.
Kupiłem Musteka 1000VA - utrzymuje wysokożerczy zestaw + 20" LCD przez ok 12 minut - potem zaczyna już ostro 'pikać' - a że mam dyski RAID i najmniejszy corrupt może powalić system plików, to w tym czasie komputer i tak zdąży się sam wyłączyć przez dołączone oprogramowanie - jakbym przy nim nie był z jakiegoś powodu...
5D mkII | 17-40 f4 | 24-70 f2.8 | 85mm f1.8 USM | 580EX II | 430 EXII |
rozdarty pomiędzy architekturą a fotografią...
exactly
System, PS, AutoCAD i jeszcze kilka aplikacjia zapiernicza jak szalone... ale nie mam nigdy pewności czy mi się nie sypnie system...
Myśliałem o dokupieniu jeszcze 2 dysków i przerzucić się na RAID 10...
Rob codzinne obrazy (incremental - np Acronis True image)
W zasadzie to samo otrzymuję dokupując 2 dyski do tego co mam i postawić całość na RAID 10. Odpada mi wtedy sprawa codziennego archiwizowania. Tak czy inaczej mam 2x 500GB dające 1TB przestrzeni - i mam na tym w zasadzie ok. 30% wolnego miejsca... :/... Co tydzien lub dwa archiwizuję obrobione pliki, projekty i dokumenty. Na płycie głownej mam dwa sterowniki RAID - wiec nawet jak jeden się zje....e to jest drugi - gorzej jask dysk poleci ;/... ale powiem szczerze - ta WYDAJNOŚĆ mi się podoba...
najlepszym rozwiazaniem jest dysk zewnetrzny. ostatnio kupilem 500 GB Maxtora One Touch 4 Plus na FireWire i chodzi wysmienicie. Mozna sobie wszystkie pliki na dysku zaszyfrowac jak sie ma ochote albo stworzyc haslo dostepu do dysku do wyboru do koloru
To nie jest głupi pomysł Po szczerze mówiąc, to chciałbym mieć możliwość do mirroru plików na dysku - gdyby główny komp się spier... Ile kosztował Cię taki dysk? A może jest jakiś który działa w sieci? Ma interfejs ethernet?
Komentarz