Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
Od czasu, kiedy powstało "Dla początkujących", na forum zrobił się bałagan. Wszystkie inne podfora mają jasny podział "produktowy" i kiedy nagle powstało forum, w które można wrzucić praktycznie wszystko - zrobił się tam totalny mix. Wydaje mi się, że wynika to z tego, że nie ma jasnych zasad, jakie tematy powinny tam być umieszczane
ps. zanim ktoś napisze, że jestem za krótko na forum, żeby sie wypowiadać na ten temat, to informuję, że czytam forum regularnie już od kilku miesięcy 8)
Ostatnio edytowany przez Paul; 1816.
Powód: Dokładniejsze zdefiniowanie tematu wątku
I wlasnie po to (AFAIR) powstalo podforum dla poczatkujacych... wg zasady "latwiejszy do ogarniecia jest wiekszy balagan w jednym miejscu niz mniejszy balagan wszedzie" ;-)
kavoo - a zauważyłeś, że w podforum dSLR od północy nie było żadnegj wiadomości? Jak tak dalej pójdzie - trzeba je będzie przyłączyć do podforum Dla początkujących :grin:
A teraz masz wątki np. o obiektywach w różnych miejscach. Poza tym ktoś kiedyś powiedział, że nie ma "głupich pytań ..." :wink:
Chyba ci przegladarka forum z cache'u otwiera, ja sam ze 2 czy 3 posty dzisiaj napisalem, a przed chwila nowy topic sie pojawil
Faktycznie pojawił się, ale jeszcze niedawno miałem wiadomość o wężyku z 00:03 - pewnie stanęło odświeżanie licznika bo odświeżam za każdym razem :smile:
Zamieszczone przez kavoo
Nie przypominam sobie, zebym cokolwiek o "glupich pytaniach" pisal.
Bo nie napisałeś :smile: - przepraszam, za skrót myślowy Jest to raczej mój komentarz co do przypuszczalnej metodologii przerzucania wątków do forum "Dla początkujących"
kavoo - a zauważyłeś, że w podforum dSLR od północy nie było żadnegj wiadomości? Jak tak dalej pójdzie - trzeba je będzie przyłączyć do podforum Dla początkujących :grin:
A teraz masz wątki np. o obiektywach w różnych miejscach. Poza tym ktoś kiedyś powiedział, że nie ma "głupich pytań ..." :wink:
Nawet jeśli (choć tak wcale nie jest, jak to Kavoo napisał), to tak miało być - była na ten temat dyskusja kilka tygodni temu. Na forum "dla początkujących" przerzucane są pytania, które były już często poruszane (czasem autorom nie chce się sprawdzić nawet wątków z ostatniego tygodnia) i nie jest ono moderowane. Na zasadzie: "chcesz robić burdel - OK, ale rób go w zamkniętej piaskownicy".
muflon, Kavoo, dzi - gwoli ścisłości - sprawdziłem właśnie (menu "Posty z ostatnich dni"->"Posty z ostatniego dnia") - była wiadomość o 00:03 nt. schematu wężyka i później założenie wątku o matówce o 13:51
Ale nie jest to istotne dla wątku - moja wątpliwość dotyczyła określenia zasad wg których wątki należy zaczynać/przenosić w "Dla początkujących". Wszystkie inne podfora są jednoznaczne - nawet hydepark.
rozwiazanie tego to naprzyklad stworzenie dla kazdego forum (DSLR, obiektywy, itd.) kategorii i potem podzial na fora, czyli mogloby to wygladac tak:
Kategoria "Sprzet cyfrowy", podkategoria "DSLR", forum "Ogolne", forum "Dobor i zakupy", forum "Nowinki", forum "Problemy", itd.
ale mysle, ze na tym etapie, przy tej ilosci nowych watku i userow jest to zbedne, moze za pol roku albo za rok, jak bedzie nas 2 razy tyle piszacych co teraz
Ale nie jest to istotne dla wątku - moja wątpliwość dotyczyła określenia zasad wg których wątki należy zaczynać/przenosić w "Dla początkujących". Wszystkie inne podfora są jednoznaczne - nawet hydepark.
Nie da się, z definicji. Może w sumie to i trochę źle, że nazwa "Dla początkujących" jest używana zarówno do zadawania rzeczywistych, prostych pytań jak i do tworzenia moderatorskiego śmietnika. Może warto by to jednak rozdzielić? Jedno i drugie mogłoby w sumie zostać niemoderowane...
Yasin: jakikolwiek drobniejszy podział ma sens tylko jeśli ludzie się go trzymają i przede wszystkim nie zadają tych samych pytań 10 razy. A to niestety nierealne :-/
BTW. Ja sam się dziś zawahałem przed przerzuceniem pytania o wybór miedzy 28-105 vs. 28-200 - w sumie dokładnie takiego wątku jeszcze nie było, ale tytuł posta jest tak niewiele mówiący, że robi on śmietnik w równym stopniu jak powtarzające się pytania. Już o tym pisałem w propozycji zmian w regulaminie (właśnie, co z nimi? ;-))
Wiem - czytałem - niestety za późno, żeby się włączyć - wybacz Aszu Założyłem wątek tutaj po postach Nemeo, bo najwyraźniej temat nie jest jeszcze zamknięty a może tutaj wypowiedzą się wreszcie inni forumowicze, którzy chyba do Administracji nie zaglądają :rolleyes: .
Zamieszczone przez muflon
... nazwa "Dla początkujących" jest używana zarówno do zadawania rzeczywistych, prostych pytań jak i do tworzenia moderatorskiego śmietnika. Może warto by to jednak rozdzielić?
Przede wszystkim chcę powiedzieć, że, podobnie jak Aszu, nie zgadzam się z ideą nowego podforum i uważam, że wprowadza niepotrzebne podziały między forumowiczami. Bardziej pociąga mnie idea społeczności otwartej, bez podziałów na lepszych i gorszych, a do panowania nad bałaganem są jeszcze funkcje "Ignoruj" i "Wyszukaj" :-) no i oczywiście możliwości moderatorów :cool: Ale na razie forum "Dla początkujących" jest w obecnej postaci i tyle.
A wracając do meritum: wg mnie sporo zamieszania wynika wlaśnie z tego wymieszania :smile: . Początkujący nie chcą zaczynać wątków w "śmietniku", więc zaczynają w innych działach a później są urażeni za przeniesienie. Tak więc coś jednak trzeba poprawić - może faktycznie pomogłoby założenie dodatkowego podforum "Śmietnik"? Może wtedy "Dla początkujących" nie byłoby potrzebne?
Zamieszczone przez muflon
Ja sam się dziś zawahałem przed przerzuceniem pytania
Dlatego, skoro podforum już jest, zaproponowałem dyskusję nad zdefiniowaniem jasnych zasad. A swoją drogą ciekawi mnie, ile wątków jest rozpoczynanych w tym dziale a ile jest przerzucanych tam przez moderatorów
Przede wszystkim chcę powiedzieć, że, podobnie jak Aszu, nie zgadzam się z ideą nowego podforum i uważam, że wprowadza niepotrzebne podziały między forumowiczami. Bardziej pociąga mnie idea społeczności otwartej, bez podziałów na lepszych i gorszych, a do panowania nad bałaganem są jeszcze funkcje "Ignoruj" i "Wyszukaj" :-) no i oczywiście możliwości moderatorów :cool: Ale na razie forum "Dla początkujących" jest w obecnej postaci i tyle.
Podforum "dla poczatkujacych" z zalozenia nie jest ani dla debili, ani wylacznie dla osob dopiero rozpoczynajacych swoja przygode z fotografia (BTW, czy to jakis wstyd przyznac sie, ze ktos stawia w fotografii pierwsze kroki?). Idea jego utworzenia byla m.in. taka aby trafialy tam posty dotyczace spraw zupelnie podstawowych, elementarnych chocby typu: "Od 20 lat zajmuje sie profesjonalnie fotografia. Obecnie jednak chcialbym kupic dzieciom/zonie/sobie jakis super-hiper mozliwie jak najmniejszy kompakt cyfrowy. Wymagania sa takie: [...]. Prosze o porade". Nie ma zadnego powodu aby takie wlasnie pytanie nie trafilo do podforum "dla poczatkujacych". Byc moze problem lezy w tytule tego podforum (bo ludziska sie zżymają i mysla, ze tworzone sa jakies niepotrzebne podzialy). Moze wiec warto pomyslec nad jakas inna, bardziej swiadomosciowo neutralna nazwa dla tego podforum, bo temat bedzie powracaljak bumerang.
EOS 300v + BP, EOS 350d, EFs 18-55 3.5-5.6 II, EF 28-90 4-5.6 II, EF 75-300 4-5.6 III, EF 50mm 1.8 II, EF 85mm 1.8, Auto Revuenon 135 2.8, Pentacon 200 4, 430EX + rożny osprzęt; FED 5B; LOMO LK-A; Lubitel 166B; Minolta AF Big-Finder; Umax AstraCam 1000
do panowania nad bałaganem są jeszcze funkcje "Ignoruj" i "Wyszukaj" :-)
Ignorowanie nic nie daje, z powodów o których już wiele razy pisałem. To tak jak z "nie karmić trolla" na Usenecie - zawsze znajdzie się kilka osób, które pociągną wątek.
Zamieszczone przez Paul
Początkujący nie chcą zaczynać wątków w "śmietniku", więc zaczynają w innych działach a później są urażeni za przeniesienie.
I niech sobie będą. Lepiej niech jedna osoba poczuje się urażona, niż setki czytają po raz dziesiąty pytanie "co zamiast kita do 300D".
Zamieszczone przez Paul
Tak więc coś jednak trzeba poprawić - może faktycznie pomogłoby założenie dodatkowego podforum "Śmietnik"?
Aha, dopiero wtedy zaczęłyby się obrażone głosy
Zamieszczone przez Paul
A swoją drogą ciekawi mnie, ile wątków jest rozpoczynanych w tym dziale a ile jest przerzucanych tam przez moderatorów
Ja przerzucam średnio kilka dziennie. Myślę że prawie nikt nie zaczyna tam wątków (pomijając chwalebne wyjątki). A szkoda :-/
Przede wszystkim chcę powiedzieć, że, podobnie jak Aszu, nie zgadzam się z ideą nowego podforum i uważam, że wprowadza niepotrzebne podziały między forumowiczami. Bardziej pociąga mnie idea społeczności otwartej, bez podziałów na lepszych i gorszych, a do panowania nad bałaganem są jeszcze funkcje "Ignoruj" i "Wyszukaj" :-) no i oczywiście możliwości moderatorów :cool:
Wtedy kasowalibyśmy te wszystkie wątki, które trafiają do zielonego forum. Lepiej? A społeczeństwo otwarte to socjalityczna prowokacja.
muflon - akceptuję Twoje argumenty - są jak najbardziej prawdziwe - i możliwe, że gdybym był na Twoim miejscu - przważyłyby. Po prostu nie ma tu idealnego rozwiązania. Jest decyzja o podforum - ok - w takim razie proponuję zmienić jego nazwę - np. przenieść do sekcji Sprzęt cyfrowy i dać nazwę Pytania ogólne. Oraz koniecznie zmienić fragment "to forum jest właśnie dla Ciebie" na "to miejsce na zadawanie tego typu pytań"
Zamieszczone przez Tomasz Golinski
społeczeństwo otwarte to socjalityczna prowokacja.
A przeciwieństwo społeczeństwa otwartego nazywa się ... no właśnie ... jak? W sumie można by zacząć cenzurować każdą wypowiedź na forum, zanim się ukaże, wtedy wszystko będzie dokładnie jak chcesz :rolleyes:
No i wreszcie opatentujmy to oprogramowanie - w końcu odbierają innym klientów i zyski
Komentarz