Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
KIT 18-55mm f/3.5-5.6 IS !!! - opinie, przykładowe zdjęcia?
KIT 18-55mm f/3.5-5.6 IS !!! - opinie, przykładowe zdjęcia?
Czy ma ktoś może zdjęcia z nowego KIT'a (a w zasadzie już 'nie -KITa' - bo nie ma być sprzedawany z korpusami) - 18-55 w wersji z IS? Stabilizacja w tym szkiełku to super sprawa - np. dla mojej narzeczonej - ma teraz 18-55 - ma super wyczucie do kadru, jednak jeszcze 'niepewną rękę' w cięższych warunkach oświetleniowych. ale że inwestujemy w inne rzeczy to nie jestem teraz w stanie kupić 17-85 IS, a zakres 18-55 + IS to w zasadzie świetna rzecz - szczególnie w cenie ok. 699zł.
Info na stronie Canona oraz już pierwsze oferty w sklepach - najtańsza jaką znalazłem to 699zł i darmowa wysyłka -> TUTAJ.
Zatem - na koniec - ma już ktoś to szkiełko? Może się pochwalić? Może pokazać jakieś zdjęcia i powiedzieć co sądzi o budowie / jakości? ....
...czy sam muszę go pierwszy kupić?
5D mkII | 17-40 f4 | 24-70 f2.8 | 85mm f1.8 USM | 580EX II | 430 EXII |
rozdarty pomiędzy architekturą a fotografią...
poglupieli czy co 644 za to cos??? To juz lepiej doplacic te 400 zl do tamrona 17-50... napewno f2,8 bedzie bardziej przydatne niz ta uproszczona stabilizacja w ciemnym szkle.
Calliactis, przemyśl to półśrodki się nie sprawdzają przy wyborze szkiełek
No ja to wiem - ale z drugiej strony jak pisałem powyżej - w tym momencie nie jestem w stanie kupić mojej narzeczonej 17-85mm (bo to w komplecie z 350D daje jej super zestaw wakacyjno-wyprawowy). Zastanawiam się nad tym - i choć wiem, że jest to po prostu tania odpowiedź Canon'a na stabilizacje w korpusach Olympusa / Pentaxa / Sony - to jest to wciąż fajna oferta. Obiektywik - wiadomo - to wciąż będzie KIT - ale za to wartość IS'a przy tym szkle jest duża. Jak sobie pomyślę ile zdjęć nawet przy dobrym świetle mojej Miłej udało się poruszyć to stwierdzam, że mimo wszystko IS się na pewno przyda. Druga sprawa to wielkość - no mimo wszystko 18-55 IS + 350D mieści się do damskiej torebki, ale np. 350D + 28-135 IS - to już tak średnio...
Szkoda kasy na ten obiektyw. Zwykły 18-55 można mieć za stówkę, zmieniać jak rękawiczki, upychać do torebki itp. Poruszyć wcale nie jest nim łatwo, więc niech popracuje nad techniką, używa wyższych ISO, lampy etc.
Calliactis, chłopaki chyba zazdroszczą Ci narzeczonej, która woli lustrzankę od kompakta (bo, nawiasem mówiąc w cenie tego obiektywu można kupić A570 IS).
Więc powtórzę za brucknerem, kup i zdaj sprawozdanie!
Calliactis, chłopaki chyba zazdroszczą Ci narzeczonej, która woli lustrzankę od kompakta (bo, nawiasem mówiąc w cenie tego obiektywu można kupić A570 IS).
Więc powtórzę za brucknerem, kup i zdaj sprawozdanie!
Hehe - lustrzankę to Ona woli na pewno od kompakta, bo miała wcześniej jakieś dziadostwo marki Polaroid (ale nie analog tylko właśnie jakiś point'n'shot cyfrowy) - akurat jechaliśmy do Wenecji - no i jak to 'coś' włączało się ok. 12 sekundu i do tego miało wooooooolny AF oraz silniczek zoomu to naprawdę wkurzało. A570 IS z pewnością jest mniejszy, lżejszy i lepiej mieści się do torebki - no ale jednak szkoda mi się pozbywać 350D (szczególnie, że zabieram go czasami jako 'awaryjny' korpus) i kupować kompakta. A z kolei kolejny aparat do kolekcji? Kolejny zakup akumulatorków? I jeszcze mi powiedzcie, że jest na SD a nie nie na CF - to bym musiał jeszcze kart dokupić ... Nie nie - 350-tka jest idealna dla kobiet. A że do tego (niezależnie od samej techniki) kadr i zdolność do uchwycenia chwili moja Narzeczona ma nieźle już wypracowane - to downgrade do kompakta i czekania na wszystko (włączenie, AF, zoom, itp) byłby najgorszym wyjściem...
ISior w tym szkle moze okazac sie calkiem przydatny... Sam uzywam zwyklego Kiciora, jako szkla do landszaftow (takze z polarem), najczesciej 18mm przy f5.6-8.0. Stabilizacja dalaby efekt taki, ze landszafty moznaby robic z reki, nawet przy kiepskim juz oswietleniu (co obecnie jest niemozliwe i wymusza ganianie ze statywem).
Tak się zdarzyło, że nabyłem ten obiektyw (18-55 IS) i użytkuje go z 20d - stabilizacja bardzo fajnie działa, można spokojnie schodzić do ekstremalnych czasów rzędu 1/15 nawet przy 55mm.
Miałem taki zamysł żeby porównać optycznie ze starym "kit'em", ale muszę go pożyczyć a i czasu brak :-(
Wizualnie od razu widać że różnią się użytymi soczewkami/optyką - IS ma większą przednią.
Jeśli uda mi się zrobić jakieś zdjęcia porównawcze - na pewno się nimi podzielę.
Jeśli komuś w danej chwili zależy na kasie to kupno samego body 350, a potem dopasowanie (ważne!) kita to nie jest całkiem głupi pomysł. Kit kitowi nie równy :-) .
Czytałem gdzieś w sieci że można natrafić na bardzo dobre (jak na kita) egzemplarze. Do tego jeśli IS faktycznie się dobrze sprawuje to może być całkiem przyjemny zestaw. Na większości wydrukowanych fotek 10x15 różnicy większych między dobrym kitem a takim np 17-40 nie będzie... wiem że mnie zaraz napadną onaniści sprzętowi :-)
Piszę te słowa bo miałem kita, mam wiele zdjęć z niego, mam obecnie tamrona 28-75, miałem pożyczonego Canona 17-40L i wszystkie zdjęcia drukuje w formacie 10x15 na drukarce termosublimacyjnej.
Komentarz