Bagnet od dołu

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • pędziwiatr

Bagnet od dołu

Witajcie,
    mam nietypową prośbę, czy może ktoś zrobić zdjęcie obiektywu od strony mocowania, lub podać linka jeśli jest takie gdzieś w necie. Interesują mnie dwa zdjęcia canona i nikona, najlepiej byłoby gdyby były to zdjęcia 50-siątek ale nie koniecznie - nie pytajcie po co mi to ;-)
  • Cyborg
    Początki nałogu
    • 2006
    • 416

50tka Canona?
    Mówisz i masz
    Latest news coverage, email, free stock quotes, live scores and video are just the beginning. Discover more every day at Yahoo!

Komentarz

• pędziwiatr

Dzięki za canona jeszcze nikon by się przydał, a swoja drogą to te zdjęcie chyba fonem robione

Komentarz

• Mutt
        Początki nałogu
        • 2006
        • 252

nikon
        Instagram

Komentarz

• pędziwiatr

A czy średnica dolnych soczewek jest zawsze taka sama bez względu na model obiektywu dla danego systemu

Komentarz

• DoMiNiQuE
            Pełne uzależnienie
            • 2004
            • 3548

Zamieszczone przez pędziwiatr
            A czy średnica dolnych soczewek jest zawsze taka sama bez względu na model obiektywu dla danego systemu
            Nie. Porownaj 50/1.8 z 50/1.2 a zobaczysz roznice

Komentarz

• Toffic
              Bywalec
              • 2005
              • 235

Na powyższym przykładzie (Canona) jest ekstremalnie, powiedziałbym nawet nienaturalnie duża. W większości są znacznie mniejsze.
              Fotografia

-

Komentarz

• Cyborg
                Początki nałogu
                • 2006
                • 416

Dzięki za canona jeszcze nikon by się przydał, a swoja drogą to te zdjęcie chyba fonem robione
                A czym miał robić zdjęcie, skoro zdjął obiektyw???
                A tak na poważnie, to to zdjęcie było robione, gdy jeszcze nie było fonów z aparatami...

Komentarz

• pędziwiatr

czyli jak to wygląda z padaniem obrazu na matrycę? Jak są różne średnice to wielkość obrazu pewnie też jest różna a powinna kryć chyba całą matrycę

Komentarz

• Cyborg
                    Początki nałogu
                    • 2006
                    • 416

czyli jak to wygląda z padaniem obrazu na matrycę? Jak są różne średnice to wielkość obrazu pewnie też jest różna a powinna kryć chyba całą matrycę
                    Wielkość soczewki nie ma związku z polem krycia. Promienie nie padają równolegle (stąd problemy z telecentrycznością).

Komentarz

• pędziwiatr

Zamieszczone przez Cyborg
                      Wielkość soczewki nie ma związku z polem krycia. Promienie nie padają równolegle (stąd problemy z telecentrycznością).
                      A można gdzieś więcej na ten temat znaleźć. A jeśli nie ma to związku to dlaczego nikon miał problemy z wprowadzeniem pełnej klatki powodem ponoć jest za mała średnica bagnetu a tym samym chyba dolnej soczewki.

Komentarz

• bebesky
                        Pełne uzależnienie
                        • 2006
                        • 1231

A można gdzieś więcej na ten temat znaleźć. A jeśli nie ma to związku to dlaczego nikon miał problemy z wprowadzeniem pełnej klatki powodem ponoć jest za mała średnica bagnetu a tym samym chyba dolnej soczewki.
                        przecież nikon ma już pełną klatkę

Komentarz

• pędziwiatr

Zamieszczone przez bebesky
                          przecież nikon ma już pełną klatkę
                          Amerykę odkryłeś, wiem że ma ale miał z tym problem dlatego o 1mm jest krótsza. i stąd moja analogia do wąskiego mocowania.

Komentarz

• Kolekcjoner
                            Obertroll
                            • 2006
                            • 18793

Amerykę odkryłeś, wiem że ma ale miał z tym problem dlatego o 1mm jest krótsza. i stąd moja analogia do wąskiego mocowania.
                            Pragnę zwrócić uwagę, że Nikon wespół z Kodakiem miał FF-a już lata temu. IMO jest to wydumany problem.
                            "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
                            Kapitan Wagner

Komentarz

• szwayko
                              Pełne uzależnienie
                              • 2004
                              • 2085

Kiedys mowiono ze obiektywy z duza tylnia soczewka lepiej sie sprawuja na cyfrze, bo promienie rzucajace obraz na matryce sa bardziej rownolegle.
                              Nikon sial ciagle propagande ze optymalny crop factor to 1,5x przy uwzglednieniu odleglosci tylniej soczewki do matrycy jak w standardowym 35mm.

Ale potem jak coraz wicej osob zaczelo podpinac rozne szkla do 5D okazuje sie ze nie jest tak zle. I tak np stary nikor 28/2.8 ais, ktory ma bardzo mala tylnia soczewke spisuje sie zaskakujaco dobrze.http://www.yrkesfoto.se/Shop/Index.php

Tutaj jest opracowanie na podobny temat:
                              frickr FB
                              www.szwajkowski.pl

Komentarz

Pracuję...