View Full Version : Zakup 16-35 II

darekamator
19-11-2007, 09:24
Są jeszcze uczciwi i życzliwi ludzie na tym świecie!
W piątek dzwoniłem do pewnej firmy w Warszawie w sprawie oferowanego do sprzedaży nowego obiektywu 16-35. Zachęciła mnie bardzo atrakcyjna cena i możliwośc zakupu na fakturę. Jakoś brakowało mi samozaparcia, żeby go zamówić, a niestety nie mogłem się wyrwać do Warszawy w piątek ani w sobotę (mam 320 km w jedną stronę). Jakież były moje zdziwienie i smutek, gdy w sobotę wieczorem stwierdziłem, że firma PODNIOSŁA CENĘ o 550zł! No cóż, jestem gapa, poszło pa, pa. Ale nie!!! Gdy zadzwoniłem dzisiaj, łaskawca po drugiej stronie słuchawki stwierdził, że pamięta rozmowę ze mną i sprzeda mi po oferowanej poprzednio cenie! Więc jutro wyprawa do stolicy i mam nadzieję wyśniona L-ka bądzie moja!
Napiszę Wam jutro co załatwiłem i polecę usługi tej firmy, jeśli ktoś będzie chciał.
A w ogóle to mam nadzieję, że wybór tego obiektywu do 30d nie jest złym pomysłem?
Darek

mirhon
19-11-2007, 10:06
...Jakież były moje zdziwienie i smutek, gdy w sobotę wieczorem stwierdziłem, że firma PODNIOSŁA CENĘ o 550zł! No cóż, jestem gapa, poszło pa, pa. Ale nie!!! Gdy zadzwoniłem dzisiaj, łaskawca po drugiej stronie słuchawki stwierdził, że pamięta rozmowę ze mną i sprzeda mi po oferowanej poprzednio cenie!...

IMHO chłopcy znają się na sprzedaży i po prostu zastosowali tani chwyt ze zmianą ceny aby Cię szybko zachęcić do zakupu :-). Pomarudź trochę, udaj niezdecydowanie itp. to może coś jeszcze zbijesz...

Lulu1988
19-11-2007, 10:14
Tylko jak bedziesz w sklepie to tylko w godzinach pracy a nie kiedy maja np przerwe, bo pozniej nie beda chcieli z Toba normalnie rozmawiac.
Wiem co mowie, bo przeze mnie 2 gosci mialo o godzine krotsza sjeste :mrgreen:

Vitez
19-11-2007, 13:18
A w ogóle to mam nadzieję, że wybór tego obiektywu do 30d nie jest złym pomysłem?

Obiektyw się w pierwszej kolejności dopasowuje do robionych zdjęć a dopiero potem do puszki :roll: . No chyba że o wygląd ci chodzi to tak - ładnie się będą ze sobą komponować ;) .

lukep
19-11-2007, 13:22
W!

Do reporterki swietne szklo, do uzytku amatorskiego to juz lepsze 10-22 jest moim zdaniem. Podobnie jak 24-70, rozczarowuje czesto lekkim brakiem ostrosci, ale nie do tego zostalo stworzone, aby zachwycac sie jego super ostroscia ;)

Zdrowko

Jerzy M
19-11-2007, 14:36
W!

Podobnie jak 24-70, rozczarowuje czesto lekkim brakiem ostrosci, ale nie do tego zostalo stworzone, aby zachwycac sie jego super ostroscia ;)

Zdrowko

Baaaardzo bym sobie życzył aby moje przyszłe 24-70 było tak ostre jak obecne 16-35II. Można mu zarzucić wszystko - tylko nie brak ostrości, i to w każdym calu kadru poczynając od pełnej dziury;)

darekamator
20-11-2007, 11:51
JUŻ MAM!!! Chłopcy dotrzymali słowa. Mam swoją pierwszą L-kę. Robi wrażenie. Jeszcze tylko uv-ka i wracam do domu, wieczorem pierwsza próba.
Darek

Robert_Ploch
20-11-2007, 12:08
nie wiem czemu tylu ludzi narzeka na ostrosc 24-70... mam to szklo i rysuje ostro... bardzo ostro... nawet z ta beznadziejna puszka 40D... taki zestaw to juz w ogole powinien sie do niczego nadawac :)

Veene2
20-11-2007, 12:31
Zarzuc jakies sample jak juz dojedziesz;) Szczegolnie na 16mm ;) Tylko nie drzewek tylko np jakiejs osobie siedzacej w fotelu z niskiej perspektywy;) Tez mam apetyt na to szkielko;)

MARANTZ
20-11-2007, 12:42
Wczoraj robiłem tym "jeszcze ciepłym" cudem zdjęcia. Bardzo dobry obiektyw. Jedyna wada to chyba rozmiar filtra :)
Jest do kupienia za 5500.

Pikczer
20-11-2007, 15:15
Wczoraj robiłem tym "jeszcze ciepłym" cudem zdjęcia. Bardzo dobry obiektyw. Jedyna wada to chyba rozmiar filtra :)
Jest do kupienia za 5500.
Taki troszke "tani" ten chwyt marketingowy jak na sprzedawce XXI wieku :roll:

Vitez
20-11-2007, 17:11
Taki troszke "tani" ten chwyt marketingowy jak na sprzedawce XXI wieku :roll:

No właśnie MARANTZ... znamy się na żywo więc proszę jak kolega kolegę - przymiarkuj. To nie twój poziom chyba, prawda?

Dzygit-Dublin
20-11-2007, 18:16
Zarzuc jakies sample jak juz dojedziesz;) Szczegolnie na 16mm ;) Tylko nie drzewek tylko np jakiejs osobie siedzacej w fotelu z niskiej perspektywy;) Tez mam apetyt na to szkielko;)

Sie ma

Dziś akurat "macałem" 16-35II i parę fotek strzeliłem to nie żaden test po prostu nudziło mi sie w sklepie.

Link (http://www.pbase.com/dzygit/16-35mmf28)
Robi wrażenie na 16mm, wszystkie są na 16mm, oryginalne foty z rawu nie ostrzone full size.
Pozdrawiam Darek.

darekamator
20-11-2007, 18:57
Jestem w domu. Po prawie 700 kilometrach, 9 godzinach jazdy, 2 godzinach kupowania i kilku godzinach załatwiania różnych spraw, mogę nacieszyć oczy nowym cudeńkiem. Uspokajam Kolegów: w sklepie byłem jak najbardziej w godzinach pracy; przy zakupie szkiełka nie kierowałem się (tylko) wyglądem, ale też przeznaczeniem - szeroko pojęty reportaż; nie wrzucę zdjęć, bo jeszcze nie wiem jak; kupiłem ZNACZNIE taniej niż 5500, tzn dla mnie znacznie.
Nie dostałem niestety filtra, chciałem Hoya pro 1, nigdzie nie było w rozmiarze 82. A mówią, że w stolicy jest wszystko...
Jutro dużo załatwiania różnych spraw, trzeba też zarobić parę groszy a później pstrykanie nowym nabytkiem...

TomS
21-11-2007, 05:36
Dzygit-Dublin a jakim body robiłeś fotki? Bo miałem okazje kiedyś chwile pooglądać 16-35 i na pełnej klatce w pomieszczeniach jedynie co mi się nie podobało to dość wyraźna beczka. Ciekaw jestem jak jest z nową wersją. Podobno poprawili.

Dzygit-Dublin
21-11-2007, 06:22
Dzygit-Dublin a jakim body robiłeś fotki? Bo miałem okazje kiedyś chwile pooglądać 16-35 i na pełnej klatce w pomieszczeniach jedynie co mi się nie podobało to dość wyraźna beczka. Ciekaw jestem jak jest z nową wersją. Podobno poprawili.

Sie ma

Mam starego Marka , 1d mark 2.
Ale moge sie spytac nastepnym razem jak bede w sklepie i jak beda mieli 5 d jak to na nim wyglada.Sam jestem ciekaw na 5d 17mm bylo juz wesolo
link 1 (http://www.pbase.com/dzygit/image/88648081)
link2 (http://www.pbase.com/dzygit/image/88648091)
link3 (http://www.pbase.com/dzygit/image/88651933)

Podrawiam Darek