Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
zamierzam kupic to cudo, chciałbym poznać opinie użytkownika który posiada taką drukarke, przede wszystkim koszty wydrukowania zdjęcia a4, to jest praktycznie najważniejsze bo jak mi zdjęcie 15x21 wyjdzie za ponad 3zł w (labie płace 1,71)to chyba sobie odpuszcze mimo że jakość jest o niebo lepsza, ale przy robieniu ok 1,5k zdjęc rocznie to różnica wyszłaby już spora. i jeszcze jedno ta drukarka posiada 8 oddzielnych atramentów czy w związku z tym zużywa więcej tuszu niż taka co posiada 6 albo 4?
No to stalem sie posiadaczem IP8500 i teraz kilka wrazen po pierwszych probach. Wczesniej mialem IP4000 i do niej bede sie odnosil.
Z IP4000 bylem bardzo zadowolony ale nie bylem w stanie dojsc do ladu z kolorami, prawie zaden nie zgadzal sie z monitorem aczkolwiek samo zdjecie prezentowalo sie znakomicie. Kalibrowalem monitor w te i nazat, bez skutku.
Teraz ten problem sie skonczyl... Wszystkie kolory sa identyczne jak na monitorze, a drukuje na tych samych materialach jak wczesniej. Jedyne co sie niebardzo zgadza to kolor skory, zalatuje delikatnie rozem, natomiast cala reszta kolorow bez porownania. Predkosc druku jest znacznie wieksza, ale mi na tym akurat niezalezalo, wystarczajaco szybka jest IP4000.
Teraz troche ponarzekam
Dlaczego wogole wymienilem drukarke, poniewaz w IP4000 draznily mnie przejscia kolorow, byly nie do przyjecia, i liczylem na to ze w IP8500 bedzie znacznie lepiej. A tutaj rozczarowanie... jest lepiej ale niewiele lepiej.
Ogolnie rzecz biorac jestem zadowolony z zakupu i z czystym sumieniem polecam wszystkim ktorzy czaili sie, tymbardziej ze cena tej drukarki znacznie spadla (mnie udalo sie kupic nowke za 1300zl). Dla mnie fotolaby juz moga nie istniec, przy tej drukarce moga sobie schowac swoje odbitki w d... .
No to stalem sie posiadaczem IP8500 i teraz kilka wrazen po pierwszych probach. Wczesniej mialem IP4000 i do niej bede sie odnosil.
Z IP4000 bylem bardzo zadowolony ale nie bylem w stanie dojsc do ladu z kolorami, prawie zaden nie zgadzal sie z monitorem aczkolwiek samo zdjecie prezentowalo sie znakomicie. Kalibrowalem monitor w te i nazat, bez skutku.
Teraz ten problem sie skonczyl... Wszystkie kolory sa identyczne jak na monitorze, a drukuje na tych samych materialach jak wczesniej. Jedyne co sie niebardzo zgadza to kolor skory, zalatuje delikatnie rozem, natomiast cala reszta kolorow bez porownania. Predkosc druku jest znacznie wieksza, ale mi na tym akurat niezalezalo, wystarczajaco szybka jest IP4000.
Teraz troche ponarzekam
Dlaczego wogole wymienilem drukarke, poniewaz w IP4000 draznily mnie przejscia kolorow, byly nie do przyjecia, i liczylem na to ze w IP8500 bedzie znacznie lepiej. A tutaj rozczarowanie... jest lepiej ale niewiele lepiej.
Ogolnie rzecz biorac jestem zadowolony z zakupu i z czystym sumieniem polecam wszystkim ktorzy czaili sie, tymbardziej ze cena tej drukarki znacznie spadla (mnie udalo sie kupic nowke za 1300zl). Dla mnie fotolaby juz moga nie istniec, przy tej drukarce moga sobie schowac swoje odbitki w d... .
POZDRAWIAM !!!
a ja teraz kupię Epsona, bo w tej samej cenie co Canon drukuje takie kolory jak na monitorze widać i mnie cholera więcej brać nie będzie...
Niebardzo chce mi sie wierzyc...
A moze masz wlaczona Automatyczna Optymalizacje, ona czasem potrafi pozmieniac kolory.
że co?
mam Pixmę 3000 i drukuje kiepsko, kupiłem znajomej Epsona, podłaczyłem do siebie by zobaczyć jak drukuje, wgrałem tylko sterownik drukarki, nic więcej i drukuje jak malina
mam Pixmę 3000 i drukuje kiepsko, kupiłem znajomej Epsona, podłaczyłem do siebie by zobaczyć jak drukuje, wgrałem tylko sterownik drukarki, nic więcej i drukuje jak malina
wiesz, 3000 czy 8500 powino działać tak samo, może być inna rozdzielczość, inne nasycenie, inne tony, ale oddanie kolorów powinno być to samo, na co zresztą tani model Epsona wskazuje, że się da, Canon w taniźnie niestety nie pokazał klasy, zrobił mechanicznie dobrą drukarkę ale dał **** w drukowaniu zdjęć...
wiesz, 3000 czy 8500 powino działać tak samo, może być inna rozdzielczość, inne nasycenie, inne tony, ale oddanie kolorów powinno być to samo, na co zresztą tani model Epsona wskazuje, że się da, Canon w taniźnie niestety nie pokazał klasy, zrobił mechanicznie dobrą drukarkę ale dał **** w drukowaniu zdjęć...
IP3000 drukuje gorzej niż IP4000 ( i to duzo gorzej ), IP4000 drukuje gorzej niz IP8500, wiec nie psiocz na Canonowskie drukarki. Wystarczyloby gdybys dolozyl do IP4000 i juz bys byl zadowolony, a jak dolozysz do IP8500 to klekniesz .
POZDRAWIAM !!!
IP3000 drukuje gorzej niż IP4000 ( i to duzo gorzej ), IP4000 drukuje gorzej niz IP8500, wiec nie psiocz na Canonowskie drukarki. Wystarczyloby gdybys dolozyl do IP4000 i juz bys byl zadowolony, a jak dolozysz do IP8500 to klekniesz .
POZDRAWIAM !!!
może drukować gorzej ale wierność kolorów powinna zachować,
takie jest moje zdanie...skoro konkurencja wypada tu lepiej...
może drukować gorzej ale wierność kolorów powinna zachować,
takie jest moje zdanie...skoro konkurencja wypada tu lepiej...
Niechce sie klucic, ale wez na chlopski rozum... Poco by canon dolozyl jeszcze 4 kolory gdyby 3 kolorowa drukowala tak samo. Mozesz wierzyc czy nie, IP8500 oddaje wiernie kolory z monitora.
Drukuje na Epson premium glossy 255gr/m2, zamienniki Geha (FotoJoker 20zl/szt) i cieplota 5000K na monitorze.
Wiecej nikogo przekonywac nie bede !!!!!!
Niechce sie klucic, ale wez na chlopski rozum... Poco by canon dolozyl jeszcze 4 kolory gdyby 3 kolorowa drukowala tak samo. Mozesz wierzyc czy nie, IP8500 oddaje wiernie kolory z monitora.
Drukuje na Epson premium glossy 255gr/m2, zamienniki Geha (FotoJoker 20zl/szt) i cieplota 5000K na monitorze.
Wiecej nikogo przekonywac nie bede !!!!!!
ależ ja ci wierzę, nie wiem tylko czemu moja nie drukuje jak podobnej klasy Epson, czwarty kolor powinien odpowiadać za lepsze tony, cienie itp a nie za to, że niebieski jest niebieski...
Bo widzisz Tytus. Tak naprawde czwarty kolor dokladnie za to odpowiada. Problem IP3000 to brak czarnego do foto (3ebk to pigment do tekstu). Nasycenie i cala reszta pada. Czarny sie robi brazowy, czerwony jakis nijaki, niebieski idzie sobie w cyjan i cala reszta nijak sie ma do tego co naprawde powinno byc...
To sie nazywa gamut i jak urzadzenie fizycznie nie moze oddac jakiegos koloru z tego co ma to tego nie zrobi. Z proznego nie tylko Salomon nie naleje. W drukarce wszystkie kolory sa scisle policzone i kazdy nastepny kolor da wyrazna poprawe. A cztery to jest minimum do czegokolwiek normalnego.
Bo widzisz Tytus. Tak naprawde czwarty kolor dokladnie za to odpowiada. Problem IP3000 to brak czarnego do foto (3ebk to pigment do tekstu). Nasycenie i cala reszta pada. Czarny sie robi brazowy, czerwony jakis nijaki, niebieski idzie sobie w cyjan i cala reszta nijak sie ma do tego co naprawde powinno byc...
To sie nazywa gamut i jak urzadzenie fizycznie nie moze oddac jakiegos koloru z tego co ma to tego nie zrobi. Z proznego nie tylko Salomon nie naleje. W drukarce wszystkie kolory sa scisle policzone i kazdy nastepny kolor da wyrazna poprawe. A cztery to jest minimum do czegokolwiek normalnego.
Ok, tylko czemu Epson DX 4800 pluje normalnymi kolorami? czarny ma foto???
ma trzy kolory i czarny, i wyglądało mi to na bardzo zwyczajny atrament...
Tusz foto tak naprawde to nic nadzwyczajnego. Jedyna roznica pomiedzy czarnym foto a pigmentem do tekstu u wiekszosci producentow to rozmiar czasteczek barwnika. Jak beda za duze nie beda dobrze "wchodzic" w papier foto i mieszac sie z kolorami. Za male czasteczki z tuszu uzywalnego do foto za to za gleboko wchodza w zwykly papier, tekst sie rozlewa i wyglada nieco gozej.
Dlatego mimo ze czarny jest nie musi byc uzywany do drukowania fotografii na papierze foto. Co to daje pisalem powyzej.
Komentarz