Pomoc...nie łatwa decyzja

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • JiNN
    Zablokowany
    • 2007
    • 220

Pomoc...nie łatwa decyzja

Witam na początku chciałbym sie z kazdym przywitać "hello". Czytałem juz na tym forum multum postów na temat wyboru aparatu. Jednakże zwracam sie do Was z pytaniem:

Czy kupic Eos'a 400D czy 30D?

Wiem,że tematy były lecz patrząc z perspektywy czasu juz troche mineło go od momentu gdy 400D był nowy. Teraz jest wiecej osób mających doswiadczenie w pracy na tym aparacie jak i 30D.

Dlatego chciałbym aby odpowiadały osoby ktore miały kontakt zarówno z 400D jak i 30D. Chciałbym uzyskać odpowiedzi czy i jaki lepszy,i jezeli ten to dlaczego?a dlaczego nie ten drugi? Czego oczekuje od aparaturaca w słabo oswietlonych miejscach,zdjęcia nocne...na to głownie chce zwrócić uwagę.

tylko nie najezdzajcie na mnie odrazu,ze juz był taki temat. Ponieważ jak w/w czas to doświadczenie,a doświadczenie to madre odpowiedzi.(nie spekulacje)

Na koniec dodam,ze nie zarabiam milionow i na aparat bede oszczedzał jeszcze z 2 miesiace. Dlatego tez wybór jest dla mnie taki ważny.

Dodam jeszcze ze to bedzie moja pierwsza lustrzanka i,ze obojetnie co wybiorę na początek bedzie KIT +sigma 70-300 DG APO MACRO+dodatki
    Ostatnio edytowany przez JiNN; 13479.
  • ecki74
    Początki nałogu
    • 2006
    • 289

Zamieszczone przez JiNN

Na koniec dodam,ze nie zarabiam milionow i na aparat bede oszczedzał jeszcze z 2 miesiace. Dlatego tez wybór jest dla mnie taki ważny.

Dodam jeszcze ze to bedzie moja pierwsza lustrzanka i,ze obojetnie co wybiorę na początek bedzie KIT +sigma 70-300 DG APO MACRO+dodatki
    Myślę ,że tymi dwoma zdaniami odpwiedziałeś sobie na postawione pytanie. Mianowicie, jeżeli jest to twoja pierwsza lustrzanka to, może lepiej kupić 400D i robić nim zdjęcia ... Potem zamiast kita ... dokupić lepsze obiektywy ... i dalej robić zdjęcia ...
    Jak Ci się w późniejszym czasie znudzi to body , to kupisz sobie lepsze xxD a może i xD ... a obiektywy pozostaną .....
    -owe zabawki + parę zoom-ów ; coś stałego i błysk

uczę się robić ... zdjęcia i stronkę ... www.ecki74.za.pl

Komentarz

• comatus
      Uzależniony
      • 2006
      • 725

Tak jak napisał ecki74, ja na start kupiłem sobie 300D i używam go już prawie rok. I jak narazie puszki nie chcę zmieniać tylko zamiast kita kupić coś albo szerszego (10-22), albo jaśniejszego (17-50) i cały czas się zastanawiam.
      Bierz 400D, na początek w sam raz i nie taki ciężki

Komentarz

• ripek
        Pełne uzależnienie
        • 2005
        • 1486

A ja bym brał na twoim miejscu 30d używane. Ludzie teraz zachłysneli się trochę 40d i sprzedają 30stki dosyć tanio. Skoro mas takie ograniczenia finansowe to lepiej kupić raz a na kilka lat. Tym bardziej, że jeśli się wciągniesz to możesz stwierdzić że 400d ci nie wystarcza.

30d myśle że używany znajdziesz grubo poniżej 3000zł. Tymczasem 400d kosztuje ~2500zł. IMO warto dopłacić.
        Canon G10, WP-DC28, :grin: 5d mkIII:grin: 5d mkI 17-40L 24LII 35L 85LII 580II

Komentarz

• pmagdalena
          Początki nałogu
          • 2007
          • 260

A ja nie kupiłabym używanej puszki idlatego wybrałam nową 400 i jestem na razie zadowolona

Komentarz

• JiNN
            Zablokowany
            • 2007
            • 220

Ripek patrzac teraz na ceny to na allegro widzialem 30D za 2799 NOWY jezeli nie to za 2900 Tez nowy wiec teraz jest pytanie :

Czy opłaca sie doplacic te +/- 700 złoty do 30D zamiast 400D.

A dodam jeszcze,ze nie bede wymieniał sprzetu przez jakis dłuższy czas, a jadynie zaopatrywał sie w obiektywy.
            Ostatnio edytowany przez JiNN; 13479.

Komentarz

• ripek
              Pełne uzależnienie
              • 2005
              • 1486

Zamieszczone przez pmagdalena
              na razie zadowolona

Serio - to nie ma nic złego w używanych rzeczach. Trzeba tylko na żywo oglądnąć sprzęt.

Ergonomia 30d jest o niebo lepsza od XXXd. Po zakupie 30d moja 350d wydała się bardzo "zabawkowa".
              Canon G10, WP-DC28, :grin: 5d mkIII:grin: 5d mkI 17-40L 24LII 35L 85LII 580II

Komentarz

• Jacek23
                Początki nałogu
                • 2004
                • 372

Zamieszczone przez JiNN
                Ripek patrzac teraz na ceny to na allegro widzialem 30D za 2799 NOWY jezeli nie to za 2900 Tez nowy wiec teraz jest pytanie :

Czy opłaca sie doplacic te +/- 700 złoty do 30D zamiast 400D.

Tak. Ergonomia przedewszystkim, kolko, intuicyjny system ustawien.
                [email protected]
                https://www.facebook.com/Jacek23333

Komentarz

• JiNN
                  Zablokowany
                  • 2007
                  • 220

Pmagdalena tutaj bioę pod uwagę zakup tylko NOWEGO body-używane nie wchodzą w grę.

Komentarz

• GrzegorzS
                    Bywalec
                    • 2005
                    • 156

Zamieszczone przez Jacek23
                    Tak. Ergonomia przedewszystkim, kolko, intuicyjny system ustawien.
                    całkiem łatwo wydaję sie nie swoje pieniądze...
                    a w czym 400D jest jako pierwsza lustrzanka gorsza od 30D?
                    40D+BG-E2N+70-200/4+Tamron 28-75/2,8 580EX II"Lepiej milczeć i być podejrzewanym o głupotę niż odezwać się i rozwiać wszelkie wątpliwości ..."

Komentarz

• JiNN
                      Zablokowany
                      • 2007
                      • 220

A jak sie maja szumy w obu tych aparatach? Nie chce juz ogladać testów bo to wiekszego sensu nie ma.Oczekuje odpowiedzi od ludzi co wiedzą co nie co na ten temat?

Komentarz

• GrzegorzS
                        Bywalec
                        • 2005
                        • 156

Zamieszczone przez JiNN
                        A jak sie maja szumy w obu tych aparatach? Nie chce juz ogladać testów bo to wiekszego sensu nie ma.Oczekuje odpowiedzi od ludzi co wiedzą co nie co na ten temat?
                        A sam dostrzegasz jakieś róźnice?
                        Bo jeśli nie to kupuj to na co Cię stać. Zdjęcia robić będziesz i jednym i/lub drugim.
                        40D+BG-E2N+70-200/4+Tamron 28-75/2,8 580EX II"Lepiej milczeć i być podejrzewanym o głupotę niż odezwać się i rozwiać wszelkie wątpliwości ..."

Komentarz

• Jacek23
                          Początki nałogu
                          • 2004
                          • 372

Zamieszczone przez GrzegorzS
                          całkiem łatwo wydaję sie nie swoje pieniądze...
                          a w czym 400D jest jako pierwsza lustrzanka gorsza od 30D?
                          Napisalem powyzej
                          [email protected]
                          https://www.facebook.com/Jacek23333

Komentarz

• JiNN
                            Zablokowany
                            • 2007
                            • 220

Jeżeli chodzi o finanse to jak poczekam miesiac dluzej to bedzie mnie stać na 400D jak i 30D. Tyle teraz pytanie który i dlaczego? Z jakiego powodu? Jak juz pisałem obiektywy to inna historia ale z KIT'em nie zostane. Plany są a kiedy beda zrealizowane - nie wiem.W kazdym badz razie nie stanę w miejscu.

Komentarz

• gwozdzt
                              Pełne uzależnienie
                              • 2005
                              • 5780

Zamieszczone przez JiNN
                              A jak sie maja szumy w obu tych aparatach?
                              Proszę, tylko nie to........

Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa: D_2019-12_0393.jpg
Wyświetleń: 1
Rozmiar: 825,9 KB
ID: 2088854
                              Pozdrowienia, Tomek

Komentarz

Pracuję...