Sigma Fisheye 4,5mm oraz 10mm EX DC HSM

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • gwozdzt
    Pełne uzależnienie
    • 2005
    • 5780

Sigma Fisheye 4,5mm oraz 10mm EX DC HSM

Dwa nowe rybie oka do cropa w wykonaniu Sigmy:
    http://www.dpreview.com/news/0711/07...igma45fish.asp
    http://www.dpreview.com/news/0711/07...igma10fish.asp

Zastanawia mnie jedna rzecz: dlaczego Sigma ładuje HSM nawet do FishEye (tak jakby w rybim oku był potrzebny szybki AF :-D), natomiast z uporem maniaka unika tego napedu w podstawowych/standardowych zoomach zarówno DC 18-50, 17-70 jak i DG 28-70, 24-60, 24-70?

Tak wiec HSM z jednej strony jest w rybich okach oraz UWA (10-20, 17-35), z drugie strony w tele (50-150, 70-200, 100-300), natomiast jakimś dziwnym trafem ten lepszy AF ominął zakres postawowy.
    Czy to jest jakiś problem wyposażyć również standardowe zoomy w trochę lepszy napęd AF?
    Ostatnio edytowany przez gwozdzt; 3209.
    Pozdrowienia, Tomek
  • arra
    Pełne uzależnienie
    • 2006
    • 1023

Cena takiego fisza to będzie pewnie z 1000$, więc to raczej nie są amatroskie szkła, a więc dla wymagających użytkowników. Poza tym HSM w fiszu ma głeboki sens, gdyż w wielu wypadkach służy do fotografii sportowej.
    Brak HSM (znaczy brak tegoż z mocowaniem Canona, bo do Nikona juz robią 18-50 2.8 z HSM) jest podyktowany maksymalnym obniżeniem kosztów, tak by trafić z ofertą na rynek amatorski.

PS. Gdzie są nowe szkła Canona, widać że spią nie tylko w kwestii puszek i matryc. A już rok temu było głośno o 400/5.6 IS, 24-70/2.8 IS, 35/2 USM
    Ostatnio edytowany przez arra; 5548.

www.pbase.com/arra
    R1+5D2
    Jeżeli czas to pieniądz, to mogę powiedzieć, że brakuje mi czasu

Komentarz

• jotes25
      Pełne uzależnienie
      • 2005
      • 3609

Zamieszczone przez arra
      PS. Gdzie są nowe szkła Canona, widać że spią nie tylko w kwestii puszek i matryc. A już rok temu było głośno o 400/5.6 IS, 24-70/2.8 IS, 35/2 USM
      Było ale się rozmyło. Na razie nic nie zapowiada, żeby miały się pojawić. Do listy życzeń dołączę jakiegoś zooma, następcę 100-400, który optycznie jest już mocno nie z tej epoki...

Komentarz

• adamek
        Pełne uzależnienie
        • 2004
        • 2265

a do ****, bo to aps-c.
        Miłego dnia
        adam jastrzębowski
        cyfra i analog. obiektywy, statyw i monopod
        tu tu

Komentarz

• maxbmx
          Początki nałogu
          • 2006
          • 364

Ładne szkiełka, a canon spi - bardzo dobrze, bo konkurencja nie... ceny spadną :-)
          Moje zdjęcia
          RIP: Canon 40d, Tokina 10-17 Fisheye, Canon 70-200L f4, Canon 17-40L f4, Canon 50 f1.4, 6x Sunpak 555+2x Quantum Battery Pack, 3x PocketWizard MultiMAX (sprzęt skradziono w Krakowie, numer seryjny Body: 0930516228)

Komentarz

• piotrgr
            Bywalec
            • 2005
            • 164

Zamieszczone przez gwozdzt
            Dwa nowe rybie oka do cropa w wykonaniu Sigmy:
            http://www.dpreview.com/news/0711/07...igma45fish.asp
            http://www.dpreview.com/news/0711/07...igma10fish.asp

Zastanawia mnie jedna rzecz: dlaczego Sigma ładuje HSM nawet do FishEye (tak jakby w rybim oku był potrzebny szybki AF :-D), natomiast z uporem maniaka unika tego napedu w podstawowych/standardowych zoomach zarówno DC 18-50, 17-70 jak i DG 28-70, 24-60, 24-70?

Tak wiec HSM z jednej strony jest w rybich okach oraz UWA (10-20, 17-35), z drugie strony w tele (50-150, 70-200, 100-300), natomiast jakimś dziwnym trafem ten lepszy AF ominął zakres postawowy.
            Czy to jest jakiś problem wyposażyć również standardowe zoomy w trochę lepszy napęd AF?
            Z tego co wiem to zaczyna też pakować narazie w wersji do Nikona ale jest juz 18-50/2.8 HSM do Canona link
            Ostatnio edytowany przez piotrgr; 1680.

Komentarz

• merger
              Uzależniony
              • 2006
              • 619

jaram sie. ciekawe jak porownanie do tokiny 10-17. wypadalo by zeby bylo lepiej, w koncu stalka. ta 10 bedzie miala branie.
              szkoda tylko, ze to nie wyszlo wczesniej. moze ceny spadlyby zanim bym kupil szklo :P
              5d | 40d | tokina 10-17 fish | canon 24/1.4L | canon 85/1.8 | canon 135/2L | canon 400/5.6L
              430ex | 2 x sunpak 555 | metz 60 ct-4 | 2 x elfo 500 | elfo 1200 | PW plus II | sekonic L-758DR

adam chrabąszcz | extreme sport | galeria CB

Komentarz

• arra
                Pełne uzależnienie
                • 2006
                • 1023

Zamieszczone przez piotrgr
                Z tego co wiem to zaczyna też pakować narazie w wersji do Nikona ale jest juz 18-50/2.8 HSM do Canona link
                Nic takiego nie ma miejsca, takie szkło nie istnieje, a ta firma najwyraźniej chce wprowadzić w błąd potencjalnego klienta. Omijać z daleka.
                W tej chwili tylko coś takiego występuje:
                [18-50mm F2.8 EX DC MACRO]
                SIGMA,
                CANON,
                SONY,
                PENTAX,
                FOUR THIRDS

[18-50mm F2.8 EX DC MACRO HSM]
                NIKON (D)

www.pbase.com/arra
                R1+5D2

Komentarz

• piotrgr
                  Bywalec
                  • 2005
                  • 164

Zamieszczone przez arra
                  Nic takiego nie ma miejsca, takie szkło nie istnieje, a ta firma najwyraźniej chce wprowadzić w błąd potencjalnego klienta. Omijać z daleka.
                  W tej chwili tylko coś takiego występuje:
                  [18-50mm F2.8 EX DC MACRO]
                  SIGMA,
                  CANON,
                  SONY,
                  PENTAX,
                  FOUR THIRDS

[18-50mm F2.8 EX DC MACRO HSM]
                  NIKON (D)
                  Nie wiem czy nie występuje firma prowadzi ProCentrum Sigmy więc chyba wiedzą co oferują. Trochę sprzętu u nich kupiłem i nie było problemu - ostatni zakup to 30D

Komentarz

• arra
                    Pełne uzależnienie
                    • 2006
                    • 1023

Zamieszczone przez piotrgr
                    Nie wiem czy nie występuje firma prowadzi ProCentrum Sigmy więc chyba wiedzą co oferują. Trochę sprzętu u nich kupiłem i nie było problemu - ostatni zakup to 30D
                    Na stronie Centrum Sigmy w Polsce nawet nie zauważyli wersji z HSM, to co wypisałem pochodzi ze strony producenta, ale skoro twierdzisz, że ta firma ma coś czym się producent nie chwali (i czego nikt inny nie sprzadaje), to może masz rację (oby).
                    Ostatnio edytowany przez arra; 5548.

www.pbase.com/arra
                    R1+5D2

Komentarz

• piotrgr
                      Bywalec
                      • 2005
                      • 164

Zamieszczone przez arra
                      Na stronie Centrum Sigmy w Polsce nawet nie zauważyli wersji z HSM, to co wypisałem pochodzi ze strony producenta, ale skoro twierdzisz, że ta firma ma coś czym się producent nie chwali, to może masz rację (oby).
                      Pomyłki też raczej nie ma bo 18-50/2.8 HSM jest w innej (wyższej) cenie

Komentarz

• HuleLam
                        Pełne uzależnienie
                        • 2006
                        • 1641

Zamieszczone przez adamek
                        a do ****, bo to aps-c.
                        Jak znam życie, to dziesiątkę można będzie oberżnąć pod kliszę / matrycę ff. Takie obrzyny to jedne z lepszych pełnoklatkowych szkieł Fish-eye (vide Nikkor 10.5mm)!
                        EDIT: O tu na szybko znaleziony artykuł o obrzynie.
                        Ostatnio edytowany przez HuleLam; 7754. Powód: dodany link
                        Fotograf platoniczny

Komentarz

• merger
                          Uzależniony
                          • 2006
                          • 619

tylko po co?!
                          przeciez na ff masz rybe fullframe. problem byl z aps-c.
                          po co wywazac otwarte drzwi
                          5d | 40d | tokina 10-17 fish | canon 24/1.4L | canon 85/1.8 | canon 135/2L | canon 400/5.6L
                          430ex | 2 x sunpak 555 | metz 60 ct-4 | 2 x elfo 500 | elfo 1200 | PW plus II | sekonic L-758DR

adam chrabąszcz | extreme sport | galeria CB

Komentarz

• maxbmx
                            Początki nałogu
                            • 2006
                            • 364

tez sie zastanawiam po co robic jakies obrzyny... skoro jest sigma 8mm /peleng itp
                            Moje zdjęcia
                            RIP: Canon 40d, Tokina 10-17 Fisheye, Canon 70-200L f4, Canon 17-40L f4, Canon 50 f1.4, 6x Sunpak 555+2x Quantum Battery Pack, 3x PocketWizard MultiMAX (sprzęt skradziono w Krakowie, numer seryjny Body: 0930516228)

Komentarz

• breggh
                              Dopiero zaczyna
                              • 2007
                              • 29

Zamieszczone przez HuleLam
                              EDIT: O tu na szybko znaleziony artykuł o obrzynie.
                              Mi niestety link o obrzynach nie działa??:

a rozumiem, że w rozważanym przypadku obrzynać po prostu dla frajdy - żeby się pobawić w "złotą rączkę" i mieć satysfakcję jak zadziała...

Komentarz

Pracuję...