"Kratka" w 400D

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Hermes

"Kratka" w 400D

Witam,

do tej pory tylko czytywałem to forum, teraz sam jestem zmuszony napisać.

Otóż od kilku miesięcy użytkuję 400D. Jestem z niego dość zadowolony (zwłaszcza od momentu zakupu porządnego obiektywu;-). Niestety, przez wiele zdjęć przeziera regularna kratownica. Zwłaszcza w tych rejonach kadru, gdzie "dużo się dzieje" (kłębowisko koron drzew, faktura trawnika, kosówka, stos jesiennych liści etc.). Na początku myślałem, że to jakiś problem z kompresją, lecz na zdjęciach z RAW-ów jest podobnie (zresztą nawet przy obróbce JPG-ów unikam wielokrotnej kompresji). Dzisiaj w jednym z czasopism przypadkiem wyczytałem coś, co potwierdziło moje najgorsze przypuszczenia: ponoć takim regularnym prześwitywaniem objawia się na fotkach struktura matrycy.
    Zadzwoniłem do serwisu - operatorka nie wydawała się zaskoczona i zasugerowała konieczność wymiany matrycy lub czyszczenia jakiegoś mitycznego złącza (cokolwiek miałoby to znaczyć).

Jest mi szalenie nie na rękę pozbywać się aparatu o tak fotogenicznej porze roku. Dlatego chciałbym się upewnić, że coś takiego jest możliwe. Mam do Was pytanie: Czy ktoś się już z czymś takim zetknął?
    Poza tym: Czy i w jakich sytuacjach takie zjawisko może pojawiać się w SPRAWNYM aparacie? Dodam, że nie gwałcę bardzo zdjęć rozjaśniając je na siłę etc.

Będę Wam wdzięczny za jakąkolwiek pomoc!

Pzdrw,
    Hermes.
  • pmagdalena
    Początki nałogu
    • 2007
    • 260

Ja ci nie pomoge bo niczego takiego nie zaobserowałam w swojej 400

Komentarz

• sniper88
      Pełne uzależnienie
      • 2007
      • 1156

pokaz jakies przykladowe zdjecia, bo teraz to trudno powiedziec.
      Ostatnio edytowany przez sniper88; 10488.
      WWW | 500px | IG
      Semper in altum

Komentarz

• Hermes

> pokaz jakies przykladowe zdjecia

Hmmmm... Wyjdę na strasznego marudę, lecz w międzyczasie odkryłem coś, co dodatkowo daje myślenia (kto wie, może ubarwia problem?).

Otóż moje ostatnie spotkania z "kratką" miały miejsce głównie wtedy, gdy oglądałem własne (flashowe) galerie stworzone na "Porcie". Teraz obejrzałem jedno z feralnych zdjęć "poza galerią" i... kratka jakby mniej widoczna.
        Tym bardziej prosiłbym o Waszą konsultację: sam czuję się już jak klient perfumerii, który po otwarciu n-tego flakonika przestaje odróżniać niuanse.

Przykładowe zdjęcie: http://tinyurl.com/2dm6rj
        Zawierająca je galeria: http://tinyurl.com/28je95
        (na innych zawartych tu fotkach też przeziera "szachownica")

(Uprzedzam, zdjęcia są nieco "badziewne", ale 1) trzaskałem je jeszcze na kitowym obiektywie, b) mają dokumentalno-towarzyski charakter.)

Dodam jeszcze, że na oryginalnych zdjęciach zjawisko jest w zasadzie niedostrzegalne (ale już np. na pomniejszonych obrazach w ZoomBrowserze wraca...).

Dzięki za cierpliwość!
        (Jeśli mnie przekonacie, że to złudzenie - albo, bo ja wiem, kwestia monitora - będę tym bardziej wdzięczny.)

Pzdrw,
        Hermes.

Komentarz

• GrzegorzS
          Bywalec
          • 2005
          • 156

osobiście nie widzę nic podejrzanego...
          40D+BG-E2N+70-200/4+Tamron 28-75/2,8 580EX II"Lepiej milczeć i być podejrzewanym o głupotę niż odezwać się i rozwiać wszelkie wątpliwości ..."

Komentarz

• bakulik
            Uzależniony
            • 2005
            • 767

Hmm... Niczego dziwnego nie widać...

Zamieszczone przez Hermes
            Dodam jeszcze, że na oryginalnych zdjęciach zjawisko jest w zasadzie niedostrzegalne (ale już np. na pomniejszonych obrazach w ZoomBrowserze wraca...).
            O, to może być to!
            Pozdrawiam
            Łukasz Bakuła
            „Fotografia – to radość życia. Aparat nie został stworzony dla ludzi smutnych i skwaśniałych”. J. Płażewski

Komentarz

• dickory dare
              Bywalec
              • 2007
              • 189

Zamieszczone przez Hermes
              Przykładowe zdjęcie: http://tinyurl.com/2dm6rj
              Zawierająca je galeria: http://tinyurl.com/28je95
              (na innych zawartych tu fotkach też przeziera "szachownica")
              pokaż jakiegoś cropa, bo żadnej szachownicy tu nie widać. może to kwestia Twojego monitora?

Komentarz

• paweleverest
                Pełne uzależnienie
                • 2006
                • 1138

wpatruje się już przez 5 minut jak w te obrazki trójwymiarowe ale za cholere żadnej kratki nie widze

Komentarz

• Hermes

Kurcze... to brzmi pocieszająco i... niejako przesuwa problem na inny obszar.
                  Bo w wersji "flashowej" ja i moi domownicy kratkę WIDZĄ (jeśli to złudzenie, posiada ono charakter zbiorowy). Żeby było łatwiej porównać (= żeby uniknąć nawigacji po dziesiątkach innych fotek), stworzyłem 1-zdjęciową galerię testową -

Wersja oryginalna: http://tinyurl.com/2dm6rj
                  Wersja testowa SimpleViewer: http://tinyurl.com/2mr9zb

Przeformułowane pytanie:
                  Czy możliwe, żeby ten "flashowy" mechanizm albo np. monitor czy karta graficzna tak dalece ingerowały w wygląd zdjęcia?

Pzdrw,
                  Hermes.
                  !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
                  Aha:
                  W ogóle - dziękuję Wam za szybki i duży odzew (że się Wam chciało na to gapić). Moje zaskoczenie wynika z faktu, że czytam kilka forów i nie jest to regułą :-)
                  Wzruszyłem się.

Hermes
                  Ostatnio edytowany przez Gość; 13443. Powód: Automerged Doublepost

Komentarz

• GrzegorzS
                    Bywalec
                    • 2005
                    • 156

No teraz to widzę o co chodzi...
                    a przy 1:1 też to widać?
                    40D+BG-E2N+70-200/4+Tamron 28-75/2,8 580EX II"Lepiej milczeć i być podejrzewanym o głupotę niż odezwać się i rozwiać wszelkie wątpliwości ..."

Komentarz

• Gringo997
                      Uzależniony
                      • 2007
                      • 516

ja jedyna różnicę jaką widzę gołym okiem pomiędzy jpg a simpleviewer to nieostre zdj w tym drugim
                      Fotografia to pasja, moj Blog o fotografi, fotograficznie o wszystkim.

Komentarz

• Hermes

> a przy 1:1 też to widać?

Akurat tamtą fotkę robiłem na JPG. Przed chwilką wrzuciłem na serwer surówkę:
                        http://tinyurl.com/ys932e (UWAGA! 3,76MB)

Wydaje mi się, że w wyplutej przez aparat fotce nic nie widać. Zastanawiam się tylko, czy pomniejszanie nie ujawnia jakiejś specyficznej cechy tego (egzemplarza) aparatu.

Najczęściej obrabiam zdjęcia w ten sposób: RAW na DPP (-> TIF na NeatImage) -> TIF obróbka na PS -> kompresja do JPG na PS.

Pzdrw,
                        Ermes.

Komentarz

• GrzegorzS
                          Bywalec
                          • 2005
                          • 156

coś mi się przypomina iż kiedyś też miałem taki "problem" z 350D. I jak pamiętam rozwiązaniem była zmiana/aktualizacja oprogramowania i sposobu obróbki.

Komentarz

• Hermes

Ech, widzę, że może po prostu miałem pecha trafiając na jakiś felerny egzemplarz matrycy... Ale dzięki za Wasze odpowiedzi!

Pzdrw,
                            Hermes.

Komentarz

• dickory dare
                              Bywalec
                              • 2007
                              • 189

ja dalej nie dostrzegam kratki

Komentarz

Pracuję...