lampa studyjna softbox pytanie

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Gringo997
    Uzależniony
    • 2007
    • 516

lampa studyjna softbox pytanie

mam zamiar kupic sobie statyw :
    http://allegro.pl/item263790835_stat...o_solidny.html

oraz softbox :
    http://allegro.pl/item267000072_soft...salny_gdy.html

i teraz pytanie czy moge do tego zrobić sobie uchwyt na 3 lub 5 żarówek 23W (125W) czy muszę dokupić specjalną lampę. zależy mi żeby było to oświetlenie ciągłe.
    Fotografia to pasja, moj Blog o fotografi, fotograficznie o wszystkim.
  • MMM
    Pełne uzależnienie
    • 2006
    • 4250

Softbox ma uchwyt pasujący do typu lampy np. bowens, elfo. Musisz sobie więc zrobić coś takiego mocowanego do statywu żeby w ogóle softbox się trzymał. Druga sprawa to ilość żarówek, w lampach jest tylko jedna żarówka halogenowa (100-150W) pilota bo na więcej nie ma miejsca. Jak chcesz używć kilku to musisz je umieścić bardziej wewnątrz softboxa tzn. bliżej jego wewnętrznego dyfuzora.
    Digart

Komentarz

• Gringo997
      Uzależniony
      • 2007
      • 516

a ile kosztuje taka lampa bowens i czy mozna do niej dokupic zarowke halogenowa 500-600W??
      Ewentualnie ile twoim zdaniem moge masksymalnie wlozyc zarowek (mam philips tornado 23W)

Komentarz

• Jacek Deka
        Początki nałogu
        • 2006
        • 356

Spróbuj coś takiego, na czym zamocujesz softbox:
        http://www.allegro.pl/item266386521_..._synchro_.html

Komentarz

• Gringo997
          Uzależniony
          • 2007
          • 516

i to polecasz odpalic z kostki synchro czy fotoceli? chyba raczej kostka co? Jaką moc ma ta lampa w porównaniu do żarówek?? można to jakoś porownać że odpowiada to np. 400W ?? a jaki uchwyt do tego zeby zamocowac na softbox??

Komentarz

• robgr85
            Pełne uzależnienie
            • 2007
            • 1719

Zamieszczone przez Gringo997
            i to polecasz odpalic z kostki synchro czy fotoceli? chyba raczej kostka co? Jaką moc ma ta lampa w porównaniu do żarówek?? można to jakoś porownać że odpowiada to np. 400W ?? a jaki uchwyt do tego zeby zamocowac na softbox??
            moc? 68Ws, jak porównać do zwykłej.. nie mam pojęcia.

Ja sobie prowizorycznie (nie wiadomo czy kiedykolwiek to zmienię:P) zbudowałem softbox z kartonu i kalki technicznej. W środku mam świetlówkę o mocy 85W i temp 5500k (dostępne na allegro). Zestaw sprawuje się całkiem przyzwoicie. Może jeszcze tam żarówkę błyskową kiedyś wpakuję, ale na razie potrzeby nie widzę :P to czy będziesz odpalał ją z fotoceli zależy czy na fotkach będzie Ci przeszkadzało oświetlenie zdjęcia z flasha (jeśli on-board) [raczej ciężko by było uzyskać efekt światła padającego z którejś ze stron bo model będzie doświetlony z flasha aparatu].

Pozdrawiam,
            Robert
            Ostatnio edytowany przez robgr85; 10571.
            Loty widokowe nad morzem - teraz mnie pochłaniają, 1Ds kurzy się na półce...

Komentarz

• Gringo997
              Uzależniony
              • 2007
              • 516

a jaki mam kupić uchyt do tego wszystkiego tez jakis z allegro??

Komentarz

Pracuję...