RAW - czy balans bieli jest wstępnie ustawiany przez body.

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Fakungio
    Początki nałogu
    • 2006
    • 297

RAW - czy balans bieli jest wstępnie ustawiany przez body.

Witam.

Chciałbym się Was spytać czy podczas robienia zdjęcia w RAWie aparat wstępnie ustawia WB. Tzn. czy jeśli mam ustawiony WB na AUTO to zdjęcie zostanie zrobione z tymi ustawieniami a dopiero później będzie można to modyfikować w SOFCIE.

Pozdrawiam.
    Canon 50D + EF 24-105 f/4 L+ Sigma 50mm 1.4 EX DG
  • illy
    Bywalec
    • 2007
    • 146

chyyyba w rawie rejestrowane jest tylko to ca pada na matryce, wiec to co nazywasz balansem bieli to jakach charakterystyka matrycy w kwestii zbierania swiatla

Komentarz

• Noldor
      • 2006
      • 2

Witam !
      O ile sie nie mylę to w RAWie masz zapisane to co padło na matryce + ustawienia jakie były wybrane w danej chwili w aparacie. W momencie podglądu RAWa dane z matrycy są wyświetlane wg. zapisanych ustawień. Ustawienia można dowolnie zmieniać gdyż modyfikacja danych występuje dopiero w na etapie generowania obrazu w podglądzie albo konwersji na plik graficzny przy czym sam RAW zostaje nienaruszony.

Komentarz

• janmar
        Pełne uzależnienie
        • 2006
        • 3468

Zamieszczone przez Fakungio
        Witam.

Chciałbym się Was spytać czy podczas robienia zdjęcia w RAWie aparat wstępnie ustawia WB. Tzn. czy jeśli mam ustawiony WB na AUTO to zdjęcie zostanie zrobione z tymi ustawieniami a dopiero później będzie można to modyfikować w SOFCIE.

Pozdrawiam.
        W rawie sa zapisane oddzielnie: to co zarejestrowala matryca[bez np.kolorów] i oddzielnie ustawienia jakie ustawiłes w aparacie,oraz mały jpeg do podgladu.Do ciebie nalezy wybór czy zapiszesz zdjecie wg.ustawień aparatu
        w tym balansu bieli, ostrosci, kontrastu, ekspozycji itp.,czy tez uzyjesz innych wartosci wprowadzonych od nowa.Pozdrawiam:smile:

Komentarz

• Fakungio
          Początki nałogu
          • 2006
          • 297

Dziękuję Wam wszystkim za odpowiedzi. Zmyliło mnie stwierdzenie, że RAW jest czystym obrazem z matrycy bez wprowadzania zmian przez soft aparatu.
          Ale gdyby faktycznie nie było wstępnie ustawionego WB to ile czasu stracilibyśmy na jego ustawianie np. w Lightroomie.

Komentarz

• Vitez
            zło konieczne
            • 2004
            • 19804

Dziękuję Wam wszystkim za odpowiedzi. Zmyliło mnie stwierdzenie, że RAW jest czystym obrazem z matrycy bez wprowadzania zmian przez soft aparatu.
            Bo jest. Soft aparatu nie wprowadza żadnych zmian do RAWa, tylko dokleja informacje "a tak przy okazji to aparat miał takie a takie nastawy" . I są programy do RAW które korzystają z tych informacji a są takie które to zupełnie olewaja i wyświetlają ci zdjęcie wg własnego widzimisię. Nazywa się to "interpretacja" .

Ale gdyby faktycznie nie było wstępnie ustawionego WB to ile czasu stracilibyśmy na jego ustawianie np. w Lightroomie.
            Nic byś nie stracił - klikasz mu albo 'as shot' albo 'Auto' albo konkretną wartość. 'Auto' to jest właśnie samodzielna interpretacja a 'as shot(auto)' to jest doklejona interpretacja z aparatu, ale nie masz obowiązku używać wersji z aparatu więc RAW masz niezmieniony przez soft aparatu, tylko opcjonalnie możesz ustawień aparatu użyć.

Komentarz

• Tomasz Golinski
              Pełne uzależnienie
              • 2004
              • 8623

Zamieszczone przez Vitez
              Bo jest. Soft aparatu nie wprowadza żadnych zmian do RAWa
              Ściśle rzecz biorąc, to jest to bez sensu. Właśnie soft tworzy raw na podstawie danych z matrycy, wprowadza mnóstwo zmian, gdyż inaczej te dane byłyby praktycznie nieużyteczne Ponadto na matrycy są napięcia, a nie bity
              30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
              Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

Komentarz

• Fakungio
                Początki nałogu
                • 2006
                • 297

Dzięki.

Rozjaśniliście mi sprawę.

Vitez. Dzięki za "As Shot" - dobra funkcja. Auto w Lightroomie działa strasznie w pewnych warunkach!!
                Wyostrzanie w Lightroomie - takie sobie, chyba że nie umiem ustawiać.
                Wydaje mi się że w programie Digital Photo Professional jest bardziej skuteczne.
                I jeszcze jedno jakie Dpi (300??)ustawiacie przy przekonwertowaniu na JPEG??

Pozdrawiam.

Komentarz

• schabu
                  Pełne uzależnienie
                  • 2006
                  • 1352

to zależy co chcesz potem zrobić z tym JPGiem
                  Na której strefie chcesz dostać porannego tosta?

fotografia biznesowa

Komentarz

• Fakungio
                    Początki nałogu
                    • 2006
                    • 297

Zamieszczone przez schabu
                    to zależy co chcesz potem zrobić z tym JPGiem
                    Chcę mieć super jakość. Ale chyba 300dpi jest najlepszą jakością z możliwych.
                    Ostatnio edytowany przez Fakungio; 5599.

Komentarz

• zbyszekjan
                      Początki nałogu
                      • 2007
                      • 348

DDP podczas konwersji mam ustawione na 350dpi
                      pozdrawiam

Komentarz

• Vitez
                        zło konieczne
                        • 2004
                        • 19804

Zamieszczone przez Tomasz Golinski
                        Ściśle rzecz biorąc
                        Zbyt ściśle...

Vitez. Dzięki za "As Shot" - dobra funkcja. Auto w Lightroomie działa strasznie w pewnych warunkach!!
                        Ja robię tak - najpierw 'As Shot' , jak mi się nie podoba to 'Auto' , jak mi się nie podoba to pipetka i suwaczki.

Komentarz

• Fakungio
                          Początki nałogu
                          • 2006
                          • 297

Zamieszczone przez Vitez
                          Ja robię tak - najpierw 'As Shot' , jak mi się nie podoba to 'Auto' , jak mi się nie podoba to pipetka i suwaczki.
                          Ale różnica między As SHOT i AUTO czasami zdumiewa!!

Mam oświetlenie halogenowe w domu i po wybraniu AUTO, obraz zrobił się niebieski!!

Zdjęcie robiłem z lampą

PS. Pipetka jest tylko na "biel"(chyba że nie?) i bądź tu mądry i znajdź białe na zdjęciu
                          Ostatnio edytowany przez Fakungio; 5599.

Komentarz

• Vitez
                            zło konieczne
                            • 2004
                            • 19804

Ale różnica między As SHOT i AUTO czasami zdumiewa!!
                            Ano zupełnie różne algorytmy dobierania balansu czy to w aparacie czy w ACR.

PS. Pipetka jest tylko na "biel"(chyba że nie?) i bądź tu mądry i znajdź białe na zdjęciu
                            Na biel (nie przypalenie), szarość i czerń. U mnie najlepiej sprawdza się klikanie w obszarach najbardziej zbliżonych do szarości + lekkie podciąganie suwakami.

Komentarz

Pracuję...