Highlight Tone Priority - jakie wrażenia

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • bebesky
    Pełne uzależnienie
    • 2006
    • 1231

Highlight Tone Priority - jakie wrażenia

pytanie do użytkowników canonów 40 (no i oczywiście 1dmIII)
    jak toto działa czy może ktoś robił jakieś testy z użyciem HTP i bez
    może ktoś ma jakieś przykłady?
  • Kubak82
    Pełne uzależnienie
    • 2006
    • 2348

Zamieszczone przez bebesky
    pytanie do użytkowników canonów 40 (no i oczywiście 1dmIII)
    jak toto działa czy może ktoś robił jakieś testy z użyciem HTP i bez
    może ktoś ma jakieś przykłady?
    w trybie HTP nie wskakuja mi iso w zakresie do 200 i trub H czyli 3200.. podejrzewam wiec, ze aparat zostawia sobie margines w postaci mniejszych czulosci by skorygowac w ten sposob ekspozycje i blokuje 3200 by.. no wlasnie - nie wiem po co

testów nie robilem bo ostatnio nie mam czasu na zabawe aparatem :-(

Komentarz

• Vitez
      zło konieczne
      • 2004
      • 19804

U mnie jak najbardziej pozytywnie choć nie jestem pewien czy "winę" zwalać na HTP czy na 14bitowy przetwornik. Zdjęcia robione w identycznych warunkach jak kiedyś 20D mają o wiele, o wieeeleee niższą tendencje do przepaleń i o wiele lepiej się "wywołują" ... moze i zasługa CS3 tutaj... no grunt że po pierwszej serii obrobionych zdjęć westchnąłem głośno "taki zestaw chciałbym mieć 3-4 lata temu" .

Brak iso 200 i 3200 przy HTP jest opisany w instrukcji... ale bez uzasadnienia.

Komentarz

• MMM
        Pełne uzależnienie
        • 2006
        • 4250

Zamieszczone przez Vitez
        Brak iso 200 i 3200 przy HTP jest opisany w instrukcji... ale bez uzasadnienia.
        Uzasadnienie jest bardzo proste. HTP to funkcja programowa, polegająca na niedoświetlaniu zdjęcia o 1EV i wywołaniu go z inną krzywą kontrastu. Inaczej mówiąc, w HTP i ISO ustawionym na 200 tak naprawdę robimy w ISO100 ale z niedoświetleniem o 1EV. Stąd się bierze ta większa rozpiętość tonalna zdjęcia i przy okazji dwa razy szybciej.

Dla tych którzy nie mają opcji HTP w swoim aparacie i chcą zobaczyć jak to działa zrobiłem taką podkręconą krzywą kontrastu do ACRa odpowiadającą ustawieniom "Strong contrast".
        Przepis jest prosty. Robimy zdjęcie z korekcją na -1EV i wywołujemy z tą krzywą.
        Digart

Komentarz

• Vitez
          zło konieczne
          • 2004
          • 19804

Zamieszczone przez MMM
          Uzasadnienie jest bardzo proste. HTP to funkcja programowa, polegająca na niedoświetlaniu zdjęcia o 1EV i wywołaniu go z inną krzywą kontrastu. Inaczej mówiąc, w HTP i ISO ustawionym na 200 tak naprawdę robimy w ISO100 ale z niedoświetleniem o 1EV. Stąd się bierze ta większa rozpiętość tonalna zdjęcia i przy okazji dwa razy szybciej.
          Niby proste ale... ja robię w RAWach (już od czasów Canona G3 - ok 2003 roku, potem 10D i 20D) i wołam po swojemu a mimo wszystko widzę różnicę.

Komentarz

• Bahrd
            Pełne uzależnienie
            • 2007
            • 3053

Zamieszczone przez Vitez
            Niby proste ale... ja robię w RAWach (już od czasów Canona G3 - ok 2003 roku, potem 10D i 20D) i wołam po swojemu a mimo wszystko widzę różnicę.
            Czyli jednak 14 bitów jest "współwinne"...
            EOS - conditio sine Kwanon...

Komentarz

• mathom
              Początki nałogu
              • 2007
              • 428

Chętnie zobaczyłbym jakieś sampelki
              FF + L
              Moje stocki
              Wyszukiwarka publikacji zdjęć wg autora

Komentarz

• MMM
                Pełne uzależnienie
                • 2006
                • 4250

Zamieszczone przez Bahrd
                Czyli jednak 14 bitów jest "współwinne"...
                Na pewno cienie będą z 40D lepsze dzięki tym 14-bitom. Dla odmiany 30D mniej szumi o 1/3EV więc bardzo jestem ciekawy jakiegoś porównania :-)
                Digart

Komentarz

• jan pawlak
                  Pełne uzależnienie
                  • 2012
                  • 4335

Odp: Highlight Tone Priority - jakie wrażenia

Nie do końca.
                  To jest cytat z White Paper 5D2

Only brightness values between 18% middle gray and the
                  maximum-recorded brightness are affected, while shadow and midtone areas of a scene
                  remain untouched.

A więc ogólna jasność pozostaje bez zmian, na zdjęciach tylko jasne partie są 'ulepszane".
                  I to działa zarówno jak zapisuje sie w RAW jak i jpg

jp
                  puste opakowania po EF 24-70/2,8 I, 580EX, GP-E2 oraz 2 statywy i pilot RMT-DSLR2
                  Sony A7R Mark III,[B] FE 1.8/20G, FE 1.4/35GM, 85mm 1:1.4 DG DN, FE 1.8/135GM,
                  http://www.dpreview.com/galleries/51.../photos#page=1
                  public.fotki.com/janusz-pawlak/

Komentarz

• brzoza
                    Bywalec
                    • 2005
                    • 127

Zamieszczone przez jan pawlak
                    A więc ogólna jasność pozostaje bez zmian, na zdjęciach tylko jasne partie są 'ulepszane".
                    I to działa zarówno jak zapisuje sie w RAW jak i jpg
                    ...no i chyba warto wspomnieć, że może to wpłynąć (w niewielkim stopniu ale jednak) na zwiększenie zaszumienia cieni na zdjęciu.

Pozdr.
                    B.

Komentarz

• jan pawlak
                      Pełne uzależnienie
                      • 2012
                      • 4335

Zamieszczone przez brzoza
                      ...no i chyba warto wspomnieć, że może to wpłynąć (w niewielkim stopniu ale jednak) na zwiększenie zaszumienia cieni na zdjęciu.

Pozdr.
                      B.
                      HTP w żaden sposób nie zmienia cieni, dotyczy tylko jasnych partii.
                      Chyba że myślisz, że nie można zrobić zdjęcia przy ISO 100 tylko zaczynać można dopiero od ISO 200
                      puste opakowania po EF 24-70/2,8 I, 580EX, GP-E2 oraz 2 statywy i pilot RMT-DSLR2

Komentarz

• brzoza
                        Bywalec
                        • 2005
                        • 127

Zamieszczone przez jan pawlak
                        HTP w żaden sposób nie zmienia cieni, dotyczy tylko jasnych partii.
                        Pozwól, że odeślę Cię do instrukcji obsługi 40D, strona 157:
                        "Jeśli zostało wybrane ustawienie 1 (włączone HTP - przyp. mój), szumy w ciemnych partiach obrazu
                        mogą być nieco większe niż zwykle."

Komentarz

• jan pawlak
                          Pełne uzależnienie
                          • 2012
                          • 4335

Wiesz, w instrukcji 5D2 też tak pisze, a w oryginalnej instrukcji do 5D3 pisze
                          With [Enable], image noise may incresae slightly more than with [Disable]
                          Nie do końca to rozumiem.

Zrobiłem test, zrobiłem 2 zdjęcia, gdzie było także niebo, z ustawieniem +1EV aby niebo było prześwietlone, jednocześnie zapisując RAW oraz jpg.
                          - z HTP ON
                          - z HTP OFF

Zdjęcia z ON oraz OFF miały taką samą jasność ogólną, nie widziałem różnic w histogramach.
                          Zarówno RAW jak i jpg, przy HTP ON miały niebo "mniej przepalone", przy przełączaniu widoku ON/OFF było to ładnie widać.

Przed chwilą oglądałem te same zdjęcia rozjaśnione o 2EV, patrzałem na cienie, przełaczałem widok ON/OFF.
                          Nie wiem, ja nie widziałem różnic.

jp

Komentarz

• epicure
                            Uzależniony
                            • 2010
                            • 676

To jest 1 EV różnicy między włączonym i wyłączonym HTP. Na niskich iso możesz nie zauważyć różnicy w szumach, szczególnie w jpegach albo rawach wywołanych w DPP, gdzie odszumianie może je maskować. Przy iso 800 i wyżej już może wyjść kupka z cieni.

HTP to to samo, co niedoświetlenie zdjęcia o 1 EV i rozjaśnienie cieni w postprocesie.
                            nowa strona | www.epicure.pl | polub moje zdjęcia | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu

Komentarz

Pracuję...