400D-ustawienia

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • przemoo

400D-ustawienia

witam

mam trochę lamerskie pytanko do użytkowników 400d a mianowicie jakich ustawień(migawki,przysłony,ekspozycji itp) używacie najczęściej przy robieniu fotek w pomieszczeniach i z lampą stosując kita bądź inne obiektywy. Chodzi mi głownie o to że przesiadłem sie na system canona a tutaj tryb M, AV, TV działają inaczej niż na poprzednim systemie, auto i P działają tragicznie a ostatnio nie mam okazji i czasu przetestować aparatu w praktyce czyli imprezach itp dodam że zmieniłem kita na sigme 24-70/2.8
  • RNz
    Uzależniony
    • 2007
    • 708

Co to znaczy, że tryb auto i P działają tragicznie?
    I na jakim to systemie tryby M AV TV są aż tak inne?

Komentarz

• heniek
      Uzależniony
      • 2004
      • 614

pomieszczenia są różne:-)
      na początek ustaw sobie f4 i 1/60, iso min. 400 lub wyższe i kombinuj (z pomiarem światła również) w zależności od światła zastanego, nikt Ci nie powie na 100% jakie konkretne ustawienia sprawdzą się w Twoim przypadku i tym pomieszczeniu.
      pozdr.
      Heniek

Komentarz

• przemoo

Zamieszczone przez RNz
        Co to znaczy, że tryb auto i P działają tragicznie?
        I na jakim to systemie tryby M AV TV są aż tak inne?
        miałem pentaxa DL i tam auto i P działają dużo lepiej wyłączając AF, w canonnie z pierwszych testów widzę , że trzeba mocno podbijać ekspozycje i siłę flesza

Komentarz

• sniper88
          Pełne uzależnienie
          • 2007
          • 1156

Zamieszczone przez przemoo
          jakich ustawień(migawki,przysłony,ekspozycji itp) używacie najczęściej przy robieniu fotek w pomieszczeniach i z lampą stosując kita bądź inne obiektywy.
          Av, przyslona z reguly najmniejsza mozliwa ISO w zaleznosci od jasnosci tla od 100do400 (jak na zdjeciu 1plan jest jasny, a tlo ciemne, to podbijam)
          WWW | 500px | IG
          Semper in altum

Komentarz

• zbyszekjan
            Początki nałogu
            • 2007
            • 348

AV, najczęściej f/4, iso 400 w zalezności od swiatła w pomieszczeniu, często też podświetlam lampą.
            pozdrawiam

Komentarz

• przemoo

Zamieszczone przez zbyszekjan
              AV, najczęściej f/4, iso 400 w zalezności od swiatła w pomieszczeniu, często też podświetlam lampą.
              widzę najczęściej działa AV tylko z tego co widzę to w tym trybie można działać w automatycznym CFn (daje zbyt dł. czasy migawki)albo synchronizowanym z fleszem do 1/200 ale czy można ustawić długość pośrednią np 1/100 w trybie synchronizowanym?
              !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
              i jeszcze jak ustawiacie oczywiście dla użytkowników JPG ostrość nasycenie itp
              Ostatnio edytowany przez Gość; 13140. Powód: Automerged Doublepost

Komentarz

• Vitez
                zło konieczne
                • 2004
                • 19804

Zamieszczone przez przemoo
                widzę najczęściej działa AV tylko z tego co widzę to w tym trybie można działać w automatycznym CFn (daje zbyt dł. czasy migawki)albo synchronizowanym z fleszem do 1/200 ale czy można ustawić długość pośrednią np 1/100 w trybie synchronizowanym?
                Av i f4 z iso400/80 i BEZ LAMPY!

Jeśli musisz z lampą to tryb M:
                http://canon-board.info/showthread.php?t=3785

i jeszcze jak ustawiacie oczywiście dla użytkowników JPG ostrość nasycenie itp
                http://canon-board.info/showthread.php?t=14593

Komentarz

• k4cper
                  Bywalec
                  • 2007
                  • 142

no widzisz.. auto i P nie ruszaj tak jakby ich nie było :P

Komentarz

Pracuję...