580ex z wiekszym softboxem

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • robsonikus
    Bywalec
    • 2005
    • 171

580ex z wiekszym softboxem

Chcialem pokombinowac troszke z fotkami w plenerze stad moje pytanie-lampe polacze kablem synchro przewod powiedzmy 5-10m. Mam asystenta ktory trzyma lampe z softboxem. Pytanie brzmi pomijajac kwestie technicznego polaczenia takiego zestawu, jaki softbox mozna zastosowac?Czy jest sens wsadzic 580ex do np softboxa o wymiarze 60x90, 60x60?Czy moc lampy bedzie wystarczajaca na doswietlenie modela w plenerze?

Hmmm dluzsza chwila zastanowienia, a moze lepiej użyc 580ex z parasolka w plenerze zamiast z softboxem?
    Ostatnio edytowany przez robsonikus; 1296.
  • minek
    Pełne uzależnienie
    • 2005
    • 1386

Zamieszczone przez robsonikus
    Chcialem pokombinowac troszke z fotkami w plenerze stad moje pytanie-lampe polacze kablem synchro przewod powiedzmy 5-10m. Mam asystenta ktory trzyma lampe z softboxem. Pytanie brzmi pomijajac kwestie technicznego polaczenia takiego zestawu, jaki softbox mozna zastosowac?Czy jest sens wsadzic 580ex do np softboxa o wymiarze 60x90, 60x60?Czy moc lampy bedzie wystarczajaca na doswietlenie modela w plenerze?
    Można. Używałem 420ex z 60x90. Ale w plenerze to będzie doświetlenie jedynie.
    Praktyczniejszy jest statyw niźli asystent - statyw mniej buja światłem.
    Robiłem niedawno zdjęcia plenerowe z doświetleniem, właśnie z softem 60x90, lampa była 300WS ale używałem jej na 1/2-1/4 mocy. Doświetlenia wychodziło 20-40%, ale tyle mi akurat było potrzebne.
    Ciekawe jaką moc ma taka 580 liczoną w WS...
    Hmmm dluzsza chwila zastanowienia, a moze lepiej użyc 580ex z parasolka w plenerze zamiast z softboxem?
    Parasolka - dyfuzor na pewno się gorzej spisze, bo tam dużo światła się odbija i leci w tył i na boki. Softbox swoją konstrukcją sprawia, że prawie całe światło wylatuje w kierunku obiektu.

Komentarz

• borkomar
      Pełne uzależnienie
      • 2005
      • 1083

Tez właśnie planuje jakiś sofcik kupić do 580 bądź 550 - jedna z nich będzie na masterze.
      Coś może konkretnego zaproponujecie?
      5D +

Komentarz

• ryszard_ochódzki
        Początki nałogu
        • 2007
        • 255

Ja jestem zadowolony z lightsphere choć oczywiście lepiej wypada klasyczny softbox. Był test zrobiony przez jednego z kolegów, który porównał ten najpopularniejsze i wg mnie najpraktyczniejsze.
        Mordo Ty moja !

Komentarz

• Picia
          Początki nałogu
          • 2006
          • 337

50x70 bedzie chyba optymalny

Komentarz

• Fotogal
            Dopiero zaczyna
            • 2006
            • 21

Zamieszczone przez Picia
            50x70 bedzie chyba optymalny
            Ja myślałem nad 60x60, tylko jakiej firmy i jak go zmontować (zamontować) tak aby można go było używać z 580.
            40D + C 24-105/4 IS + C 100-400/4.5-5.6 + C 580 EX II i Manfrotto 190PRO + 141RC + drobiazgi

Komentarz

• borkomar
              Pełne uzależnienie
              • 2005
              • 1083

Zamieszczone przez Fotogal
              Ja myślałem nad 60x60, tylko jakiej firmy i jak go zmontować (zamontować) tak aby można go było używać z 580.
              Dokładnie?
              Jakis adapter będzie potrzebny?Mocowany do statywu czy do głowicy lampy(co może być niezbyt dobre chyba)?
              5D +

Komentarz

• Fotogal
                Dopiero zaczyna
                • 2006
                • 21

Przypomniałem sobie, że kiedyś ktoś z forum sprzedawał taki zestaw statyw, lampa i softbox. Było tam zdjęcie i z tego co pamiętam softbox był przymocowany jakaś grubszą blachą do statywu pod kostkę do wkładania lampy.
                40D + C 24-105/4 IS + C 100-400/4.5-5.6 + C 580 EX II i Manfrotto 190PRO + 141RC + drobiazgi

Komentarz

• Wojciech_N

Witam,
                  Proponuje zainteresować się takim produktem:
                  http://www.photoflex.com/Photoflex_P..._xs/index.html
                  lub podobnym firmy lastolite:
                  http://www.lastolite.com/softboxes-f...tery-flash.php
                  Obie firmy mają w PL swoich dystrybutorów wiec nie ma problemu z dostępnością.
                  Pozdrawiam

Komentarz

• Fotogal
                    Dopiero zaczyna
                    • 2006
                    • 21

Zamieszczone przez Wojciech_N
                    Witam,
                    Proponuje zainteresować się takim produktem:
                    lub podobnym firmy lastolite:
                    http://www.lastolite.com/softboxes-f...tery-flash.php
                    Znalazłem ten na aukcjach cena 559 zł wymiar 60x60. No w porównaniu z jakimś uniwersalnym za około 100 zł to ta cena z aukcji jest niezła. Chyba raczej dorobię sobie blaszkę i kupie jakiś uniwersalny.
                    Cena 38x38 to 461 zł. Obejrzałem sobie zdjęcia na tych aukcjach i one też mają mocowania za pomocą blaszek z tego co widzę to chyba też można regulować wysokość tymi blaszkami względem statywu w ten sposób aby ustawić sobie palnik lampy w samym środku otworu softbox-a.
                    Czy w wątkach można dawać linki do aukcji? Łatwiej coś pokazać niż opisać ;-)
                    Ostatnio edytowany przez Fotogal; 4701.

Komentarz

• Gringo997
                      Uzależniony
                      • 2007
                      • 516

a czemu nie mozna? dawaj smialo tez chetnie zobacze taki softbox
                      Fotografia to pasja, moj Blog o fotografi, fotograficznie o wszystkim.

Komentarz

• GTharnas
                        Coś już napisał
                        • 2006
                        • 51

Witam

Zainteresowałem się tym o to softbox'em do mojej 550EX
                        http://www.photoflex.com/Photoflex_P...Q39/index.html

Mam pytanie ponieważ cena jego jest w granicach 300zł, czy istnieje jakiś tańszy odpowiednik ?
                        Czy te z allegro różnią się czymś od tego wymienionego wyżej ?
                        Ma mi służyć do zdjęć portretowych w plenerze.
                        40D + 17-40 + 50 f/1.4 + 28-135 + 190XProB

Komentarz

• MaciekH
                          Uzależniony
                          • 2006
                          • 662

Soft do EX'a za 3 stówy?! Piłeś coś??

Zwykły z allegro starczy, rozkmiń tylko sposób jego mocowania.
                          20D+BG-E2 | 28-105/3.5-4.5 | 70-200/2.8 | 50/1.4 | 580EXII | EF-430 | Naneu | 600R

Komentarz

• marekb
                            Pełne uzależnienie
                            • 2006
                            • 2273

ja mam przymocowany ruski ministatyw- taki co to sie np do stołu przykręca- do metalowego ringu od softa 60x90. Lampa jednak tylko doswietla i w słońcu 1/1ustawiona. Trochę jej szkoda, więc używam ino jak nie ma swiatla na blende. Poza tym nie ma światła modelujacego i często sie przykre cienie pojawiają- to chyba mnie w tym najbardziej wkurza. No i blendziarz, blendziara nie widzi jak święci. dodatkowo muszę w 100% myśleć jak i skąd świecićpoza tym siła błysku tzn ciągle uwagi - to rozprasza jak nie masz luzu czasowego. Sorry ze tak nieskladnie pisze ale z iphone'a

Komentarz

• aseptyczny
                              Dopiero zaczyna
                              • 2008
                              • 30

a w iphonie literki sa do gory nogami, czy co? :-)

Jesli chodzi o rozpraszanie w plenerze to najtaniej w polaczeniu ze spidlajtem wyjdzie parasolka srebrna i odbijanie od niej. Swiatlo jest mniej rozproszone, niz przy strzelaniu przez biala ale mniej ucieka go w kosmos, jest efektywniejsze. A softy za kilka stow do spidlajtow to tak jak MaciekH powiedzial - chyba po pijaku...
                              facebook.com/aseptyczny

Komentarz

Pracuję...