Jasny obiektyw czy lampa???

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • szybki-pl
    Bywalec
    • 2007
    • 130

Jasny obiektyw czy lampa???

Jestem fotoamatorem i dopiero zaczynam. Chciałbym robić fotki w kościołach i co by mi było bardziej potrzebne na początek jasny obiektyw (myślałem nad tamronem 17-50 f/2.8 albo 28-75) czy też lampa błyskowa (może 430 EX). Napewno w przyszłości bede posiadał obie te rzeczy i trochę więcej:-) ale nie wiem od czego mam zacząć. Dziękuje za odpowiedzi. Pozdrawiam.
  • Marcin21

Hmm.
    Te dwie rzeczy sa bardzo istotne w fotografowaniu kosciołow. Generalnie potrzebny jest jasny obiektyw i lampa blyskowa. Jesli dopiero poczatkujesz spraw sobie najpierw lampe i fotografuj tym szklem co masz. Z czasem zorientujesz sie ze potrzebujesz rowniez i jasne szkielko.
    Ja tez na poczatku kupilem mocna lamoe a szklo wymienilem pozniej

Komentarz

• Mac
      Pełne uzależnienie
      • 2004
      • 2063

Sam sobie odpowiedziałeś, potrzebujesz i szkła i lampy.
      W mojej opinii najpierw kup dobre jasne szkło.
      EOS 5D/BG-E4, EOS-300V, EF 16-35/2.8 | EF 24-105/4 | EF 70-200/2.8| EF 100-400/4.5-5.6 | EF 15/2.8 Fisheye | EF 35/1.4 | EF 135/2| EF 100/2.8 Macro | EF MP-E 65/2.8 Macro | Lensbaby Composer | 580 EX II | MR-14EX | PowerShot SX1 IS, Gitzo 1540, 682B

Komentarz

• JurekGR
        Bywalec
        • 2005
        • 245

Tamron jest fajny i jasny ale bez lampy może trochę przeszkadzać dźwiek jaki wydaje przy ostrzeniu, szczególnie gdy ze światłem jest nie za bogato. Druga sprawa zajeży czy w miarę jasny czy też raczej ciemny jest kościół w którym fotografujesz. Bez lampy będzie potrzebował jakiegoś lepszego szkła (droższego), np: Canon 17-55/2.8 IS.
        Ale i tak docelowo żeby uzyskać dobre efekty przyda się i lampa i szklo.
        Tak mi się wydaje ale może ktoś bardziej doświadczony się wypowie.
        Nex :cool:

Pozdrawiam,
        Jurek.

Komentarz

• iktorn92
          Uzależniony
          • 2007
          • 605

Ja tobie proponuje zrobić tak:
          kupić tamiego i dokupić taniutkie szkiełko jakim jest 50 1.8.albo lampę i 50 1.8
          Flickr
          Portfolio Ślubne

Komentarz

• lewAp7
            Dopiero zaczyna
            • 2006
            • 36

Jeśli na własny użytek, to obiektyw jaki masz + lampa... później mozna dokupić jasny obiektyw. Jeśli na zlecenie, to lampa + jasny obiektyw razem... przynajmniej ja brałbym się za to w ten sposób.
            http://my.opera.com/pawelwr7/albums/

Komentarz

• Arche121
              Początki nałogu
              • 2006
              • 288

kup lampe 430 i 50/1.8 -jesli masz kase to kup od razu 50/1.4

Komentarz

• M_Kuron
                Coś już napisał
                • 2006
                • 54

Ja natomiast obstawiałbym za szkłem. 2,8 i dość dobre iso 1600 zawsze wystarcza. Ja ze szkłem 4 prawie wcale nie błyskam. Z wyjątkiem sytuacji, kiedy coś/ktoś się rusza.

www.maciejkuron.pl

Komentarz

• radmro
                  Bywalec
                  • 2007
                  • 196

Jeżeli fotografujesz kościoły jako obiekty architektoniczne to polecałbym w pierwszej kolejności jasny obiektyw (i to maksymalnie jasny) zwłaszcza jeżeli nie ma możliwości lub nie wolno użyć w środku statywu. Jeżeli fotografujesz wydarzenia mające miejsca w kościołach (reporterka/dokumentacja) to lampa w pierwszej kolejności może być praktyczniejszym rozwiązaniem. Efekty zdjęć z lampą mogą być bardziej pewne i łatwiejsze do zaakceptowania przez ewentualnych zleceniodawców/odbiorców Twoich prac. Praca z lampą wymaga jednakże trochę treningu i eksperymentów, ale generalnie zabawa jest przednia :-)
                  5d2 + 6D + 24-70 2.8 + 70-200 2.8 IS II + 24 1.4 + 50 1.4
                  flickr

Komentarz

• rolaj
                    Uzależniony
                    • 2006
                    • 584

Któryś post na temat "zdjęcia w kościołach". Ale jakie?! Architektura? Sklepienia? Ołtarze? Msze? Śluby? Ossochodzi?! Wszyscy, którzy Ci odpowiedzieli, starali się domyślić. Tylko po co wystawiłeś ich na taką próbę?
                    Teraz ja: Przy fotografowaniu wnętrz kościołów pożyteczny jest statyw i pozbawiony dystorsji szeroki kąt (stałka najlepiej) oraz krótsze, również dobre obiektywy do detali. Do ślubów: dobre zoomy, lampa i - jak słusznie wyznaje wielu kolegów/praktyków - jasne stałki. I juszzzz... Cudów, za grosze, nawet w kościele nie ma.

Komentarz

• Niedzwiedz
                      Uzależniony
                      • 2004
                      • 578

jasne szklo !!! lampa moze poczekac
                      www.mariuszspruch.pl - fotografie ślubne
                      www.mariuszspruch.blogspot.com - fotoblog

Komentarz

• fret
                        Pełne uzależnienie
                        • 2007
                        • 1503

Do kosciola? Tylko statyw, albo IS jesli nie pozwalaja uzywac statywu. Jasnosc nie ma znaczenia, w architekturze i tak bedziesz chcial miec spora GO. Lampa do takich zdjec jest zupelnie niepotrzebna.

Komentarz

• fliegermaus
                          Coś już napisał
                          • 2007
                          • 58

Zamieszczone przez iktorn92
                          Ja tobie proponuje zrobić tak:
                          kupić tamiego i dokupić taniutkie szkiełko jakim jest 50 1.8.albo lampę i 50 1.8
                          Jako posiadacz 50/1.8 mogę ten obiektyw jedynie odradzić. Autofokus jest tak niecelny, że właściwie nieprzydatny, a ostrzenie ręczne w tym obiektywie do wygodnych nie należy (mało ergonomiczny pierścień ostrzenia).

Komentarz

• nor
                            Bywalec
                            • 2006
                            • 220

Doradziłbym najpierw lampę, bo fotografujac w kosciele pewnie bedziesz tez chciał jakąś grupę osób ostro uchwycić, a nie tylko dłoń z nasuwaną obrączką. Jasny obiektyw da małą GO.

Komentarz

• szybki-pl
                              Bywalec
                              • 2007
                              • 130

I tu się nasuwa kolejne pytanie czy lepiej C 50/1.4 czy tamiego z wmiennej ogniskowej i 2.8 ta sama kasa a zmienna ogniskowa jak zbawienie:-) no oczywiście jakość ale czy aż tak przemawiająca za canonem???

Komentarz

Pracuję...