pierścień ostrości w EF70-200 F/4 L

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • jolak

pierścień ostrości w EF70-200 F/4 L

Mam pytanie do posiadaczy obiektywu EF 70-200 F/4 L USM: czy pierścień regulacji ostrości ( gdy przełącznik jest w pozycji AF) powinien dać się swobodnie obracać? W Sigmie 17-70 F/2.8-4.5 pierścień ten w pozycji AF jest zablokowany. W Canonie mogę nim obracać tak samo w pozycji AF jak i MF. Czy tak ma być, czy obiektyw jest uszkodzony? Drugie pytanie przy okazji, czy Canon Polska dołącza do obiektywu instrukcję w języku polskim? Sprzedawcy w sklepie, w którym kupiłam sprzęt twierdzą, że nie, ale moim zdaniem coś kręcą.
  • DoMiNiQuE
    Pełne uzależnienie
    • 2004
    • 3548

tak ma byc.

Komentarz

• Richie
      Uzależniony
      • 2006
      • 625

Masz jak najbardziej sprawny model . Pierścień regulacji AF obraca się bez względu na pozycję przełącznika AF/MF. Można wykonywać tzw.przeostrzanie pomocne w chwilach czujemy ze AF nie trafił tam gdzie trzeba lub gdy zgubił się w gorszych warunkach oświetleniowych.
      Richie
      FF + stałki + błyskotka

MOJE PLFOTOMOJE FOTOMOTYWY

Komentarz

• KMV10
        Pełne uzależnienie
        • 2005
        • 2320

Zamieszczone przez jolak
        Mam pytanie do posiadaczy obiektywu EF 70-200 F/4 L USM: czy pierścień regulacji ostrości ( gdy przełącznik jest w pozycji AF) powinien dać się swobodnie obracać? W Sigmie 17-70 F/2.8-4.5 pierścień ten w pozycji AF jest zablokowany. W Canonie mogę nim obracać tak samo w pozycji AF jak i MF.
        To że możesz ostrzyć manualnie kiedy chcesz (nawet w AF) to zaleta, za którą niektórzy posiadacze innych obiektywów daliby się pokroić

Komentarz

• Viracocha
          Uzależniony
          • 2004
          • 853

Nazywa się to system FT-M. To jedna z zalet obiektywów wyższej klasy Canona. Żeby przeostrzyć manualnie, nie trzeba używać przełącznika AF/MF.

Komentarz

• jolak

Wielkie dzięki! Kamień z serca...

Komentarz

• Shadow
              Pełne uzależnienie
              • 2004
              • 1572

Zamieszczone przez KMV10
              To że możesz ostrzyć manualnie kiedy chcesz (nawet w AF) to zaleta, za którą niektórzy posiadacze innych obiektywów daliby się pokroić
              Dobrze to ująłeś

Komentarz

• checiu
                Bywalec
                • 2007
                • 170

dokladnie jest to jedna z podstawowych dla mnie zalet tego systemu FT-M - nie musisz szukac przelacznika i zawsze mozesz zmienic sobie ostrosc obiektyw jak najbardziej jest ok

a znajac jego mozliwosci to pokroic sie bedziesz mogl ale fotkami nim zrobionymi - sa jak zyleta - kazdy Ci to powie

Komentarz

• wojkij
                  Pełne uzależnienie
                  • 2007
                  • 1915

Wracajac do tematu - wg polskiego prawa MUSI byc polska instrukcja, jesli nie papierowa to przynajmniej na plycie. Bo obiektywy przewaznie sa z importu, polska instrukcje ciezko dostac.
                  www.kwapisz.org

Komentarz

• JaBlam
                    Pełne uzależnienie
                    • 2006
                    • 1304

Zamieszczone przez wojkij
                    Wracajac do tematu - wg polskiego prawa MUSI byc polska instrukcja, jesli nie papierowa to przynajmniej na plycie. Bo obiektywy przewaznie sa z importu, polska instrukcje ciezko dostac.

Prawnie powinna byc polska. Ale jesliby sie to egzekwowalo to 20-30% produktow musialoby pozegnac polki sklepowe niestety.

Jolu, nie koniecznie musza krecic ze nie ma instrukcji. Moj Canon Macro 100 2.8 zakupiony w Krakowie pochodzi od Importera M&J Photo-Video w Warszawie (www.mj-foto.pl) specjalnie teraz otworzylem pudlo i wyjalem ksiazeczke.Jest po japonsku, Engliszu, Francusku, Germansku, Espańsku o Chinsku. A po polsku nie ma. I płyty tez nie ma.

Swoja droga jesli instrukcja po polsu ma wygladac tak jak w pewnej grze na Play Station 2 ktora zakupiłem to bardzo dziekuje. ( tlumaczenie w stylu Przesvn postecie na derecha (prawa?) stona i ucisnij guarda (chyba o klawisz bloku ciosow chodzilo) Sorki za OT

----------------------------------------
                    Moje pstryki na www.jblaminsky.com od 1 lutego 09 -swiat Eli i Kanona zamienilem na swiat Nikkorow...i dzisiaj nadal nie żaluje

Komentarz

• famtom
                      Dopiero zaczyna
                      • 2008
                      • 48

A czy ktos posiada (lub chociaz widział) taką polską instrukcję do 70-200f4? Ja mam szkiełko sprowadzone z USA, a tam nie tylko nie dają polskiej wersji instrukcji ale nawet nie wiedzą gdzie polska leży i czy czasem nie jest to ich jakiś nowy stan. ;-)
                      Canon EOS30D, Canon EFS 10-22mm f/3,5-4,5 USM, Canon EF 24-105mm f/4 IS USM, Canon EF 70-200mm f/4 USM, 3M5A 8/500, Canon 580 EXII

Komentarz

Pracuję...