Mała lampa do G9

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • AK1

Mała lampa do G9

Witam forumowiczów!
    Rozważam dwa modele:
    Canon EX 220
    Cullmann 20AF-C
    Druga ma odchylany palnik i kosztuje połowę pierwszej. Liczba przewodnia
    podobna 22 a 20.
    Cullmann ma słabsze zasilanie 2AA a Canon 4AA.
    Obie E-TTL.
    Proszę o porady.

pozdrawiam
  • kris-basel

ja rowniez z ciekawoscia przyjrze sie tematowi, bo na razie w oko wpadla mi EX 220 ...

Komentarz

• iktorn92
      Uzależniony
      • 2007
      • 605

canon to canon i bym brał canona. Ale wiesz.... to jest tak naprawdę słaba lampa i aj osobiście bym jej nie kupił. zależy ile masz kasy ale tak naprawdę to lampy sensowne canona zaczynają sie od modelu 380EX który jest stosunkowo tani (chyba ok 350zł.) i jest fajna lampką. Ma już jakieś tam sterowanie błyskiem i ruchomą głowicę czego 220EX nie ma a uwierz jest to przydatne. Polecam 380EX
      Flickr
      Portfolio Ślubne

Komentarz

• Mac
        Pełne uzależnienie
        • 2004
        • 2063

Jeśli masz budżet to weź 430 EX kolega tak miał póki nie zamienił G na 30D. Z drugiej strony wybór 220EX do nie wyszukanych zdjęć to dobry wybór.
        EOS 5D/BG-E4, EOS-300V, EF 16-35/2.8 | EF 24-105/4 | EF 70-200/2.8| EF 100-400/4.5-5.6 | EF 15/2.8 Fisheye | EF 35/1.4 | EF 135/2| EF 100/2.8 Macro | EF MP-E 65/2.8 Macro | Lensbaby Composer | 580 EX II | MR-14EX | PowerShot SX1 IS, Gitzo 1540, 682B

Komentarz

• MacGyver
          Cenzor
          • 2006
          • 7043

Używana 380 EX. Tania i dość mocna. 220EX nie dość że nie ma możliwości odchylania palnika to jest najzwyczajniej za słaba: na imieniny cioci jakoś tam pewnie starczy, na cokolwiek więcej (choćby zwykłe pamiątkowe zdjęcia z wieczornego grill czy ogniska) już nie.
          Kupowanie tanich zamienników to generalnie droga do nikąd. Mam wciąż Soligora DG-340DZ, który nie dość że słaby to jeszcze gryzie się z E-TTL 2, mimo ze ma dedykację do cyfranek Canon EOS (z 300D działał, z 40D wyłącznie w manualu). Z innymi "wynalazkami" będzie podobnie.
          Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj

Komentarz

• Mac
            Pełne uzależnienie
            • 2004
            • 2063

Zgadzam się z MacGyverem, wynalazki to droga do nikąd. Swoją drogą jak Ci się spisuje 430EX?
            EOS 5D/BG-E4, EOS-300V, EF 16-35/2.8 | EF 24-105/4 | EF 70-200/2.8| EF 100-400/4.5-5.6 | EF 15/2.8 Fisheye | EF 35/1.4 | EF 135/2| EF 100/2.8 Macro | EF MP-E 65/2.8 Macro | Lensbaby Composer | 580 EX II | MR-14EX | PowerShot SX1 IS, Gitzo 1540, 682B

Komentarz

• MacGyver
              Cenzor
              • 2006
              • 7043

Zamieszczone przez Mac
              Swoją drogą jak Ci się spisuje 430EX?
              Znakomicie mi się spisuje, dzięki Mac :-) Przez dłuższy czas myślałem o zakupie 580EX, ale teraz widzę że do mojego błyskania (głównie pamiątkowe zdjęcia) 430EX jest dostatecznie mocna.
              I taka dygresja: porównując Soligora i Canona, między którymi teoretyczna różnica w liczbie przewodniej wynosi 25% dochodzę do przekonania że dla tej pierwszej podana wartość została zawyżona.
              Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj

Komentarz

• thejman
                Dopiero zaczyna
                • 2006
                • 38

Ja korzystam z 430EX na G7 i 400D jest o.k. (gabarytowo na G7 wygląda to trochę komicznie). Sprawdza się w 100% tam gdzie jest mało światła (wiadomo cała seria G nie radzi sobie zbyt dobrze przy słabym świetle w porównanie do lustra) Jednak jeżeli masz ją wykorzystywać tylko do G9 wystarczy w 100% tak, jak napisał "MacGyver" 380EX i będzie mniej komicznie.
                Zamienników bym nie kupował.

Komentarz

• gwozdzt
                  Pełne uzależnienie
                  • 2005
                  • 5780

Zamieszczone przez thejman
                  Ja korzystam z 430EX na G7 i 400D jest o.k. (gabarytowo na G7 wygląda to trochę komicznie)...
                  Jednak jeżeli masz ją wykorzystywać tylko do G9 wystarczy w 100% tak, jak napisał "MacGyver" 380EX i będzie mniej komicznie.
                  a niby dlaczego "mniej komicznie"?

430EX/420EX/380EX są tych samych gabarytów, wyglądają bardzo podobnie (nie wnikam czy komicznie), a różnice są zasadnicze w ich funkcjonalności:
                  380EX - nie moze pracować jako slave, brak możliwości obrotu głowicy (jest tylko uchylna), brak trybów manualnych,
                  420EX - może pracować jako slave, głowica obrotowo-uchylna, brak trybów manualnych,
                  430EX - może pracować jako slave, głowica obrotowo-uchylna, tryby manualne + LCD.
                  Pozdrowienia, Tomek

Komentarz

• tom517
                    Początki nałogu
                    • 2007
                    • 495

Kiedys kupilem Cullmana 34-C do G3 na allegro i mi nie dzialal do konca, na szczescie koles okazal sie spoko i zwrocilem. Moze to wina tego dokladnie modelu, moze miala cos uszkodzone, ale albo wogole nie blyskala, albo raz na 10 razy z pelna moca. Kupilem pozniej 380ex i jestem bardzo zadowolony, uzywam teraz z 30D. Fakt ze z G3 troche komicznie wygladala, bo sporo wieksza

Komentarz

• AK1

Witam ponownie!
                      Problem w tym, że wyższe modele Canona (od 380 w górę) nie tylko wygladają
                      komicznie na G7/G9 ale też więcej od niego ważą. Kupiłem G9 bo jest mały. Był to wybór świadomy. Dlatego szukam do niego małej lampy. Interesuje mnie przede wszystkim, czy Cullmann 20 FE-C ustępuje funkcjonalnie 220EX.
                      Zakładam, że będzie poprawnie współpracował z G9.
                      pozdrawiam

Komentarz

• AK1

Zamieszczone przez AK1
                        Interesuje mnie przede wszystkim, czy Cullmann 20 FE-C ustępuje funkcjonalnie 220EX.
                        Poprawka!
                        Chodzi o Cullmanna 20 AF-C.

Komentarz

Pracuję...