Canon EF 24mm f/1.4L USM - opinie?

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • tito
    • 2007
    • 9

Canon EF 24mm f/1.4L USM - opinie?

Witajcie...

Jestem na etapie zakupu obiektywu...
    Kolega wyjeżdża do USA i chcę coś zamówić.

Co lepiej: Canon EF 24mm f/1.4L USM czy 35mm f/1.4L ?
    Słyszałem, że z 24mm coś jest nie tak...

Moje body, to 30D, a obiektyw potrzebuję do ślubów.

Pozdrawiam, tito
  • Arche121
    Początki nałogu
    • 2006
    • 288

witaj
    jesli na sluby to polecam 35/1.4-typowo reporterskie szkło pod warunkiem ,ze podepniesz z 5D.
    Na cropie bedziesz miał juz szeroko bo robi sie 56mm.
    24/1.4 tez godna ,ale na twoim miejscu brałbym w ciemno 35!!!
    pozdrawiam Arche121

Komentarz

• tito
      • 2007
      • 9

no właśnie, jakbym miał 5D, to bym się nie zastanawiał i kupiłbym 35mm

Komentarz

• Pikczer
        Pełne uzależnienie
        • 2005
        • 2578

Zamieszczone przez Arche121
        Na cropie bedziesz miał juz szeroko bo robi sie 56mm.
        No to chyba wąsko a nie szeroko?

Komentarz

• tpop
          Pełne uzależnienie
          • 2004
          • 1465

Zamieszczone przez tito
          Moje body, to 30D, a obiektyw potrzebuję do ślubów.
          35/1.4-typowo reporterskie szkło pod warunkiem ,ze podepniesz z 5D.
          na twoim miejscu brałbym w ciemno 35!!!
          zastanow sie zanim cos napiszesz. Gosc pyta o 24 do 30D a ty mu wciskasz 35 do 5D :-?
          photography is like feeding heroin, its highly addictive

Komentarz

• Mac
            Pełne uzależnienie
            • 2004
            • 2063

Niestety z 35/1.4L do 30D moźe być, problem bo okaże się, że jest za wąsko.
            Poza tym to rewelacyjne szkiełko, które znalazło się naliście zakupów razem ze 135/2L.
            O 24/1.4L nie mam zdania bo go nie podpisnałem. Jednak podzielam opinię Arche121, że do tych szkieł to 5D.
            EOS 5D/BG-E4, EOS-300V, EF 16-35/2.8 | EF 24-105/4 | EF 70-200/2.8| EF 100-400/4.5-5.6 | EF 15/2.8 Fisheye | EF 35/1.4 | EF 135/2| EF 100/2.8 Macro | EF MP-E 65/2.8 Macro | Lensbaby Composer | 580 EX II | MR-14EX | PowerShot SX1 IS, Gitzo 1540, 682B

Komentarz

• Arche121
              Początki nałogu
              • 2006
              • 288

Zamieszczone przez Pikczer
              No to chyba wąsko a nie szeroko?
              dokładnie miałem na mysli wąsko
              !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
              Zamieszczone przez tpop
              zastanow sie zanim cos napiszesz. Gosc pyta o 24 do 30D a ty mu wciskasz 35 do 5D :-?
              doradzam koledze przyszłosciowo,zapewne zamieni 30 D na FF i wtedy bedzie jak znalazł 35mm
              24/1.4L oczywiście ,ze bedzie szersze na 30 D niz 35/1.4-jezeli potrzebujesz koniecznie 24 to biez i rób zdjecia
              Ostatnio edytowany przez Arche121; 6919. Powód: Automerged Doublepost

Komentarz

• ArturBonoVox
                Uzależniony
                • 2007
                • 684

Tu sa dwa odnosniki dla tego szkla:
                1. http://www.photozone.de/8Reviews/len...4_14/index.htm
                2. http://www.the-digital-picture.com/R...ns-Review.aspx

Odnosniki odnosnikami, opinie opiniami a i tak dopiero jak podepniesz to stwierdzisz czy Ci pasi czy nie

Komentarz

• Mac
                  Pełne uzależnienie
                  • 2004
                  • 2063

Tutaj masz świętą rację, podpięcie szkła i zrobienie zdjęć daje to czego potrzebujesz, mianowicie pewność czy to faktycznie szkło, którego potrzebujesz czy nie. Dzięki Arche121 wiem, że chcę mieć 35/1.4L a dzięki Tomkowi Golińskiemu, że 135/2L to piękna sprawa. No i już wiem co kupię w najbliższym czasie.
                  EOS 5D/BG-E4, EOS-300V, EF 16-35/2.8 | EF 24-105/4 | EF 70-200/2.8| EF 100-400/4.5-5.6 | EF 15/2.8 Fisheye | EF 35/1.4 | EF 135/2| EF 100/2.8 Macro | EF MP-E 65/2.8 Macro | Lensbaby Composer | 580 EX II | MR-14EX | PowerShot SX1 IS, Gitzo 1540, 682B

Komentarz

• lete
                    Coś już napisał
                    • 2007
                    • 52

Jak to jest, ze teraz wszyscy do dobrych stalych L-ek polecaja "tylko 5D"... Pamietam czasy, gdy zawodowcy uzywali 10D i byli wniebowzieci )) Zgodnie z takim sposobem myslenia, za 2-3 lata 5D to bedzie raczej "taka sobie" amatorska puszka? Czy za 2-3 lata 5D bedzie robil gorsze zdjecia, niz dzis?

Komentarz

• janmar
                      Pełne uzależnienie
                      • 2006
                      • 3468

Zamieszczone przez lete
                      Jak to jest, ze teraz wszyscy do dobrych stalych L-ek polecaja "tylko 5D"... Pamietam czasy, gdy zawodowcy uzywali 10D i byli wniebowzieci )) Zgodnie z takim sposobem myslenia, za 2-3 lata 5D to bedzie raczej "taka sobie" amatorska puszka? Czy za 2-3 lata 5D bedzie robil gorsze zdjecia, niz dzis?
                      Obiektywy EF były i są projektowane pod FF i w tym zestawie pokazują wszystkie swoje zalety.Co do przyszłosci to nie ma chyba sensu dumanie jaki sprzęt bedzie na rynku.Lepiej w tym czasie zrobic lub obejrzec pare zdjęć.A przyjdzie czas,znajdzie sie odpowiedż.Na dzis jestem z tego sprzetu bardzo zadowolony,kazdego dnia jaki nadchodzi, i powiedz co moze byc fajniejszego Pozdrawiam

Komentarz

• Paulx
                        Bywalec
                        • 2007
                        • 204

fajniejszego?to powiem Ci- kazdy 1d-dlaczego?z prostej przyczyny-przez AFa.
                        CANON

Komentarz

• zby
                          Bywalec
                          • 2006
                          • 102

janmar tak ladnie poetycko, o tym ze trzeba zdjecia robic tym czym sie ma, ze zdjecia sa wazne a nie jakies autofokusy puszki (co popieram calym soba), a Ty....sprzetowoonanistycznym obuchem w leb, w duchu forum zreszta. Tak sie patrze co tu wypisujesz, i jestem w stanie zaryzykowac takie twierdzenie, za kazdy dobry fotograf majac do dyspozycji jakas stara dziesiatke z wylaczonym AF i tak skasuje Cie , nawet jesli bedziesz mial w rekach jedynke
                          pozdrawiam,
                          zby

Komentarz

• pomus

jeszcze raz przestancie sie lizac po fiutach janmar i zby i przeniescie swoja milosc do 5d na papier fotograficzny-moze wyjdzie lepiej,idzcie focic wesela,czy co tam robicie,czy u cioci na imieninach i nie szczekajcie na innych
                            koniec
                            oj jak ja tego nie znosze....chamstwa i goralskiej muzyki
                            Ostatnio edytowany przez Gość; 12047. Powód: Automerged Doublepost

Komentarz

• fotokor1
                              Początki nałogu
                              • 2006
                              • 373

Zamieszczone przez pomus
                              jeszcze raz przestancie sie lizac po fiutach janmar i zby i przeniescie swoja milosc do 5d na papier fotograficzny-moze wyjdzie lepiej,idzcie focic wesela,czy co tam robicie,czy u cioci na imieninach i nie szczekajcie na innych
                              koniec
                              oj jak ja tego nie znosze....chamstwa i goralskiej muzyki
                              Pomus chciało by się zaśpiewać: ,,,pokaż swoją twarz''' i pokazałeś choć pod kaskiem nie widać
                              Dobre body, palnik oraz szkiełka: Canon EF 50/1,8 II, Canon EF 100 f/2.8 Macro USM, Canon EF 70-200/4 , Canon 35 1.4 , canon 17-40/4, canon fish eye, 24-105/4, Bilora 1122 i inne drobiazgi

Komentarz

Pracuję...