Ile zdjęć zostawiacie...

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Jac
    Pełne uzależnienie
    • 2004
    • 4813

Ile zdjęć zostawiacie...

Witam,
    wlasnie podczas zgrywania zdjec zaczolem sie zastanawiac ile zdjec ze wszystkich ktore zrobiliscie zostailiscie a ile skasowaliscie ja jak narazie na ~5300 zrobionych zostawilem ~3500 w sumie z 90% z nich moge powtorzyc i cyknac je jeszcze raz, ale odbitek (20x30) zrobilem moze ze 20 wiekszosc zdjec jak narazie to zabawy naukowe

a u was jak to wyglada, zostawiacie wszystko czy kasujecie wszystko a zostawiacie sobie tylko te z ktorych robiliscie odbitki badz jestescie bardzo zadowoleni... a tylko 'gnioty' kasujecie
    Instagram
  • Tomasz Golinski
    Pełne uzależnienie
    • 2004
    • 8623

Ja kasuje bardzo mało, tylko ewidentne kiszki, reszta "może się kiedyś przydać". Ale ten temat już był tu kiedyś poruszany
    30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
    Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

Komentarz

• Pszczola
      Pełne uzależnienie
      • 2004
      • 1760

Obecnie zostawiam wszystko (negatyw + skan). Na papier idzie okolo 50-70% zdjec. Koszty analoga wymuszaja program 'myslenie on' i 'massive shooting off'. Zapewne dlatego 'gniotow' jest stosunkowo malo. jak przejde na cyfre to sie zapewne z czasem zmieni ;-)
      EOS 300v + BP, EOS 350d, EFs 18-55 3.5-5.6 II, EF 28-90 4-5.6 II, EF 75-300 4-5.6 III, EF 50mm 1.8 II, EF 85mm 1.8, Auto Revuenon 135 2.8, Pentacon 200 4, 430EX + rożny osprzęt; FED 5B; LOMO LK-A; Lubitel 166B; Minolta AF Big-Finder; Umax AstraCam 1000

Komentarz

• ziemna
        Bywalec
        • 2005
        • 117

Wszystkie zostawiam, oprócz ewidentnie nieostrych. Przy cenie 1zł za CDR można sobie na to pozwolić
        Na papier idzie jakieś 5-10% maksymalnie.
        EOS 300D, EOS 300, 580EX, gripy, parę szkieł ale bez "L", + nostalgia: Zorkij, Zenit i parę szkieł M42

Komentarz

• muflon
          Pełne uzależnienie
          • 2004
          • 6763

Ja przeciętnie po pierwszej selekcji wyrzucam 60%, resztę zachowuję. A z tej reszty na sieć wrzucam też tylko małą część (~20%).
          zdjęcia lotnicze - zdjęcia ogólnie - airshow-reviews.com

Komentarz

• Tomasz Golinski
            Pełne uzależnienie
            • 2004
            • 8623

AŻ 20%?!? Nieźle. Ja to pewnie <5%.
            30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
            Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

Komentarz

• Jac
              Pełne uzależnienie
              • 2004
              • 4813

moje www jeszcze w drodze i narazie jest tam jedno zdjecie :-) tytulem wstepu wiec bedzie grubo ponizej 1%
              Instagram

Komentarz

• Leprekan
                Bywalec
                • 2004
                • 166

Proponuję stale mieć myślenie na ON, i oszczędzać migawkę. Ostatnio znajomy dostał do ręki dwu gigową kartę = około 250 zdjęć w RAW i zaczął pstrykać co popadnie aby ją zapchać - makabra.
                Cosik czarnego + [EF20 f/2,8] + EF28 f/2,8+ EF50 f/1,8+ EF100 f2,0

Komentarz

• KuchateK
                  Pełne uzależnienie
                  • 2005
                  • 4895

Ja ostatnio robie raw'y bo bardzo skutecznie zapychaja bufor i ograniczaja zapedy "strzelania z bufora"
                  ...

Komentarz

• Jac
                    Pełne uzależnienie
                    • 2004
                    • 4813

Zamieszczone przez Leprekan
                    Proponuję stale mieć myślenie na ON, i oszczędzać migawkę. Ostatnio znajomy dostał do ręki dwu gigową kartę = około 250 zdjęć w RAW i zaczął pstrykać co popadnie aby ją zapchać - makabra.

nie, no tak to ja robic nie bede zeby karty zapychac ale znowu kupic aparat po to zeby oszczedzac migawke to tez jakas paranoja :-)... jak sie zepsuje to wymienie a pstrykac nie przestane.... :cool: amyslenie jak najbardziej na ON i pstrykac! :cool:
                    Instagram

Komentarz

• djtermoz
                      Uzależniony
                      • 2004
                      • 995

Pstrykanie dla samego pstrykania jest naprawde bez sensu. Analogi wymuszaly dyscypline a teraz takie czasy ze pstryka sie wszystko a potem "cos sie i tak wybierze..."

Ja srednio zostawiam chyba okolo 60-70%. Z tego wiekszosc fotek uznaje za niezle a jedynie nieduzy procent uznaje za bardzo dobre.

Z cyfra jest o tyle latwiej ze niskim kosztem mozemy zrobic wiele podejsc do tematu - rozne kadry, rozne parametry naswietlania, rozna glebia ostrosci i potem w domu myslec ktore zdjecie jest najlepsze.
                      djtermoz@pbase

Komentarz

• Pszczola
                        Pełne uzależnienie
                        • 2004
                        • 1760

U mnie do mojej 300v wchodzi na przecietnego maxa 36 raw-ów ;-)
                        EOS 300v + BP, EOS 350d, EFs 18-55 3.5-5.6 II, EF 28-90 4-5.6 II, EF 75-300 4-5.6 III, EF 50mm 1.8 II, EF 85mm 1.8, Auto Revuenon 135 2.8, Pentacon 200 4, 430EX + rożny osprzęt; FED 5B; LOMO LK-A; Lubitel 166B; Minolta AF Big-Finder; Umax AstraCam 1000

Komentarz

• Leprekan
                          Bywalec
                          • 2004
                          • 166

A u znajomego z Nikona nawet 38
                          Cosik czarnego + [EF20 f/2,8] + EF28 f/2,8+ EF50 f/1,8+ EF100 f2,0

Komentarz

• Vitez
                            zło konieczne
                            • 2004
                            • 19804

U mnie roznie to bywa... bardzo rzadko zapycham cala karte 1GB, jeszcze rzadziej zapycham obie 1GB, jeszcze jeszcze rzadziej siegam po rezerwowego 1GB Microdrive czy zrzucam fotki na Databank.
                            Z ok 200-300 zdjec jak mi sie trafi tyle zrobic jakies 30% na dzien dobry odpada (poruszone, nieostre, nietrafione, powtorzone). Pozostale zostaja, z czego z tych pozostalych tylko jakies 30% idzie do dokladniejszej obrobki i ewentualnej publikacji.
                            Na papier? Mniej niz 1%

Komentarz

• muflon
                              Pełne uzależnienie
                              • 2004
                              • 6763

Zamieszczone przez djtermoz
                              Pstrykanie dla samego pstrykania jest naprawde bez sensu.
                              Czemu? Mi przyjemność sprawia również samo pstrykanie, zabawa ustawieniami itp., nawet jeśli prowadzi to do gigabajtów fotek z prostej wycieczki "na robale". A jeśli do tego jakieś fotki wyjdą fajne, to już ogólnie super

Zamieszczone przez djtermoz
                              teraz takie czasy ze pstryka sie wszystko a potem "cos sie i tak wybierze..."
                              A nawet jeśli, to co? Liczy się efekt końcowy
                              zdjęcia lotnicze - zdjęcia ogólnie - airshow-reviews.com

Komentarz

Pracuję...