Podstawowe jasne i szerokie szklo pod APS-C?

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • lete
    Coś już napisał
    • 2007
    • 52

Witam.

Zastanawiam sie nad zastapieniem kitowego obiektywu w kontekscie fotografii slubnej - puszka to Canon 20D.
    Generalnie chodzi mi o zdjecia w kosciele - jasnosc 1.8-2.8 i szerokosc okolo 16-24mm (moze byc stalka). Chcialbym, aby szklo bylo ostre juz od pelnej dziury lub przy minimalnym domknieciu (jezeli nie bedzie to IS).
    Myslalem o sigmie 20/1.8... Co o tym sadzicie? Moze inne propozycje (zoomy nie sa wykluczone).

Pozdrawiam!
    Lete
  • mabok
    Dopiero zaczyna
    • 2007
    • 37

EF 16-35mm f/2.8 (albo 17-35 f/2.8 ale to już chyba tylko używane).
    Z tańszych Tamron 17-50 f/2.8

Choć to znowu bicie piany będzie...
    cogitationis poenam nemo patitur...
    Zaczątek nowej galerii - http://www.obiektywni.pl/autorzy/aut...03-0-0-0-0.php

Komentarz

• gwozdzt
      Pełne uzależnienie
      • 2005
      • 5780

Zamieszczone przez lete
      Zastanawiam sie nad zastapieniem kitowego obiektywu w kontekscie fotografii slubnej - puszka to Canon 20D.
      aż się prosi: Canon EF-S 17-55/2,8 IS
      Pozdrowienia, Tomek

Komentarz

• zbyszekjan
        Początki nałogu
        • 2007
        • 348

Jeżeli nie zamierzasz przejść w przyszłości na FF to C17-55 f/2,8 IS USM. Jasny, dobra ostrość już od pełnej dziury, a po przymknięciu do f/4 super, stabilizacja. Jedyna wada to cena :-(.
        Pozdrawiam
        pozdrawiam

Komentarz

• lete
          Coś już napisał
          • 2007
          • 52

Canon 17-55/2.8 powiadacie... A co z zasysaniem kurzu? No i cena... Nie znajdziemy niczego w koszcie do 2 tys. spelniajacego wymagania jakosciowe? Moze byc stalka...

Komentarz

• Tribunal

A czy Tamron ich nie spełnia ?

Komentarz

• asu
              • 2006
              • 8

Jako posiadacz zaproponuję Canon-a EF 20-35 f/2.8 L - szkło tylko z rynku wtórnego i wiekowe, ale spełnia wszystkie Twoje kryteria. W fotografii ślubnej spisało się bardzo dobrze. Jeśli chcesz sampelki to zapraszam na priva.

Komentarz

• zbyszekjan
                Początki nałogu
                • 2007
                • 348

Zamieszczone przez lete
                Canon 17-55/2.8 powiadacie... A co z zasysaniem kurzu? No i cena... Nie znajdziemy niczego w koszcie do 2 tys. spelniajacego wymagania jakosciowe? Moze byc stalka...
                Z zasysaniem kurzu nie jest tak źle, do tej pory mam obiektyw czysty.
                Ostatnio edytowany przez zbyszekjan; 10307. Powód: Automerged Doublepost
                pozdrawiam

Komentarz

• schuvi
                  Bywalec
                  • 2007
                  • 197

A moze bylo by sie dobrze rozgladnac za C 24-70L 1:2,8 ?? W kosciolach spelnia wszystkie wymagania, jest ostry,cichy sliczny i...niestety nie tani
                  pozdro
                  -40D + -BG E2N + -EF50 f1.4 + -EFS17-55 f2.8 IS USM + -EF24-105 f4L IS USM + -EF70-200 f2.8 IS USM + peedlite 430EX+580EX + 2xanDisk-III 4gb + owe Pro Mini Trekker Classic (w planie: EF 16-35 II f2.8)

Komentarz

• aptur
                    Pełne uzależnienie
                    • 2005
                    • 3837

Zamieszczone przez schuvi
                    A moze bylo by sie dobrze rozgladnac za C 24-70L 1:2,8 ?? W kosciolach spelnia wszystkie wymagania,
                    pozdro
                    IMO nie jest wystarczająco szeroki na cropie.

Komentarz

• Jac
                      Pełne uzależnienie
                      • 2004
                      • 4813

sigma 20/1.8 jest bardzo fajna - super bokeh i swiatlo nie jest zyleta od 1.8 ale i tak jest niezle, CA powiedzial bym ze w normie jak na takie swiatlo, ma w sumie 3 miusy ktore jak narazie powstrzymuja mnie przed jej zakupem
                      - glosny i wolny AF
                      - srednica filtra 82mm
                      - to nie CANON ;-)

ja bym sie sklanial do 24/1.4 no ale to nie za 2k tylko 4k , za 2k to mozna pomyslec o 20/2.8 USM lub 24/2.8 jesli nie za wąsko
                      Instagram

Komentarz

• schuvi
                        Bywalec
                        • 2007
                        • 197

Czasem brakuje mi szerokiego, ale to sa sporadyczne przypadki, zawsze mozna sie troche oddalic a palnik na o +1 dodac i gra. Gdy chce zrobic obraz calego kosciola to wtedy w czasie kazania zakladam 50 1,8 i gra.
                        -40D + -BG E2N + -EF50 f1.4 + -EFS17-55 f2.8 IS USM + -EF24-105 f4L IS USM + -EF70-200 f2.8 IS USM + peedlite 430EX+580EX + 2xanDisk-III 4gb + owe Pro Mini Trekker Classic (w planie: EF 16-35 II f2.8)

Komentarz

• Kolekcjoner
                          Obertroll
                          • 2006
                          • 18793

Zamieszczone przez Jac
                          sigma 20/1.8 jest bardzo fajna - super bokeh i swiatlo nie jest zyleta od 1.8 ale i tak jest niezle, CA powiedzial bym ze w normie jak na takie swiatlo, ma w sumie 3 miusy ktore jak narazie powstrzymuja mnie przed jej zakupem
                          - glosny i wolny AF
                          - srednica filtra 82mm
                          - to nie CANON ;-)
                          (....)
                          Ja bym dodał jeszcze, że jeśli chodzi o tę sigmę to istotny jest egzemplarz. Ja się na nią w którymś momencie napaliłem ale po przetestowaniu dwóch egzemplarzy odpuściłem. Nawet po przymknięciu do f4 nie było dla mnie zadowalającej ostrości. Na pełnej dziurze nieużywalna .
                          "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
                          Kapitan Wagner

Komentarz

• Paulx
                            Bywalec
                            • 2007
                            • 204

ja kupilem canona 28 1.8 usm i jest superancki.Moj 50 1.8 poswiecilem przy sprzedazy body jako dekielek,ktory gdzies sie zapodzial....no i potrzebowalem szerzej i jest-af b.szybki,pewny i cichy.
                            CANON

Komentarz

• Kolekcjoner
                              Obertroll
                              • 2006
                              • 18793

Tyle że 28 na cropie to nie jest zbyt szeroko - właściwie taki standard.
                              "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
                              Kapitan Wagner

Komentarz

Pracuję...