Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
niestety mam problem - długo zastanawiałem się nad zakupem tego szkła, potem zapadła decyzja na tak. Zamówiłem je już w stanach ale ostatecznie zdecydowałem się na zakup w Polsce (i chyba dobrze zrobiłem) od wczoraj przetestowałem dwa egzemplarze i ... dramat!
posiadam jeszcze dwa obiektywy (te z podpisu w stopce) i z nimi nie mam żadnych problemów, ostrzą w punkt, jest ok.
Obie 50tki to istne mydło, każdy strzał to loteria, ostrzą natychmiast, z dwóch strzałów następujących po sobie może wyjść jedno fatalne a drugie akceptowalne..., nie rozumiem o co chodzi, większość zdjęć na 1/60 - 1/80 jest poruszonych.
Wykonałem serię zdjęć ze statywu zmieniając przesłone - rozsądna ostrość zaczyna od 2,8 , w przedziale 1,4 - 2,8 można wogóle zapomnieć o foceniu...
Z ręki może z 5 ostrych na 70-80 zdjęć na obu obiektywach. Trafiłem dwa felerne czy one tak mają ?, co radzicie? próbować kolejne egzemplarze czy atakować zupełnie inny obiektyw?, czy ktoś miał takie problemy z tym szkłem na 350D? czy możliwy jest front lub back focus jeśli przy innych obiektywach jest ok?
czy możliwy jest front lub back focus jeśli przy innych obiektywach jest ok?[/QUOTE]
Mozliwe oczywiscie jest ze jeden z obiektywow nie stroi z body a inne tak.Ale zeby dwa nowe?Dziwne i mało prawdopodobne..50/1,4 jest najsłabsza przy pełnym otworze [jak wiele obiektywów w tej klasie] ale akceptowalnie.Moze jakies sample z exifem i ktos bedzie umiał podpowiedziec.Moze coś sie dzieje z body?Pozdrawiam:smile:
otóż zrobiłem z 10 zdjęć w sąsiedztwie lampy (takiej zwykłej pokojowej, stojącej w kącie) i ostrzy w punkt ! ( ) za chwilę lampa wyłączona, tylko górne światło i shit, czyżby focus się mylił przy górnym świetle ??? dziwne bo "pika" i blokuje czerwony punkt, ja dostanę szału z tym obiektywem ;/
EOS 5D/BG-E4, EOS-300V, EF 16-35/2.8 | EF 24-105/4 | EF 70-200/2.8| EF 100-400/4.5-5.6 | EF 15/2.8 Fisheye | EF 35/1.4 | EF 135/2| EF 100/2.8 Macro | EF MP-E 65/2.8 Macro | Lensbaby Composer | 580 EX II | MR-14EX | PowerShot SX1 IS, Gitzo 1540, 682B
podepnij szkla do 400d - roznice zauwazysz od razu.. to kwestia 350'tki ktorej ja miedzy innymi z tego powodu sie pozbylem.. af ustawial ostrosc raz w jednym miejscu, raz w innym.. szklo jest ok, twoje problemy to w 100% wina puszki ..
niestety mam problem - długo zastanawiałem się nad zakupem tego szkła, potem zapadła decyzja na tak. Zamówiłem je już w stanach ale ostatecznie zdecydowałem się na zakup w Polsce (i chyba dobrze zrobiłem) od wczoraj przetestowałem dwa egzemplarze i ... dramat!
posiadam jeszcze dwa obiektywy (te z podpisu w stopce) i z nimi nie mam żadnych problemów, ostrzą w punkt, jest ok.
Obie 50tki to istne mydło, każdy strzał to loteria, ostrzą natychmiast, z dwóch strzałów następujących po sobie może wyjść jedno fatalne a drugie akceptowalne..., nie rozumiem o co chodzi, większość zdjęć na 1/60 - 1/80 jest poruszonych.
Wykonałem serię zdjęć ze statywu zmieniając przesłone - rozsądna ostrość zaczyna od 2,8 , w przedziale 1,4 - 2,8 można wogóle zapomnieć o foceniu...
Z ręki może z 5 ostrych na 70-80 zdjęć na obu obiektywach. Trafiłem dwa felerne czy one tak mają ?, co radzicie? próbować kolejne egzemplarze czy atakować zupełnie inny obiektyw?, czy ktoś miał takie problemy z tym szkłem na 350D? czy możliwy jest front lub back focus jeśli przy innych obiektywach jest ok?
Ludzie z takim malkontenckim nastawieniem zabijają sztukę fotografii.
EOS 5D/BG-E4, EOS-300V, EF 16-35/2.8 | EF 24-105/4 | EF 70-200/2.8| EF 100-400/4.5-5.6 | EF 15/2.8 Fisheye | EF 35/1.4 | EF 135/2| EF 100/2.8 Macro | EF MP-E 65/2.8 Macro | Lensbaby Composer | 580 EX II | MR-14EX | PowerShot SX1 IS, Gitzo 1540, 682B
słusznie , nie wiem jaki jest powód, po prostu moje doświadczenie jest zbyt małe. jest pewien postęp przeszedłem tylko na tryb portretowy który być może eliminuje część popełnianych przeze mnie błędów i jest deczko lepiej.
Profesjonalne usługi hostingowe dla firm oraz osób prywatnych - Hosting WWW, Poczta e-mail, Antyspam AI, PHP, Serwery MySQL, Serwery VPS, Rejestracja domen polskich, globalnych, narodowych, Sprzedaż Certyfikatów SSL
teraz na tr. automatycznych przy 4,0 jest podobnie ostro, ale przy większym przymknięciu (otwarciu oczywiście )jest jak na pierwszej focie
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
mabok napisz czym zabijam, chętnie z Tobą o tym porozmawiam.
Ostatnio edytowany przez tomek1906; 12191.
Powód: Automerged Doublepost
Ludzie z takim malkontenckim nastawieniem zabijają sztukę fotografii.
P.S. Też robię zdjęcia trzystapięćdziesiątką.
zaraz pewnie sie dowiemy, ze cyfry nie maja duszy itp
jesli nie masz na niej problemu z jasnymi szklami to szczerze gratuluje, bo u mnie byla kicha, a to samo szklo pod chocby 400d nie mowiac o 40d ostrzylo o niebo lepiej.. to kwestia pozycjonowania puszek i ich mozliwosci.. a to ze ktos nie wie co jest tego przyczyna i po prostu pyta to jeszcze nie znaczy ze "zabija sztuke fotografii" .. nikt Ci nie kaze tego czytac
Zamieszczone przez tomek1906
słusznie , nie wiem jaki jest powód, po prostu moje doświadczenie jest zbyt małe. jest pewien postęp przeszedłem tylko na tryb portretowy który być może eliminuje część popełnianych przeze mnie błędów i jest deczko lepiej.
zadne tryby Ci nie pomoga - po prostu ci w Cwanonie najprawdopodobniej nie zalozyli ze ktos kto kupi 350d, badz co badz amatorski aparat, bedzie siegal po jasne szkla.. a nawet jesli siegnie to niemile sie zdziwi i bedzie musial z czasem kupic lepsza puszke.. niestety mieli racje bo tak to dziala, chocby i w moim przypadku
Zamieszczone przez tomek1906
teraz na tr. automatycznych przy 4,0 jest podobnie ostro,
Moj 50/1.4 z 350D chodzil bezblednie - zdjecia przy 1.4 czy 1.6 byly trafione w punkt jezeli chodzi o AF a na ostrosc od jakies 1.8 juz naprawde narzekac nie mozna bylo...
zaraz pewnie sie dowiemy, ze cyfry nie maja duszy itp
jesli nie masz na niej problemu z jasnymi szklami to szczerze gratuluje, bo u mnie byla kicha, a to samo szklo pod chocby 400d nie mowiac o 40d ostrzylo o niebo lepiej.. to kwestia pozycjonowania puszek i ich mozliwosci.. a to ze ktos nie wie co jest tego przyczyna i po prostu pyta to jeszcze nie znaczy ze "zabija sztuke fotografii" .. nikt Ci nie kaze tego czytac
Proste - jeśli w najbliższej perspektywie nie mam możliwości zmiany sprzętu na lepszy, to po co mam się zatruwać?
50mm mam ze światłem 1.8 i właśnie na 350D jakoś sobie radzę. Jeśli mi zależy bardzo na danym ujęciu, robię dwa zdjęcia zamiast jednego i jest OK. A tomek1906 ma o klasę lepszy sprzęt i lamentuje...
Moj 50/1.4 z 350D chodzil bezblednie - zdjecia przy 1.4 czy 1.6 byly trafione w punkt jezeli chodzi o AF a na ostrosc od jakies 1.8 juz naprawde narzekac nie mozna bylo...
ja przetestowalem 2 puszki 350d - kazdy z nich trafial gdzie chcial (ostrzone na centralnym punkcie).. po przejsciu na inny aparat - jak reka odjal - af trafia tam gdzie ma trafic..
Zamieszczone przez mabok
Proste - jeśli w najbliższej perspektywie nie mam możliwości zmiany sprzętu na lepszy, to po co mam się zatruwać?...
ale kto Ci sie kaze zatruwac - to kto inny ma problem i szuka rozwiazania ;-)
Zamieszczone przez mabok
50mm mam ze światłem 1.8 i właśnie na 350D jakoś sobie radzę. Jeśli mi zależy bardzo na danym ujęciu, robię dwa zdjęcia zamiast jednego i jest OK. A tomek1906 ma o klasę lepszy sprzęt i lamentuje...
ale my tu o 50 1.4 a nie 1.8 piszemy a to drobna roznica ;-) .. na dodatek - nie kazdy chce robic po pare zdjec i liczyc ze ktores bedzie udane..
@Tomek1906, z całym szacunkiem, ale spróbuj się może zapoznać z podstawami technicznymi, jakimi rządzi się fotografia. Pisałeś dyrdymały o szerokim kącie, miałeś problemy z 70-200, teraz z tą 50... Jutro na tapetę poleci rybie oko?
Chyba coś nie tak...
Pozdrawiam
PS (niestety) używałem 350D (od kolegi) z 1.4/50. rewelacja to to nie była, ale AF trafiał...
mabok - widzę że nie odpowiesz na moje pytanie , jeśli lamentem nazywasz pytania które zadałem to się mylisz, nie mam powodów do takiego zachowania, bo nic się nie stało, zwyczajnie mogę to szkło oddać i po problemie. Sporo dobrego naczytałem się o tym obiektywie, skoro moje 2 egzemplarze nawet na większej GO zachowują się słabo... faktycznie nie powinienem pytać, lepiej schować do torby, pobłyszczeć na paru plenerach ,uroczystościach fajnym szkłem a potem przeklinać w domu ładne ujęcia tylko bez ostrości..., no tak to fotografii nie zabija.
theremin - z całym szacunkiem również, nie wiem o co Ci chodzi , nawet nie mam zamiaru sie tłumaczyć, odsyłasz mnie do podstaw? bo waham się nad wymianą 10-22 na 17-40? (to te dyrdymały?, czy może dlatego że zastanawiam się czy ultraszerokie 10 z przodu jest mi potrzebne?)bo szukałem alternatywnego sposobu focenia z lampą na krótkich czasach w pomieszczeniach z 70-200? (to te problemy?)teraz dlatego że chcę skonsultować opinie innych bardziej uprzejmych canonowców o szkle które właśnie zakupiłem? otóż TAK, mam pewne wątpliwości, oczekiwałem czegoś więcej po tym szkle, jeśli irytują Cię posty mniej zaawansowanych (tudzież amatorów) jest prosty sposób na to , nie czytaj ich. "Jutro na tapetę poleci rybie oko?" jeśłi próbujesz być złośliwy , no to muszę przyznać (niestety) jestem zażenowany... może Twój AF trafiał bo jesteś od zawsze nieomylny?
Komentarz