canon 50 1,4

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • tomek1906
    Bywalec
    • 2007
    • 217

canon 50 1,4

niestety mam problem - długo zastanawiałem się nad zakupem tego szkła, potem zapadła decyzja na tak. Zamówiłem je już w stanach ale ostatecznie zdecydowałem się na zakup w Polsce (i chyba dobrze zrobiłem) od wczoraj przetestowałem dwa egzemplarze i ... dramat!
    posiadam jeszcze dwa obiektywy (te z podpisu w stopce) i z nimi nie mam żadnych problemów, ostrzą w punkt, jest ok.
    Obie 50tki to istne mydło, każdy strzał to loteria, ostrzą natychmiast, z dwóch strzałów następujących po sobie może wyjść jedno fatalne a drugie akceptowalne..., nie rozumiem o co chodzi, większość zdjęć na 1/60 - 1/80 jest poruszonych.
    Wykonałem serię zdjęć ze statywu zmieniając przesłone - rozsądna ostrość zaczyna od 2,8 , w przedziale 1,4 - 2,8 można wogóle zapomnieć o foceniu...
    Z ręki może z 5 ostrych na 70-80 zdjęć na obu obiektywach. Trafiłem dwa felerne czy one tak mają ?, co radzicie? próbować kolejne egzemplarze czy atakować zupełnie inny obiektyw?, czy ktoś miał takie problemy z tym szkłem na 350D? czy możliwy jest front lub back focus jeśli przy innych obiektywach jest ok?
  • janmar
    Pełne uzależnienie
    • 2006
    • 3468

czy możliwy jest front lub back focus jeśli przy innych obiektywach jest ok?[/QUOTE]

Mozliwe oczywiscie jest ze jeden z obiektywow nie stroi z body a inne tak.Ale zeby dwa nowe?Dziwne i mało prawdopodobne..50/1,4 jest najsłabsza przy pełnym otworze [jak wiele obiektywów w tej klasie] ale akceptowalnie.Moze jakies sample z exifem i ktos bedzie umiał podpowiedziec.Moze coś sie dzieje z body?Pozdrawiam:smile:
    Ostatnio edytowany przez janmar; 7379.

Komentarz

• tomek1906
      Bywalec
      • 2007
      • 217

ok, jeszcze jedno :

otóż zrobiłem z 10 zdjęć w sąsiedztwie lampy (takiej zwykłej pokojowej, stojącej w kącie) i ostrzy w punkt ! ( ) za chwilę lampa wyłączona, tylko górne światło i shit, czyżby focus się mylił przy górnym świetle ??? dziwne bo "pika" i blokuje czerwony punkt, ja dostanę szału z tym obiektywem ;/

Komentarz

• Mac
        Pełne uzależnienie
        • 2004
        • 2063

Pokaż te zdjęcia.
        EOS 5D/BG-E4, EOS-300V, EF 16-35/2.8 | EF 24-105/4 | EF 70-200/2.8| EF 100-400/4.5-5.6 | EF 15/2.8 Fisheye | EF 35/1.4 | EF 135/2| EF 100/2.8 Macro | EF MP-E 65/2.8 Macro | Lensbaby Composer | 580 EX II | MR-14EX | PowerShot SX1 IS, Gitzo 1540, 682B

Komentarz

• Kubak82
          Pełne uzależnienie
          • 2006
          • 2348

podepnij szkla do 400d - roznice zauwazysz od razu.. to kwestia 350'tki ktorej ja miedzy innymi z tego powodu sie pozbylem.. af ustawial ostrosc raz w jednym miejscu, raz w innym.. szklo jest ok, twoje problemy to w 100% wina puszki ..

Komentarz

• mkwiek
            Uzależniony
            • 2006
            • 862

Zamieszczone przez tomek1906
            nie rozumiem o co chodzi, większość zdjęć na 1/60 - 1/80 jest poruszonych
            No to są poruszone czy nie ostre przez błąd AF? Bo jak poruszone to nie obwiniaj szkła
            I am FX

Komentarz

• mabok
              Dopiero zaczyna
              • 2007
              • 37

niestety mam problem - długo zastanawiałem się nad zakupem tego szkła, potem zapadła decyzja na tak. Zamówiłem je już w stanach ale ostatecznie zdecydowałem się na zakup w Polsce (i chyba dobrze zrobiłem) od wczoraj przetestowałem dwa egzemplarze i ... dramat!
              posiadam jeszcze dwa obiektywy (te z podpisu w stopce) i z nimi nie mam żadnych problemów, ostrzą w punkt, jest ok.
              Obie 50tki to istne mydło, każdy strzał to loteria, ostrzą natychmiast, z dwóch strzałów następujących po sobie może wyjść jedno fatalne a drugie akceptowalne..., nie rozumiem o co chodzi, większość zdjęć na 1/60 - 1/80 jest poruszonych.
              Wykonałem serię zdjęć ze statywu zmieniając przesłone - rozsądna ostrość zaczyna od 2,8 , w przedziale 1,4 - 2,8 można wogóle zapomnieć o foceniu...
              Z ręki może z 5 ostrych na 70-80 zdjęć na obu obiektywach. Trafiłem dwa felerne czy one tak mają ?, co radzicie? próbować kolejne egzemplarze czy atakować zupełnie inny obiektyw?, czy ktoś miał takie problemy z tym szkłem na 350D? czy możliwy jest front lub back focus jeśli przy innych obiektywach jest ok?
              Ludzie z takim malkontenckim nastawieniem zabijają sztukę fotografii.

P.S. Też robię zdjęcia trzystapięćdziesiątką.
              cogitationis poenam nemo patitur...
              Zaczątek nowej galerii - http://www.obiektywni.pl/autorzy/aut...03-0-0-0-0.php

Komentarz

• Mac
                Pełne uzależnienie
                • 2004
                • 2063

Każdy ma prawo pomarudzić na tym forum.
                EOS 5D/BG-E4, EOS-300V, EF 16-35/2.8 | EF 24-105/4 | EF 70-200/2.8| EF 100-400/4.5-5.6 | EF 15/2.8 Fisheye | EF 35/1.4 | EF 135/2| EF 100/2.8 Macro | EF MP-E 65/2.8 Macro | Lensbaby Composer | 580 EX II | MR-14EX | PowerShot SX1 IS, Gitzo 1540, 682B

Komentarz

• tomek1906
                  Bywalec
                  • 2007
                  • 217

słusznie , nie wiem jaki jest powód, po prostu moje doświadczenie jest zbyt małe. jest pewien postęp przeszedłem tylko na tryb portretowy który być może eliminuje część popełnianych przeze mnie błędów i jest deczko lepiej.

próbka owego mydła w pełnym wydaniu :

Profesjonalne usługi hostingowe dla firm oraz osób prywatnych - Hosting WWW, Poczta e-mail, Antyspam AI, PHP, Serwery MySQL, Serwery VPS, Rejestracja domen polskich, globalnych, narodowych, Sprzedaż Certyfikatów SSL

wczoraj trafiłem na ostre :

Profesjonalne usługi hostingowe dla firm oraz osób prywatnych - Hosting WWW, Poczta e-mail, Antyspam AI, PHP, Serwery MySQL, Serwery VPS, Rejestracja domen polskich, globalnych, narodowych, Sprzedaż Certyfikatów SSL

teraz na tr. automatycznych przy 4,0 jest podobnie ostro, ale przy większym przymknięciu (otwarciu oczywiście )jest jak na pierwszej focie
                  !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
                  mabok napisz czym zabijam, chętnie z Tobą o tym porozmawiam.
                  Ostatnio edytowany przez tomek1906; 12191. Powód: Automerged Doublepost

Komentarz

• Kubak82
                    Pełne uzależnienie
                    • 2006
                    • 2348

Zamieszczone przez mabok
                    Ludzie z takim malkontenckim nastawieniem zabijają sztukę fotografii.

P.S. Też robię zdjęcia trzystapięćdziesiątką.
                    zaraz pewnie sie dowiemy, ze cyfry nie maja duszy itp

jesli nie masz na niej problemu z jasnymi szklami to szczerze gratuluje, bo u mnie byla kicha, a to samo szklo pod chocby 400d nie mowiac o 40d ostrzylo o niebo lepiej.. to kwestia pozycjonowania puszek i ich mozliwosci.. a to ze ktos nie wie co jest tego przyczyna i po prostu pyta to jeszcze nie znaczy ze "zabija sztuke fotografii" .. nikt Ci nie kaze tego czytac

słusznie , nie wiem jaki jest powód, po prostu moje doświadczenie jest zbyt małe. jest pewien postęp przeszedłem tylko na tryb portretowy który być może eliminuje część popełnianych przeze mnie błędów i jest deczko lepiej.
                    zadne tryby Ci nie pomoga - po prostu ci w Cwanonie najprawdopodobniej nie zalozyli ze ktos kto kupi 350d, badz co badz amatorski aparat, bedzie siegal po jasne szkla.. a nawet jesli siegnie to niemile sie zdziwi i bedzie musial z czasem kupic lepsza puszke.. niestety mieli racje bo tak to dziala, chocby i w moim przypadku

teraz na tr. automatycznych przy 4,0 jest podobnie ostro,
                    bo zwiekszyla Ci sie GO - to cala filozofia..

Komentarz

• Krzychu
                      Pełne uzależnienie
                      • 2004
                      • 3611

Moj 50/1.4 z 350D chodzil bezblednie - zdjecia przy 1.4 czy 1.6 byly trafione w punkt jezeli chodzi o AF a na ostrosc od jakies 1.8 juz naprawde narzekac nie mozna bylo...
                      Pozdrowienia,
                      KZ
                      KZ Aviation Photography

Komentarz

• mabok
                        Dopiero zaczyna
                        • 2007
                        • 37

Zamieszczone przez Kubak82
                        zaraz pewnie sie dowiemy, ze cyfry nie maja duszy itp

jesli nie masz na niej problemu z jasnymi szklami to szczerze gratuluje, bo u mnie byla kicha, a to samo szklo pod chocby 400d nie mowiac o 40d ostrzylo o niebo lepiej.. to kwestia pozycjonowania puszek i ich mozliwosci.. a to ze ktos nie wie co jest tego przyczyna i po prostu pyta to jeszcze nie znaczy ze "zabija sztuke fotografii" .. nikt Ci nie kaze tego czytac
                        Proste - jeśli w najbliższej perspektywie nie mam możliwości zmiany sprzętu na lepszy, to po co mam się zatruwać?

50mm mam ze światłem 1.8 i właśnie na 350D jakoś sobie radzę. Jeśli mi zależy bardzo na danym ujęciu, robię dwa zdjęcia zamiast jednego i jest OK. A tomek1906 ma o klasę lepszy sprzęt i lamentuje...
                        cogitationis poenam nemo patitur...
                        Zaczątek nowej galerii - http://www.obiektywni.pl/autorzy/aut...03-0-0-0-0.php

Komentarz

• Kubak82
                          Pełne uzależnienie
                          • 2006
                          • 2348

Zamieszczone przez Krzychu
                          Moj 50/1.4 z 350D chodzil bezblednie - zdjecia przy 1.4 czy 1.6 byly trafione w punkt jezeli chodzi o AF a na ostrosc od jakies 1.8 juz naprawde narzekac nie mozna bylo...
                          ja przetestowalem 2 puszki 350d - kazdy z nich trafial gdzie chcial (ostrzone na centralnym punkcie).. po przejsciu na inny aparat - jak reka odjal - af trafia tam gdzie ma trafic..

Zamieszczone przez mabok
                          Proste - jeśli w najbliższej perspektywie nie mam możliwości zmiany sprzętu na lepszy, to po co mam się zatruwać?...
                          ale kto Ci sie kaze zatruwac - to kto inny ma problem i szuka rozwiazania ;-)

Zamieszczone przez mabok
                          50mm mam ze światłem 1.8 i właśnie na 350D jakoś sobie radzę. Jeśli mi zależy bardzo na danym ujęciu, robię dwa zdjęcia zamiast jednego i jest OK. A tomek1906 ma o klasę lepszy sprzęt i lamentuje...
                          ale my tu o 50 1.4 a nie 1.8 piszemy a to drobna roznica ;-) .. na dodatek - nie kazdy chce robic po pare zdjec i liczyc ze ktores bedzie udane..
                          Ostatnio edytowany przez Kubak82; 4962.

Komentarz

• theremin

W!

@Tomek1906, z całym szacunkiem, ale spróbuj się może zapoznać z podstawami technicznymi, jakimi rządzi się fotografia. Pisałeś dyrdymały o szerokim kącie, miałeś problemy z 70-200, teraz z tą 50... Jutro na tapetę poleci rybie oko?
                            Chyba coś nie tak...

Pozdrawiam

PS (niestety) używałem 350D (od kolegi) z 1.4/50. rewelacja to to nie była, ale AF trafiał...
                            Ostatnio edytowany przez Gość; 8037.

Komentarz

• tomek1906
                              Bywalec
                              • 2007
                              • 217

mabok - widzę że nie odpowiesz na moje pytanie , jeśli lamentem nazywasz pytania które zadałem to się mylisz, nie mam powodów do takiego zachowania, bo nic się nie stało, zwyczajnie mogę to szkło oddać i po problemie. Sporo dobrego naczytałem się o tym obiektywie, skoro moje 2 egzemplarze nawet na większej GO zachowują się słabo... faktycznie nie powinienem pytać, lepiej schować do torby, pobłyszczeć na paru plenerach ,uroczystościach fajnym szkłem a potem przeklinać w domu ładne ujęcia tylko bez ostrości..., no tak to fotografii nie zabija.
                              theremin - z całym szacunkiem również, nie wiem o co Ci chodzi , nawet nie mam zamiaru sie tłumaczyć, odsyłasz mnie do podstaw? bo waham się nad wymianą 10-22 na 17-40? (to te dyrdymały?, czy może dlatego że zastanawiam się czy ultraszerokie 10 z przodu jest mi potrzebne?)bo szukałem alternatywnego sposobu focenia z lampą na krótkich czasach w pomieszczeniach z 70-200? (to te problemy?)teraz dlatego że chcę skonsultować opinie innych bardziej uprzejmych canonowców o szkle które właśnie zakupiłem? otóż TAK, mam pewne wątpliwości, oczekiwałem czegoś więcej po tym szkle, jeśli irytują Cię posty mniej zaawansowanych (tudzież amatorów) jest prosty sposób na to , nie czytaj ich. "Jutro na tapetę poleci rybie oko?" jeśłi próbujesz być złośliwy , no to muszę przyznać (niestety) jestem zażenowany... może Twój AF trafiał bo jesteś od zawsze nieomylny?

Komentarz

Pracuję...