Alternatywa dla CANON EF-S 17-85 mm f/4-5.6 IS USM??

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Tomky
    Bywalec
    • 2004
    • 102

Alternatywa dla CANON EF-S 17-85 mm f/4-5.6 IS USM??

Czy jest jakas alternatywa dla tego obiektywu?
    Chodzi o ten sam przedział cenowy.

Podobny wątek opaczacznie wysłałem do biblioteki sprzętu sorrki.
    Canon Eos 5D Mark III/Canon 40D plus dwa szkła o których nie warto wspominać....
  • janmar
    Pełne uzależnienie
    • 2006
    • 3468

Zamieszczone przez Tomky
    Czy jest jakas alternatywa dla tego obiektywu?
    Chodzi o ten sam przedział cenowy.
    Chodzi Tylko o to aby cena nie byla inna czy może jeszcze coś Pozdrawiam

Komentarz

• mattnick
      Pełne uzależnienie
      • 2006
      • 1735

Tamron 17-55 2.8
      30D, C 17-40 f4 , 50 f1.8, 70-200 f4 , 430 ex, oraz -=iii=<)
      CZYTAĆ I PAMIĘTAĆ !!!!

Komentarz

• zbyszekjan
        Początki nałogu
        • 2007
        • 348

Jak już to Tamron AF SP 17-50 f/2.8 ;-).
        Pozdrawiam
        pozdrawiam

Komentarz

• KMV10
          Pełne uzależnienie
          • 2005
          • 2320

Sigma 17-70.

Komentarz

• mattnick
            Pełne uzależnienie
            • 2006
            • 1735

Zamieszczone przez zbyszekjan
            Jak już to Tamron AF SP 17-50 f/2.8 ;-).
            Pozdrawiam
            jasne...ale babol
            30D, C 17-40 f4 , 50 f1.8, 70-200 f4 , 430 ex, oraz -=iii=<)
            CZYTAĆ I PAMIĘTAĆ !!!!

Komentarz

• Tomky
              Bywalec
              • 2004
              • 102

Chodzi o zbliżoną cenę i lepszą jakość.
              Czyli te jasne obiektywy Sigmy Tamrona są lepsze?
              Canon Eos 5D Mark III/Canon 40D plus dwa szkła o których nie warto wspominać....

Komentarz

• mabok
                Dopiero zaczyna
                • 2007
                • 37

Słuchaj... Czy w Twojej przeglądarce internetowej nie działa strona google.pl albo inna wyszukiwarka? A może nie umiesz wyciągać wniosków z czytanych tekstów?
                Tematy o rzeczonych obiektywach były 'wałkowane' setki razy. Czy tak trudno samodzielnie poczytać? Ja wychodzę z założenia, że pytanie na forum warto zadać wtedy, gdy pomimo usilnych poszukiwań nie udało się znaleźć odpowiedzi. W omawianym przypadku wystarczy wklepać nazwę obiektywu a informacji jest naprawdę wiele, tak od producentów jak i użytkowników, bo nie są to obiektywy w bajońskich cenach.

Trochę zaangażowania, a wszystkim będzie milej (i może lepiej ;-)).
                cogitationis poenam nemo patitur...
                Zaczątek nowej galerii - http://www.obiektywni.pl/autorzy/aut...03-0-0-0-0.php

Komentarz

• Viqy
                  Początki nałogu
                  • 2007
                  • 407

zamiast

Nie trzeba od razu tak ostro !
                  Odpowiem przewrotnie - prawie wszystko będzie lepsze od tego Canona On ma jakość zbliżoną do najtańszego kitowca

Goździkowa poleca Tamrona 17-50 2.8 od Cichego
                  http://allegro.pl/show_user_auctions.php?uid=506193

Pozdrawiam
                  rpawlak.blogspot.pl

Komentarz

• acobra12

17-85 vs inne

Witam
                    Przesiadłem się z analogowego Nikona na 40D. Dość długo szukałem zooma (praktycznie nie znałem optyki do Canona) m.in. na tym forum. Na początku miałem tylko 50 1.4 USM - tak samo dobry jak odpowiedniki Nikona. Udało mi się przetetować wiele szkieł i w końcu zdecydowałem się na 17-85. Rewelacyjny zakres, do formatu A4 rewelacyjna optyka, mała waga, IS - dla mnie nowość ale nieporuszone foty mam od 0,5 s. I cena!!! Z wad to chyba tylko jasność, ale bokeh bez problemu w Photoshopie oraz geometria przy szerokim kącie (od 24 ok). Przeczytałem wszystko co złe o tym szkle, ale dla zastanawiających się nad wyborem (wiele wątków) - nie znajdziecie w tym momencie bardziej praktycznego obiektywu (24 z cropem to już za wąsko w pomieszczeniach, a 55 to za mało w plenerach), z taka optyką i AF. Kto robi odbitki z oryginału w formacie większym niż A4? Postaram się zamieścić jakieś "próbki"

pozdrawiam
                    Artur

Komentarz

• tom517
                      Początki nałogu
                      • 2007
                      • 495

Potwierdzam, ja jestem zadowolony, jak sie dziure przymknie i od 24mm to wogole rewelacja, chociaz przy przymknietej i nie na dolnej granicy zooma to ogolnie wszystkie podobnie sie zachowuja. Nie powiem ze bym nie wymienil na 17-55 2.8 i 85 1.8 ale cena narazie odstrasza . Z 50 1.8 niezle sie uzupelna.

Komentarz

• 2marekm
                        Początki nałogu
                        • 2007
                        • 419

Też mam ten obiektyw. Po jakimś czasie użytkowania, po "naczytaniu" się opinii o innych obiektywach zamierzałem "wskoczyć na wyższą półkę obiektywową". Dobrze, że mi przeszło i pozostałem z wymienionym obiektywem. Jak napisał acobra12, do formatu A4 doskonały.
                        Porównywałem z nim obiektyw kolegi 28-135 IS.
                        Na niższych zakresach ogniskowych porównywalny, w wyższych zdecydowanie ostrzejszy.
                        O innych cechach nie będę pisał....bo bym się powtarzał z poprzednikami.

Komentarz

• Fly
                          Coś już napisał
                          • 2006
                          • 58

Obiektywy z zakresu 17-85 - wybór

Witam

Dzięki wielkie dla wszystkich forumowiczów wypowiadających się tutaj. Wasze posty to kopalnia wiedzy. Dzięki temu forum kupiłem 24-105 f4 IS USM i był to bardzo dobry wybór …
                          Oczywiście apetyt rośnie w miarę jedzenia.
                          Jakie fotki robię… trochę architektury, krajobrazy (turystyka), czasem jakaś fotografia produktu i od trzech miesięcy moje maleństwo.
                          24-105 spisuje się super do turystyki jako spacer zoom.

W domu czasem brakuje szerszego kąta i trochę światła przy zdjęciach malucha… i tu zaczyna się problem. Do wyboru mam:

- Canon EF 17-40 f/4 L USM
                          Troszkę krótki, światło dalej 4 … ale L i USM gwarantuje wysokim poziom

- Canon EF-S 17-55 f/2,8 IS USM
                          Ten ma największe szanse na zakup. Jasny, IS, USM … gabarytowo i wagowo praktycznie jak 24-105. Pojawiają się jednak głosy, że zaciąga kurz, ale nie wszystkie egzemplarze. Czytałem również, że jest wycofywany i tutaj już gorzej … może poczekać na jego następcę ? Nie jest to już L, ale konstrukcja raczej solidna.

- Canon 17-85 f/4-5,6 IS USM
                          Troszkę ciemny, znowu nie L. chyba najlepszy zakres ogniskowych

- a może “nowy KIT” 18-55 f/3,5-5,6 IS
                          Ok., tu przesadziłem … dopiero jak zobaczyłem USM w 24-105 to zrozumiałem dlaczego to to jest aż takie cenione …

Oczywiście o poszczególnych szkłach można znaleźć sporo info na tym forum. Nie znalazłem postu stawiającego je w takim zestawieniu. Jaki wybór proponujecie ?

Z góry dzięki za pomoc.

Pozdrawiam
                          Fly

5D MkIII | 50D | 17-40/4L | 24-70/2.8L | 24-105/4L IS | 70-200/4L IS | 35/2 | 50/1.4 | 17-55/2.8 IS | Metz 58 AF-1

Komentarz

• gwozdzt
                            Pełne uzależnienie
                            • 2005
                            • 5780

Zamieszczone przez Fly
                            trochę architektury, krajobrazy (turystyka),
                            do tego wziąłbym 10-22

Zamieszczone przez Fly
                            czasem jakaś fotografia produktu
                            tu trudno powiedzieć? zależy jakie produkty... biżuteria czy meble :-) a zresztą i tak się na tym nie znam

Zamieszczone przez Fly
                            i od trzech miesięcy moje maleństwo.
                            jakaś jasna stałka się kłania. może 50/1,4 (1,8 ), moze 85/1,8

Zamieszczone przez Fly
                            24-105 spisuje się super do turystyki jako spacer zoom.
                            czy ja wiem... kawał klocka, wolę 24-85.
                            o połowę mniejszy i lżejszy, a różnic w obrazowaniu to ze świeczką szukać.

dla dociekliwych:
                            View the image quality delivered by the Canon EF 24-85mm f/3.5-4.5 USM Lens using ISO 12233 Resolution Chart lab test results. Compare the image quality of this lens with other lenses.

Review vignetting (peripheral shading) test results with f-stop contours for the Canon EF 24-85mm f/3.5-4.5 USM Lens. Compare the results from this lens with other lenses.

Zamieszczone przez Fly
                            W domu czasem brakuje szerszego kąta i trochę światła przy zdjęciach malucha… i tu zaczyna się problem.
                            Do wyboru mam:
                            - Canon EF 17-40 f/4 L USM
                            Troszkę krótki, światło dalej 4 … ale L i USM gwarantuje wysokim poziom
                            Pomyłka.
                            przecież chciałeś szerzej i jaśniej, a nie "wysoki poziom".

Zamieszczone przez Fly
                            - Canon EF-S 17-55 f/2,8 IS USM
                            Ten ma największe szanse na zakup. Jasny, IS, USM
                            Jeśli Ci odpowiada to w sumie mogłeś go kupić od razu, zamiast 24-105.
                            Miałbyś właściwie to czego Ci brakuje: jaśniej, szerzej.
                            pytanie tylko, czy wystarczająco jasno i szeroko?

Zamieszczone przez Fly
                            … gabarytowo i wagowo praktycznie jak 24-105.
                            i pasują Ci takie wielkie i ciężkie "cegły", zwłaszcza w połączeniu z 350D??

miałem okazję zapiąć 28-70L od znajomego i mnie ten rozmiar odrzuca.
                            Rozumiem zawodowców - oni muszą, ale zeby z własnej nieprzymuszonej woli katować sie takimi grzmotami? ;-)
                            Gdy mierzysz z takiej lufy to ludzie się cofają; na spacerze/wycieczce dresy się przyglądają; nie, to chyba jednak nie dla mnie... :-)
                            Dla siebie wybrałem mały spacerzoomik 24-85, a tam gdzie trzeba światła wchodzą stałki: 28/1.8; 50/1.8 (może kiedyś f/1.4) i również w perspektywie 85/1.8 (mówię o FF, na cropa trzeba by wziąć poprawkę)

Zamieszczone przez Fly
                            - Canon 17-85 f/4-5,6 IS USM
                            Troszkę ciemny, znowu nie L.
                            Troszkę? toż to ciemnica całkowita...
                            dziura w d..pie jest chyba jaśniejsza :-D

Zamieszczone przez Fly
                            chyba najlepszy zakres ogniskowych
                            bo to jest uniwersalny zakres dostosowany do małej matrycy.
                            zamiast pakować sie w tego 24-105 trzeba było od razu wziąć coś od 17-18mm pod APS-C.

Zamieszczone przez Fly
                            - a może “nowy KIT” 18-55 f/3,5-5,6 IS
                            Ok., tu przesadziłem …
                            no to nie ma o czym gadać :-)

Zamieszczone przez Fly
                            - Jaki wybór proponujecie ?
                            moim zdaniem masz dwa wyjścia:
                            - jasna stałka do dziecka oraz UWA* do wnętrz, architektury i krajobrazów,
                            - 17-55/2,8 IS, tylko czy znowu nie okaze się jednak trochę za wąski do wnętrz i nieco za ciemny do portretów dziecka?
                            a ponadto przy nim nie warto byłoby Ci trzymać 24-105 i lepiej byłoby zamienic go na jakieś tele, a przecież z 24-105 jestes zadowolony.

jeśli przyjąć, że 24-105 jest "nienaruszalny" to lepiej wyjdziesz na rozwiązaniu z jasną stałką + UWA*

*UltraWideAngle (10-22, 10-20, 12-24)
                            Ostatnio edytowany przez gwozdzt; 3209.
                            Pozdrowienia, Tomek

Komentarz

• Grisha
                              Początki nałogu
                              • 2007
                              • 353

Moim skromnym zdaniem popieram przedmówce. 10-22 + stałka. Nie ma sensu dublować zakresu, a do krajobrazów czy tym podobnych rzeczy nie przyda Ci się jasny obiektyw w tym zakresie. W zasadzie i tak się zazwyczaj domyka obiektyw do 5.6-8.

Wybór jednak jest twój

Komentarz

Pracuję...