Canon 30D - nie da się włączyć

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • irekso

Canon 30D - nie da się włączyć

Witam.

Canon 30D przestał działać - bateria pełna i włożona prawidłowo
    a aparatu nie da się włączyć.
    Podejrzewam, że to przez wyjęcie baterii przy włączniku w pozycji "ON"
    Da się coś z tym zrobić - czy tylko serwis ?
  • mattnick
    Pełne uzależnienie
    • 2006
    • 1735

może padła mała bateria podtrzymująca ?
    30D, C 17-40 f4 , 50 f1.8, 70-200 f4 , 430 ex, oraz -=iii=<)
    CZYTAĆ I PAMIĘTAĆ !!!!

Komentarz

• aptur
      Pełne uzależnienie
      • 2005
      • 3837

Zamieszczone przez irekso
      Witam.

To jest akurat mało prawdopodobne. Wielokrotnie wyjmowałm baterię gdy aparat był włączony i wszystko ok.

Komentarz

• Vitez
        zło konieczne
        • 2004
        • 19804

Zamieszczone przez irekso
        Canon 30D przestał działać - bateria pełna i włożona prawidłowo
        a aparatu nie da się włączyć.
        A ile ma lat/miesięcy aparat?
        Może coś ze stykami w gnieździe baterii? A może bateria/e w gripie? Albo coś z włącznikiem.
        Ostatecznie (i najgorzej) to usterka płyty głównej aparatu (przepięcie, przepalenie, jakiś bezpiecznik).

Raczej nie. Też wiele razy tak robiłem.

Da się coś z tym zrobić - czy tylko serwis ?
        Możesz rozkręcić i pomierzyć napięcia w różnych newralgicznych miejscach jeśli:
        - znasz się na tym (wiesz co i gdzie pomierzyć i masz odpowiednie narzędzia)
        - znajdziesz instrukcję serwisową (czyli nauczysz się jak rozkręcić/skręcić bez spowodowania dalszych uszkodzeń)
        - aparat jest po gwarancji

Ale gdybyś był takim magikiem to pewnie prowadziłbyś serwis i nie zadawał tego typu pytań tu, więc w skrócie - tak, tylko serwis.
        Ale na wszelki wypadek rzeczywiście najpierw spróbuj zmienić baterię podtrzymującą (w instrukcji do aparatu znajdziesz co to i gdzie to).

Komentarz

• irekso

Aparat ma 1 miesiąc i jest na gwarancji.
          Bateria podtrzymująca ma odpowiednie (zmierzone) napięcie
          więc raczej jest sprawna.

Komentarz

• janmar
            Pełne uzależnienie
            • 2006
            • 3468

Klapka od karty pamieci ma blokadę moze tam sie przyjrzeć.Pozdrawiam

Komentarz

• 1507
              Początki nałogu
              • 2006
              • 327

ja w 30D jak miałem wszystkie operacje robiłem na włączonym aparacie, tj zmiana obiektywu, zmiana karty, czy wyciągniecie baterii, żadnych problemów nie było
              http://canon-board.info/showthread.php?t=38203

Komentarz

• paweleverest
                Pełne uzależnienie
                • 2006
                • 1138

Zamieszczone przez 1507
                ja w 30D jak miałem wszystkie operacje robiłem na włączonym aparacie, tj zmiana obiektywu, zmiana karty, czy wyciągniecie baterii, żadnych problemów nie było
                No chyba nikt nie wyłancza aparatu żeby zmienić obiektyw - teoretycznie najbardziej niebezpieczna z wymienionych jest wymaiana karty ale tam sam producent zastosował auto wyłanczanie po otwarciu klapki.

Komentarz

• Marcin21

serwis

Komentarz

• Maureli
                    Dopiero zaczyna
                    • 2007
                    • 20

Zamieszczone przez 1507
                    No to gratulacje!!! Aparat fotograficzny oraz wszystkie inne delikatne urządzenia elektroniczne podatne są na tzw. ładunki elektrostatyczne. Wymiana baterii czy obiektywu przy włączonym aparacie jest porównywalne z rosyjską ruletką. Powodzenia Kamikadze!!!!!

Komentarz

• piast9
                      Pełne uzależnienie
                      • 2005
                      • 3267

Od 20D/350D wyłącznik to tylko kolejny guzik w aparacie. Niczego on fizycznie nie wyłącza. Także nie rób ludziom wody z mózgu, Maureli.
                      650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0

Komentarz

• janmar
                        Pełne uzależnienie
                        • 2006
                        • 3468

Zamieszczone przez Maureli
                        No to gratulacje!!! Aparat fotograficzny oraz wszystkie inne delikatne urządzenia elektroniczne podatne są na tzw. ładunki elektrostatyczne. Wymiana baterii czy obiektywu przy włączonym aparacie jest porównywalne z rosyjską ruletką. Powodzenia Kamikadze!!!!!
                        W instrukcji obsługi róznych aparatów nie spotkałem sie z wyłączaniem body do wymiany obiektywu.Nie pamietam ile lat tak wymieniam.Nie slyszałem o przypadku uszkodzenia z tego powodu.Na przykład karta pamięci ma blokadę, a obiektyw nie, chociaz technicznie to nie problem wykonac.Ostroznosci nigdy dosyć ale nie jest to moim zdaniem zagrożenie.Być moze napięcie na stykach pojawia się po przyciśnieciu spustu do połowy.Pozdrawiam

Komentarz

• Krzychu
                          Pełne uzależnienie
                          • 2004
                          • 3611

LOL. Jakby byl konkurs najglupszych wypowiedzi na tym forum to mialbys szanse na miejsce w scislej czolowce... Szczegolnie w kwestii wymianu obiektywu - nie spotkalem jeszcze nikogo kto by celowo w tym celu wylaczal aparat...
                          Pozdrowienia,
                          KZ
                          KZ Aviation Photography

Komentarz

• Maureli
                            Dopiero zaczyna
                            • 2007
                            • 20

Zamieszczone przez Krzychu
                            LOL. Jakby byl konkurs najglupszych wypowiedzi na tym forum to mialbys szanse na miejsce w scislej czolowce... Szczegolnie w kwestii wymianu obiektywu - nie spotkalem jeszcze nikogo kto by celowo w tym celu wylaczal aparat...
                            może i coś wygram.... :grin: a co do tematu - wyłączenie aparatu przed wymianą baterii czy obiektywu to faktycznie potworny i czasochłonny wysiłek ;-)
                            !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
                            Zamieszczone przez piast9
                            Od 20D/350D wyłącznik to tylko kolejny guzik w aparacie. Niczego on fizycznie nie wyłącza. Także nie rób ludziom wody z mózgu, Maureli.
                            kolejny guzik w aparacie? dobre:-D być może w 30d jest inaczej. Ale skoro masz więcej postów ode mnie to pewnie masz racje :wink:
                            Ostatnio edytowany przez Maureli; 11856. Powód: Automerged Doublepost

Komentarz

• Vitez
                              zło konieczne
                              • 2004
                              • 19804

kolejny guzik w aparacie? dobre:-D być może w 30d jest inaczej. Ale skoro masz więcej postów ode mnie to pewnie masz racje :wink:
                              Od 20D wzwyż "wyłącznik" w aparacie tylko wprowadza aparat w stan uśpienia, by zminimalizować czas startu po 'włączeniu' . Prąd nadal płynie tam w środku (płyta główna, matryca), więc cała teoria na temat wyłączenia aparatu by uniknąć ładunków elektrostatycznych przy zmianie baterii czy obiektywu bierze w łeb przy takim rozwiązaniu konstrukcyjnym.
                              No ale pewnie tylko się wymądrzam bo mam (naj)więcej postów .

Komentarz

Pracuję...