Jak współpracuje obiektyw z lustrzanką cyfrową

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • samotnik

Jak współpracuje obiektyw z lustrzanką cyfrową

Pytanie z pewnością banalne... ALe zaryzykuję...
    Chciałbym nauczyć się fotografować lustrzankami cyfrowymi... no i nadchodzi dzień w którym będe musiał skompletować sprzęt...
    Bardzo bym Was prosił o pomoc a mianowicie. Na jakiej zasadzie współpracuje obiektyw z lustrzanką cyfrową? Czy ustawienie przysłony , migawki odbywa się regulując pierścień na obiektywie? czy czynność ta wykonywana jest w body ?
    Prosze i info, które obiektywy nie współpracują z lustrzankami cyfrowymi canon eos.
    Z góry dziękuje za pomoc
  • scooter
    Uzależniony
    • 2005
    • 857

tak jak z analogową systemu eos

Komentarz

• leonzn

Zamieszczone przez samotnik
      Pytanie z pewnością banalne... ALe zaryzykuję...
      Chciałbym nauczyć się fotografować lustrzankami cyfrowymi... no i nadchodzi dzień w którym będe musiał skompletować sprzęt...
      Bardzo bym Was prosił o pomoc a mianowicie. Na jakiej zasadzie współpracuje obiektyw z lustrzanką cyfrową? Czy ustawienie przysłony , migawki odbywa się regulując pierścień na obiektywie? czy czynność ta wykonywana jest w body ?
      Prosze i info, które obiektywy nie współpracują z lustrzankami cyfrowymi canon eos.
      Z góry dziękuje za pomoc
      przyslona czas etc jest ustawiana z body na obiektywie ustawiasz ogniskowa(zoom :d ),mf lub af wszystkie obiektwywy ktore nie sa "robione " do canona odpadaja chyba ze zastosujesz specjalne pierscienie wtedy mozliwe bedzie korzystanie np z obiektowow majacych gwint m42

Komentarz

• RNz
        Uzależniony
        • 2007
        • 708

Na jakiej zasadzie współpracuje obiektyw z lustrzanką cyfrową? Czy ustawienie przysłony , migawki odbywa się regulując pierścień na obiektywie? czy czynność ta wykonywana jest w body ?
        Z góry dziękuje za pomoc

Do body podepniesz obiektywy EF, EF-S, oraz poprzez pierścień M42 (stare szkła)
        Ostatnio edytowany przez RNz; 10545.

Komentarz

• Diabel03
          Bywalec
          • 2006
          • 105

Ale EF-S tylko do body z matrycami APS-C

Komentarz

• Monikatrs

A co to takiego matryca CMOS... czy to coś innego niż APS c?

Komentarz

• Wini
              Początki nałogu
              • 2005
              • 460

Zamieszczone przez RNz
              Do body podepniesz obiektywy EF, EF-S, oraz poprzez pierścień M42 (stare szkła)
              oraz Pentax, Nikon, Contax, Leica...
              Wini

Komentarz

• Tomasz1972
                Pełne uzależnienie
                • 2005
                • 3042

Zamieszczone przez Monikatrs
                A co to takiego matryca CMOS... czy to coś innego niż APS c?
                APS C to wielkość matrycy 1,6x mniejsza od klatki małoobrazkowej
                APS H to wielkość matrycy 1,3x mniejsza od klatki małoobrazkowej
                FF to wielkość matrycy odpowiadająca klatce małoobrazkowej

CMOS to rodzaj zastosowanego elementu światłoczułego
                CCD to rodzaj zastosowanego elementu światłoczułego

Komentarz

• gwozdzt
                  Pełne uzależnienie
                  • 2005
                  • 5780

Na jakiej zasadzie współpracuje obiektyw z lustrzanką cyfrową?

"[...]aparat kontaktuje się z obiektywem wyłącznie za pomocą styków elektrycznych (brak elementów mechanicznych). [...]"

Czy ustawienie przysłony , migawki odbywa się regulując pierścień na obiektywie?
                  u Canona - nie.

czy czynność ta wykonywana jest w body ?
                  tak - u Canona zarówno przysłone, jak i czas migawki ustawia się za pomocą pokręteł w korpusie aparatu.

jeśli chodzi o bagnet EF to problemy mogą sprawiać stare Sigmy.

jeśli chodzi o pozostałe bagnety (przez przejściowki) to w największym uproszczeniu: dobrze współpracują te na zielono z tabelki, a kiepsko - te na czerwono.

Adapters exist to allow mounting of a number of older (and some newer) manual focus lenses on Canon EOS bodies. This article covers exactly what fits what and how focus and exposure are affected, along with links to a number of sources for adapters
                  Pozdrowienia, Tomek

Komentarz

• Monikatrs

Jestem pod wrażeniem... nie sądziłem, że zostanę tu tak miło przyjęty... Dzięki za wyrozumiałość... bo wiem, że moje pytania pewnie są banalne...
                    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
                    Poprosiłem moją dziewczynę aby zadawała te pytania w moim imieniu bo krępowałem się i nie wierzyłem, że w ogóle ktoś mi pomoże. Dzieki
                    Ostatnio edytowany przez Gość; 13211. Powód: Automerged Doublepost

Komentarz

• Vitez
                      zło konieczne
                      • 2004
                      • 19804

Poprosiłem moją dziewczynę aby zadawała te pytania w moim imieniu bo krępowałem się i nie wierzyłem, że w ogóle ktoś mi pomoże. Dzieki
                      Za coś takiego powinien być ban .

Komentarz

• Krzychu
                        Pełne uzależnienie
                        • 2004
                        • 3611

Zamieszczone przez Vitez
                        Za coś takiego powinien być ban .
                        Moze i ban, ale nie da sie ukryc ze na posty pod zenskimi nickami jest jakby wiecej odpowiedzi i nie zdarzaja sie historie typu "Uzyj funkcji search", "to bylo milion razy" itd... Zreczne wykorzystanie meskiej slabosci...
                        Pozdrowienia,
                        KZ
                        KZ Aviation Photography

Komentarz

• Vitez
                          zło konieczne
                          • 2004
                          • 19804

A ja tam widzę że wystarczy odpowiednio dokładnie i konkretnie opisać swoje potrzeby w dziale "dla początkujących" i zawsze znajdzie się jakiś gwozdzt chętny pomóc 8) - niezależnie od płci.
                          Więc tego typu kombinatorstwo, używanie innej płci, podszywanie się, używanie kilku nicków - nie jest mile widziane.

Komentarz

• Monikatrs

Przepraszamy

Komentarz

• bebesky
                              Pełne uzależnienie
                              • 2006
                              • 1231

wstyd przynosisz rodzajowi męskiemu

Komentarz

Pracuję...