Jaki obiektyw stałoogniskowy do krajobrazow i przyjęć. Bardzo Was proszę o poradę

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Monikatrs

Jaki obiektyw stałoogniskowy do krajobrazow i przyjęć. Bardzo Was proszę o poradę

Na początku witam wszystkich serdecznie!
    Mam ogromną prośbę. Otóż zamierzam zakupić eos30d... niestety nie wiem jaki obiektyw będzie najlepszy... Skłaniam się ku stałoogniskowym gdyż mają najmniejszą dystorsję beczkowatą... Fotografuję przede wszystkim krajobrazy... i jakieś małe przyjęcia urodzinowe... Będe wdzięczna za podpowiedź o jakiej ogniskowej najlepiej wybrać stałoogniskowy obiektyw.
    Pozdrawiam
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Bardzo mi zależy na Waszej opinii gdyż nie znam nikogo kto pomógł by mi w tej kwestii :-(
    Ostatnio edytowany przez Gość; 13211. Powód: Automerged Doublepost
  • piast9
    Pełne uzależnienie
    • 2005
    • 3267

Canon 14/2,8 L?
    Za ile?
    Tylko beczka jest istotna? Jak ze światłem? Bo taka np. Tokina 12-24 w okolicach 16-18 jest w zasadzie wolna od dystorsji.
    650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0

Komentarz

• Monikatrs

Sama już nie wiem.... ale "beczka" jest istotna... Zastanawiałam się nad obiektywem canon EF 20mm f2.8 Co o nim sądzicie? Do jakich zdjęć będzie odpowiedni? Przede wszystkim zależy mi na krajobrazach... zdjęciach we wnętrzu i czasem jakaś architektura...

Komentarz

• iktorn92
        Uzależniony
        • 2007
        • 605

Napisz ile masz kasy na to
        bo ja ci mogę zaproponować coś takiego:
        C 24 1.4L
        albo
        35 1.4L

Wszystko zależy od tego ile masz kasy.

Jak mało to może 28 1.8?
        Flickr
        Portfolio Ślubne

Komentarz

• Michał Ciucias
          Dopiero zaczyna
          • 2006
          • 41

Witaj, coś poradzimy
          Jeśli fotografujesz krajobrazy i imprezy (pewnie w pomieszczeniach - w domu, w klubach), najbardziej przyda Ci się szkło szerokokątne. Dobry stałoogniskowy obiektyw do canonów z małą matrycą jest chyba tylko jeden - wspomniany przez kolegę 14mm/2.8L. Kosztuje tyle co dwa canony 30d, co chyba mija się z jakimkolwiek sensem.
          Przemyśl sobie czy na pewno musi być to stałka, do canona są zupełnie fajne obiektywy zmiennoogniskowe - np tamron 17-50mm, canon 17-40L, canon 17-55 IS. Aberracje sferyczne to akurat nie największy problem w obiektywach.
          Fotografia aktu, portretu, reportażu - www.uwm.edu.pl/myszki - galeria fotografii Studenckiego Fotograficznego Koła Naukowego "Myszki"

Komentarz

• Monikatrs

Mogę wydac na obiektyw max. 2tysiące. Jeśli możecie.. napiszcie jak w praktyce wygląda fotografowanie obiektywem 20mm... mam na myśli srednie pomieszczenie... W tej chwili np fotografuje zwykłym sony h1

Komentarz

• MacGyver
              Cenzor
              • 2006
              • 7043

Analizując kryteria, które podałaś, 20/2.8 wydjae się najlepszym wyborem, aczkolwiek uzyskasz nim niewiele szerszy kąt widzenia niż w Twoim Sony (w przeliczeniu na pełną klatkę: masz 36 mm, będziesz mieć 32 mm. Wybór szerokokątnych obiektywów do cyfrowych lustrzanek z cropem jest niestety dość ograniczony, w podanym przez Ciebie przedziale cenowym mieści sie jeszcze Sigma 20/1.8 oraz używana Tokina 17/3.5 (ponoć nie najlepsza do cyfry).
              Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj

Komentarz

• Skipper
                Pełne uzależnienie
                • 2006
                • 1112

kup sobie tamrona 17-50 2.8 zamiast rzezbic a bedziesz zadowolona

EOS Digital 17-200; f/1.4; f1.8; f/4; ; IS; Speedlite 580EX + Apple

Komentarz

• czornyj
                  Zasłużeni
                  • 2006
                  • 2626

Tokina 12-24, Sigma 10-20 i Canon 10-22 są lepiej skorygowane pod względem dystorsji beczkowej niż stałoogniskowe obiektywy szerokokątne.
                  Marcin Kałuża | foty

Komentarz

• MacGyver
                    Cenzor
                    • 2006
                    • 7043

Zamieszczone przez czornyj
                    Tokina 12-24, Sigma 10-20 i Canon 10-22 są lepiej skorygowane pod względem dystorsji beczkowej niż stałoogniskowe obiektywy szerokokątne.
                    I te szkła (do 2 000 polecałbym raczej Tokine) będą najrozsądniejszym wyborem. Jakkolwiek jestem gorącym zwolennikiem obiektywów stałoogniskowych to uważam że do przyjęć zoom jest jednak dużo wygodniejszy, a w fotografii krajobrazowej Tokina sprawdza się bardzo dobrze. Jedynym minusem takiego rozwiązania jest strata jednej działki światła... ale nie można mieć wszystkiego na raz :-)

Komentarz

• Monikatrs

Tutaj jest test canona 22mmhttp://www.optyczne.pl/43.1-Test_obiektywu-Canon_EF_20_mm_f_2.8_USM_Wst%EAp.html

Komentarz

• czornyj
                        Zasłużeni
                        • 2006
                        • 2626

Zamieszczone przez Monikatrs
                        Tutaj jest test canona 22mmhttp://www.optyczne.pl/43.1-Test_obiektywu-Canon_EF_20_mm_f_2.8_USM_Wst%EAp.html
                        Ano właśnie - dystorsja beczkowa 1,5%. Dla porównania w 10-22 pomiędzy 17 a 22mm dystorsja jest na poziomie 0,2-0,3%
                        Marcin Kałuża | foty

Komentarz

• Monikatrs

No tak... ale 10-22 jest znacznie droższy...
                          !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
                          Ok... a jeśli już zdecyduję się na canona 20mm f2.8 to jak on będzie współgrał z pełnoklatkowym eosem 30d?
                          Ostatnio edytowany przez Gość; 13211. Powód: Automerged Doublepost

Komentarz

• MacGyver
                            Cenzor
                            • 2006
                            • 7043

Zamieszczone przez Monikatrs
                            No tak... ale 10-22 jest znacznie droższy...
                            Masz do wyboru jeszcze Tokine i Sigme
                            Ok... a jeśli już zdecyduję się na canona 20mm f2.8 to jak on będzie współgrał z pełnoklatkowym eosem 30d?
                            EOS 30D nie jest aparatem pełnoklatkowym, tylko APS-C, matryca ma rozmiar 22.5 mm x 15.0 mm

Komentarz

• Monikatrs

No tak... przejęzyczyłam się... Więc jak z półklatkowym współpracuje?

Komentarz

Pracuję...