Scenariusz - która lampa?

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • jotes25
    Pełne uzależnienie
    • 2005
    • 3609

Scenariusz - która lampa?

1. Jestem totalnym laikiem jeśli chodzi o lampy błyskowe. Przejrzałem właśnie instrukcje od 430ex i 580ex, ale nadal jest to wiedza czysto teoretyczna. Pewnie gdybym przeczytał wszystko na tym forum o lampach, może nie musiałbym pytać.

2. Scenariusz jest nastepujący:

potrzebuję wykonać do 5 zdjęć w ciągu sekundy z czasem otwarcia migawki ok. 1/500 sek. oświetlając obszar 20 x 20 cm znajdujący się w odległości 2-3 metrów. Czy muszę mieć do tego 580EX czy wystarczy 430EX (czas ładowania 3,7 sekundy po każdym (?) błysku, więc chyba nie).
    I jeszcze jedno: ponieważ fotografowane obiekty są dość połyskliwe, chciałbym dość "miękkiego" światła. Potrzebuję jakąś nakładkę czy cuś ?

P.S. wykonałem już próbę z wbudowaną lampą (oczywiście tylko jedno zdjęcie i tylko na 1/200); rezultat jest zadawalający , chodzi głównie o poprawę "szybkostrzelności".
    Ostatnio edytowany przez jotes25; 2590.
  • bartheq
    Bywalec
    • 2004
    • 134

Serie z blyskiem to tylko 580 + battery pack. W koncu 12 baterii to nie to samo co 4 (:

Obecnie mam 580EX II i przy szybkosci 40D potrafi ona na swiezych bateriach wykonac tylko kilka serii z pelnym pokryciem blyskow. Potem juz niestety sie zacina i co drugie zdjecie jest niedoswietlone, wiec o szybkim strzelaniu przez godzinna impreze moge pomarzyc.
    5DII+L+L+L+L (:
    bartekkucharczyk.pl

Komentarz

• jotes25
      Pełne uzależnienie
      • 2005
      • 3609

Dzięki za odpowiedź. W moim scenariuszu siła błysku będzie pewnie bardzo mała. Możliwość wykonania kilku takich serii w zupełności mnie zadowala. Potem mam możliwość wymienić zasilanie.

Komentarz

• MateuszZ.
        Początki nałogu
        • 2005
        • 276

Zamieszczone przez bartheq
        Serie z blyskiem to tylko 580 + battery pack. W koncu 12 baterii to nie to samo co 4 (:

Obecnie mam 580EX II i przy szybkosci 40D potrafi ona na swiezych bateriach wykonac tylko kilka serii z pelnym pokryciem blyskow. Potem juz niestety sie zacina i co drugie zdjecie jest niedoswietlone, wiec o szybkim strzelaniu przez godzinna impreze moge pomarzyc.
        To chyba zależy na jakiej czułości robisz foty z błyskiem. jak ustawisz iso 800-1200, na pełnej dziurze, to tych błysków w serii zrobisz znacznie więcej

Komentarz

• jotes25
          Pełne uzależnienie
          • 2005
          • 3609

Zamieszczone przez MateuszZ.
          To chyba zależy na jakiej czułości robisz foty z błyskiem. jak ustawisz iso 800-1200, na pełnej dziurze, to tych błysków w serii zrobisz znacznie więcej
          Pewnie tak. Mi zależy na jak najniższej, 100-200.

Komentarz

• bartheq
            Bywalec
            • 2004
            • 134

W sumie racja, chociaz ja nie lubie robic zdjec powyzej 400 (:
            5DII+L+L+L+L (:
            bartekkucharczyk.pl

Komentarz

• jotes25
              Pełne uzależnienie
              • 2005
              • 3609

Nikt więcej się nie wypowie? Rzeczywiście nie da się tego zrobić za pomocą 430EX? Obie lampy widzę w stopce, więc pewnie masz jednak rację?

Komentarz

• bartheq
                Bywalec
                • 2004
                • 134

Musialbym podlaczyc 430-tke i zobaczyc jak bedzie z seriami przy danych parametrach ekspozycji (:
                5DII+L+L+L+L (:
                bartekkucharczyk.pl

Komentarz

• jotes25
                  Pełne uzależnienie
                  • 2005
                  • 3609

Byłbym wdzięczny Np. weź czas 1/500 (HSS), ISO 200 i max. ogniskową. Zobacz czy da się zrobić serię jedną i drugą lampą, ew. jakie są różnice. Więcej parametrów na razie nie potrafię Ci podać.

Komentarz

• fret
                    Pełne uzależnienie
                    • 2007
                    • 1503

430ex, 350D, ISO400, czas 1/200, tryb jpg L, f4, odl 2m, ogniskowa 40mm, zdjęcia seryjne: strzela do zapchania bufora pamięci, równo 20 zdjęć, póżniej lampa daje radę, tylko bufor zwalnia. Aku średnio naładowane.
                    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
                    1/500s to samo
                    Ostatnio edytowany przez fret; 10441. Powód: Automerged Doublepost

Komentarz

• jotes25
                      Pełne uzależnienie
                      • 2005
                      • 3609

No to piknie Wygląda na to, że nie potrzebuję 580EX?

Komentarz

• fret
                        Pełne uzależnienie
                        • 2007
                        • 1503

Tego to nie wiem. 350D strzela chyba do 3 kl./s i widać, że lampa ma spory zapas, więc pewnie dasz rade, ale lepiej sprawdź to jeszcze z szybszym korpusem.

Komentarz

Pracuję...