Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
Nie mogę zrzucić zdjęć na kompa - w magazynie brak miejsca...
Nie mogę zrzucić zdjęć na kompa - w magazynie brak miejsca...
Hej
Mam aparat Canona A 570 IS i jestem z niego bardzo zadowolony. Dokupiłem kartę SD 2 gb, już wielokrotnie nagrywałem i przenosiłem na kompa zdjęcia i filmy, aż do teraz. Mam problem - nie mogę przenieść pliku - dużego, bo 1.7 giga z karty SD na twardy dysk. Pozostałe zdjęcia, mniejszy film przeniosło bez problemu - duży już nie. Plik jest dobry, bo jak podłączam kabelkiem do telewizora, to można obejrzeć. Jak proszę o wskazanie jaki błąd się pojawia, wyświetla się komunikat "W magazynie brak miejsca dla wykonania tej operacji".
Uprzedzam pytanie - tak, na dysku mam wystarczająco dużo miejsca.
Próbowałem plik podzielić VirtualDubem, ale nie chce go otworzyć....
Proszę o pomoc, nie wiem co mam robić, a nie chcę tracić filmu. Czy ktoś miał podobny problem?
W jakim systemie plików masz sformatowany dysk w komputerze - i pod jakim systemem operacyjnym chodzisz? O ile pamiętam to windowsowe systemy miały jakieś ograniczenia co do wielkości pojedynczego pliku (tylko to było 2 Gb chyba a z tego co piszesz się mieścisz..).. ale sprawdź to idąc w tym kierunku..
Hmm.. to z ntfs nie powinno być takich przebojów.. a jeszcze jedno - zrzucasz przez kabel czy przez czytnik?
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
I jeszcze jedno - czy karta nie jest sformatowana pod FAT16 czasem?
Ostatnio edytowany przez arturs; 4076.
Powód: Automerged Doublepost
To przede wszystkim spróbuj zgrać plik przez czytnik..
Przez kabel może być dużo niewidocznych "myków" które powodują różne błędy - zwłaszcza w canonie który nie jest widziany jako zwykły "mass storage" tylko są robione jakieś kombinacje.. po drugie przez czytnik jest sporo szybciej..
Nie podłaczasz tego czasem do gniazda usb wyprowadzonego gdzieś z przodu obudowy kompa? (Chyba, że mowa o laptopie) - Rzecz w tym, że takie gniazda mają jeszcze daleko do płyty głównej a stosowne kable wewnątrz obudowy czasem nie zapewniają braku zakłóceń przy szybkiej transmisji usb2. Im większy plik do przesłania tym większe prawdopodobieństwo, że to właśnie on będzie niespójny a jaki przy tym komunikat wyskoczy w windzie to już jest czysta loteria i zwykle ten tekst jest nie na temat.
Użyj portów usb z tyłu obudowy (bezpośrednio do płyty głównej) jak i dobrej jakości, ekranowanego, możliwie któtkiego kabla usb.
Możliwa jest również niespójność sygnału usb spowodowana niskiej jakości zasilaczem lub nawet specyficznymi wadami niektórych modeli chipsetów płyt głównych.
Dzięki wszystkim za pomoc, to naprawdę budujące! Pożyczyłem od kumpla czytnik, podłączyłem go do usb z przodu obudowy (to odpowiedź dla ewg specjalnie) i poszło bez problemów - nawet nie ładowałem przez Total Commandera. Aż się zdziwiłem, że tak prędko, bo przez kabelek mi filmiki po 200 mb ściąga po kilka dobrych minut, a tu po prostu fiuuuuuuuuuu. Jeszcze raz dziękuję wszystkim za pomoc. Dalej nie wiem o co chodziło, ale będę się już wystrzegał tak długich "produkcji"
Komentarz