Napęd autofocusa

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • pędziwiatr

Napęd autofocusa

Witam,
    chciałbym się zapytać w jaki sposób jest napędzany AF w obiektywach canona bez USM.
    Nikona posługuje się tzw śrubokrętem, który jest widoczny na pierścieniu mocowania (D80):

A u canona nie widać śrubokręta (400D):
  • janmar
    Pełne uzależnienie
    • 2006
    • 3468

Zamieszczone przez pędziwiatr
    Witam,
    chciałbym się zapytać w jaki sposób jest napędzany AF w obiektywach canona bez USM.
    Nikona posługuje się tzw śrubokrętem, który jest widoczny na pierścieniu mocowania (D80):

A u canona nie widać śrubokręta (400D):
    http://a.img-dpreview.com/reviews/Ca...ensmount01.jpg
    Nikon ma silnik w korpusie body.Canon w kazdym obiektywie{nie M 42}.A wiec w canonie sa tylko elektr.styki.Pozdrawiam:smile:

Komentarz

• pędziwiatr

Przepraszam że się jeszcze dopytuję ale dopiero się uczę.
      Które rozwiązanie jest lepsze? Lub jakie zalety i wady ma rozwiązanie nikona i canona

Komentarz

• janmar
        Pełne uzależnienie
        • 2006
        • 3468

[QUOTE=pędziwiatr;384120]Przepraszam że się jeszcze dopytuję ale dopiero się uczę.
        Które rozwiązanie jest lepsze? Lub jakie zalety i wady ma rozwiązanie nikona i canona[/QUOte

Temat rzeka.Poszukaj na forach foto przy pomocy opcji "szukaj "Dyskusja na temat czy lepsze rozwiązania C czy N to niekończąca sie opowiesc.Obie firmy robia porównywalny sprzęt.A wybór zalezy od osobistych preferencji.posiadanego wczesniej sprzetu ,okresu w ktorym kupujemy, przypadku Pozdrawiam

Komentarz

• Bahrd
          Pełne uzależnienie
          • 2007
          • 3053

Do powyższego można dodać kilka obiektywnych spostrzeżeń:
          • Posługując się analogią z wałem napędowym w samochodach, można się samemu przekonać, że im silnik bliżej napędzanej osi, tym lepiej.
          • Dodatkowo silnik można dopasować do obiektywu.
          • Kluczowym argumentem za silnikiem w obiektywie jest obecnie możliwość zastosowania napędu typu USM/HSM/SWM - dzięki niemu nie ma przekładni, smarów, etc.

A samą zasadę działania USM najłatwiej chyba przedstawić następująco:
          Kładziemy np. monetę na płaską, pochyloną (lekko - żeby moneta nie spadła sama z siebie) deseczkę. Teraz lekko uderzamy w deseczkę palcami. Moneta powinna się zsuwać, tym szybciej im mocniej i szybciej uderzamy...
          Ostatnio edytowany przez Bahrd; 9841.
          EOS - conditio sine Kwanon...

Komentarz

• Krzychu
            Pełne uzależnienie
            • 2004
            • 3611

Przepraszam że się jeszcze dopytuję ale dopiero się uczę.
            Które rozwiązanie jest lepsze? Lub jakie zalety i wady ma rozwiązanie nikona i canona
            To jest chyba dosc oczywiste - wszystkie firmy ktore maja srubokrety lacznie z Nikonem montuja w nowych obiektywach silnik w obiektywie (AF-S w Nikonie)...
            Pozdrowienia,
            KZ
            KZ Aviation Photography

Komentarz

• maxbmx
              Początki nałogu
              • 2006
              • 364

Bierz jakiegoś dwucyfrowego canon'a...
              Moje zdjęcia
              RIP: Canon 40d, Tokina 10-17 Fisheye, Canon 70-200L f4, Canon 17-40L f4, Canon 50 f1.4, 6x Sunpak 555+2x Quantum Battery Pack, 3x PocketWizard MultiMAX (sprzęt skradziono w Krakowie, numer seryjny Body: 0930516228)

Komentarz

• pędziwiatr

Zamieszczone przez maxbmx
                Bierz jakiegoś dwucyfrowego canon'a...
                Rozszyfrowałeś mnie ale z tym dwucyfrowym canonem to trochę za drogo dla mnie
                To że jestem przed wyborem sprzętu to fakt i dużo czytam na ten temat.
                Ale nie mogę znaleźć informacji (po polsku, po angielsku jest sporo) dlaczego canon w 1987 zmienił mocowanie obiektywów a nikon nie. I czy to jest np wadą nikona na obecne czasy czy po prostu nikon tego nie zrobił ponieważ nie było takiej potrzeby i dzisiaj też nie ma.

Komentarz

• maxbmx
                  Początki nałogu
                  • 2006
                  • 364

Jakie to ma znaczenie ;-)
                  Moje zdjęcia
                  RIP: Canon 40d, Tokina 10-17 Fisheye, Canon 70-200L f4, Canon 17-40L f4, Canon 50 f1.4, 6x Sunpak 555+2x Quantum Battery Pack, 3x PocketWizard MultiMAX (sprzęt skradziono w Krakowie, numer seryjny Body: 0930516228)

Komentarz

• piast9
                    Pełne uzależnienie
                    • 2005
                    • 3267

Ale nie mogę znaleźć informacji (po polsku, po angielsku jest sporo) dlaczego canon w 1987 zmienił mocowanie obiektywów a nikon nie. I czy to jest np wadą nikona na obecne czasy czy po prostu nikon tego nie zrobił ponieważ nie było takiej potrzeby i dzisiaj też nie ma.
                    Zdania są podzielone.
                    Mocowanie Canona daje na pewno większe możliwości czysto mechaniczne. Większa średnica i mniejsza odległość od kliszy/matrycy powinny ułatwiać pracę konstruktorom szkieł. Na pewno początki były trudne i decyzja Canona odważna, bo starzy użytkownicy systemu naraz stanęli przed ścianą - chcą mieć AF to muszą zapomnieć o starej szklarni. Przejściówka na EOS-FD istnieje ale ma swoje wady.
                    Z drugiej strony Nikonowcy bez potrzeb stosowania przejściówek mogą używać starodawnych szkieł. W Pentaxie chyba jest jeszcze lepiej pod tym względem, ale mocowanie jest mniej praktyczne dla konstruktorów obiektywów.
                    650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0

Komentarz

Pracuję...