Czy warto???(ocena zestawu z 40D)

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Tomky
    Bywalec
    • 2004
    • 102

Czy warto???(ocena zestawu z 40D)

1.Jak oceniacie ten obiektyw EF 28-135mm f/3.5-5.6 IS USM i czy warto za niego dać 200 dolców. Samo body 40D 1299$ z tym obiektywem 1499$.
    2.Czy nie ma problemów z zasilaczem do aparatu sprowadzonego ze stanów(inne napięcie w sieci)??
    3.Tylko jest mały problem z gwarancją no nie(warto zaryzykować)???
    4.Ile w Polsce trzeba by dać za zestaw 40D+obiektyw EF 28-135mm f/3.5-5.6 IS USM(z europejską gwarancją)???
    Canon Eos 5D Mark III/Canon 40D plus dwa szkła o których nie warto wspominać....
  • Robson01
    Pełne uzależnienie
    • 2005
    • 1574

Moim zdaniem ten obiektyw to nie najlepszy wybór. Po pierwsze z cropem robi się dość wąsko. Po drugie z cyfrą jest on dość przeciętny (znacznie gorzej niż z analogiem). A co do gwarancji to musisz sobie sam na to pytanie odpowiedzieć - czy jest ona dla Ciebie ważna czy też nie. Uważam, że w przypadku szkła można ją sobie ewentualnie darować, natomiast nowej puszki bez gwarancji bym nie kupił.
    Canon
    Nie kłóć się z idiotami - ściągną cię na swój poziom i pokonają doświadczeniem...

Komentarz

• paweleverest
      Pełne uzależnienie
      • 2006
      • 1138

1- 200$ za to szkłao to nie dużo - ale ja go kiedyś używałem z analogiem ( eos3) i zadowolony nie byłem.
      2- Mówisz chyba o ładowarce do baterii - Nie ma problemu przynajmniej ja nie miałem z moim 300D tyle że wtyczke trzeba zmienić na Polską.
      3- To zależy od indywidualnego poziomu akceptacji ryzyka . Ja już drugi raz aparatu bez gwarancji bym nie kupił ( mysle ze bez gwarancji można kupować tylko L-ki bo one się nie psują - prawie )
      4- 40D to minimum 3800zł ale można odjąc zwrot z canona 270 czyli wychodzi ok 3500 . Gwarancja europejska wazna rok w Polsce co do obiektywu to nie wiem ale prawde mówiąc rozglądał bym się za innym szkłem do tej puszki -( Canon 17-40 4,0L lub Tamron 17-50 2,8 ) . 28-135 to tak ni w du.. nie w oko jezeli chodzi o ogniskowe na cropie.
      Ostatnio edytowany przez paweleverest; 6856.

Komentarz

• Vitez
        zło konieczne
        • 2004
        • 19804

Radziłbym ci jednak w Polsce 40D+17-85 IS - da nieco lepszą jakość a na pewno bardziej użyteczny zakres ogniskowych. Taki zestaw jest do znalezienia i negocjacji z gwarancja europejską/Polską już za ok. 5200zł (przejrzyj dział 'Sprzedam' na forum) i do tego cashback...

Komentarz

• Tomky
          Bywalec
          • 2004
          • 102

Wielkie dzięki może rzeczywiście gra nie warta świeczki ponieważ 1500$ to jakieś 3900 a obiektyw jak Twierdzicie i tak nic szczególnego. Dokładając jakieś 1300 mam gwarancję puchę i w miarę okey obiektyw no i cashback(ile on wynosi)?
          Aha czy 40D będzie współpracować z obiektywami od Eosa 100FN:
          Canon zoom lens EF 35-80mm 1:4-5,6 Ultrasonic
          Canon zoom lens EF 75-300mm 1:4-5,6 Ultrasonic
          wiem że cinkie ale lepiej takie niż żadne z analogiem tragedi nie było.
          Canon Eos 5D Mark III/Canon 40D plus dwa szkła o których nie warto wspominać....

Komentarz

• paweleverest
            Pełne uzależnienie
            • 2006
            • 1138

Warunki cashback'u masz tutaj:

obiektywy będą współpracować

Komentarz

• Vitez
              zło konieczne
              • 2004
              • 19804

Zamieszczone przez Tomky
              Aha czy 40D będzie współpracować z obiektywami od Eosa 100FN:
              Canon zoom lens EF 35-80mm 1:4-5,6 Ultrasonic
              Canon zoom lens EF 75-300mm 1:4-5,6 Ultrasonic
              wiem że cinkie ale lepiej takie niż żadne z analogiem tragedi nie było.
              Współpracować będzie ale tragedia może być...

Komentarz

• Tomky
                Bywalec
                • 2004
                • 102

Vitez wiem że ciemne jak w du....ale czemu z analogiem współpracowały całkiem okey a tutaj miałoby być cienko???
                A przecież mają tą sam zakres 4-5,6 jak proponowane przez Ciebie 17-85 IS?
                Ostatnio edytowany przez Tomky; 799.

Komentarz

• BAKS
                  Bywalec
                  • 2007
                  • 106

Mam ten obiektyw, a za 200 $ to kupiłbym sobie drugi ( to prawie darmo jak na tę klasę ) biore go jako spacer zooma. IS bardzo pomaga zrobisz nie ruszone nawet na 1/10. Na dole możesz mieć wtedy nawet kita, który ostry jest właśnie w zakresie 18 - 30 max 35. Góra tego obiektywu to 135 czyli 216 prawie załatwia wszystko.

Komentarz

• Vitez
                    zło konieczne
                    • 2004
                    • 19804

Zamieszczone przez Tomky
                    Vitez wiem że ciemne jak w du....ale czemu z analogiem współpracowały całkiem okey a tutaj miałoby być cienko???
                    A przecież mają tą sam zakres 4-5,6 jak proponowane przez Ciebie 17-85 IS?
                    Bo film różni się od matrycy. Matryca jest płaska. Wygooglaj sobie jakieś artykuły na temat słowa "telecentryczność" .

Komentarz

• Tomky
                      Bywalec
                      • 2004
                      • 102

BAKS tu masz linki
                      http://www.amazon.com/Canon-40D-10-1...3504511&sr=8-1
                      http://www.amazon.com/Canon-40D-Digi...3504511&sr=8-2

Komentarz

• michalab
                        Pełne uzależnienie
                        • 2006
                        • 1580

Zamieszczone przez Vitez
                        Bo film różni się od matrycy. Matryca jest płaska. Wygooglaj sobie jakieś artykuły na temat słowa "telecentryczność" .
                        No ale teleobiektyw miałby być nie telecentryczny?

Miałem 75-300 bez USM i na cyfrze radził sobie nie gorzej niż na filmie. Nie była to rewelacja, ale tragedia też nie - oprócz ogniskowych 75-100 na tych był całkowicie nieużywalny o dziwo na 300 był dużo lepszy.
                        Zapraszam

Komentarz

• janmar
                          Pełne uzależnienie
                          • 2006
                          • 3468

Zamieszczone przez michalab
                          No ale teleobiektyw miałby być nie telecentryczny?

Miałem 75-300 bez USM i na cyfrze radził sobie nie gorzej niż na filmie. Nie była to rewelacja, ale tragedia też nie - oprócz ogniskowych 75-100 na tych był całkowicie nieużywalny o dziwo na 300 był dużo lepszy.
                          Jezeli ktos wydaje na aparat[40d] i szkło~~5 tys zł. no to chyba po to zeby sprzęt był nie [nie tragedia] tylko b.dobry.Bez dobrego obiektywu nici z jakosci.
                          Nie tylko obiektywy ale i inny osprzęt dobry na analogu na cyfrze rozczarowywuje lub jest zbędny.Przejscia ewolucyjne jak np.z B and W. w color,z analogu w cyfre, niestety generują takie przykre niespodzianki.W wypadku obiektywów jest tak jak napisal Vitez. Pozdrawiam

Komentarz

• michalab
                            Pełne uzależnienie
                            • 2006
                            • 1580

Zamieszczone przez janmar
                            Jezeli ktos wydaje na aparat[40d] i szkło~~5 tys zł. no to chyba po to zeby sprzęt był nie [nie tragedia] tylko b.dobry.Bez dobrego obiektywu nici z jakosci.
                            Nie tylko obiektywy ale i inny osprzęt dobry na analogu na cyfrze rozczarowywuje lub jest zbędny.Przejscia ewolucyjne jak np.z B and W. w color,z analogu w cyfre, niestety generują takie przykre niespodzianki.
                            Zgoda

Zamieszczone przez janmar
                            W wypadku obiektywów jest tak jak napisal Vitez. Pozdrawiam
                            A tu nie! Sugerujesz jednak, że EF 75-300 nie jest telecentryczny?

Ja nie polemizuje z tym, że jest kiepski lub nawet że na cyfrze jest gorszy niż na filmie (po moim egzemplarzu tego nie stwierdziłem, ale to nic nie znaczy), a z uzasadnieniem - konkretnie z tym, że w przypadku EF 75-300 ma to coś wspólnego z telecentrycznością.
                            Zapraszam

Komentarz

• Krzychu
                              Pełne uzależnienie
                              • 2004
                              • 3611

Telecentrycznosc to takie slowo klucz ktore lubi byc naduzywane (w swoim czasie glownie przez Olympusowcow ;-) ) ale ktore w przypadku teleobiektywow specjalnego uzasadnienia to uzywania nie ma...
                              Pozdrowienia,
                              KZ
                              KZ Aviation Photography

Komentarz

Pracuję...