Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
Pardon, że w tej grupie tematycznej, ale tutaj zagląda dużo osób, które mogą mieć do czynienia z Leicami.
Potrzebuję aparatu, który ma najlepiej połączenie wysokiej czułości z najcichszą możliwą migawką (najlepiej bez migawki ). 1DMkIII sprawdza się w prawie wszystkich sytuacjach, ale mogę potrzebować jeszcze cichszego sprzętu. Stąd prośba o wypowiedzi osób, które mają do czynienia z Leicami, albo innym podobnym sprzętem.
Zabawki: Canon 5D MkII |Canon 1D Mk III | Canon 70-200/2,8L | Canon 300/4L IS | Canon 16-35/2,8L | Canon 50/1,4 | Canon 85/1,8 i inne
Strona: www.fotografiateatralna.pl
absolutnie nie, 40D ma najcichszą migawkę z Canonów, a do tego zawsze można użyć "silent mode", czyli praktycznie tak jak chciałeś, fotografować "bez migawki"
Sony DSC t2 ? ISO 3200, a ze kompakt, to wystarczy dzwieki w menu wylaczyc, i juz nie wydaje zadnego odglosu
dżizas, a gdzie tutaj jest pierścień do zooma i do ustawiania ostrości?
ok. odpada, nie ma czerwonego paska na obiektywie, w ogóle nie ma obiektywu chyba, że wyłazi robak ze środka
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Zamieszczone przez Łukasz Unterschuetz
Nie sądzę, 40D posiada "silent mode", czyli foci z podniesionym stale lustrem.
1DMkIII posiada silent mode bez potrzeby podnoszenia lustra na stałe
posiada też live view
I nawet jeśli 40D jest cichszy (w co wątpię), to i tak nie będzie to ten dźwięk, o który mi chodzi.
Dużej różnicy nie ma jak na moje ucho, aczkolwiek mimo wszystko Leica jest chyba cichsza.
Należałoby to sprawdzić w "realu" ale do tego trzeba by już zgromadzić sprzęt
może porównanie ok, ale szkoda, że na dpreview nie ma tego samego z 1DMkIII, mógłbym sobie porównać. Bo z tego, co słyszę, to ani 40D ani M8 nie będzie dobrym rozwiązaniem. Może trzeba się wybrać gdzieś i usłyszeć to na żywo, bo nie wiem, jaki poziom głośności ustawiać na wieży. Aha, może ktoś z Was ma 40D i macbooka pro, to może sobie odtworzyć ten dźwięk i porównać z tym w naturze i podać mi poziom głośności w lapie, na którym będzie odpowiednio głośny dźwięk?
Zamieszczone przez sniper88
Sony DSC t2 ? ISO 3200, a ze kompakt, to wystarczy dzwieki w menu wylaczyc, i juz nie wydaje zadnego odglosu
znalazłem jeszcze jedną informację o tym ósmym cudzie:
"Aparat wyposażono również, w system wykrywania twarzy oraz tryb robiący zdjęcie, po wykryciu uśmiechu na twarzy" :-P :-D
może inne pomysły?
i może ktoś, kto miał styczność z leicami?
a może jakiś kompakt faktycznie, ale z dobrą matrycą i obiektywem? any suggestions?
Ostatnio edytowany przez Krzysztof Bieliński; 8958.
Powód: Automerged Doublepost
Zabawki: Canon 5D MkII |Canon 1D Mk III | Canon 70-200/2,8L | Canon 300/4L IS | Canon 16-35/2,8L | Canon 50/1,4 | Canon 85/1,8 i inne
(....)
posiada też live view
I nawet jeśli 40D jest cichszy (w co wątpię), to i tak nie będzie to ten dźwięk, o który mi chodzi.
(....)
Raczej w 40D będzie ciszej. W 40-tce jest zupełnie inna konstrukcja migawki i lustra niż w jedynkach (nawet sam Canon się tym chwalił ) i ta właśnie konstrukcja umożliwiła zrobienie tych trybów silent.
A jeśli chodzi o Leicę to pewno że kupuj . Tam jest tylko ciche pyk.. (zresztą tak samo jak w 40D )).
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss." Kapitan Wagner
Jeśli chodzi o inne pomysły oraz "Kompakt" to jak będziesz nalegał to sprzedam R1 (stan idealny + dodatki) szkło ( 24-120 Carl Zeiss ) zdecydowanie zasługuje na czerwony pasek jest pierścień ustawiania zoomu oraz ostrości w przeciwieństwie do 40D nie narzekam na monitor LCD jak wyłączysz w menu dźwięk migawki to nie usłyszysz nic Jest ISO 3200 (specjalny przycisk do zmiany ISO ) ale tą akurat wartość odradzam
posiada też live view
może porównanie ok, ale szkoda, że na dpreview nie ma tego samego z 1DMkIII, mógłbym sobie porównać. Bo z tego, co słyszę, to ani 40D ani M8 nie będzie dobrym rozwiązaniem. Może trzeba się wybrać gdzieś i usłyszeć to na żywo
Ja mam 40D, ty masz 1DMkIII, obaj jesteśmy z Warszawy... więc po co na siłę teoretyzowane gdybanie uprawiać?
prawie... jak w tej reklamie
szumi jak cholera, już przy 800ISO
Zamieszczone przez piast9
Więc w E-3 może też nie.
Pamiętam, jak widziałem kiedyś gościa z E-1 to doznałem szoku. Lampa głośniej pykała przy błysku niż pstrykał aparat.
E-1 szumi jakby trochę, może mniej niż canonG9, ale jednak.
1600ISO do wyrzucenia, 800 może jakimś cudem do odratowania, ale biedne
W teatrach pracuję najczęściej na 800-1600ISO, a od momentu kupienia 1DMkIII na 1600-3200, więc szukam dobrego 800-1600ISO, tym bardziej, że przy długich ogniskowych raczej f2,8 tam nie uświadczę
Zamieszczone przez privilege
Jeśli chodzi o inne pomysły oraz "Kompakt" to jak będziesz nalegał to sprzedam R1 (stan idealny + dodatki) szkło ( 24-120 Carl Zeiss ) zdecydowanie zasługuje na czerwony pasek jest pierścień ustawiania zoomu oraz ostrości w przeciwieństwie do 40D nie narzekam na monitor LCD jak wyłączysz w menu dźwięk migawki to nie usłyszysz nic Jest ISO 3200 (specjalny przycisk do zmiany ISO ) ale tą akurat wartość odradzam
myślałem też o tym, trochę (bardzo) krótki obiektyw i mam jeszcze pytanie o jakość obrazu. Jak jest przy 800-1600ISO? aha, jest planowany jakiś następca, że chcesz sprzedać?
PS. co jest nie tak z monitorem LCD w 40D? Mam chyba podobny i żadnych problemów, jest rewelacyjny.
Zamieszczone przez Vitez
Ja mam 40D, ty masz 1DMkIII, obaj jesteśmy z Warszawy... więc po co na siłę teoretyzowane gdybanie uprawiać?
to chętnie się spotkam. Najlepiej park skaryszewski, te okolice.
Ostatnio edytowany przez Krzysztof Bieliński; 8958.
Powód: Automerged Doublepost
Komentarz