dźwięk z aparatów Leica

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Krzysztof Bieliński
    Bywalec
    • 2007
    • 178

dźwięk z aparatów Leica

Pardon, że w tej grupie tematycznej, ale tutaj zagląda dużo osób, które mogą mieć do czynienia z Leicami.

Potrzebuję aparatu, który ma najlepiej połączenie wysokiej czułości z najcichszą możliwą migawką (najlepiej bez migawki ). 1DMkIII sprawdza się w prawie wszystkich sytuacjach, ale mogę potrzebować jeszcze cichszego sprzętu. Stąd prośba o wypowiedzi osób, które mają do czynienia z Leicami, albo innym podobnym sprzętem.
    Zabawki: Canon 5D MkII |Canon 1D Mk III | Canon 70-200/2,8L | Canon 300/4L IS | Canon 16-35/2,8L | Canon 50/1,4 | Canon 85/1,8 i inne
    Strona: www.fotografiateatralna.pl
  • dazz

40d ?

Komentarz

• Krzysztof Bieliński
      Bywalec
      • 2007
      • 178

Zamieszczone przez dazz
      40d ?
      żart?
      Zabawki: Canon 5D MkII |Canon 1D Mk III | Canon 70-200/2,8L | Canon 300/4L IS | Canon 16-35/2,8L | Canon 50/1,4 | Canon 85/1,8 i inne

Komentarz

• Łukasz Unterschuetz
        Początki nałogu
        • 2006
        • 298

Nie sądzę, 40D posiada "silent mode", czyli foci z podniesionym stale lustrem.
        http:/strzelamkulture.pl

Komentarz

• dazz

Zamieszczone przez Krzysztof Bieliński
          żart?

absolutnie nie, 40D ma najcichszą migawkę z Canonów, a do tego zawsze można użyć "silent mode", czyli praktycznie tak jak chciałeś, fotografować "bez migawki"
          Ostatnio edytowany przez Gość; 2635.

Komentarz

• tmaciak
            Uzależniony
            • 2006
            • 610

Leica M8:
            http://www.dpreview.com/reviews/leicam8/page5.asp (dół strony)

Canon 40D:
            http://www.dpreview.com/reviews/canoneos40d/page10.asp (dół strony)

Dużej różnicy nie ma jak na moje ucho, aczkolwiek mimo wszystko Leica jest chyba cichsza.

Należałoby to sprawdzić w "realu" ale do tego trzeba by już zgromadzić sprzęt
            Pozdrawiam, Tomek
            Canon S-120PC II

Komentarz

• sniper88
              Pełne uzależnienie
              • 2007
              • 1156

Potrzebuję aparatu, który ma najlepiej połączenie wysokiej czułości z najcichszą możliwą migawką
              Sony DSC t2 ? ISO 3200, a ze kompakt, to wystarczy dzwieki w menu wylaczyc, i juz nie wydaje zadnego odglosu
              WWW | 500px | IG
              Semper in altum

Komentarz

• Krzysztof Bieliński
                Bywalec
                • 2007
                • 178

Zamieszczone przez sniper88
                Sony DSC t2 ? ISO 3200, a ze kompakt, to wystarczy dzwieki w menu wylaczyc, i juz nie wydaje zadnego odglosu
                dżizas, a gdzie tutaj jest pierścień do zooma i do ustawiania ostrości?
                ok. odpada, nie ma czerwonego paska na obiektywie, w ogóle nie ma obiektywu chyba, że wyłazi robak ze środka
                !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
                Zamieszczone przez Łukasz Unterschuetz
                Nie sądzę, 40D posiada "silent mode", czyli foci z podniesionym stale lustrem.
                1DMkIII posiada silent mode bez potrzeby podnoszenia lustra na stałe
                posiada też live view
                I nawet jeśli 40D jest cichszy (w co wątpię), to i tak nie będzie to ten dźwięk, o który mi chodzi.
                Zamieszczone przez tmaciak
                Leica M8:
                http://www.dpreview.com/reviews/leicam8/page5.asp (dół strony)

Canon 40D:
                http://www.dpreview.com/reviews/canoneos40d/page10.asp (dół strony)

Dużej różnicy nie ma jak na moje ucho, aczkolwiek mimo wszystko Leica jest chyba cichsza.

Należałoby to sprawdzić w "realu" ale do tego trzeba by już zgromadzić sprzęt
                może porównanie ok, ale szkoda, że na dpreview nie ma tego samego z 1DMkIII, mógłbym sobie porównać. Bo z tego, co słyszę, to ani 40D ani M8 nie będzie dobrym rozwiązaniem. Może trzeba się wybrać gdzieś i usłyszeć to na żywo, bo nie wiem, jaki poziom głośności ustawiać na wieży. Aha, może ktoś z Was ma 40D i macbooka pro, to może sobie odtworzyć ten dźwięk i porównać z tym w naturze i podać mi poziom głośności w lapie, na którym będzie odpowiednio głośny dźwięk?
                Zamieszczone przez sniper88
                znalazłem jeszcze jedną informację o tym ósmym cudzie:
                "Aparat wyposażono również, w system wykrywania twarzy oraz tryb robiący zdjęcie, po wykryciu uśmiechu na twarzy" :-P :-D
                może inne pomysły?
                i może ktoś, kto miał styczność z leicami?
                a może jakiś kompakt faktycznie, ale z dobrą matrycą i obiektywem? any suggestions?
                Ostatnio edytowany przez Krzysztof Bieliński; 8958. Powód: Automerged Doublepost

Komentarz

• Kolekcjoner
                  Obertroll
                  • 2006
                  • 18793

(....)
                  posiada też live view
                  I nawet jeśli 40D jest cichszy (w co wątpię), to i tak nie będzie to ten dźwięk, o który mi chodzi.
                  (....)
                  Raczej w 40D będzie ciszej. W 40-tce jest zupełnie inna konstrukcja migawki i lustra niż w jedynkach (nawet sam Canon się tym chwalił ) i ta właśnie konstrukcja umożliwiła zrobienie tych trybów silent.
                  A jeśli chodzi o Leicę to pewno że kupuj . Tam jest tylko ciche pyk.. (zresztą tak samo jak w 40D )).
                  "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
                  Kapitan Wagner

Komentarz

• Diabel03
                    Bywalec
                    • 2006
                    • 105

W Olympusie E-1 migawki prawie nie słychać.

Komentarz

• piast9
                      Pełne uzależnienie
                      • 2005
                      • 3267

Więc w E-3 może też nie.
                      Pamiętam, jak widziałem kiedyś gościa z E-1 to doznałem szoku. Lampa głośniej pykała przy błysku niż pstrykał aparat.
                      650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0

Komentarz

• Bahrd
                        Pełne uzależnienie
                        • 2007
                        • 3053

A to http://www.dpreview.com/reviews/canonG9/ ?
                        Prawie Leica, prawie eLka...
                        EOS - conditio sine Kwanon...

Komentarz

• privilege
                          Coś już napisał
                          • 2007
                          • 97

Jeśli chodzi o inne pomysły oraz "Kompakt" to jak będziesz nalegał to sprzedam R1 (stan idealny + dodatki) szkło ( 24-120 Carl Zeiss ) zdecydowanie zasługuje na czerwony pasek jest pierścień ustawiania zoomu oraz ostrości w przeciwieństwie do 40D nie narzekam na monitor LCD jak wyłączysz w menu dźwięk migawki to nie usłyszysz nic Jest ISO 3200 (specjalny przycisk do zmiany ISO ) ale tą akurat wartość odradzam
                          Ostatnio edytowany przez privilege; 12578.
                          https://apfoto.myportfolio.com

Komentarz

• Vitez
                            zło konieczne
                            • 2004
                            • 19804

posiada też live view

może porównanie ok, ale szkoda, że na dpreview nie ma tego samego z 1DMkIII, mógłbym sobie porównać. Bo z tego, co słyszę, to ani 40D ani M8 nie będzie dobrym rozwiązaniem. Może trzeba się wybrać gdzieś i usłyszeć to na żywo
                            Ja mam 40D, ty masz 1DMkIII, obaj jesteśmy z Warszawy... więc po co na siłę teoretyzowane gdybanie uprawiać?

Komentarz

• Krzysztof Bieliński
                              Bywalec
                              • 2007
                              • 178

Zamieszczone przez Bahrd
                              A to http://www.dpreview.com/reviews/canonG9/ ?
                              Prawie Leica, prawie eLka...
                              prawie... jak w tej reklamie
                              szumi jak cholera, już przy 800ISO
                              Zamieszczone przez piast9
                              Więc w E-3 może też nie.
                              Pamiętam, jak widziałem kiedyś gościa z E-1 to doznałem szoku. Lampa głośniej pykała przy błysku niż pstrykał aparat.
                              E-1 szumi jakby trochę, może mniej niż canonG9, ale jednak.
                              1600ISO do wyrzucenia, 800 może jakimś cudem do odratowania, ale biedne
                              W teatrach pracuję najczęściej na 800-1600ISO, a od momentu kupienia 1DMkIII na 1600-3200, więc szukam dobrego 800-1600ISO, tym bardziej, że przy długich ogniskowych raczej f2,8 tam nie uświadczę
                              Zamieszczone przez privilege
                              Jeśli chodzi o inne pomysły oraz "Kompakt" to jak będziesz nalegał to sprzedam R1 (stan idealny + dodatki) szkło ( 24-120 Carl Zeiss ) zdecydowanie zasługuje na czerwony pasek jest pierścień ustawiania zoomu oraz ostrości w przeciwieństwie do 40D nie narzekam na monitor LCD jak wyłączysz w menu dźwięk migawki to nie usłyszysz nic Jest ISO 3200 (specjalny przycisk do zmiany ISO ) ale tą akurat wartość odradzam
                              myślałem też o tym, trochę (bardzo) krótki obiektyw i mam jeszcze pytanie o jakość obrazu. Jak jest przy 800-1600ISO? aha, jest planowany jakiś następca, że chcesz sprzedać?

PS. co jest nie tak z monitorem LCD w 40D? Mam chyba podobny i żadnych problemów, jest rewelacyjny.
                              Zamieszczone przez Vitez
                              Ja mam 40D, ty masz 1DMkIII, obaj jesteśmy z Warszawy... więc po co na siłę teoretyzowane gdybanie uprawiać?
                              to chętnie się spotkam. Najlepiej park skaryszewski, te okolice.
                              Ostatnio edytowany przez Krzysztof Bieliński; 8958. Powód: Automerged Doublepost

Komentarz

Pracuję...