Obiektyw - zaraz oszaleje bo nie wiem który

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • herbatniczek
    Coś już napisał
    • 2005
    • 64

Obiektyw - zaraz oszaleje bo nie wiem który

no poczytałem to forum wzdłuż i wszerz, jest tego tyle że głowa boli, ale jedyne co osiągnąłem, to to, że poznałem kilka nowych modeli, a co gorsza ludzie mówią, że jakościowo zdjęcia na sigmie 18-125, która mnie dotąd interesowałą i KIT 18-55 przy F8 (ponoć najlepsze efekty dla obu obiektywów) i w zakresie 18-55 wychodzą tak samo. Nie chce drugiego mydełka w stylu Kita.... !!! :-)
    Obiektywów wymienia się tutaj mnóstwo, więc nie wiem, czy istnieje coś sensownego? wymagania są takie:
    max 18 lub 24mm w dole
    i min 75mm w górze
    cena do 1000zł na allegro
    może być używany
    MA ROBIĆ OSTRE ZDJĘCIA - jakość KITa mnie nie zadowala....

Wymieniajcie tylko modele, kupie tego, co pojawi się najczęściej.
    Ostatnio edytowany przez herbatniczek; 1871.
    Canon eos
  • srad
    Coś już napisał
    • 2005
    • 98

niestety nie ma takiego obiektywu
    Canon Tamron Canon Canon Canon Canon Canon

Komentarz

• herbatniczek
      Coś już napisał
      • 2005
      • 64

ok dzieki, a jeśli uzbieram do 1500zł, to czy Twoim zdaniem Sigma 24-135mm f2,8-4,5 Aspherical IF by mnie zadowoliła?
      Canon eos

Komentarz

• srad
        Coś już napisał
        • 2005
        • 98

Zamieszczone przez herbatniczek
        ok dzieki, a jeśli uzbieram do 1500zł, to czy Twoim zdaniem Sigma 24-135mm f2,8-4,5 Aspherical IF by mnie zadowoliła?
        powiem ci tak nie wierze w obiektywy z 5 krotnym zoomem, no chyba ze kosztuja ponad 5 koła, po drugie 24 w cyfraku to zdecydowanie za duzo, po 3 moge ci polecic mojego tamrona zdjecia sa naprawde ostre kosztuje ok 1700 swiatelko 2,8 co prawda ma 35 na koncu ale od czego sa kompy

Komentarz

• Algernon
          • 2005
          • 10

Wymieniajcie tylko modele, kupie tego, co pojawi się najczęściej.
          Warto dozbierać trochę kasy na Tamron-a AF 28-75/2.8 XR Di

Nie zastanawiaj się długo, bo inaczej zwariujesz od przeglądania setek postów i stron w necie :grin:

Wiem co to ból głowy, bo sam jestem na etapie wyboru zooma w zakresie 70 do 300 :wink:

Komentarz

• Parteq
            Pełne uzależnienie
            • 2004
            • 1159

Zamieszczone przez Algernon
            Warto dozbierać trochę kasy na Tamron-a AF 28-75/2.8 XR Di
            Popieram Algernon'a
            Przejrzalem mase zdjec tego obiektywu na http://www.pbase.com/cameras/tamron/...28_xr_di_ld_if i bylem bardzo pozytywnie zaskoczony, cena na allegro jest stosunkowo niewielka (nowe szklo okolo 1300 - 1400 pln).
            Sam wpisalem go na liste przyszlych zakupow ;-)

Pozdrawiam,
            Parteq

Portrety | Slubne | Facebook | Warsztaty

Komentarz

• herbatniczek
              Coś już napisał
              • 2005
              • 64

no, skoro nie ma nic od 18 lub 24 do min 75, to jeśli chodzi o tamronka to http://www.pbase.com/image/36868093 jest ok, ale http://www.pbase.com/image/38756961 przypomina mi KITowca
              Ale to random pictures, musze sie im przyjrzeć bo jest sporo...
              Canon eos

Komentarz

• ArQ
                Dopiero zaczyna
                • 2005
                • 25

Zamieszczone przez srad
                powiem ci tak nie wierze w obiektywy z 5 krotnym zoomem, no chyba ze kosztuja ponad 5 koła, po drugie 24 w cyfraku to zdecydowanie za duzo, po 3 moge ci polecic mojego tamrona zdjecia sa naprawde ostre kosztuje ok 1700 swiatelko 2,8 co prawda ma 35 na koncu ale od czego sa kompy
                No, teraz to przesadziles chlopie. Chyba, ze robisz foty tylko wlasnie do kompa i wystarcza Ci 'wyzoomowane' zdjecie o rozdzielczosci 800x600.
                Co do dlugosci ogniskowej - nie kazdy potrzebuje extremalnie szerokiego kata od 17-18mm, wiec nie pisz, ze '24 w cyfraku to zdecydowanie za duzo'. Wielu ma tylko uwielbianego na tym forum Tamrona 28-70 i sa bardzo zadowoleni, a jest dluzszy od 24...

pzdr
                ArQ

Komentarz

• srad
                  Coś już napisał
                  • 2005
                  • 98

Zamieszczone przez ArQ
                  No, teraz to przesadziles chlopie. Chyba, ze robisz foty tylko wlasnie do kompa i wystarcza Ci 'wyzoomowane' zdjecie o rozdzielczosci 800x600.
                  Co do dlugosci ogniskowej - nie kazdy potrzebuje extremalnie szerokiego kata od 17-18mm, wiec nie pisz, ze '24 w cyfraku to zdecydowanie za duzo'. Wielu ma tylko uwielbianego na tym forum Tamrona 28-70 i sa bardzo zadowoleni, a jest dluzszy od 24...

pzdr
                  ArQ
                  jesli dla ciebie szeroki kat to taki ktory ma prawie 40mm albo 45mm to gratuluje poczucia humoru, 17-18 to extramalny szeroki kat ????? buhahahahaha w zwyłych tak ale nie w cyfrach, zastanow sie nastepnym razem zanim rownie cos glupiego napiszesz

Komentarz

• Arkan
                    Pełne uzależnienie
                    • 2004
                    • 1401

to jeśli chodzi o tamronka to http://www.pbase.com/image/36868093 jest ok, ale http://www.pbase.com/image/38756961 przypomina mi KITowca
                    kolego, rozpocząłeś ten sam wątek w dwóch miejscach, więc odpowiem Ci również tutaj. Pisząc poprzednią odpowiedź spekulowałem, że brak ostrości w Twoich zdjęciach jest winą fotagrafa a nie obiektywu (kit ma różne wady - głównie słabe skorygowanie i straszne aberacje, ale jeśli chodzi o ostrość to jest całkiem przyzwoity). Po Twoim powyższym komentarzu jestem tego niemal pewien. Zdjęcie, które przypomina Ci KITowca nie jest nieostre, tylko poruszone. Wynika to z ruchu modelki i dość długiego czasu. Fotograf z powodu bardzo silnego oświetlenia tylnego dopalał pierwszy plan lampą, więc czas wynosił 1/200. Dodatkowo mogę Ci powiedzieć, że lampa wspomaga AF, co powoduje, że z lampą z reguły uzyskujesz o wiele lepsze rezultaty ostrości niż bez.
                    Wracając do głownego wątku - obawiam się, ze nawet zakup 135/2L nie spowoduje, że zaczniesz robić ostre zdjecia. Musisz poznać swój aparat i nauczyć sie nim robic ostre zdjęcia. Ja spędziłem kilka miesięcy zanim "zgrałem" się z moim 300D (pomimo, że nie był to mój pierwszy aparat).

Życzę wytrwałości,
                    Arkan
                    Ostatnio edytowany przez Arkan; 391.
                    Pentax K-5 II, Leica M9

Komentarz

• herbatniczek
                      Coś już napisał
                      • 2005
                      • 64

robiłem z czasami i o wiele krótszymi, może chodzi Ci o zdjęcia 10x15? mój tata też się ze mną nie zgadza, on nawet nie widzi tego o co mi chodzi. Może z Twoich doświadczeń wynika to samo.. Dla niektórych on nie ostrzy tak dobrze i jest za ciemny. Omawiany Tamron jest wg mnie godnym zastępcą pod względem ostrości. Zapoznaj się z testem http://www.photo.net/equipment/canon/efs18-55/review/ i o to mydełko mi chodzi. Niby teoretycznie Najlepiej zdjęcia wychodzą na F8-F11 i koniec, ale i tak nie mają porównania do innych obiektywów.

Test jest wg mnie troche poroniony, bo testuje się różne przesłony na tym samym zdjęciu, a przecież wiadomo, że służą one do czego innego, jedna daje głębie ostrości, druga nie i trudno oczekiwać głębi na drzewach przy f4 albo 5.6 . Ale pamiętaj, że są tam porównywane różne obiektywy, z czego KIT jest najmniej ostry, nawet jeśli podejście do testu jest złe więc szukam ostrzejszego.
                      Canon eos

Komentarz

• Parteq
                        Pełne uzależnienie
                        • 2004
                        • 1159

Ale to random pictures, musze sie im przyjrzeć bo jest sporo...
                        Mysle ze jesli chodzi o pbase to zdecydowanie nie ma co porownywac dwoch zdjec z tego samego obiektywu (bo a to inny fotograf, body, swiatlo, iso, czasy itp..).
                        Ale po przejrzeniu sporej ilosci fotek (kazdy pojecie "sporej" definiuje po swojemu - wedle potrzeb) mozna wyrobic sobie jakies zdanie + zdanie uzytkownikow/wlascicieli danego szkla z tego forum i juz jestesmy blizej decyzji. Taka metoda zdecydowalem sie np na Sigme 2.8 70-200, a nie na "L'ke" 4 70.200.

I nikt poza Toba nie bedzie wiedzial czy dane szklo Cie zadwoli .. ;->
                        Patrz pod katem wlasnych potrzeb/mozliwosci.

Pozdr,
                        Parteq

Portrety | Slubne | Facebook | Warsztaty

Komentarz

• Arkan
                          Pełne uzależnienie
                          • 2004
                          • 1401

herbatniczek, możesz pokazać przykładowe nieostre zdjęcie (tylko bez obróbki)? Jak nie masz gdzie wrzucić to wyślij mi na arkan(usuń-to)@arkan.net.pl
                          Ostatnio edytowany przez Arkan; 391.
                          Pentax K-5 II, Leica M9

Komentarz

• herbatniczek
                            Coś już napisał
                            • 2005
                            • 64

Arkan , może przy super świetle i f8-f11 jakoś Ci wychodziły zdjęcia na KITowcu, dla Ciebie satysfakcjonująco, ale światło ma 3.5-5.6 a ten Tamron ma 2.8 - stałe chyba się nie myle? Więc i o ostrość moim zdaniem będzie łatwiej na różnych przesłonach, w różnych warunkach, bo przecież żyję w Polsce a nie na Hawajach i lepiej powinien wypaść Tamron na całym zasięgu 28-75 bo na całym jest jaśniejszy. A zdjęcia musiałbym pokazać wszystkie, po to nie zalezy od czasu, oświetlenia, tlyko po prostu nie podobają mi się...

Ten test zastąpi wszystkie moje zdjęcia i dobitnie pokaże o co mi chodzi http://www.photo.net/equipment/canon/efs18-55/shootout
                            Porównują w nim Canon EFS 18-55/3.5-5.6 vs. EF24-70/2.8L
                            Problem w tym, że na L-ke kasy nie mam. Ale mam nadzieje że za mniejszą cene da się uzyskać lepsze wyniki, np w przypadku tego Tamrona. Cały czas przyglądam się tej Sigmie 24-135mm 2.8-4.5, http://morrobayphotos.com/Sigma/24-1...0f8%202428.htm , która też ostrzy lepiej wg mnie niż KIT, co stwierdzam nawet na takich małych zdjęciach.
                            Canon eos

Komentarz

• djtermoz
                              Uzależniony
                              • 2004
                              • 995

Jesli generalnie o ostrosc Ci chodzi to moze w ogole daj sobie spokoj z zoomami i kup Sigme 20/1.8, Sigme 30/1.4, EF 35/2, EF 50/1.8 i EF 85/1.8
                              Bedzie mial/a super ostrosc, jasne szkla i wysoka jakosc.:wink:

W kazdym razie, tak jak pisze Arkan - kit ma opinie dosc ostrego szkla natomiast slabo skorygowanego na aberracje. Jesli Twoj kit sie nie sprawdza to sa 3 wyjscia:
                              - bledy przy fotografowaniu --> nauka i proby
                              - kiepska kopia kita (uszkodzony?) --> porownanie z innym kitem
                              - szukasz lepszej ostrosci --> zakup stalek

Nawet 17-40L ktorego uzywam choc wg mnie bardzo ostry obiektyw przez wielu nie jest rozwazany jako ostrzejszy od kita (!). Abberacje, itp. ma oczywiscie mniejsze.
                              djtermoz@pbase

Komentarz

Pracuję...