Kłopotliwa okazja!

Zwiń
Ten temat jest zamknięty
X
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • SdoubleU
    Początki nałogu
    • 2005
    • 437

Kłopotliwa okazja!

No więc tak, udało mi sie z biegiem czasu skompletować zestaw jaki widnieje w mojej stopce i przez dłuższy czas żyłem sobie szczęśliwy. Wczoraj odezwała się znajoma ze Stanów (wielka pasjonatka fotografii) i stwierdziła, że jest skłonna odsprzedać mi, bardzo okazyjnie, swojego 24-70 ponieważ kupiła 24-105 i na noszenie obu nie ma ani ochoty ani siły więc albo kupię go ja albo wystawia na Ebay i finito. Nie będę tu przytaczał dyskusji jaką odbyliśmy na temat wykonanej przez Nią zmiany - jej zdanie jest jasne - uważa, że dokonała zmiany na lepsze. Ja nie mam takiej pewności. I właśnie z tym postanowiłem się zwrócić do waszego gremium - za kilka dni dostanę przesyłkę z kupionym, za naprawdę dobre pieniądze, Canonem 24-70 - w torbie leży sobie Canon 24-105 (noszenie obu jakoś mi sie nie uśmiecha i nie widzę na to sensu a ponadto nie bardzo mogę sobie teraz pozwolić na wydanie kasy na sprzęt) - co zrobić, który zostawić a który sprzedać - jakie jest Wasze zdanie na ten temat?
    SdoubleU
    ---------------------------
    Canon :-D
  • KMV10
    Pełne uzależnienie
    • 2005
    • 2320

Jeśli to naprawdę okazja - taka prawdziwa i uczciwa - to zaopatrz się w ten obiektyw a rozwiązanie przyjdzie samo po niedługim czasie
    Najczęściej lepsze światło zwycięża. Lepsze światło od dziesięcioleci było Świętym Gralem fotografów.

Komentarz

• januszP.
      Uzależniony
      • 2006
      • 634

Chetnie Ci pomoge. Otwórz PM
      Janusz

Komentarz

• mor_feusz
        Pełne uzależnienie
        • 2006
        • 1370

No to masz panie klopot. Jesli zarabiasz na zycie foceniem to bym byl sklonny na Twoim miejscu kupic jasniejsze szklo (aczkolwiek 24-105 mi sie podoba) i sprzedac 24-105L masz 70-200 2.8 tak wiec wiesz ze 2.8 czasmi sie przydaje. Aczkolwiek powiem ze wybor naprawde trudny - jesli po "pozbyciu" sie 25-105 nie bedziesz musial nic dokladac - bierz 24-70 (no ot wagi przybedzie masz juz 1 ciezkie i jeszcze kolejne dojdzie) - sam bym wybral 24-70 ale za ciezkie bylo (szczegolnie dla zony) i stalem nad wyborem 24-105 a 17-50 - gdyby 24-70 wazyl tyle co 24-105 to bym mial to szklo (i tak juz dla zonki 24-105 to ciezko)

Komentarz

• SdoubleU
          Początki nałogu
          • 2005
          • 437

Zamieszczone przez KMV10
          Jeśli to naprawdę okazja - taka prawdziwa i uczciwa - to zaopatrz się w ten obiektyw a rozwiązanie przyjdzie samo po niedługim czasie
          Najczęściej lepsze światło zwycięża. Lepsze światło od dziesięcioleci było Świętym Gralem fotografów.
          Masz niewątpliwie rację ale IS ma również swoje zalety, żeby ten 24-70 miał IS nie zastanawiałbym sie ani minuty :-)

Zamieszczone przez januszP.
          Chetnie Ci pomoge. Otwórz PM
          Janusz
          No już odpisałem, możesz poczekać?

Zamieszczone przez mor_feusz
          No to masz panie klopot. Jesli zarabiasz na zycie foceniem to bym byl sklonny na Twoim miejscu kupic jasniejsze szklo (aczkolwiek 24-105 mi sie podoba) i sprzedac 24-105L masz 70-200 2.8 tak wiec wiesz ze 2.8 czasmi sie przydaje. Aczkolwiek powiem ze wybor naprawde trudny - jesli po "pozbyciu" sie 25-105 nie bedziesz musial nic dokladac - bierz 24-70 (no ot wagi przybedzie masz juz 1 ciezkie i jeszcze kolejne dojdzie) - sam bym wybral 24-70 ale za ciezkie bylo (szczegolnie dla zony) i stalem nad wyborem 24-105 a 17-50 - gdyby 24-70 wazyl tyle co 24-105 to bym mial to szklo (i tak juz dla zonki 24-105 to ciezko)
          A widzisz, wagi wogóle nie brałem pod uwagę. Jest dużo cięższy?
          Na szczeście żona nie jest pasjonatką i jeśli robi zdjęcia to bardzo żadko i obojętnie co by wówczas nie było podpięte i tak słyszę : "ale ten aparat jest ciężki, a inni mają takie zgrabne"

A tak ogólnie podsumowując to ze wszystkich postów jakby wynika, że jednak światło hmmm...
          SdoubleU

Komentarz

• mor_feusz
            Pełne uzależnienie
            • 2006
            • 1370

Zamieszczone przez SdoubleU
            A widzisz, wagi wogóle nie brałem pod uwagę. Jest dużo cięższy?
            Na szczeście żona nie jest pasjonatką i jeśli robi zdjęcia to bardzo żadko i obojętnie co by wówczas nie było podpięte i tak słyszę : "ale ten aparat jest ciężki, a inni mają takie zgrabne"

A tak ogólnie podsumowując to ze wszystkich postów jakby wynika, że jednak światło hmmm...
            Tak. Swiatlo (chociaz jestem niesamowicie zadowolony z 24-105). Powiem tak zona u mnie raczej nie ma wplywu - ale nie chala nic ciezkiego - czasmi bierze aparat i rusz sobie na wycieczki po londynie (jadac na ziellonym kwadraciku) juz teraz mowi ze jest ciezej - dlatego KITuje sobie - ale juz jej sie spodobal 24-105 (bo Sigmy nie trzeba zakladac)
            Wagi:
            24-70 = 950 gram
            24-105 = 670 gram

Jednak jak sie trzyma to te 300 gram jest wyczuwalne.
            Jesli "pykasz" juz 70-200 2.8 IS to w porownaniu 24-70 to piorko.

Ja bym byl za swiatlem.

Komentarz

• SdoubleU
              Początki nałogu
              • 2005
              • 437

Zamieszczone przez mor_feusz
              Ja bym byl za swiatlem.
              Pewnie tak to się skończy :-P
              SdoubleU