No więc tak, udało mi sie z biegiem czasu skompletować zestaw jaki widnieje w mojej stopce i przez dłuższy czas żyłem sobie szczęśliwy. Wczoraj odezwała się znajoma ze Stanów (wielka pasjonatka fotografii) i stwierdziła, że jest skłonna odsprzedać mi, bardzo okazyjnie, swojego 24-70 ponieważ kupiła 24-105 i na noszenie obu nie ma ani ochoty ani siły więc albo kupię go ja albo wystawia na Ebay i finito. Nie będę tu przytaczał dyskusji jaką odbyliśmy na temat wykonanej przez Nią zmiany - jej zdanie jest jasne - uważa, że dokonała zmiany na lepsze. Ja nie mam takiej pewności. I właśnie z tym postanowiłem się zwrócić do waszego gremium - za kilka dni dostanę przesyłkę z kupionym, za naprawdę dobre pieniądze, Canonem 24-70 - w torbie leży sobie Canon 24-105 (noszenie obu jakoś mi sie nie uśmiecha i nie widzę na to sensu a ponadto nie bardzo mogę sobie teraz pozwolić na wydanie kasy na sprzęt) - co zrobić, który zostawić a który sprzedać - jakie jest Wasze zdanie na ten temat?
Kłopotliwa okazja!
Zwiń
Ten temat jest zamknięty
X
X
-
Tagi: Brak
-
-
-
No to masz panie klopot. Jesli zarabiasz na zycie foceniem to bym byl sklonny na Twoim miejscu kupic jasniejsze szklo (aczkolwiek 24-105 mi sie podoba) i sprzedac 24-105L masz 70-200 2.8 tak wiec wiesz ze 2.8 czasmi sie przydaje. Aczkolwiek powiem ze wybor naprawde trudny - jesli po "pozbyciu" sie 25-105 nie bedziesz musial nic dokladac - bierz 24-70 (no ot wagi przybedzie masz juz 1 ciezkie i jeszcze kolejne dojdzie) - sam bym wybral 24-70 ale za ciezkie bylo (szczegolnie dla zony) i stalem nad wyborem 24-105 a 17-50 - gdyby 24-70 wazyl tyle co 24-105 to bym mial to szklo (i tak juz dla zonki 24-105 to ciezko)Komentarz
-
Masz niewątpliwie rację ale IS ma również swoje zalety, żeby ten 24-70 miał IS nie zastanawiałbym sie ani minuty :-)
No już odpisałem, możesz poczekać?
A widzisz, wagi wogóle nie brałem pod uwagę. Jest dużo cięższy?No to masz panie klopot. Jesli zarabiasz na zycie foceniem to bym byl sklonny na Twoim miejscu kupic jasniejsze szklo (aczkolwiek 24-105 mi sie podoba) i sprzedac 24-105L masz 70-200 2.8 tak wiec wiesz ze 2.8 czasmi sie przydaje. Aczkolwiek powiem ze wybor naprawde trudny - jesli po "pozbyciu" sie 25-105 nie bedziesz musial nic dokladac - bierz 24-70 (no ot wagi przybedzie masz juz 1 ciezkie i jeszcze kolejne dojdzie) - sam bym wybral 24-70 ale za ciezkie bylo (szczegolnie dla zony) i stalem nad wyborem 24-105 a 17-50 - gdyby 24-70 wazyl tyle co 24-105 to bym mial to szklo (i tak juz dla zonki 24-105 to ciezko)
Na szczeście żona nie jest pasjonatką i jeśli robi zdjęcia to bardzo żadko i obojętnie co by wówczas nie było podpięte i tak słyszę : "ale ten aparat jest ciężki, a inni mają takie zgrabne"
A tak ogólnie podsumowując to ze wszystkich postów jakby wynika, że jednak światło hmmm...SdoubleU
---------------------------
Canon :-D
Komentarz
-
Tak. Swiatlo (chociaz jestem niesamowicie zadowolony z 24-105). Powiem tak zona u mnie raczej nie ma wplywu - ale nie chala nic ciezkiego - czasmi bierze aparat i rusz sobie na wycieczki po londynie (jadac na ziellonym kwadraciku) juz teraz mowi ze jest ciezej - dlatego KITuje sobie - ale juz jej sie spodobal 24-105 (bo Sigmy nie trzeba zakladac)A widzisz, wagi wogóle nie brałem pod uwagę. Jest dużo cięższy?
Na szczeście żona nie jest pasjonatką i jeśli robi zdjęcia to bardzo żadko i obojętnie co by wówczas nie było podpięte i tak słyszę : "ale ten aparat jest ciężki, a inni mają takie zgrabne"
A tak ogólnie podsumowując to ze wszystkich postów jakby wynika, że jednak światło hmmm...
Wagi:
24-70 = 950 gram
24-105 = 670 gram
Jednak jak sie trzyma to te 300 gram jest wyczuwalne.
Jesli "pykasz" juz 70-200 2.8 IS to w porownaniu 24-70 to piorko.
Ja bym byl za swiatlem.Komentarz
-
Komentarz
-
-
Komentarz