Wykorzystanie przez dziennik mojego zdjęcia bez podpisu

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Łukasz Unterschuetz
    Początki nałogu
    • 2006
    • 298

Wykorzystanie przez dziennik mojego zdjęcia bez podpisu

Witam,

nie sądziłem, że mi się to przytrafi, ale widać, że każdy ma taki moment w życiu. Dziennik Bałtycki wykorzystał moje zdjęcie z festiwalu podpisując je .."mat. prasowe". Jestem na pełnym wk.... bo owszem, pozwoliłem im wykorzystać moje zdjęcie, ale jasno powiedziałem, jaki ma widnieć pod nim podpis.

I teraz prosto z mostu, ile mogę od nich wyciągnąć? Nie chcę przegiąć, żeby nie powiedzieli mi "to idź pan z tym do sądu" bo nie mam czasu ani siły się z tym chrzanić..

Jest może ktoś, kto miał podobną sprawę, i coś zdziałał w temacie?
    http:/strzelamkulture.pl
  • Kubaman
    Pełne uzależnienie
    • 2004
    • 4709

jeśli im pozwoliłeś, to nic nie wyciągniesz imho. Wstawią po prostu komentarz z erratą tłumacząc się drukarskim chochlikiem
    www.jakubszyma.pl

www.szyma.com

Komentarz

• maxbmx
      Początki nałogu
      • 2006
      • 364

popros o sprostowanie w następnym numerze
      Moje zdjęcia
      RIP: Canon 40d, Tokina 10-17 Fisheye, Canon 70-200L f4, Canon 17-40L f4, Canon 50 f1.4, 6x Sunpak 555+2x Quantum Battery Pack, 3x PocketWizard MultiMAX (sprzęt skradziono w Krakowie, numer seryjny Body: 0930516228)

Komentarz

• Łukasz Unterschuetz
        Początki nałogu
        • 2006
        • 298

Sprostowanie małym druczkiem na ostatniej stronie mnie nie interesi...
        Wątpię, żeby to był przypadek, po prostu ich redakcja nie lubi mojej.. A zdjęcie udostępniłem po koleżeńsku, bo tekściarz to znajomy mojej dziewczyny..

Komentarz

• pmagdalena
          Początki nałogu
          • 2007
          • 260

Ja nie rozumiem czegoś .
          Po co udostępniać swoje zdjęcie żeby potem z gazetą walczyć?
          Skoro udostępniłeś po koleżeńsku to o co chodzi ?

Komentarz

• Łukasz Unterschuetz
            Początki nałogu
            • 2006
            • 298

pmagdalena/

udostępniłem z podpisem "Łukasz Unterschuetz / trojmiasto.pl"

A nie "fot. mat. prasowe"

Komentarz

• pmagdalena
              Początki nałogu
              • 2007
              • 260

Oki ale myślę że w takim wypadku jedyne co wywalczysz to sprostowanie.

Komentarz

• Zielony
                Pełne uzależnienie
                • 2005
                • 2928

A masz coś spisane na papierze?
                Czy tylko gadka na ten temat była?
                sigpic

Komentarz

• marcelinix

A zdjecie opisales w standardzie IPTC? Bo jesli nie, to nie dziw sie ze nie wiedzieli czyja to fotografia. Taki podpis, opis, slowa kluczowe to podstawa.

Komentarz

• Łukasz Unterschuetz
                    Początki nałogu
                    • 2006
                    • 298

Już się wszystko dowiedziałem, kolega przekazał zdjęcie z informacją co i jak podpisać.. Po prostu nie podpisali, ze względu na redakcję z której jestem.

Marcel/ mam defaultowo wpisane w exifie podpis... Zresztą nie przesadzajmy, to że coś nie było wpisane w jakimś standardzie nie zwalnia ich od podpisania zdjęcia. Nie raz już dawałem zdjęcie do gazety i nie miałem problemu z podpisem...

Zielony/ Gadka ustna, ale w tym momencie to oni muszą udowodnić, że się zgodziłem, i na co, a nie na odwrót..

Komentarz

• himi
                      Zablokowany
                      • 2006
                      • 2638

Dziennik Bałtycki, toż to Polska Presse, daj sobie spokój, z nimi nic nie ugrasz, bidują na foto od lat. Masz nauczkę i tak to zostaw. W interesach z mediami nie ma kolegów. Albo oficjalnie, albo cię wydymają. Brutalna prawda. Wyluzuj.

Komentarz

• MacGyver
                        Cenzor
                        • 2006
                        • 7043

Zamieszczone przez pmagdalena
                        Ja nie rozumiem czegoś .
                        Po co udostępniać swoje zdjęcie żeby potem z gazetą walczyć?
                        Skoro udostępniłeś po koleżeńsku to o co chodzi ?
                        O zasady chodzi !
                        Nie za wszystko należy żądać zapłaty ale jeśli ktoś korzysta z efektów Twojej pracy za darmo to jest zobowiązany do przyjęcia Twoich warunków. Pomijając zwykłą przyzwoitość to jest jeszcze coś takiego jak USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r.o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
                        Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj

Komentarz

• himi
                          Zablokowany
                          • 2006
                          • 2638

Tak jak piszą przedmówcy - JEDYNIE sprost i to wszystko. nie ukradli mu tego zdjęcia, dał je w niejasny sposób ,,przez kolegę''. to są po prostu skutki. Dzienniki Polska Presse (nie tylko one) dziadują w dziedzinie foto, źle płacą swoim, nie płacą obcym, również zdarzają się przypadki przywłaszczeń zdjęć (wiem, bo pracowałem w tym ,,koncernie''). Polecam duży spokój i dystans.

Komentarz

• Łukasz Unterschuetz
                            Początki nałogu
                            • 2006
                            • 298

Zamieszczone przez himi
                            Albo oficjalnie, albo cię wydymają. Brutalna prawda. Wyluzuj.
                            Widzisz, i przez taką postawę nas dymają.. Oficjalnie, to oni muszą mieć na papierze, nie ja... Ja mogę powiedzieć, że na nic się nie godziłem, a koledze wysłałem na mejla zdjęcia na zasadzie "zobacz, jaką fajną fotę zrobiłem".

Dziwi mnie podejście niektórych z Was.. Ciekawe, czy bylibyście tacy wyluzowani, jakby to było Wasze zdjęcie...

Ja wiem, że płacą, i to często za takie akcje, a ostatnio to bez gadania. Pracuje u nas dziennikarka, która od nich odeszła więc mam info z pierwszej ręki.

Widzę, że nie dostanę odpowiedzi na moje pytanie, żeby uniknąć kolejnej pustej dysputy proszę moda o zamknięcie.
                            Ostatnio edytowany przez Łukasz Unterschuetz; 7912.

Komentarz

• Viracocha
                              Uzależniony
                              • 2004
                              • 853

Zamieszczone przez Łukasz Unterschuetz
                              Ja mogę powiedzieć, że na nic się nie godziłem, a koledze wysłałem na mejla zdjęcia na zasadzie "zobacz, jaką fajną fotę zrobiłem".
                              To wyjdzie chyba na to, że kolega za Ciebie podjął decyzję o udostępnieniu zdjęcia.

Komentarz

Pracuję...