Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
Wchodzę powoli w system Canona i jest mi potrzebne uniwersalne szkiełko (zaznaczam jedno) które będzie współpracować z 400D i ma najlepszy stosunek ceny do możliwości i sprawdzi się od czasu do czasu na wycieczce, w pomieszczeniu, iprezka itp na oku mam sigme 24-105 (co o niej sądzicie). W przyszłości zmienię na na jasne szkiełko o mały zakresie i ZOOMa ale teraz potrzebuje jednego szkła dodam że totek nie drukuje większych niż 13/18
Wchodzę powoli w system Canona i jest mi potrzebne uniwersalne szkiełko (zaznaczam jedno) które będzie współpracować z 400D i ma najlepszy stosunek ceny do możliwości i sprawdzi się od czasu do czasu na wycieczce, w pomieszczeniu, iprezka itp na oku mam sigme 24-105 (co o niej sądzicie). W przyszłości zmienię na na jasne szkiełko o mały zakresie i ZOOMa ale teraz potrzebuje jednego szkła dodam że totek nie drukuje większych niż 13/18
Z góry dzięki za odp
Jezeli ktoś kupuje lustrzanke to głównie po to żeby móc stosowac różne obiektywy.Zaden obiektyw nie jest do wszystkiego.Oczywiscie są bardziej lub mniej wszechstronne.Nie kazda Sigma z dedykowanych dla canona współpracuje z dslr.Starsze modele wymagają przeczipowania.Nie podajesz pelnej nazwy obiektywu tylko przedni jej człon a to za mało zeby cos powiedziec.Nie podajesz gornej granicy kwoty która chcedz przeznaczyc na obiektyw,czy bierzesz pod uwage zakup uzywanego?Czy tylko nowy?Pozdrawiam.:smile:
biorę pod uwagę używany model dokładny SIGMA 24-135mm f/2.8-4.5 IF Aspherical, rozwiązanie to jako uni. obiektyw jest tylko doraźne na kilka miechów jak poprawi mi się sytuacja finansowa i dla tego potrzebny jest mi obiektyw do "wszystkiego" dlatego myślę o tej sigmie i o Canon EF USM II 28-105
oczywiście kita wyłączając i chodzi mi o zakres maksymalny min 70mm
Zakres 70mm na 400d to jest 112mm a wiec srednie tele i juz dosc wasko.Nie wiem dlaczego "oczywiscie kita wyłaczajac"Canon 18-55 doskonale spełnia okreslone przez Ciebie wymagania wielu kolegow robi nim wspaniale zdjecia.Na pewno jest lepszym wyborem niz sigma o której pisałes.Uzywałem obu tych obiektywów na cyfrze i pisze na podstawie własnego doswiadczenia. Mozna rozwazyc canona 50/1,8.przyzwoita tania jasna stałka którą praktycznie mozna zrobic prawie wszystko z okreslonych przez Ciebie potrzeb Pozdrawiam
na razie wiedzę swoją o obiektywach opieram na tekstach wyczytanych z netu i nigdzie nie znalazłem pozytywnej opinii o kicie. Zamówione mam samo body i muszę dokupić szkło do max ~800zeta, które posłuży mi na pewno dobre kilka miesięcy. Janmar to to jak możesz to powiedz coś w skrócie o Canon EF USM II 28-105
Polecam Sigmę 17-70. Szeroki kąt, krótkie tele, prawie jak makro i przyzwoicie jasny Ciężko o lepszą uniwersalność. No i jakość dobra. Może nie jest to Tamron 18-50, ale jest bardzo przyzwoita. Obiektyw wręcz idealny na początek
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
A jak do 800 zeta to 50/1.8
Ostatnio edytowany przez gacek; 11228.
Powód: Automerged Doublepost
Trzeba było brać kita i 50/1,8. Jeszcze by Ci parę groszy zostało na zapasowy akumulatorek. Przy odbitkach 13x18 spokojnie możesz kadrować do kata widzenia 70. Na początku zawsze wydaje się, że ważniejsze jest tele, ale jak trochę popstrykasz, to dojdziesz do wniosku, że 18mm jest bardziej potrzebne.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Zamieszczone przez przemoo
na razie wiedzę swoją o obiektywach opieram na tekstach wyczytanych z netu i nigdzie nie znalazłem pozytywnej opinii o kicie.
To prawda. Jest kiepski mechanicznie. 17-40L jest niemal doskonały mechanicznie i >10x droższy.
To prawda, jeśli robisz powiększenia 20x30 lub większe, ze szczególnym naciskiem na "większe".
Prawdą jest jednak też, że kit to dla wiekszości pierwszy obiektym i za swój brak umiejętności focenia oskarżają kit, zbierają pieniążki, kupują lepsze szkiełko i dalej narzekają. Niektórzy dochodzą w ten sposób do wspomnianej wcześniej elki i dalej twierdzą, że obiektyw jest do niczego...
Ostatnio edytowany przez fret; 10441.
Powód: Automerged Doublepost
@Przemoo: czytajac "Uniwersalny" mniemam, ze chodzi Ci o taki obiektyw, ktory zastapi Ci ten kitowy, bedac zarazem lepszym. Otoz ostatnio tez szukalem takiej porady. Znalazlem na niemieckim forum, wybor padl jednoznacznie na obiektyw 24-105/4 L IS USM. Choc znajomy mi polecal na poczatek Sigma APO DG 70-300 . Ale to tez kwestia tego, co za zdjecia chce sie robic itp. Mam nadzieje, ze cos wybierzesz
jesli to ma byc szklo "na poczatek' to co szkodzi Ci kupic kit'a - jest naprawde calkiem przyzwoity.. z czasem wymienisz sobie go na cos lepszego tracac na odsprzedazy relatywnie mniej.. w zestawie z 50 1.8 da ci na pewno wieksze mozliwosci za nzsza cene niz ktorykolwiek z przytoczonych przez Ciebie szkiel..
ps. za 800zl mozesz dostac uzywanego tamrona 28-75 ale i tak bdzie ci brakowalo szerokiego kata - MZ jestes "skazany" na kit'a, chocby na jakis czas ;-)
"Choc znajomy mi polecal na poczatek Sigma APO DG 70-300"
Miałem ten obiektyw i szczerze nie polecam - praktycznie wszystkie parametery ma po prostu słabe - w tym zakresie kupilem Canona 70-200/4 i jest super (drobna wada to praca pod swiatlo) - lecz jest to niestety koszt wiekszy.
Generalnie nie polecam tworzenia "planów" typu: kupie na kilka miesiecy cos mniej lub bardziej uniwersalnego, a pozniej zobacze - na takiej operacji z reguły stracisz.
Mysle ze lepiej bylo wziasc kita i za jakis czas zastanowic sie co Ci naprawde jest potrzebne oraz zdecydowac jaka jakosc i funkcjonalnosc a przez to cena szkła jest dla Ciebie akceptowalne
........Znalazlem na niemieckim forum, wybor padl jednoznacznie na obiektyw 24-105/4 L IS USM. Choc znajomy mi polecal na poczatek Sigma APO DG 70-300 . Ale to tez kwestia tego, co za zdjecia chce sie robic itp. Mam nadzieje, ze cos wybierzesz
Pozdrawiam
Zamieszczone przez marekk_ok
"Choc znajomy mi polecal na poczatek Sigma APO DG 70-300"
Miałem ten obiektyw i szczerze nie polecam - praktycznie wszystkie parametery ma po prostu słabe - w tym zakresie kupilem Canona 70-200/4 i jest super (drobna wada to praca pod swiatlo) - lecz jest to niestety koszt wiekszy.
Generalnie nie polecam tworzenia "planów" typu: kupie na kilka miesiecy cos mniej lub bardziej uniwersalnego, a pozniej zobacze - na takiej operacji z reguły stracisz.
Mysle ze lepiej bylo wziasc kita i za jakis czas zastanowic sie co Ci naprawde jest potrzebne oraz zdecydowac jaka jakosc i funkcjonalnosc a przez to cena szkła jest dla Ciebie akceptowalne
To ja wypowiem.
Mam kita, mam 24-105L mialem sigme (wlasnie sperzedaje).
Sigma 70-300 to naprawde dobre szklo (KIT tez nie jest najgorszy). Pamietaj zeby stosowac zasade AV - f8 - wszytko jest pieknie. Kolory w kicie sa "bladawe" alw da sie z tym zyc. Sigma natomiast (jak bys zobaczyl) w poruwnaniu z KITem to juz rewelacja (kolory, kontrast, nasycenie). Ja uzywalem najcesciej jej 70-135 (czami wiecej) Po przelaczeniu na Makro (od 200-300) tez bylo dobrze (zreszta zasada dlamnie do nieporuszonych zdjec = ogniskowa X 1.6 crop - czyli zeby sdobrze bylo na dlugim koncu czas musi byc 1/500 - aczkolwiek czasmi swiatla brak).
Ostatnio bilem sie z zakupem Canona 17-50/2.8 IS (naprawde szklo rewelacja) oraz Canon 24-105 co zrobilem - zaimportowalem wszystkie fotki od lightrooma i wlasnie od 24-30 do 135 to byla wiekszosc moich fotek. Dlatego wybralem to szklo. W ten weekend pojechalismy sobie z zonka i robilem nim fotki. Rewelacja (aczkolwiek trzeba zakupic inna oslone przeciwsloneczna do aparatow innych niz FF - poczytaj na forum). Kolorki jak z bajki. IS ise przydaje. Nie zabraklo mi "szerszego" kata nic a nic ( moze raz czy dwa - ale udalo mi sie to zalatwic "odchodzac dalej"). Moim zdaniem 24-105 jest naprawde dobrym rozwiazaniem - jesli szerzej to 17-24 zostaje KIT gdzie AV f8-11 jest naprade przyzwoicie.
Mor_feusz - nie neguje Twojej oceny Sigmy, jak rozumiem jakosc ktora to szklo "generuje" byla dla Ciebie OK - dla mnie zaś była ona niezadowalajaca i dlatego zmienilem na C 70-200 i teraz (podkreslam dla mnie - jest bardzo dobrze).
Moze roznica w ocenie tego szkła wynika z przyslon, parametrów ekspozycji ktore byly uzywane - ja czesciej uzywalem wiekszego otwarcie przyslony i tutaj jakosc byla dla mnie za slaba. Przymykajac Sigme do f8 mozliwe ze jest duzo lepiej.
Ocena jest robiona jak zawsze subiektywnie i w danych warunkach - szanuje Twoja opinie, lecz dla mnie to szklo bylo nie do zaakceptowania.
Komentarz