Canon 5d i pliki raw w trybie automatycznym

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Mirek B.

Canon 5d i pliki raw w trybie automatycznym

Witam!!!

Wczoraj kupiłem Canona 5d i niestety nie mam do niego ani polskiej ani angielskiej instrukcji (tylko niemiecką, a niestety ten język to dla mnie za trudny jest w wydaniu fotograficznym ) no i pojawił mi się jeden problem:

Czy w D5 w trybie w pełni automatycznym (zielony kwadracik) da się tak ustawić ustawienia , żeby robić raw + jpg? Ja mam dostępny zapis tylko jpg i nie wiem, czy to ok... Z punktu widzenia mojej żony przydałoby się takie ustawienie, żeby był raw + jpg i auto iso (ono jest w trybie auto, a z kolei nie ma w trybie P).

Z góry dzięki za odpowiedz, ale nie mam instrukcji, idzie pocztą, a do niecierpliwych należe
  • TomS
    Uzależniony
    • 2006
    • 880

Tylko jpg na automacie

Komentarz

• ODZIO
      Coś już napisał
      • 2006
      • 59

jest tak jak pisze TomS. W trybie automatycznym dostaniesz jedynie jpg....
      Jak żonka ma ochotę na RAW'a zrób jej krótką lekcję z ustawień manualnych.
      Pozdro
      Canon 5D, 17-40 4L, 70-200 2,8L, 85 1,8

Komentarz

• scooter
        Uzależniony
        • 2005
        • 857

tryb p i powinno być nieźle

Komentarz

• Mellan
          Pełne uzależnienie
          • 2007
          • 1851

Potwierdzam.Dokładnie jak mówią.
          Poducz żonę w manualu,niech robi RAWy, bedziesz mógł zawsze podratować fotkę
          Gratuluję zakupu
          C-F-K - forever

Komentarz

• Kolekcjoner
            Obertroll
            • 2006
            • 18793

W P masz też praktycznie pełną automatykę. Zresztą możesz jej zdefiniować wszystkie ustawienia i zapisać pod "C".
            "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
            Kapitan Wagner

Komentarz

• JaBlam
              Pełne uzależnienie
              • 2006
              • 1304

Przejrzyj Allegro i zakup instrukcje. Naprawde niewielkie pieniadze a przydaje sie bardzo. Mozna oczywiscie poszukac PDF ale juz tyle bylo o prawach autorskich i ksiazkach w pdf ze nie wiem czy mozna Cie tu odsylac do linkow

----------------------------------------
              Moje pstryki na www.jblaminsky.com od 1 lutego 09 -swiat Eli i Kanona zamienilem na swiat Nikkorow...i dzisiaj nadal nie żaluje

Komentarz

• Mirek B.

Dzięki!!!

Właśnie drukuje instrukcję po angielsku (z płytki CD dołączonej do aparatu, więc nie łamię żadnych praw autorskich ) więc powinienem sobie poradzić...

A w trybie "P" można ustawić AUTOISO czy też nie ma takiej możliwości? Trochę dziwne to ograniczenie...

Dzięki i pozdrawiam!!!
                !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
                No to się właśnie wkurzyłem, przez niedopatrzenie bo to nie instrukcja aparatu, ale oprogramowania...
                Ostatnio edytowany przez Gość; 13045. Powód: Automerged Doublepost

Komentarz

• gwozdzt
                  Pełne uzależnienie
                  • 2005
                  • 5780

Zamieszczone przez Mirek B.
                  Właśnie drukuje instrukcję po angielsku (z płytki CD dołączonej do aparatu, więc nie łamię żadnych praw autorskich ) więc powinienem sobie poradzić...

No to się właśnie wkurzyłem, przez niedopatrzenie bo to nie instrukcja aparatu, ale oprogramowania...
                  na amerykańskich stronach Canona masz instrukcje po angielsku w zasadzie do wszystkiego bez łaski, proszenia, płacenia i innych takich :-)
                  http://www.usa.canon.com/consumer/co...wnloadIndexAct

dla 5D wchodzisz tu:
                  http://www.usa.canon.com/consumer/co...&modelid=11933

klikasz Product / Software Manuals (musisz wyłączyć pop-up blockery)
                  otwiera ci się nowe okno i tam znajdziesz instrukcję *.pdf
                  Ostatnio edytowany przez gwozdzt; 3209.
                  Pozdrowienia, Tomek

Komentarz

• Vitez
                    zło konieczne
                    • 2004
                    • 19804

Zamieszczone przez gwozdzt
                    na amerykańskich stronach Canona masz instrukcje po angielsku
                    Ale... kolega przecież właśnie drukuje sobie instrukcję po angielsku. Więc o co chodzi w tym poście?

Komentarz

• gwozdzt
                      Pełne uzależnienie
                      • 2005
                      • 5780

Zamieszczone przez Vitez
                      Ale... kolega przecież właśnie drukuje sobie instrukcję po angielsku. Więc o co chodzi w tym poście?
                      o to:
                      Zamieszczone przez Mirek B.
                      !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
                      Pozdrowienia, Tomek

Komentarz

• Mirek B.

Dzięki!!!

Wydrukowałem też już po angielsku

Komentarz

Pracuję...