Czy taki komputer wystarczy?

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • kucza21
    Uzależniony
    • 2007
    • 518

Czy taki komputer wystarczy?

Potrzebuję sprzętu do miłej, szybkiej obsługi programów graficznych taki jak light room, photoshop czy też photomatix pro. Do tego do podstawowej obsługi internetu... Zastanawia mnie czy 2 gb ramu i procesor w dual coru są wystarczające. Karta graficzna ma być z integrowana z płytą - nie wiem czy nie będzie to czemuś przeszkadzało bo o ile się nie mylę byłaby potrzebna do obsługi obrazów trójwymiarowych(może się mylę). Zastanawiam się jeszcze nad kupnem laptopa ale jak wiadomo parametry by miał podobne do komputera i monitor w laptopie to nie bardzo to co crt. Macie jeszcze jakieś dodatkowe propozycje ?
  • nagor
    Uzależniony
    • 2007
    • 522

jak chcesz się bawić grafiką to lepiej karte graficzną pożądną weź..a nie jakiś zintegrowany szit..
    Canon 1D MK III, 300D x2| BG-E1 | Tokina 12-24 | Canon: 24-70 | 28 | 50 | 85 | 75-300 | 420EX |
    zamiennik RS-60E3 | EOS -> m42 | Revuenon 50 | MC 3M-5CA 8/500 | pierścionki | First Opticam PRO-6604G + inny badziewny trójnóg

www.nagor.prv.pl - FOTOblog.

Komentarz

• Vitez
      zło konieczne
      • 2004
      • 19804

Zamieszczone przez nagor
      jak chcesz się bawić grafiką to lepiej karte graficzną pożądną weź..a nie jakiś zintegrowany szit..
      Średnio prawda ale faktycznie lepiej wziąć jakiegoś Geforce 7300GT - dość mocny a paswyne chłodzenie ma, cena między 150zł a 250zł zależy jak taktowany, jaka firma i czy nowy czy używany - niż zintegrowaną - do dowolnych zastosowań.
      2gb ramu i procesor w dual core to szerokie ujęcie ale wystarczy nawet najsłabszy komplet (E4300 i ramy 667MHz byle Dual Channel no i porządna płyta główna bardzo ważna, np Asus P5B Intel P965)

Komentarz

• maxbmx
        Początki nałogu
        • 2006
        • 364

tak naprawde przy obróbce duzych plików w photoshopie jakimi są niewątpliwie RAW'y fajnym rozwiązaniem jest RAID 0
        Moje zdjęcia
        RIP: Canon 40d, Tokina 10-17 Fisheye, Canon 70-200L f4, Canon 17-40L f4, Canon 50 f1.4, 6x Sunpak 555+2x Quantum Battery Pack, 3x PocketWizard MultiMAX (sprzęt skradziono w Krakowie, numer seryjny Body: 0930516228)

Komentarz

• 4fly
          Dopiero zaczyna
          • 2010
          • 26

ahoi
          posiadam PC z INTEL PENTIUM 4 3,0 GHz i 4GB ramu, karta zintegrowana
          LightRoom działa bardzo słabo...
          czy karta graficzna poprawi znacząco szybkość przy obróbce w LR?
          pozdr
          5D,T17-35,C 50MM 1.8,PEN.50MM1.8

Komentarz

• Mike7
            Początki nałogu
            • 2010
            • 445

Ale odgrzany kotlet... 4fly - polecam format komputera i będzie chodziło ok, 4GB RAM i 3,0 spokojnie wystarczają do LR. Grafika chyba nie ma nic do tego.
            / Canon /

Komentarz

• 4fly
              Dopiero zaczyna
              • 2010
              • 26

gdzieś się musiałem podpiąć
              problem w tym że właśnie jest po formacie i przeinstalowniu wina na siódemkę 64bit

Komentarz

• panmateusz
                Początki nałogu
                • 2009
                • 310

Zamieszczone przez 4fly
                gdzieś się musiałem podpiąć
                problem w tym że właśnie jest po formacie i przeinstalowniu wina na siódemkę 64bit
                Wróć na XP, Windows 7 na P4 to jakieś nieporozumienie.
                Sony NEX-5 + Voigtländer Nokton 35mm f/1.4

Komentarz

• Zbyszko666
                  Uzależniony
                  • 2008
                  • 970

ja nie mogę ale wykopki:d

Komentarz

• gadget_zary
                    Pełne uzależnienie
                    • 2008
                    • 1046

wykopki wykopkami ale co do LR to zalezy co chcesz obrabiac. U mnie np. RAW z 20d na C2D 2.16/3gb ram/karta zew ati chodzilo ok. Ale juz RAW z 7d to byla jakaś mordęga...

Komentarz

• 4fly
                      Dopiero zaczyna
                      • 2010
                      • 26

niestety nie odgrzebuje go dla przyjemności
                      jesli ktoś ma jeszcze jakieś sugestie co do mojego zestawu to niech się podzieli, będę wdzięczny...

Komentarz

• marfot
                        Pełne uzależnienie
                        • 2007
                        • 4605

Jak już masz win 7 64 to dopakuj pamięci. U mnie przejscie z 4 na 8 GB bardzo ożywiło LR ( no niestety procek inny).
                        https://500px.com/p/m_kowalczyk?view=galleries
                        EOS R5, RF 14-35/4L, RF 24-105/4L, RF 70-200/4L, RF100-500L, C35/2 IS, C70-300L IS, M6II, M11-22, M22, M32, S56/1.4, M55-200

Komentarz

• fleder
                          Początki nałogu
                          • 2010
                          • 297

Może przeoczyłem, ale o którym LR mowa? Wersja 3 o ile dobrze pamiętam nie stawia wymagań karcie graficznej, tak samo jak PS CS3. Za to już LR 4 i PS CS4 'lubią' porządniejsze karty, zaś zintegrowane mogą nie wyrabiać. Generalnie procek + ram to sprawa krucjalna
                          5D, stałki, zoomy

Komentarz

• arst
                            Coś już napisał
                            • 2010
                            • 63

Mam win 7 64, 4RAMu i LR3 chodzi całkiem akceptowane. Moje doświadczenie wskazuje ze ważne żeby zdjecia i system nie były na tym samym dysku. Jest o tym trochę wątków na sieci, proponuje poczytaj... U mnie to była przyczyna mulenia

Komentarz

• Darx
                              Uzależniony
                              • 2011
                              • 725

Zamieszczone przez 4fly
                              ahoi
                              posiadam PC z INTEL PENTIUM 4 3,0 GHz i 4GB ramu, karta zintegrowana
                              LightRoom działa bardzo słabo...
                              1. Jaki Lightroom, która wersja?
                              2. Karta grafiki wniesie nieco ożywienia, ale to tak jakbyś wsadził sobie silnik hayabusy do smarta i nie wymienił skrzyni biegów.
                              3. Sprawdź po płycie głównej, być może da radę upakować do niego core 2 duo, albo dual core.

4. Jeśli okaże się by to wszystko nie opłacalne, to za 400-600 złotych kupisz della czy hp-ka z core 2 duo i 8gb ram

Zamieszczone przez arst
                              Mam win 7 64, 4RAMu i LR3 chodzi całkiem akceptowane. Moje doświadczenie wskazuje ze ważne żeby zdjecia i system nie były na tym samym dysku. Jest o tym trochę wątków na sieci, proponuje poczytaj... U mnie to była przyczyna mulenia
                              Proces pewnie masz na c2d ?
                              |600D|7D|17-40|24-105|70-200|120-400|

Komentarz

Pracuję...