Stłuczona szybka od LCD w 5D - koszty naprawy ??

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • paweleverest
    Pełne uzależnienie
    • 2006
    • 1138

Stłuczona szybka od LCD w 5D - koszty naprawy ??

Witam !

Dzisiaj stało mi się nieszceście -stłukła się szybka chroniąca wyświetlacz LCD ( wypadła mi z ręki komórka i udeżyła o aparat który stał na obiektywie wyświetlaczem do góry ). Na szczęście sam wyświetlacz nie doznał żadnych uszkodzeń .
    -Jakie mogą być koszty wymainy samej szybki ?? ( bo bez niej nie da się normalnie pracować )
    -Aparat mam na gwarancji ( która oczywiście nie obejmuje takich uszkodzeń ) i mam pytanie czy taka usterka nie może być przyczyną anulowania gwarancji ??

Pogrążony w smutku czekam na wasze opinie
  • Kolekcjoner
    Obertroll
    • 2006
    • 18793

Anulowania nie ale za wymianę będziesz musiał zapłacić
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Komentarz

• paweleverest
      Pełne uzależnienie
      • 2006
      • 1138

Zamieszczone przez Kolekcjoner
      Anulowania nie ale za wymianę będziesz musiał zapłacić
      Z tego zdaje sobie sprawe tyle że jestem chyba pierwszą ofiarą losu która sprawiła sobie taki problem i nie moge znaleść nigdzie ceny za wymiane ( no nic w poniedziałek telefonicznie się dowiem ). Swoją droga to i tak miałem wysyłać body w celu sprawdzenia dobiegaczki ( bo od samego początku mi się nie podobała jej praca ) ale mogłem to zrobić bez tłuczenia szybki - no cóż wreszcie znalazł się ostry powód do działania

Komentarz

• ripek
        Pełne uzależnienie
        • 2005
        • 1486

Ja na szybkę od 580ex czekam już miesiąc. Powodzenia
        Canon G10, WP-DC28, :grin: 5d mkIII:grin: 5d mkI 17-40L 24LII 35L 85LII 580II

Komentarz

• paweleverest
          Pełne uzależnienie
          • 2006
          • 1138

No to pięknie - jak mi uziemią na miesiąc aparat to chyba się okoce ze szcęścia - a nie wiesz nic na temat prawdopodobnych kosztów wymiany ??

Komentarz

• KMV10
            Pełne uzależnienie
            • 2005
            • 2320

W serwisie mogą zbierać takie, nazwijmy to umownie kosmetyczne uszkodzenia (szybki, ramki, etc.), w grupy i ściągają części zamienne w większych partiach - stąd to oczekiwanie. To próba racjonalnego wytłumaczenia.
            A może to po prostu polski serwis i racjonalne tłumaczenia nie mają zastosowania.

Komentarz

• Macio
              Bywalec
              • 2005
              • 183

Zamieszczone przez ripek
              Ja na szybkę od 580ex czekam już miesiąc. Powodzenia
              Nie denerwuj mnie, bo moje 580ex się kurzy a oni szybki dalej nei wysyłają. Pieprzony serwis, kto im autoryzacje dał :-|

Komentarz

• Zielony
                Pełne uzależnienie
                • 2005
                • 2928

Zamieszczone przez Macio
                Pieprzony serwis, kto im autoryzacje dał :-|
                Dobre pytanie!
                sigpic

Komentarz

• paweleverest
                  Pełne uzależnienie
                  • 2006
                  • 1138

A nie można takiej szybki dokupić gdzieś poza serwisem - w sumie to wymiana jej nie wygląda nader skomplkowanie

Komentarz

• arturs
                    Pełne uzależnienie
                    • 2006
                    • 4196

Może wyślij do Berlina, tam podobno jest normalny serwis na europejskim poziomie.. mail nic nie kosztuje a może zrobią szybciej i taniej..
                    5DmkI, C85f1.2|580 EXII|

Komentarz

• paweleverest
                      Pełne uzależnienie
                      • 2006
                      • 1138

Wiadomości z serwisu ( na Żytniej ):
                      -koszt wymiany ok 100zł +( transport oczywiście bo usterka niegwarancyjna )
                      -czas oczekiwania do 14 dni od daty przyjęcia sprzetu ( co ciekawe nie da się zamówić szybki i wysłac aparat jak juz bedzie w serwisie, tylko dopiero po dostaniu aparatu zamawiają szybke -no cóz jakoś trzeba bedzie przeboleć)

Komentarz

• tdfoto
                        Początki nałogu
                        • 2006
                        • 292

Zamieszczone przez paweleverest
                        Wiadomości z serwisu ( na Żytniej ):
                        -koszt wymiany ok 100zł +( transport oczywiście bo usterka niegwarancyjna )
                        -czas oczekiwania do 14 dni od daty przyjęcia sprzetu ( co ciekawe nie da się zamówić szybki i wysłac aparat jak juz bedzie w serwisie, tylko dopiero po dostaniu aparatu zamawiają szybke -no cóz jakoś trzeba bedzie przeboleć)
                        No to pieknie sie urzadziles..... Wspołczuje....
                        Daj znac jak bedzie po wszystkim. I co tam z Twoim AF SERVO
                        Jakies 9 kg fotosprzętu i sporo chęci
                        Take nothing but pictures, leave nothing but footprints

Komentarz

• ripek
                          Pełne uzależnienie
                          • 2005
                          • 1486

Zamieszczone przez Macio
                          Pieprzony serwis, kto im autoryzacje dał :-|
                          Napisałem do centrali canona w usa w tej sprawie + kilka spostrzeżeń na temat jakości sprzętu który produkują. Ciekawe czy raczą odpisać.

Na razie dostałem tylko potwierdzenie otrzymania przez nich listu.

Mam tego generalnie dosyć.
                          Mam dosyć czekania po 5 minut aż ktoś raczy tam odebrać telefon. Jak mają za mało ludzi to niech sobie zatrudnią więcej.

A to że u nich kalibracja AF wygląda bardziej na dekalibracje (nie tylko mi spiepszyli) i muszę tam jechać osobiście bo będziemy odbijać piłeczkę do us*nej śmierci to już nie jest śmieszne. Oczywiście twierdzą że obiektywów sigmy nie skalibrują - zobaczymy - normalny serwis jak cos spier* to ma to naprawić a nie zasłaniać się marką sprzętu.

W normalnym serwisie jak sprzet jest mocno zepsuty (fabrycznie) to dostaje się nowy. Tutaj mówią że "nie ma niczego co dałoby się naprawić".

W normalnym serwisie dam radę porozmawiać z technikiem PRZED naprawą aby wytłumaczyć co jest nie tak aby uniknąć potem sytuacji w jakiej jestem. Raczono mnie połączyć z technikiem po odbiorze sprzętu kiedy użyłem mocniejszych słów :/

W normalnym serwisie osoby które zarabiają przy użyciu sprzętu powinny mieć osobną linię serwisową. Co mnie obchodzi że ktoś (użytkownik-amator***) sobie na wakacjach zabrudził piaskiem aparat i muszę czekać z moją poważną awarią gdy jemu naprawią. Oczywiście w tym czasie nie mogę zarabiać "na chleb". Czekanie to trwa 2 tygodnie i wysyłają sprzęt ostatniego dnia. Oczywiście spie...nie-do-konca-sprawny :/

Uff to takie moje gorzkie żale Osamotniony w tym poglądzie niestety nie jestem.

***-nie chodzi o jakość zdjęć ale o fakt nieużywania sprzętu do zarabiania na życie
                          Ostatnio edytowany przez ripek; 2691.
                          Canon G10, WP-DC28, :grin: 5d mkIII:grin: 5d mkI 17-40L 24LII 35L 85LII 580II

Komentarz

• paweleverest
                            Pełne uzależnienie
                            • 2006
                            • 1138

Znalazłem na internecie tą chrzanioną szybke ( wraz z innymi częśćiami zamiennymi )

Niestety już po fakcie bo sprzęt lezy w serwisie

Komentarz

• Łukasz Unterschuetz
                              Początki nałogu
                              • 2006
                              • 298

Zamieszczone przez ripek
                              Co mnie obchodzi że ktoś (użytkownik-amator***) sobie na wakacjach zabrudził piaskiem aparat i muszę czekać z moją poważną awarią gdy jemu naprawią.
                              A przepraszam, w czym jesteś lepszy od amatora, który płaci takie same pieniądze za aparat, oraz takie same pieniądze za obiektywy? Że zarabiasz tym na życie? A kogo w tym momencie to obchodzi? Zapłaciłeś w sklepie dokładnie takie same pieniądze...
                              http:/strzelamkulture.pl

Komentarz

Pracuję...