Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
Interesuje się zakupem 350D. Zdecydowałem się na kupno Canona ze względu głównie na lepszą matrycę niż u konkurentów co jest u mnie głównym kryterium przejścia z cyfrówki na cyfrowe lustro.
Z porównania cropów 20D z 350D wynika że praktycznie obraz pod względem szumów i szczegółowości jest zbliżony.
Nie wnikam w to że już sam 20D z wyglądu i możliwości ustawień na aparacie wygląda na conajmiej o półkę wyżej niż 350D. Ale to ma w tej chwili mniejsze dla mnie znaczenie.
Interesuje mnie czy Canon wobec aparatu z niższej półki dał takie ograniczenia jak np. Nikon wobec D40 czy może większosć potrzebnych rzeczy jest w tym aparacie podobnie do 20D tylko jest poukrywane w menu.
Tak jak mówiłem zalezy mi głównie na jakości matrycy a tu jest podobnie.
Drugi aspekt dla mnie ważny to AF. Raz juz miałem w łapach 20D i faktycznie w lepszym świetle działa bardzo szybko niestety gdy się pogarsza światło np w pomieszczeniach działał zdecydowanie gorzej niż mój panasonic fz5 choć się tu akurat nie zdziwiłem bo fz5 był swego czasu jednym z lepszym aparatów pod tym względem dorównując lustrzankom tak przynajmniej kiedyś widziałem to w testach.
Rozumiem że 350D choć model nieco nowszy ale z tym samym procesorem co 20D nie powinien być pod tym względem lepszy.
W cenie uzywanego 20d powinienes znalezc nowego 400d ktory AF ma z 30d, wiekszosc funkcji z 350d sie pokrywa. Powinienes byc zadowolony. I chyba nawet keszbek dostaniesz
W cenie uzywanego 20d powinienes znalezc nowego 400d ktory AF ma z 30d, wiekszosc funkcji z 350d sie pokrywa. Powinienes byc zadowolony. I chyba nawet keszbek dostaniesz
w cenie nowego 350d można mieć już używanego 20d dlatego tak to akurat rozpatruje. Mam jeszcze pytanie w tym nikonie d40 podobno nie ma podglądu głębi ostrości. Chociaż dokładnie nie wiem jeszcze o co tu chodzi to wiem że w przypadku lustrzanek to ważna rzecz. Mam nadzieję że 350d ma to.
Dlaczego nie 400d ano wolałbym kupić taniej puszkę żeby móc szybciej później kupić jakiś przyzwoity obiektyw.
A tak swoją drogą Zaicev po twoich fotach widać że w aparacie drzemią możliwości
w cenie nowego 350d można mieć już używanego 20d dlatego tak to akurat rozpatruje. Mam jeszcze pytanie w tym nikonie d40 podobno nie ma podglądu głębi ostrości. Chociaż dokładnie nie wiem jeszcze o co tu chodzi to wiem że w przypadku lustrzanek to ważna rzecz. Mam nadzieję że 350d ma to.
Dlaczego nie 400d ano wolałbym kupić taniej puszkę żeby móc szybciej później kupić jakiś przyzwoity obiektyw.
A tak swoją drogą Zaicev po twoich fotach widać że w aparacie drzemią możliwości
Podgląd głębi ostrości to pierdoła - przynajmniej w takim zakresie jaki oferuje canon - ja przez parę lat robienia canonami nie używałem jej prawie w ogóle - o ile w analogu to IMHO miało jakiś sens bo od zrobienia zdjęcia do zobaczenia efektu jest długi czas o tyle w cyfrówce nie ma problemu - robisz zdjęcie i patrzysz na wyświetlacz czy głębia ci odpowiada.. 350 jest jako pierwsza lustrzanka bardzo fajny.. A co do wymienionego nikona to wada która go dyakwalifikuje to brak tzw. śrubowkręta (przez co nie współpracuje z całą gamą doskonałych szkieł nikona) w nie brak podglądu głębi ostrości
Gdybym osobiście wybierał miedzy 350d a 20d wybrałbym 20d. Byłem użytkownikiem 350d ... teraz mam 5d i 20 d . Powiem ,że różnica w jakości zdjęć między 350 d a 20 d jest znaczna (przy tych samych obiektywach). AF w 350d jest dużo bardziej zawodny niż w 20d . Przy obecnym poziomie cen od 1500 zł do 1800 zł za używany egzemplarz 20d nawet bym się nie zastanawiał co brać :grin: .
Gdybym osobiście wybierał miedzy 350d a 20d wybrałbym 20d. Byłem użytkownikiem 350d ... teraz mam 5d i 20 d . Powiem ,że różnica w jakości zdjęć między 350 d a 20 d jest znaczna (przy tych samych obiektywach). AF w 350d jest dużo bardziej zawodny niż w 20d . Przy obecnym poziomie cen od 1500 zł do 1800 zł za używany egzemplarz 20d nawet bym się nie zastanawiał co brać :grin: .
ja oglądając cropy przynajmniej jeśli idzie o szumy, ostrość, szczegółowość to nie widze róznicy. Wielkość matrycy oraz ilość pixeli podobna. Pewnie Af też podobny. Za 20D wiadomo co przemawia a co przeciwko 350D.
Któryś wybiorę dzięki za odzew
ja oglądając cropy przynajmniej jeśli idzie o szumy, ostrość, szczegółowość to nie widze róznicy. Wielkość matrycy oraz ilość pixeli podobna. Pewnie Af też podobny. Za 20D wiadomo co przemawia a co przeciwko 350D.
(....)
Ja też nie widzę specjalnych różnic w jakości obrazu. Przy wyższych iso ponad 800 w 20D/30D jest trochę lepiej. To chyba jedyna istotna.
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss." Kapitan Wagner
Przy obecnym poziomie cen od 1500 zł do 1800 zł za używany egzemplarz 20d nawet bym się nie zastanawiał co brać :grin: .
A ja bym jednak pomyslal, bo tanio kupione 20d moze byc niezle przesmigane, z umierajaca migawka itd... AF w 400d jest z 30'tki, wiec conajmniej tak dobry jak w 20d. Do tego duzy wyswietlacz i gwarancja/odpowiedzialnosc_sprzedawcy_za_towar (2 letnia) w 400 Jest sie nad czym zastanawiac. Szczegolnie ze to ma byc pierwsza lustrzanka, wiec nie mamy do czynienia z ta wyimaginowana potrzeba posiadania gornego wyswietlacza :rolleyes: i innymi brzydkimi nawykami wyniesionymi z uzytkowania DSLR.
no jeszcze zastanawiam się nad tym 400D. Za nim przemawia choćby czyszczenie matrycy bo nie mam jakoś ochoty tego robić po moich doświadczeniach z czyszczeniem obiektywu w panasoniku fz5.
Szkoda tylko że upakowali w matrycy więcej megapikseli i mam wrqażenie po cropach że szczegółowość jest mniejsza niż w 350D.
Mam pytanie czy wizjer w 400D jest ten sam co w 350D
To czyszczenie matrycy to taki moim zdaniem zbedny gadzet. Lepiej dziala grucha 8) A wizjer z tego co widzialem w roznych porownaniach jest teoretycznie wiekszy niz ten w 350d, ale nie sposob tego zauwazyc golym okiem nieuzbrojonym.
400d polecam, tak jak i chyba inni, glownie ze wzgledu na AF z 30d. To dosc istotna i przydatna roznica. Sam musisz stwierdzic czy warta tych xxx zlotych/
acha no właśnie zaicev zapomiałem spytać o ten AF w 350D. Jak się spisuje ten aparat choćby w takiej sytuacji jak jedyne światło pochodzi ze świeczek ustawionych na stole w ciemnym pomieszczeniu.
I jeszcze jedno pytanie czy aparat ma możliwość potwierdzenia ostrości gdy ustawiamy ręcznie. chodzi mi o taką sytuację gdy trudno byłoby ocenić ostrość w wizjerze
Ma potwierdzenie ostrości (na centralnym na pewno). I wybrałbym 20D.
Ostatnio miałem okazję "pocykać" 20D i 350D z różnymi obiektywami i zdecydowanie jakość zdjęć (pod kątem szumów) i AF są zauważalnie lepsze w 20D. Zależne jest to od warunków w jakich robi się dany motyw, ale w ekstremalnej sytuacji ISO 800 a nawet 1600 z 20D było porównywalne do ISO 200/400 na 350D (z 70-200 F/4 L USM). W większości przypadków różnicy nie było do ISO 400, dopiero na ISO 800/1600 i to na korzyść 20D. Jeśli fotografujesz sporo we wnętrzach, a więc na dużych ISO, 20D będzie lepszym wyborem.
40D 18-55mm II (kit) 50 f/1.8 70-200 f/4 L USM 430EX II
Komentarz