Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
Pomoc w podjęciu decyzji przesiadam się z NIKONA na CANONA
Pomoc w podjęciu decyzji przesiadam się z NIKONA na CANONA
Witam!
To mój pierwszy post więc pozdrawiam wszystkich.
Mam takie pytanko. Jak do tej pory byłem użytkownikiem nikona. Miałem dobrą lampę i kilka szkiełek oraz bardzo pozytywne wrażenie. Nie wiem czemu wszystko wyprzedalem i się zastanawiam co dalej.
Zdjecia robię amatorsko raczej tylko w domu i spacery.
Potzrebuje szczególnie pomocy przy szkłach canona bo ich wogóle nie znam. Szkło chciałbym do około 1300zł - nie zależy mi na wielkich zoomach. Patrząc na swoje zdjęcia 90% fotek jest na ogniskowej 20 -30mm
Dręczy mnie wybór body. Zostały mi 3 typy 20D - 30D - 400D liczy się głównie jakość zdjęć, nie interesuje mnie czyszczenie matrycy i takie duperele.
Do tego obiektyw Tamron 17-35 /2.8 lub 17-50 2/2.8 - sigma odpada na nikonie bardzo złe wspomnienia.
Lampa 430ex
Po kosztach - dobre body:30D plus - budżetowo - kit 18-55. Za ok. 1000 można mieć dodatkowo EF 28-105 - całkiem znośny i szybki, lecz 28 na cropie jest mało satysfakcjonujące dla landszafciarzy.
Zapraszamy do klubu
A co z tamronem 17-35 bardzo dobre wyniki osiąga w testach. Nie wart ceny?
Między 20D a 30D w jakości fotek różnicy "chyba" nie ma żadnej bo to te same środki w innej oprawie. A moze się myle?
400d ludzie też robią dobre zdjęcia
20D, 30D to nieco wyższa grupa sprzętu od niego.
Korpusy są z założenia wytrzymalsze niż 3 cyfrowe i większe - co wiele osób sobie ceni (lepszy uchwyt).
30D masz nowe w Fotojokerze za dobre pieniądze.
Nie wiem czemu wszystko wyprzedalem i się zastanawiam co dalej.
Co mialas przedtem d50?, wybierz sie na jakies spotkanie gdzie ludzie maja 400d/30d i tamrony, potem spokojnie wroc do nikona, 400d nie kupisz bo w sumie drogie i po nikonie nie ma szans zebys sie nie zanosil smiechem na grip, jesli masz zle wspomnienia z sigmy to lepiej nie dotykaj tamrona.
sprzedales Nikona (nie piszesz co miales ale podejrzewam ze cos z segmentu amatorskiego) i przesiadasz sie na canona ze srednia optyka to chyba lekki strzal w noge i nie potrzebne wydatki... jezeli chcesz kupic cos w stylu 400d z kitem bo kopletnie nie potrzebne przejscie zwlaszcza ze miales juz szkla i lampe...
a jesli juz cos mam radzic to:
body - 30d - cena jakosc najlepsze proporcje (jesli mowimy o nowym sprzecie), badz swiadom ze musisz robic w RAWach :-) szklo - pomysl o szkle Canona 17-50 IS f2.8... duzo wiekszy wydatek od tamrona ale uwierz mi ze bedzie warto! raz ze to canon, dwa USM, trzy IS... odpusc sobie chwilowo lampe ja zawsze dokupisz z czasem, skup sie na szkle (podalem ten obiektyw bo rozumiem ze koniecznie musisz miec szeroki kat w innym wypadku tamron 28-75)
OT:Miałem D70s + Tamron 17-50 f/2.8 + sb-800 + 50/1,8.
Przerażały mnie szumy i kiepsa jakość kolorów, przejścia tonalne z nikona, beznadziejne jpg i kiepski balans bieli. Jestem zaawansowanym amatatorem, a to że nie robie zdjęć zawodowo nie oznacza, ze robie je źle wręcz przeciwnie. Oceniam swoje zdjeć dużo wyżej niż spora grupa pseudo fotografów zarabiających kase na nic nie wiedzących młodych parach w czasie wesele a potem to tylko w brode sobie plują.
Zobaczymy co będzie po przesiadce. Jak Canon będzie lepszy lub odwrotnie to napisze artykuł, żeby nik w przyszłości nie kupił Nikona lub Canona
1.Wracając do tematu. Jakie szkło do tej ceny co podałem czli 1300zł.
2. Jak różnica w zdjeciach, szumy, ostrość, przejścia tonalne między 20d a 30d
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Używałem swojego czasu Tamron 28-75 z d70s i mi się wydaje że tamron 17-50 robi bardziej ostre fotki mimo winetowania na szerokim. Pozatm 28 * 1,6 = prawie tele
Ostatnio edytowany przez gabrielr24; 13083.
Powód: Automerged Doublepost
MZ nikon 70 to najwiekszy badziew tej firmy a przyniosl chyba najwieksza kase jakbys kupil d40 bylbys adowolony (o ile nie przeszkadzalyby Ci wymiary) :-) naprawde duzo lepsze kolory i balans bieli ma czterdziestka!
co do canona to roznicy w jakosci obrazu miedzy 30d a 20d nie uraczysz...to prawie ta sama puszka z paroma bajerami w modelu wyzej... jak szklo do 1300zl to duzego wyboru nie masz poprostu wejdz na allegro i zobacz co sie miesci w tej granicy a wiec tamron vs sigma... ja kierowalbym sie w strone tamrona wybierajac mniejsze zlo ;-)
Czyli już wiem 20D + tamron
Tylko który czy 17-50 czy 17-35??
Jeśli nie masz zamiaru kupować FF-a to 17-50. No i jest jeszcze 17-40L można kupić używkę w okolicach 2 kzł. Z tym, że ja bym jednak wolał 30D, różnice niby drobne ale dla mnie znaczące.
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss." Kapitan Wagner
Jestem użytkownikiem 20D + T17-50, szczerze ci odradzam tamrona, lepiej zaczekać (np z kitem) dołożyć i kupić C17-40L. Moje zastrzeżenia dotyczą pracy AF-u tego szkła, poza tym to fajne szkiełko, przysłona 2,8 często się przydaje, ale dopiero od 3,5 jest żyleta. Muszę tutaj dodać, ze mam szkło po selekcji.
Cierpię na chroniczny brak wolnego czasu i ... talentu.
R5 ; RF24-105 f4; RF35 f/1,8; RF50 f1.8; RF14-35 f4; EF50 f1.4; EF85 f1.8; EF70-200 f4IS; EF135 f2; 430EXII; RF 100-400 f5.6-8
Siłą Canona były i chyba dalej są mniejsze szumy i elki ze światłem 4. Taki typowy zestaw docelowy, to byłoby 17-40/4, 50, 70-200/4 (ew 70-300 IS jak ktoś ma uczulenie na białe szkła, niby nie L, ale też niezły) z dowolnym body. Przechodzenie z N na C i kupowanie T, to tak trochę dziwne mi się wydaje.
Komentarz