EF 600mm f/4L IS USM czy EF 500mm f/4L IS USM?

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • marcinn
    • 2004
    • 13

EF 600mm f/4L IS USM czy EF 500mm f/4L IS USM?

Jak widzicie borykam się w poważnym problemem?
    Czy ktoś może z was używał tych dwóch szkieł i może mi napisac pare słów o ich zalatach i wadach w użytkowaniu?
    Może jakiś pomysł na zakup ich jak najtaniej?

Pozdrawiam

Marcin
    www.nawrocki.art.pl

CANON 20d + Tamron 50 2.8 + Sigma 100-300 4 DG + Canon 17-40 4 L + Canon 550 EX+ 055B Pro 141 RC + grip + karty itp.
  • chyrus
    Początki nałogu
    • 2005
    • 436

Nie pomogę w problemie, bo nie miałem do czynienia z tymi słoikami. Chciałem tylko napisać, że świetne masz zdjęcia na stronce.
    digart

Komentarz

• Arche121
      Początki nałogu
      • 2006
      • 288

tak zdjecia rewelka!!!-jakimi słoikami dotychczas robiłes foty?

Komentarz

• marcinn
        • 2004
        • 13

Raczej słoiczkami Tamron 90mm, Sigma 100-300 i Canon 17-40
        www.nawrocki.art.pl

CANON 20d + Tamron 50 2.8 + Sigma 100-300 4 DG + Canon 17-40 4 L + Canon 550 EX+ 055B Pro 141 RC + grip + karty itp.

Komentarz

• muflon
          Pełne uzależnienie
          • 2004
          • 6763

Mało tu znajdziesz użytkowników obydwu szkiełek ;-)

Patrząc po Twojej stronie obstawiam 600IS - widzę dużo zasiadek, nieobcy ;-) Ci statyw - czyli kupując 500mm nie skorzystasz aż tak z jego najfajniejszej cechy: półtora kilo różnicy w wadze Do tego uprawiasz dziedzinę, gdzie każdy mm się liczy.

BTW, tak jak lubię ten obiektyw, tak w życiu bym nie powiedział że niektóre zdjęcia na Twoim WWW są robione Sigmą :-) Szacuneczek.
          zdjęcia lotnicze - zdjęcia ogólnie - airshow-reviews.com

Komentarz

• marcinn
            • 2004
            • 13

100mm to nie jest tak dużo a różnica w cenie jest znaczna... czasami to 1,5 mniej też ma znaczenie
            słyszałem jakieś kiepskie opinie o 500tce o jej plastyce?
            a sigma to fajne sziełko moim zdaniem
            www.nawrocki.art.pl

Komentarz

• muflon
              Pełne uzależnienie
              • 2004
              • 6763

Zamieszczone przez marcinn
              różnica w cenie jest znaczna...
              Zależy jak na to patrzeć. Ja to widzę jako: "wielka kupka $$$" vs "prawie tak samo wielka kupka $$$" ;-) W tym momencie naprawdę chyba lepiej kupić to, co bardziej pasuje, nie patrząc tak na różnicę w cenie.
              Zamieszczone przez marcinn
              a sigma to fajne sziełko moim zdaniem
              No ba.. zawsze mówię, że ona ma trzy zalety, w porównaniu do wszystkich mutacji 70-200 i 100-400 - te zalety to: 100, 300 i f/4 ;-)
              zdjęcia lotnicze - zdjęcia ogólnie - airshow-reviews.com

Komentarz

• MaXi_JaZz
                Coś już napisał
                • 2005
                • 81

Porozmawiaj z:

On tym szklem sie bawi, przynajmniej bawil sie jak inny sloik od niego kupowalem.
                http://www.nemezis.org

Komentarz

• marcinn
                  • 2004
                  • 13

Porozmawiałem i właśnie on narzeka na 500tke szukam innych opini jeszcze na jej temat!
                  www.nawrocki.art.pl

Komentarz

• grus444
                    Dopiero zaczyna
                    • 2007
                    • 30

zostalem wywolany do tablicy wiec powiem oglednie -500/4 L IS to najslabsze tele jakie mialem w rekach (a mialem ze 3 szt ) ,mam na mysli oczywiscie jakosc oferowanych przez nia zdjec-dobre efekty ale tylko w dobrym swietle wraz ze spadkiem ilosci swiatla spada bardzo szybko kontrast i ostrosc zdjec,po podpieciu 1.4x zdjecia czesto wrecz nie do przyjecia.
                    oczywiscie szklo jest poreczne i stosunkowo lekkie....ale co z tego ?
                    Wniosek jest jeden...600mm
                    pozrawiam
                    Regulamin pkt 8.

Komentarz

• dazz

Zamieszczone przez grus444
                      Wniosek jest jeden...600mm
                      ...albo 400/2.8, moim zdaniem optycznie najlepsze, cena tylko minimalnie większa niż 500/4

Komentarz

• snowboarder
                        Pełne uzależnienie
                        • 2004
                        • 1358

Zamieszczone przez grus444
                        zostalem wywolany do tablicy wiec powiem oglednie -500/4 L IS to najslabsze tele jakie mialem w rekach (a mialem ze 3 szt ) ,mam na mysli oczywiscie jakosc oferowanych przez nia zdjec-dobre efekty ale tylko w dobrym swietle wraz ze spadkiem ilosci swiatla spada bardzo szybko kontrast i ostrosc zdjec,po podpieciu 1.4x zdjecia czesto wrecz nie do przyjecia.
                        Szokujaca wrecz opinia. Smiem obstawac, ze miales wadliwy egzemplarz.
                        95% moich kolegow robiacych na serio zwierzeta ma to szklo.
                        Widzialem setki zdjec z niego, setki z 1.4x, zawsze jakosc powala.
                        Sam probowalem kilkakrotnie, szklo moim zdaniem swietne.
                        Tylko ci, ktorzy specjalizuja sie w malych ptaszkach, maja 600 f4L.
                        Jeszcze slowo o tej roznicy wagowej. Jest ona moim zdaniem
                        wieksza niz to wynika z danych na papierze.
                        Jesli wybierzesz 600 licz sie z dodatkowymi wydatkami rzedu
                        kilku tysiecy dolarow. 500 mozna uzywac na zwyklej glowicy
                        kulowej z Sidekick'iem, da sie nawet na samej glowicy.
                        600 bez czegos jak full Wimberley:
                        Wimberley, Inc is a designer and manufacturer of professional photography equipment

sie nie da ruszyc. Do tego najwiekszy statyw jaki znajdziesz -
                        co za tym idzie raczej wybierzesz Gitzo (bo praktycznie tak
                        duzego statywu potrzebnego na 600 z innych materialow nie da
                        sie podniesc...) i ladujesz w zakresach najdrozszych modeli.
                        500 pewnie mozesz obsluzyc tym co masz do swojej Sigmy...
                        500 da sie wziac na poklad samolotu, 600 - nie ma mowy.
                        Robisz duzo duzych ptakow i ssakow - 600 to overkill, bedzie
                        za blisko a anty-cropu sie zrobic nie da ;-)

A przy okazji - gratuluje zdjec, super galeria!

Komentarz

• paweleverest
                          Pełne uzależnienie
                          • 2006
                          • 1138

Dorzuce swoje 3 grosze :
                          Fotografuje 300 2,8 + zestaw extenderów . Kiedyś naszła mnie ochota na zakup czegoś dłuższego, czegoś czego nie musiałbym psuć extenderami zarówno pod względem jakości obrazu jak i szybkości AF. Kupiem 500 4,0L IS (używany egzemplaż) od jednego z uzytkowników tego forum Po dokonaniu testów w plenerze zdecydowałem się go sprzedać kolejnemu forumowiczowi . Spostrzeżenia moje a zarazem przyczyny decyzji o rozstaniu ) były takie:
                          - 2,8 w mojej 300 okazalo się dla mnie nie do rozstania ( koncentruje się głównie na ssakach, które najbardziej aktywne sa wtedy gdy światła nie ma zbyt wiele )
                          - jakość obrazu z 300 jest faktycznie lepsza pod względem plastyki od 500 ale 300 jest pod tym względem naprawde wyjątkowa więc ciężko dogodzić komuś kto jej używa.
                          - 300 2,8 + tc 1,4 to 420 4,0 czyli niewiele mniej niz 500 4,0 a jakośc dokładnie jest taka sama.
                          - 300 2,8 + tc 2,0 to cały czas bardzo przyzwoite narzedzie ( 600 mm 5,6 ) a tylko 100mm mniej niz 500 + tc 1,4 ( 700 5,6 ). 500 + tcx2 (1000 8,0) to juz mrok i ciężko jest mówić o użyteczności takiego zestawu szczególnie gdy nie działa AF )

Co do 600 mm to oglądałem zdjęcia z tej lufy i przy odpowiednim opanowaniu techniki władania tym kolosem nie mozna się do nich przyczepić pod żadnym względem. Ale i to jest bardzo duże ale... przy 600 zapominsz o rękach monopodach i innych cudach ( miałem w rękach starą wersje tego szkła i naprawde rozmiar jest przytłaczjący ) statyw ( minimum 475B), zasiadka, książeczka, piersiówka i godziny ciszy i spokoju
                          Generalnie ja osobiście jestem za 600 ale wspomaganą innym bardziej mobilnym obiektywem.

Komentarz

• grus444
                            Dopiero zaczyna
                            • 2007
                            • 30

snovborder...jak napisalem na poczatku mialem trzy 500 i to dwie z nich zupelnie nowe a wiec to nie kwestia wadliwych egz a doswiadczen.
                            Regulamin pkt 8.

Komentarz

• grus444
                              Dopiero zaczyna
                              • 2007
                              • 30

dodam jeszcze ze w optymalnych warunkach pokazalbym ci zdjecia z 75-300 nad jakscia ktorych bys sie zachwycil a sila profesjonalnego sprzetu lezy w jego osiagach w sytuacjach skrajnych,z mala iloscia swiatla,pod swiatlo itp.
                              500?$ LIS to dobre szklo ale w konkurencji z jej bialymi bracmi wypada najslabiej .
                              Regulamin pkt 8.

Komentarz

Pracuję...