jaki obiektyw szerokokątny do 3000zl?

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • divo
    Dopiero zaczyna
    • 2007
    • 21

jaki obiektyw szerokokątny do 3000zl?

Witam.

Szukam obiektywu z ogniskowa od ~17mm do ~50mm. Mam do wydania 3k pln. Zastanawialem sie nad canonowskim EF 17-40 mm f/4.0L USM ktory w testach na optyczne.pl uzyskal niezle noty, ale opinie uzytkownikow sa tak inne iz odnosze wrazenie ze opisuja dwa rozne szkielka. Dlatego zwracam sie z prosba o opinie uzytkownikow tego obiektywu czy jest on naprawde taki kiepski i czy jest jakas lepsza alternatywa.

Dziekuje z gory za rzeczowe odpowiedzi
  • aptur
    Pełne uzależnienie
    • 2005
    • 3837

Do pełnej klatki czy cropa? Jakie główne zastosowanie?

Komentarz

• divo
      Dopiero zaczyna
      • 2007
      • 21

Na razie do 350d ale planuje wymienic w przyszlosci na lepsze body dlatego wszelkie ef-s odpadaja. Zastosowanie to imprezy okolicznosciowe - glownie wesela

Komentarz

• MateuszZ.
        Początki nałogu
        • 2005
        • 276

Poczytaj sobie testy i opinie 17-40 w zagranicznym necie. Są bardziej jednoznaczne :cool: na korzyść

Komentarz

• Robson01
          Pełne uzależnienie
          • 2005
          • 1574

Nie wiem jak inni, ale ja byłem bardzo zadowolony z 17-40 pod cropa. Pomijam tu jego właściwości mechaniczne - wiadomo "L-ka". Również optycznie nie miałem mu nic do zarzucenia. Ale wiadomo, jeden egzemplarz może odbiegać od drugiego jakością optyczną. Najlepiej podpiąć do puszki i przekonać się samemu, a nie polegać na opiniach innych.
          Canon
          Nie kłóć się z idiotami - ściągną cię na swój poziom i pokonają doświadczeniem...

Komentarz

• aptur
            Pełne uzależnienie
            • 2005
            • 3837

Zamieszczone przez divo
            Na razie do 350d ale planuje wymienic w przyszlosci na lepsze body dlatego wszelkie ef-s odpadaja. Zastosowanie to imprezy okolicznosciowe - glownie wesela
            Do wesel to ja bym go raczej nie kupował. F4 to jednak zbyt mało jak na takie imprezy choć zporo osób używa tego szkła do tych celów. 17-40 to głównie obiektyw krajobrazowy projektowany pod pełną klatkę. Do wesel najczęściej ludzie z zoomów używają 24-70 ale w 3tys. się nie zmieścisz. Jeśli nie przeszkadz ci f4 i nastawiasz się tylko na canona to 17-40 faktycznie warto rozważyć. Jak się przesiądziesz na pełną klatkę będziesz miał świetny obiektyw ultraszerokokątny.

Komentarz

• koraf
              Pełne uzależnienie
              • 2006
              • 1748

divo mam 17-40/4 na 5d i moim zdaniem bardzo ładnie pracuje ( dużo lepiej niż sigma 10-20 na 350d - miałem :-? ) od pełnej dziury . Używam go do krajobrazów i archtektury , faktycznie na wesela jest za ciemny.
              24-70/2.8 lub/i 70-200/2.8 to lepszy wybór (też mam). A może jakaś ze stałek ? 135/2 , 85/1.8 lub 35/1.4 mogę polecić bo są naprawdę bardzo dobre z tym body.

Komentarz

• Arche121
                Początki nałogu
                • 2006
                • 288

dozbieraj jeszcze troche pieniazków i kup 16-35/2.8 L albo 24-70/2.8 L.
                Moim zdaniem swiatło 4 na sluby to ciut za mało chyba ,ze bedziesz dopalał lampą błyskową.

Komentarz

• divo
                  Dopiero zaczyna
                  • 2007
                  • 21

aptur: a jaki obiektyw 24-70 polecasz? 3tys to nie sztywna granica, jesli warto to doloze. Czy 24mm to nie jeszcze troche za duzo na wesela?

koraf: Wlasnie 5d bralem pod uwage jako nastepny zakup. Stalki, mimo iz sa jakosciowo o niebo lepsze pomijam (przynajmniej na razie), bo nie chce korzystac tylko z niej na zmiane z kitowym obiektywem.

Arche121: a propo lampy to planuje tez zakup 580EX II. Troche wysoka cena no ale coz... a moze sa jakies odpowiedniki innych firm, ktore sa cos warte?
                  Ostatnio edytowany przez divo; 13006. Powód: Automerged Doublepost

Komentarz

• aptur
                    Pełne uzależnienie
                    • 2005
                    • 3837

Zamieszczone przez divo
                    aptur: a jaki obiektyw 24-70 polecasz? 3tys to nie sztywna granica, jesli warto to doloze. Czy 24mm to nie jeszcze troche za duzo na wesela?
                    24-70 L USM kosztuje ok 4500. Dołu może trochę czasami Tobie brakować. Do momentu przesiadki na pełną klatkę możesz się wspomagać nawet kitem. Zresztą nawet na cropie 24 i wesela to nie jest za wąsko. Problem możesz mieć tylko przy zdjęciach grupowych o ile we wnętrzach będziesz je robić.
                    Alternatywa na cropa to tamron 17-50 lub 28-75. Jednak jeśli planujesz pełną klatkę dozbieraj lepiej do tej L-ki. Jeśli masz kita to porób trochę na 24 i zobacz czy wystarcza Tobie taka ogniskowa.
                    Co do lampy to nie szukaj zamienników i kup 580EX.

Komentarz

• Kolekcjoner
                      Obertroll
                      • 2006
                      • 18793

Mam i chwalę .
                      Tyle że jeśli masz w planach kupienie FF-a to przemyśl sprawę, bo może się okazać, że po tym zakupie przestaniesz uzywać tego szkła. Dla FF-a 24 mm to aż nadto szeroko.
                      "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
                      Kapitan Wagner

Komentarz

• amz
                        Zablokowany
                        • 2008
                        • 74

Szukam jakiegos taniego szerokokatnego obiektywu, np. tak jak jest tele 70-300 sigma za 800zl, a mozna kupic inne za 2000+zl, tak samo szukam jakiegos szerokokatnego tanszego od innych, znacie jakies?

Komentarz

• koraf
                          Pełne uzależnienie
                          • 2006
                          • 1748

Zamieszczone przez amz
                          Szukam jakiegos taniego szerokokatnego obiektywu, np. tak jak jest tele 70-300 sigma za 800zl, a mozna kupic inne za 2000+zl, tak samo szukam jakiegos szerokokatnego tanszego od innych, znacie jakies?
                          Do Twojego zakresu , który masz pasuje któryś z zoomów szerokokątnych ( sigma,tamron,tokina,canon) ok.10-20 mm na cropa ale niestety żaden nie jest tani :sad:

Komentarz

• Mac
                            Pełne uzależnienie
                            • 2004
                            • 2063

Marne szanse na tani i dobry szeroki kąt, dla crop'ów dobry jest C 17-40/4L ale do ślubów na ciemny w wielu przypadkach. Polecałbym raczej 16-35/2.8L. Na FF zdecydowanie 16-35/2.8L w mojej ocenie 17-40/4L jest zacytuję Janusza Body "trochę lepsze od kita" i ma rację.
                            Lampa, zdecydowanie 580 EXII chociaż 430 też jest o.k.
                            EOS 5D/BG-E4, EOS-300V, EF 16-35/2.8 | EF 24-105/4 | EF 70-200/2.8| EF 100-400/4.5-5.6 | EF 15/2.8 Fisheye | EF 35/1.4 | EF 135/2| EF 100/2.8 Macro | EF MP-E 65/2.8 Macro | Lensbaby Composer | 580 EX II | MR-14EX | PowerShot SX1 IS, Gitzo 1540, 682B

Komentarz

• Kolekcjoner
                              Obertroll
                              • 2006
                              • 18793

Zamieszczone przez Mac
                              (...) w mojej ocenie 17-40/4L jest zacytuję Janusza Body "trochę lepsze od kita" i ma rację.
                              (.....)
                              Hmmm.. to ten kit nie jest chyba taki zły 8).
                              "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
                              Kapitan Wagner

Komentarz

Pracuję...