Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
Witam
Jestem tu nowy, i mam nadzieje ze cieplo mnie przyjmiecie
Zamierzam kupic aparat, oczywiscie bedzie to Canon 8) po glowie chodza mi 2 modele A70 i A75 [ktorego ostatnio wypatrzylem]
wiem ze byl juz podobny temat na forum o tym, ale kompletnie zszedl w inna strone...
moglby ktos wyrazic swoje opinie na temat tych dwoch modeli nie mialem zadnego w reku, i dlatego zwracam sie z prosba do specjalistow.
spotkalem sie ze stwierdzeniem, ze A75 to w sumie to samo co A70 wiec po co przeplacac...co o tym sadzicie
ktory wybrac, bo o to mi wlasciwie chodzi
prosze o uzasadnienie Waszych wyborow.
nie znam sie zbytnio na sprzecie, wiec licze na Wasza wyrozumialosc :wink:
spotkalem sie ze stwierdzeniem, ze A75 to w sumie to samo co A70 wiec po co przeplacac...co o tym sadzicie
Zalezy jak wiele przeplacac. Jesli ok 200-300zl to lepiej wziac nowszy model (soft, kompresja, jakosc mogly ulec poprawie). Jednak zadnych znaczacych roznic pomiedzy nimi nie ma (ot chociazby AF lepszy czy zakres przeslon/ogniskowych).
bardziej przychylam sie do A75, pewnie dlatego ze nowy tak jest chyba ze wszystkim
wydaje mi sie ze roznica nie jest wieksza niz 200-300zl, miedzy tymi modelami, przynajmniej z tego co widzialem, wiec z tego co mowisz, kolejny "+" na konto A75 :wink:
moze ktos ma osobiscie ten aparat, i powie cos z wlasnego doswiadczenia
Należałoby jeszcze dodać że karta pamięci ma 2 razy większą pojemność w a75...jest wiecej funkcji tematycznych(az o 6 wiecej i każdy do innych warunków atmosferycznych)..poprawiona ostrosc..a75 ma wiekszy wyswietlacz lcd...został dodany przycisk print który służy oczywiscie do szybszego drukowania zdjęcia...i tego co zauważyłem różnica w cenie wacha sie około 150-200 złotych...myśle że wprowadzone zmiany są warte swej ceny.http://www.steves-digicams.com/2004_...5_samples.html - tu możesz obejrzeć przykładowe fotki i filmy zrobione a75
P.S miałem ten sam dylemat co Ty
dzieki za odpowiedz.
kolejny plus dla A75 chodzi mi, tez o to zeby aparat mial jakies fajne funkcje, i mysle ze w A75 takowe znajde [6 roznych trybow o ktorych pisales] wydaje mi sie ze na 1 aparat, to dobry wybor 8)
znafca, i co w koncu wybrales
wydaje mi sie ze roznica nie jest wieksza niz 200-300zl,
No to A75... nie ma chyba minusow wzgledem A70 a plusow kilka ma.
Zamieszczone przez znafca
poprawiona ostrosc
Moglbys sprecyzowac co przez to rozumiesz?
Oba aparaty maja:
Auto focus type Ai AF TTL 5-point.
Tak wiec ogolne stwierdzenie "poprawiona ostrosc" to zwykle wodolejstwo (szukanie plusow na sile .
Zamieszczone przez znafca
P.S miałem ten sam dylemat co Ty
A mowilem ze alieny wyczuwam na odleglosc? :
Zamieszczone przez alien
Witam,witam..w końcu ktoś sie trafił kto ma dokładnie taki sam dylemat co ja...chociaz narazie balast jest po stronie a75
Badz tym razem grzeczniejszy bo jestes obserwowany juz od drugiego swojego postu. Zdradziles sie tym ze w kazdym swoim poscie nawiazujesz negatywnie do moich wypowiedzi. No i uprawiasz to samo wodolejstwo udajac ze sie znasz a nie piszac zadnych konkretow... nick pasuje
Vitez napisał : Moglbys sprecyzowac co przez to rozumiesz?
Oba aparaty maja:
Tak wiec ogolne stwierdzenie "poprawiona ostrosc" to zwykle wodolejstwo
A nieprawda bo sam pisałes ze a75 ma 9 punktowy wyzej?Czyzby kłopoty z pamięcią A moze znowu piszesz byle tylko zaistniec? Nie wiem cos sie uczepił tak tych alienów...z drugiej strony ciesze sie ze zapamietales mój nick i moje wypowiedzi bo to oznacza ze niezle dałem Ci popalic no i do tego pewnie koszmarki miałes hehe POZDRAWIAM!!!
P.S Ciekawe czy odruchy wymiotne tez masz (żart) chyba Aha widziałem Twoja siostre...nawet podobna do ciebie Sebastianie :wink: A tak serio to ...współczuję..niezły dragon zresztą Ty wcale nie lepszy :P
Vitez napisał : Moglbys sprecyzowac co przez to rozumiesz?
Oba aparaty maja:
Tak wiec ogolne stwierdzenie "poprawiona ostrosc" to zwykle wodolejstwo
A nieprawda bo sam pisałes ze a75 ma 9 punktowy wyzej?Czyzby kłopoty z pamięcią A moze znowu piszesz byle tylko zaistniec? Nie wiem cos sie uczepił tak tych alienów...z drugiej strony ciesze sie ze zapamietales mój nick i moje wypowiedzi bo to oznacza ze niezle dałem Ci popalic no i do tego pewnie koszmarki miałes hehe POZDRAWIAM!!!
P.S Ciekawe czy odruchy wymiotne tez masz (żart) chyba Aha widziałem Twoja siostre...nawet podobna do ciebie Sebastianie :wink: A tak serio to ...współczuję..niezły dragon zresztą Ty wcale nie lepszy :P
Hazan jednego nie rozumiem Vitez pisze ze ja leje wode ale sam niech sie przyjrzy swoim komentarzom
"Falkon napisał:
No to A75... nie ma chyba minusow wzgledem A70 a plusow kilka ma. "
sorry ale ja pisze chyba troszke barwniej.Na pewno udzieliłem bardziej rozwinietej odpowiedzi.
Pozatym Vitez wcale nie odpowiada na pytania tylko pisze ze wyczuwa alieny na odległość...rozumiesz cos z tego bo ja nie..to jest forum gdzie powinnismy pomagac innym a nie "prac brudy" jak to robi Vitez..ja wiem ze on nie moze zniesc ze wróciłem..ja wiem ze jestem jego koszmarem..wiec Vitez..nie zamierzam Cie juz atakowac tylko chce pomagac innym w doborze sprzętu.
P.S Hazan zobacz moje ostatnie posty(z wczoraj)...czy ja naprawde leje wodę?Dzisiaj zostałem do tego niestety zmuszony i sprowokowany przez Viteza.POZDRAWIAM!!!
jako osobo bezstronna, przyznam ze odpowiedz znafcy mi sie podobala...
czy leje wode nie wiem, bo jak juz napisalem na poczatku, nie znam sie na sprzecie, i czekalem na wszelkie opinie na temat tych aparatow.
nie wnikam w Wasze konflikty, i inne sprzeczki, wiec dajcie sobie na luz, bo popsujecie mi topic :wink: i malo bede wiedzial
Hazan jednego nie rozumiem Vitez pisze ze ja leje wode ale sam niech sie przyjrzy swoim komentarzom
"Falkon napisał:
No to A75... nie ma chyba minusow wzgledem A70 a plusow kilka ma. "
sorry ale ja pisze chyba troszke barwniej.Na pewno udzieliłem bardziej rozwinietej odpowiedzi.
Pozatym Vitez wcale nie odpowiada na pytania tylko pisze ze wyczuwa alieny na odległość...rozumiesz cos z tego bo ja nie..to jest forum gdzie powinnismy pomagac innym a nie "prac brudy" jak to robi Vitez..ja wiem ze on nie moze zniesc ze wróciłem..ja wiem ze jestem jego koszmarem..wiec Vitez..nie zamierzam Cie juz atakowac tylko chce pomagac innym w doborze sprzętu.
P.S Hazan zobacz moje ostatnie posty(z wczoraj)...czy ja naprawde leje wodę?Dzisiaj zostałem do tego niestety zmuszony i sprowokowany przez Viteza.POZDRAWIAM!!!
Wpisuje sie...bo odpowiedzi staneły na 13 ..a ztego co wiem 13 przynosi pecha(przewaznie) wiec zamieszczam 14 posta zeby nie krązyła nam tutaj żadna klątwa
Przy okazji moze wiecie gdzie mozna najtaniej kupic canona a75 wliczając allegro...POZDRAWIAM!!!
Komentarz