40D i marna ostrosc FF/BF??? Help :)

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • CyprianD
    Dopiero zaczyna
    • 2007
    • 39

40D i marna ostrosc FF/BF??? Help :)

Hej

Wczoraj zakupilem 40D, niestety jakosc zdjec mnie nie powalila, a dokladnie ostrosc :/ w porownaniu do 400D jest naprawde marnie.

Czy to problem z FF/BF (w tescie ostrosci 9 na 10 fotek wyglada tak jak ponizej)

Ale nawet to co jest ostre, nie jest tak ostre jak w 400D - wiem ,ze mozna poniesc ostrosc w menu, ale chyba nie o to chodzi.

PS czytalem, ze kilku szczesliwych posiadaczy 40D tez narzeka...ehhh

EOS-1DMKII; EOS40D; Sigma 10-20 ; Sigma 24-70 ; Canon 400mm F5.6; Canon 70-200 F2.8 Tamron 90mm 1:1; 430 EX; Tamrac 6x; Case Logic SLR3; Statyw; Monopod Manfrotto 334; 234RC; 2xLexar x300 8GB
  • orbital
    Coś już napisał
    • 2005
    • 87

A jak wygląda ta 10-ta fotka ?
    N

Komentarz

• Kubaman
      Pełne uzależnienie
      • 2004
      • 4709

o matko..

Cyprian, a jakie zdjęcia robisz ?
      I jakim obiektywem? I na jakich ustawieniach? Po co ci ten test?

Zaczynanie przygody z puszką od zrobienia fatalnych fotek tablicy testowej to jakaś paranoja. Nigdy by mi to do głowy nie przyszło, a zdjęcia jakoś są ostre i wyglądają przyzwoicie.

P.S> jestem w 90% pewny, że poza innymi źle zrobionymi czynnikami nie potrafiłeś trafić we właściwe miejsce czujnikiem. 40D wymaga obycia z nowym układem AF, który jest co najmniej dwukrotnie lepszy od tego w 20D.
      www.jakubszyma.pl

www.szyma.com

Komentarz

• paweleverest
        Pełne uzależnienie
        • 2006
        • 1138

To zdjęcie robiłes po ciemku wiec nie miej pretensji że AF sie pomylił ( mimo całej innowacji technicznej to urządzenie genialne nie jest ) . Zrób sobie taki teścik ale przy dziennym oświetleniu to wtedy można bedzie coś powiedzieć na temat BF/FF . A tak ogólnie to jak na ten typ zdjęcia żle nie jest- no jak już coś to leciutki FF ale i tak w granicach normy - więc nie narzekaj

Komentarz

• Kubaman
          Pełne uzależnienie
          • 2004
          • 4709

flash used..
          to zakrawa na prowokację
          www.jakubszyma.pl

www.szyma.com

Komentarz

• CyprianD
            Dopiero zaczyna
            • 2007
            • 39

zdjecie oczywiscie jest po mocnej kompresji (zeby mialo ponizej 100kB) ale chodzi mi o to ze AF nie trafil i chyba jest FF (tamron 90mm 1:1)

pozdrawiam
            !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
            co do fotek to zapraszam na http://cypriand.digart.pl/

obawiam sie, ze 400D jakos lepiej lapal ostrosc, tzn nigdy nie mialem watpliwosci ze cos jest nie tak. pozdrawiam
            Ostatnio edytowany przez CyprianD; 12741. Powód: Automerged Doublepost
            EOS-1DMKII; EOS40D; Sigma 10-20 ; Sigma 24-70 ; Canon 400mm F5.6; Canon 70-200 F2.8 Tamron 90mm 1:1; 430 EX; Tamrac 6x; Case Logic SLR3; Statyw; Monopod Manfrotto 334; 234RC; 2xLexar x300 8GB

Komentarz

• Tomasz Urbanowicz
              Pełne uzależnienie
              • 2004
              • 1709

Czy to jest ustawienie 45 stopni planszy testowej względem osi apratu?
              Wydaje mi się że nie.

[email protected]

Komentarz

• Marcin Bajor

Tak się nie testuje obiektywu. Testować powinieneś ustawiając ostrość na płaszczyznę prostopadłą do matrycy. Zobacz jak to robią na optyczne.pl.
                Ostatnio edytowany przez Gość; 11907.

Komentarz

• CyprianD
                  Dopiero zaczyna
                  • 2007
                  • 39

ok, moze ja sie faktycznie nie znam, ale wiem jedno, ze 400D robil duzo wyrazniejsze zdjecia od 40D. Czy ten typ tak ma czy moja sztuka jest wadliwa??

pozdrawiam

Komentarz

• Kubaman
                    Pełne uzależnienie
                    • 2004
                    • 4709

ten typ tak nie ma. Naucz się go dobrze obsługiwać i ustawiać.
                    www.jakubszyma.pl

www.szyma.com

Komentarz

• jatzzek
                      Początki nałogu
                      • 2006
                      • 355

Skoro juz robisz zdjecia tablic testowych to wykombinuj zdjecie z 400D, dokladnie takie samo zdjecie z 40D i wtedy moze dowiemy sie co znaczy ze "400D robil duzo wyrazniejsze zdjecia od 40D". Inaczej to tylko bedziemy sie domyslac o co ci chodzi.
                      why waste your time looking for proof?
                      what if the answer is never the truth?

Komentarz

• kris6000
                        Coś już napisał
                        • 2005
                        • 85

Mam podobne wrażenia, żona ma od niedawna 40D i podobny problem z ostrością.Nie testowałem na kartach testowych,ale na spacerze, z obiektywem Canon 35 1,4. Moje wrażenia są takie,że do ISO 800 jest wszystko w porządku, powyżej pokazuje się lekki szum, co może powodować złudzenie nieostrości.
                        Do niedawna miałem 30D z,którym ostrość była wyśmienita od pełnej dziury i wysokim ISO, z 5D też jest idealnie.

Komentarz

• chyrus
                          Początki nałogu
                          • 2005
                          • 436

Z mojego doświadczenia, "ostrość straciły" 30D, 1D, wątek w podpisie 30D wraca z żytniej, na dniach ma się pojawić, zobaczymy czy będzie znów żyletka i ciekawi mnie co zdiagnozowali.
                          digart

Komentarz

• Kubaman
                            Pełne uzależnienie
                            • 2004
                            • 4709

kris, a co to znaczy: z 30D ostrość była wyśmienita? Co przez to rozumiesz?
                            www.jakubszyma.pl

www.szyma.com

Komentarz

• Kolekcjoner
                              Obertroll
                              • 2006
                              • 18793

Może jakieś porównanie 30D - 40D, bo na zdaje mi się to można wszystko udowodnić. Dla mnie wiarygodne testy pokazują, że jakość zdjęć 30D=40D z lekkim wskazaniem w niektórych aspektach na tego ostatniego.
                              "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
                              Kapitan Wagner

Komentarz

Pracuję...