[Brent Stirton] reporter
Zwiń
X
-
Tagi: Brak
-
mam pytanie w jaki sposob uzyskal takie kolory Mr. Brent ?? czy to PS czy jakas konkretna technika robienia zdjec ??EOS 400D + 18-55KIT + 28-90mm + 70 - 300 IS USM + M42 50mm1,8 :smile: -
-
-
albo szop albo polar. chyba
Komentarz
-
-
Takie oswietlenie to efekt urzycia zdalnych lamp blyskowych. EV na zastane na minusie a lampu na temat nominalnie i wsio. Mnie bardziej zastanawia jak on ustawia te swiatla, ze te zdjecia nie wygladaja na pozowane.(ja bym z samym aparatem dluzej sie pewnie ustawial niz on ze swiatlami :P)Komentarz
-
ale jakby to bylo zewnetrzne lampy i trzeba by bylo je istawiac to trudno by bylo uchwycic te chwile, mi sie wydaje ze tutaj zostala zastosowana jakas inna technika. lampy by byly zbyt klopotliwe:/ polar raczej napewno ale cos oprocz tego jeszcze bylo
i to jest prawdziwa zagadka
EOS 400D + 18-55KIT + 28-90mm + 70 - 300 IS USM + M42 50mm1,8 :smile:Komentarz
-
kolejnym rozwiązaniem jest użycie ringa do makro. tak można wytłumaczyć że na zdjęciu z makami przód jest tak jasno oświetlony. reszta tak jak Army powiedział.Komentarz
-
Jak oswietlisz tak ringiem kompozycje inna niz centralna to stawiam piwo. Obejzyj uklad cieni i swiatel na sylwetce. Mnie sie zdaje ze to nie sa do konca "reportarzowe" foty tzn foty z takim akurat swiatlem to pozowane portrety.Komentarz
-
Przeciez reportaz nie wyklucza portretu, stanowi jego integralna calosc. To czy uzywam lampy na aparacie czy zestawu oswitleniowego to kwestaia relacji pomiedzy modelem a fotografem.
Uzywa on bardzo szerokiego konta i wydaje mi sie ze przy ogniskowej np 20mm nie da sie uzywac ringu , beda przeswity czy jak to sie tam nazywa.
W serii zdjec portrety fota nr.39 pokazuje jakich mniejwiecej lamp uzywa Pan Brent. Wydaj mi sie ze uzywa tego samego zestawu w innych zdjeciach. Pewnie ma asystenta od dzwigania tego wszytkiego.
Jeszcze nie zobaczylem wszytkich zdjec ale jest pare ktore pamietam z wystawy WPP albo NG.
krzysKomentarz
-
akurat pisałem o zdjęciu z makami(i pewnie z gościem z m16a3). i jestem na 90% pewien że taki efekt można uzyskać błyskając ringiem.Komentarz
-
o ile ring ktorego uzyjesz bedzie mial srednice plazowego parasola to tak. jezeli mowimy o takim ringu jak np oferuje canon czy nikon to jestem na 100 procent pewny ze to nie ring.Komentarz
-
niestety ringa nie mam(a pewnie jak będę miał wolną kasę to kupie) żeby zobaczyć czy na ślubach by się sprawdzał
więc nie sprawdze. widziałem w każdym razie foty barta pogody, który taki efekt uzyskiwał właśnie focąc z założonym ringiem. dlatego ani kłócić ani upierać się nie będę
Komentarz
Komentarz